3ο φεστιβάλ 50/50: Ισότητα και στον κινηματογράφο

b04ea90c70013f92b4fe3ccc96b83aec

Οι γυναίκες δεν λάμπουν μόνο μπροστά, αλλά και πίσω από την κάμερα

Για τρίτη συνεχή χρονιά, μετά τις δύο επιτυχημένες διοργανώσεις στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, και επειδή το WIFT GR δεν αφορά μόνο την Αθήνα, η τρίτη διοργάνωση του Φεστιβάλ πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, με τη συνεργασία και την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων.

Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 6 Μαΐου στις 7.00 το απόγευμα με το ντοκιμαντέρ που κέρδισε το βραβείο του WIFT GR και το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας στο 21ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: το ντοκιμαντέρ #FEMALE PLEASURE / #ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΗΔΟΝΗ της Barbara Miller, που έκανε διεθνή πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο το 2018 (Semaine de la Critique και κέρδισε το Βραβείο Premio Zonta Club). Όπως σημειώνεται στο σκεπτικό της βράβευσης από το WIFT GR, πρόκειται για «μια ταινία ανατρεπτική και πολυπολιτισμική, που προσεγγίζει με γενναιότητα θέματα ταμπού που αφορούν εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο, μια ταινία που αποτελεί πηγή έμπνευσης και αγωνιστικότητας». Η ταινία παρουσιάζει πέντε γενναίες, ικανές και αποφασισμένες γυναίκες που σπάνε τη σιωπή που τους επέβαλαν οι πατριαρχικές κοινωνίες και οι θρησκευτικές κοινότητες στις οποίες ανήκουν. Αποκαλύπτει τους μηχανισμούς που καθορίζουν τη θέση των γυναικών μέχρι σήμερα, διατρέχοντας κουλτούρες, θρησκείες και ηπείρους: από την Ιαπωνία έως την Ινδία, από την μουσουλμανική Σομαλική διασπορά έως την χασιδική κοινότητα στο Μπρούκλιν και τον καθολικό κλήρο στην Ευρώπη. Αυτές οι γυναίκες αποφάσισαν να παλέψουν. Το κουράγιο και η δύναμή τους αποτελούν ζωντανό παράδειγμα αντίστασης και της δυνατότητας να αλλάξουν και οι πιο καταπιεστικές κοινωνικές δομές.

wift_afisa


Το πρόγραμμα του 3ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ 50/50 – ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ είναι το εξής:

Δευτέρα 6 Μαΐου
7.00 - 9.00: #Γυναικεία ηδονή / # Female Pleasure
Ελβετία – Γερμανία, 2018, 97, έγχρωμο, ντοκιμαντέρ
Σκην./σενάριο: Μπάρμπαρα Μίλερ, Παραγωγή: Mons Veneris Films, Das Kollektiv Für
9.00 - 11.00: Pigs, Arudel, Washingtonia της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, Ελλάδα

Τρίτη 7 Μαΐου
7.00 - 9.00: Η υιοθεσία / Adoption / Örökbefogadas, Σκηνοθεσία: Μάρτα Μέσαρος
Ουγγαρία, 1975, 82’, μυθοπλασία
9.00 - 11.00: Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες
Ελλάδα, 2019, 72’, Έγχρωμο/Ασπρόμαυρο, ντοκιμαντέρ
Σκην./σενάριο: Μαριάννα Οικονόμου, Παγκόσμια εκμετάλλευση: Anemon Productions

Τετάρτη 8 Μαΐου
7.00 - 9.00: Δεν είμαι μάγισσα / I am Not a Witch
Μ. Βρετανία & Γαλλία, 2017, 92’, Σενάριο-Σκηνοθεσία: R. Nyoni, μυθοπλασία

9.00 - 11.00: Παύση
Κύπρος, Ελλάδα, 2018, 96', έγχρωμο, μυθοπλασία
Σκην./σενάριο: Τώνια Μισιαλή, Παγκόσμια εκμετάλλευση: Film Republic

Women in Film and Television Greece: Ποιες είμαστε

To WIFT GR ανήκει σε ένα παγκόσμιο δίκτυο που ξεκίνησε το 1973 και σήμερα ενώνει 40 τοπικά δίκτυα γυναικών ανά την υφήλιο. Περισσότερα από 13.000 μέλη συνεργάζονται με στόχο την προώθηση και υποστήριξη του καλλιτεχνικού έργου που παράγεται από γυναίκες επαγγελματίες στον κινηματογράφο, τηλεόραση και λοιπά οπτικοακουστικά μέσα.

Το WIFT GR παρέχει στα μέλη του επαγγελματικές ευκαιρίες, δυνατότητες δικτύωσης, επιμορφωτικά προγράμματα, πρόσβαση σε συμβουλευτικές υπηρεσίες και σε χρηματοδοτήσεις για την ολοκλήρωση κινηματογραφικών παραγωγών. To WIFT GR είναι μια ακόμα πλατφόρμα για να δείξουμε τη δουλειά μας και ένας συνεκτικός τρόπος δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

malificent

Τέσσερις τίτλοι, από τρεις νέες αφίξεις και μία από το παρελθόν του Στάλιν του 1937. Ομως όλα τα «λεφτά» στη Νότια Κορέα με «Παράσιτα», μια συναρπαστική ιστορία!

jocker_ar

Κανένας δεν είναι  πιο αιμοβόρος  από τον Χοακίν Φίνιξ - Δεν μπορείς παρά να συμφωνήσεις με τον σκηνοθέτη Τοντ Φίλιπς ότι ο Αρθουρ Φλεκ είναι ο τύπος που βλέπεις στον δρόμο και τον αποφεύγεις και όσο περισσότερο τον «πατάνε», τόσο εκείνος χαμογελάει και στο τέλος ως ασυγκράτητος δολοφόνος ορμάει

51