Αυτή είναι η σημερινή Ιλιάδα

Αυτή είναι η σημερινή Ιλιάδα

Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεάτρου και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι θεατές θα δούνε την θεατρική μεταφορά του ομηρικού έπους, της Ιλιάδας.

Αυτή είναι η σημερινή Ιλιάδα
Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεάτρου και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι θεατές θα δούνε την θεατρική μεταφορά του ομηρικού έπους, της Ιλιάδας. Το συγκλονιστικό έπος του Ομήρου, παρουσιάζεται ολοκληρωτικά. Η παράσταση που εγκαινιάζεται στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, είναι το προσωπικό στοίχημα του σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθινού. Το αρχαιοελληνικό έπος του Τρωικού κύκλου, είναι η  απαρχή της αρχαίας  ελληνικής γραμματείας και η  βάση της νεότερης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Πρόκειται για έργο απαράμιλλης λογοτεχνικής δύναμης και αισθητικής ωριμότητας που απασχολεί χρόνια τώρα τον σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθινό.

Το κείμενο βασίζεται επάνω στην πιο λεπτομερή και πιο συνεπής, αλλά και βραβευμένη μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη. Οι πρόβες πάνω στις 24 ραψωδίες τής «Ιλιάδας», ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβρη στο ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ, μαζί με την ομάδα των συνεργατών του.

Οπως ακριβώς περιγράφει το ομηρικό έπος, η ανθρώπινη υπόσταση παρουσιάζεται σε όλη της την έκφανση μέσα από τη γραφή του Ομήρου με τις σκηνές ακριβώς όπως τις περιέγραφε ο ποιητής. Γύμνια, βία, απώλεια και ανθρωπιά σκιαγραφόνται ακριβώς όπως τις περιέγραφε ο ποιητής.

Ο σκηνοθέτης Στάθης Λιβαθινός αφηγείται μαζί με τους ηθοποιούς, το συνταρακτικό αυτό έπος μέσα από το οποίο αναδύεται όλη η σύγχρονη Ελλάδα. Οι 15 ηθοποιοί, σαν σύγχρονοι ραψωδοί, αφηγούνται την ιστορία του πιο βίαιου πολέμου όλων των εποχών και μετατρέπουν το εμπνευσμένο αυτό κείμενο σε μια σειρά από ποιητικές εικόνες σκληρές, αλλά και τρυφερές, με μια απολύτως σύγχρονη θεματική.

Κλείσιμο


Ποιος είναι σήμερα ο ήρωας και τι σημαίνει ηρωισμός; Πόσο μπορεί να αντέξει κανείς την επερχόμενη απώλεια; Γιατί η εμφύλια σύγκρουση αποδείχθηκε τόσο ελληνικό φαινόμενο; Πόση καταστροφή και πόσο θυμό μπορεί να αντέξει ο άνθρωπος;

Στο έπος του  Ομήρου δεν υπάρχει ούτε νικητής ούτε νικημένος. Είναι η συνομιλία δύο γενεών. Του θυμωμένου ήρωα Αχιλλέα, και του σοφού πατέρα Πριάμου και το πώς δυο γενιές μπορούν να συμφιλιωθούν έστω για λίγο. Η οργή, η αγανάκτηση, ο θυμός είναι ένα μοντέλο ύπαρξης καταδικασμένο να τελειώσει στην κατανόηση και τη συγχώρεση.
Η «Ιλιάδα» παρουσιάζεται  από την Polyplanity Productions σε συμπαραγωγή  με το Φεστιβάλ Αθηνών στην Πειραιώς 260 (χώρος Δ’) από 4 έως και 8 Ιουνίου 2013, στις 20.00.

Πληροφορίες:
Φεστιβάλ Αθηνών (Πειραιώς 260/ χώρος Δ΄)
4-8 Ιουνίου 2013
Ωρα έναρξης: 20.00
Διάρκεια (με τρία διαλείμματα): 5 ώρες
Για εισιτήρια: www.greekfestival.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης