Ο Κώστας Κρομμύδας μας παρουσιάζει το «Μια νύχτα ακόμα»

Ο Κώστας Κρομμύδας μας παρουσιάζει το «Μια νύχτα ακόμα»

Το νέο βιβλίο του συγγραφέα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα

book01
«Υπάρχουν ταξίδια που ξεκινούν με μια βαλίτσα στο χέρι. Η Ισμήνη ξεκινά το δικό της ταξίδι την ημέρα που μαθαίνει πως της έχουν απομείνει μόνο μερικοί μήνες ζωής…»

Και κάπως έτσι, με αυτά τα λόγια, ο Κώστας Κρομμύδας μας προσκαλεί σε ένα ταξίδι, που αν και δύσκολο, είναι ωστόσο πολύ γοητευτικό. Το νέο του βιβλίο «Μια νύχτα ακόμα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, παίρνει τον αναγνώστη από το χέρι και του ψιθυρίζει στο αυτί να κοιτάξει γύρω του και να ζήσει την κάθε στιγμή, γιατί τίποτε δεν είναι δεδομένο και το πάντα διαρκεί μία στιγμή...

Ο συγγραφέας μας ξενάγησε στο ταξίδι του αυτό και μας μίλησε για την ιστορία της Ισμήνης, την έρευνα που κάνει πριν γράψει ένα βιβλίο αλλά και για τα πράγματα που αγαπάει περισσότερο.

«Συλλάβατε» πρώτα την ιστορία της Ισμήνης και σας οδήγησε στο μήνυμα που κυριαρχεί στο βιβλίο; Ή το μήνυμα ήρθε πρώτα και σας οδήγησε στην ιστορία; 

Δεν είναι τόσο προκαθορισμένα τα πάντα στις ιστορίες μου. Υπάρχει συνήθως κάποιο σημείο έμπνευσης και από κει και μετά αρχίζω να χτίζω την υπόλοιπη πλοκή. Για την ιστορία θα αναφέρω πως η αρχική ιδέα για το «Μια νύχτα ακόμη» δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που προέκυψε στην πορεία.

Πόση έρευνα κάνετε για κάθε βιβλίο σας; Για παράδειγμα στο «Μια νύχτα ακόμη» καταπιάνεστε και με ιατρικούς όρους...

Πολύ μεγάλη έρευνα, διάβασμα αλλά και συμβουλές από ειδικούς. Σε αυτό το βιβλίο υπήρξαν συνεργάτες μου κορυφαίοι γιατροί με τους οποίους είχα συχνή επικοινωνία για να είμαι το δυνατόν περισσότερο αληθινός σε ό,τι γράφω. Σαφέστατα όμως την ευθύνη όλων αυτών που υπάρχουν στο βιβλίο την αναλαμβάνω εγώ. Για την συγκεκριμένη ιστορία όμως διάβασα και πάρα πολλές ιστορίες ανθρώπων που με ενέπνευσαν ιδιαίτερα. Επίσης και πολλά βιβλία αυτοβοήθειας!

Καταφέρατε να αποφύγετε το μελό σε ένα δύσκολο θέμα...

Σε γενικές γραμμές αποφεύγω οτιδήποτε έχει να κάνει με μελό αλλά και κλισέ! Το εύκολο θα ήταν να μπω σε αυτή τη διαδικασία κάνοντας τον αναγνώστη να υποφέρει. Εγώ αντιθέτως ήθελα οι άνθρωποι που διαβάζουν το βιβλίο μου να «ταξιδέψουν» και να λάβουν αυτό το υπέροχο μήνυμα για τη ζωή που μας δίνει η Ισμήνη.

Παραδόξως το βιβλίο βγάζει μία αισιοδοξία... Είστε κι εσείς έτσι ως άνθρωπος;

Είμαι αισιόδοξος για τα πράγματα που ζω και για τα πράγματα που μπορώ να ελέγξω. Είμαι όμως εξαιρετικά απαισιόδοξος για πολλά από αυτά που θα συμβούν στο μέλλον. Ζούμε σε μια εποχή που νομίζω πως οι άνθρωποι χρειάζονται αισιόδοξους δρόμους για να ξεφύγουν από την γενικότερη μαυρίλα που επικρατεί στην χώρα αλλά και στο πλανήτη.

Πόσο εύκολο τελικά είναι να εκτιμάμε το δώρο της ζωής και να ζούμε την κάθε μέρα σαν είναι η τελευταία;

Είναι μεγάλη παγίδα να προσπαθούμε να ζούμε την κάθε μέρα σαν να είπα η τελευταία. Αυτό έτσι κι αλλιώς είναι ανέφικτο. Είναι λοιπόν αυτή η παγίδα που πέφτουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι δεν καταφέρνουν να ζουν με αυτόν τον τρόπο την κάθε μέρα και στο τέλος εγκαταλείπουν. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ζούμε όσο καλύτερα μπορούμε τις στιγμές. Να μην αφήνουμε τα όνειρα μας στο συρτάρι. Αλλά και να προσπαθούμε να βελτιώνουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την ίδια τη ζωή. Και στα εύκολα της, και στα δύσκολα.

Σε τι φάση βρίσκεται η ελληνική παραγωγή βιβλίου; Θα λέγατε ότι βρισκόμαστε σε περίοδο άνθισης ή έχουμε δρόμο ακόμη;

Θεωρώ ότι το ποσοστό των βιβλίων που εκδίδονται είναι εξαιρετικά υψηλό. Δεν ξέρω αν αυτό αποκαλείται άνθιση. Τώρα για την ποιότητα, αρμόδιοι είναι να κρίνουν οι αναγνώστες που διαβάζουν τα βιβλία και πλέον με πολύ εύκολο τρόπο μπορούν να γράψουν την κριτική τους για να τη δουν και οι άλλοι. Στις περισσότερες των περιπτώσεων πάντως όλα είναι απλά μαθηματικά. Ό,τι είναι καλό, επιβραβεύεται.

Σας εκφράζει καλύτερα ο πιο «εσωτερικός» κόσμος της συγγραφής από τον εξωστρεφή χώρο του θεάματος;

Κλείσιμο
Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να τα διαχωρίσω αυτά τα δύο. Μπορείς να είσαι πολλά πράγματα ταυτόχρονα με το δικό σου τρόπο. Όπως ανέφερα και πιο πάνω δεν μου αρέσουν τα κλισέ και οι συνηθισμένες συμπεριφορές. Μου αρέσει να γράφω παρακολουθώντας τι γίνεται γύρω μου και όχι να κλείνομαι στο μικρόκοσμο μου αγνοώντας την πραγματικότητα και τον παλμό της ζωής που ζουν οι άνθρωποι αυτή τη στιγμή.

Και μία ματιά στα αγαπημένα σας
Βιβλίο: Οιδίπους Τύραννος

Μυρωδιά: Από σανίδι...

Ταινία: Μανόλια

Δρόμος της Αθήνας: Όσοι είναι δίπλα στη θάλασσα.

Τραγούδι: Una Noche Mas της Γιασμίν Λεβ

Προορισμός διακοπών: Θάσος-Παλαιοχώρι
Βιβλίο, Μια νύχτα ακόμη, Κώστας Κρομμύδας


Λίγα λόγια για το βιβλίο
Υπάρχουν ταξίδια που ξεκινούν με μια βαλίτσα στο χέρι. Άλλα, έπειτα από έναν χωρισμό. Κάποια, όταν μια δουλειά σε αναγκάζει να φύγεις χωρίς να αφήσεις τίποτα πίσω σου…
Υπάρχουν ορισμένα που έμειναν χαραγμένα στην ψυχή μας επειδή μας πόνεσαν, επειδή μας ανάγκασαν να πληγώσουμε κι εμείς ανθρώπους που πιθανόν να αγαπούσαμε.
Αλλά υπάρχουν κι εκείνα που τα διαφεντεύει ένας παράφορος έρωτας, που μας κάνουν να ξεχνάμε πώς είναι να ζούμε αλλά και να νιώθουμε τον πόνο όταν αυτός είναι χωρίς ανταπόκριση…
Πολύ αργά θα καταλάβεις ότι τα καλύτερα ταξίδια είναι αυτά που δεν έκανες ποτέ. Που δεν τα τόλμησες, που δεν τα γεύτηκες.
Το δικό μου ξεκίνησε τη μέρα που μου ανακοίνωσαν ότι μου είχαν απομείνει μερικοί μήνες ζωής. Και ήταν το πιο όμορφο που έχω κάνει…

Διαβάστε εδώ ένα απόσπασμα

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Κώστας Κρομμύδας είναι απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου. Έχει εργαστεί ως ηθοποιός στο θέατρο, στην τηλεόραση και στο σινεμά. Συμμετείχε στον τρίτο και τέταρτο κύκλο της σειράς The Durrells. Τον Μάιο του 2012 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο του, Μπαμπά, Mεγάλωσέ με, και τον Μάιο του 2013 το πρώτο μυθιστόρημά του, Η Ζωή που Έλειπε, (αγγλική έκδοση Cave of Silence). Τον Ιούνιο του 2014 εκδόθηκε το δεύτερο μυθιστόρημά του, με τίτλο Ογκρέσα. Ακολούθησε το μυθιστόρημα Μη με Λησμόνει, τον Μάιο του 2015 (αγγλική έκδοση Lake of Memories). Τον Μάιο του 2016 εκδόθηκε το μυθιστόρημά του Ουρανόεσσα, το οποίο βραβεύτηκε το 2017 ως το καλύτερο μυθιστόρημα της χρονιάς, στην κατηγορία «Ηρωίδα έμπνευση» (αγγλική έκδοση Dominion of the Moon). Τον Μάιο του 2017 εκδόθηκε το μυθιστόρημα με τίτλο Φως μέσα στη Θύελλα (αγγλική έκδοση Athora), ενώ το 2018 κυκλοφόρησε το Μυρωδιά από Σανίδι. Όλα του τα μυθιστορήματα βρίσκονταν στην τελική δεκάδα του διαγωνισμού βιβλίου των Public. Παραδίδει μαθήματα υποκριτικής και «δημόσιου λόγου-public speech». Αρθρογραφεί σε sites, εφημερίδες και περιοδικά. www.kostaskrommydas.gr, onioncostas@gmail.com, www.facebook.com/costas.krommidas
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης