«Το Σύστημα του Πόντζι» στο θέατρο 104

«Το Σύστημα του Πόντζι» στο θέατρο 104

Απ’ τις 25 Ιανουαρίου

To_systima_tou_Pontzi_2
«Δια μέσου του Πόντζι ιστορείται ο αιώνας που ακολουθεί
όχι από τη σκοπιά της ουτοπίας, ούτε της πολιτικής ούτε των πολέμων,
αλλά από τη σκοπιά του χρήματος».
David Lescot

Η Εταιρεία Θεάτρου Θέση, μετά το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» και τον «Δον Κιχώτη», παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το θεατρικό έργο «Το Σύστημα του Πόντζι» του Νταβίντ Λεσκό, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα, στο θέατρο 104, απ’ τις 25 Ιανουαρίου.

To_systima_tou_Pontzi_6
Γραμμένο το 2012 «Το Σύστημα του Πόντζι» αφηγείται την αληθινή ιστορία του Τσαρλς Πόντζι, ενός Ιταλού μετανάστη, που το 1903, σε ηλικία 21 ετών, φτάνει στην Αμερική με δυο δολάρια στην τσέπη, κατορθώνοντας μέχρι το 1920 να γίνει ένας απ’ τους σημαντικότερους επενδυτές της εποχής του, με εισοδήματα που άγγιζαν τα 250.000 δολάρια τη μέρα. Την 1η Νοεμβρίου του ίδιου έτους, ο Πόντζι δήλωνε ένοχος για απάτη, με 85 κατηγορίες να εκκρεμούν εις βάρος του.

Ο Πόντζι έδωσε το όνομά του σ’ ένα απ’ τα πιο γνωστά, μη βιώσιμα επενδυτικά συστήματα, το «Σχήμα Πόντζι» (Ponzi Scheme), που αναφερόταν σε οποιαδήποτε χρηματική απάτη στηριζόταν σε «πυραμίδα» επενδυτών. Μια μέθοδος με προοπτικές κέρδους για επιχειρήσεις-φαντάσματα, που προέρχονταν από την άμεση πληρωμή τόκων στους πρώτους επενδυτές, με τα χρήματα των επόμενων.

O ίδιος ο Πόντζι πίστευε ότι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και πως αν η ζωή δε σου δίνει ένα σύστημα αξιών, φτιάχνεις το δικό σου». Ανικανοποίητος και άπληστος, καταπατώντας κάθε κανόνα ηθικής αλλά και... ανηθικότητας, χρησιμοποίησε την απάτη για να ανελιχθεί σε μια ταξική κοινωνία. Ο πόθος του για πλούτο ήταν μια σπείρα δίχως τέλος. Το σχήμα κατέρρευσε τον Αύγουστο του 1920, έπειτα από δημοσίευμα της εφημερίδας The Boston Post, που αποκάλυπτε την εμπλοκή του Πόντζι σε οικονομικό σκάνδαλο τράπεζας του Μόντρεαλ την περασμένη δεκαετία.

Κλείσιμο
Με όχημα το σωματικό θέατρο, το χιούμορ, τη χορικότητα και τον διάλογο μουσικής και λόγου, τέσσερις ηθοποιοί ενσαρκώνουν 60 ρόλους σε μια μουσική κωμικοτραγική παράσταση για την πρώτη οικονομική φούσκα όλων των εποχών, στα συντρίμμια της οποίας στηρίχθηκε η σύγχρονη παγκόσμια οικονομία. «Το Σύστημα του Πόντζι» είναι μια παράσταση για όλους τους συμβιβασμούς με αυτά που έχουμε ή σε περιπτώσεις σαν του Πόντζι... με αυτά που δεν έχουμε.
Εταιρεία Θεάτρου Θέση - Το Σύστημα του Πόντζι | Teaser


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Γεννημένος το 1971, ο Νταβίντ Λεσκό είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης και μουσικός. Η γραφή του, όπως και η σκηνική του εργασία, αναζητούν τρόπους ενσωμάτωσης μη δραματικών μορφών στο θέατρο, όπως η μουσική. Το 2008 απέσπασε το βραβείο Νέου Ταλέντου της SACD (Εταιρεία Δραματικών Συγγραφέων και Συνθετών) και το Grand Prix δραματικής λογοτεχνίας για το έργο L’ Européenne. Ερμηνεύοντας ο ίδιος το κείμενό του La Commission centrale de l' Enfance, απέσπασε το βραβείο Molière θεατρικής αποκάλυψης της χρονιάς 2009. Συνεργαζόμενος με το Théâtre de la Ville του Παρισιού, συμμετείχε σε πλήθος φεστιβάλ. Τα έργα του κυκλοφορούν απ’ τις Εκδόσεις Actes Sud-Papiers, ενώ έχουν μεταφραστεί και παίζονται στα αγγλικά, τα γερμανικά, τα πορτογαλικά και τα ισπανικά.

Συγγραφέας: Νταβίντ Λεσκό
Mετάφραση: Έρση Βασιλικιώτη
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Σιώνας
Επιμέλεια Κίνησης: Χρυσάνθη Μπαδέκα
Μουσική-Sound Design: Διαμαντής Αδαμαντίδης
Σκηνικά-Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη
Φωτισμοί: Nίκος Βλασόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Στέφανος Πίττας
Β' βοηθός Σκηνοθέτη: Λυδία Βύρλα
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Επικοινωνία: Ελεάννα Γεωργίου & Ανζελίκα Καψαμπέλη

Παίζουν: Τρυφωνία Αγγελίδου, Διαμαντής Αδαμαντίδης, Γιάννης Σαμψαλάκης, Μαρία Χάνου
Η παράσταση επιχορηγείται απ’ το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού


Μέρες και ώρα παραστάσεων: Από15 Ιανουαρίου έως 1 Μαρτίου, Σάββατο και Κυριακή στις 21:15

Τιμές Εισιτηρίων: Κανονικό: 12€, Μειωμένο (φοιτητικό, πολυτέκνων, ΑμεΑ): 10€, Ανέργων, Ατέλεια: 5€

ΠΡΟΣΦΟΡΑ προπώλησης
Early bird (μέχρι τις 11/1): 7€

Θέατρο 104
Ευμολπιδών 41 Αθήνα
Τηλ. 2103455020 & 6951269828

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ εδώ
viva.gr, 11876, SevenSpots, Reload Stores, WIND, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Αθηνόραμα, Viva Kiosk, Yoleni’s
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης