Η Αννα Γαλανού και το τέλος μίας συναρπαστικής τριλογίας

hdgew

Τρία μυθιστορήματα, σε ιστορικό φόντο, με μοναδική ατμόσφαιρα εποχής

Με το βιβλίο «Εξιλέωση» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, η Αννα Γαλανού κλείνει το συναρπαστικό της ταξίδι  στα χρόνια της Ενετοκρατίας και την τριλογία της «Οι δρόμοι της Καταιγίδας». Κεντρική ηρωίδα του μυθιστορήματος είναι η Αριάδνη, η κόρη της Ρούσσας και του Σεκίρ, η μόνη που έχει απομείνει ζωντανή... ή μήπως δεν είναι έτσι; Η συγγραφέας μας μίλησε για το δύσκολο εγχείρημα της τριλογίας αλλά και για το αν κατάφερε να «γλιτώσει» από τα πάθη και τις σκιές των ηρώων της.


Πώς αποφασίσατε να γράψετε μια ιστορική τριλογία, με βασικό θέμα την Ενετοκρατία του 16ου αιώνα; Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε και τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με την συγκεκριμένη περίοδο;
Η Ενετοκρατία, σαν θέμα, υπήρχε πολλά χρόνια στο μυαλό μου. Όταν ξεκίνησα να γράφω την τριλογία, είχα ήδη διαβάσει αρκετά για εκείνη την περίοδο, που για τον περισσότερο κόσμο ήταν παντελώς άγνωστη. Οι πιο πολλοί πίστευαν ότι οι Ενετοί ήταν μεν κατακτητές, αλλά εξευγενισμένοι, με κουλτούρα και οι οποίοι έκτισαν ονομαστά μνημεία, έφτιαξαν οχυρωματικά και υδρευτικά έργα και πολλά άλλα. Εμβαθύνοντας, όμως, στην ιστορική μελέτη της εποχής, διαπίστωσα ότι τα πράγματα δεν ήταν καθόλου έτσι. Όλα αυτά τα έκτισαν οι Κρήτες σκλάβοι και μάλιστα δουλεύοντας κάτω από απάνθρωπες συνθήκες. Η Ενετοκρατία που διήρκεσε 458 χρόνια, ήταν μια πολύ σκληρή κατοχή, εξίσου οδυνηρή με των Οθωμανών και ο λαός στέναζε για αιώνες από τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, τον διωγμό της ορθοδοξίας, την δυσβάστακτη φορολογία κ.α. πολλά.

Ένα μεγάλο κομμάτι της μυθοπλασίας, του τρίτου βιβλίου Εξιλέωση το αφιερώνετε στους Ιουδαίους της Κρήτης και στους Σεφαραδίτες Εβραίους της Θεσσαλονίκης. Πόσο δύσκολο ήταν για σας να αναφερθείτε στην εβραϊκή κοινότητα της Κρήτης, τελείως άγνωστη για τους περισσότερους από μας;
Οι Ιουδαίοι της Κρήτης, ήρθαν σαν σκλάβοι στο νησί το 70μ.Χ. μετά την καταστροφή της Ιερουσαλήμ από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Τίτο κι απ’ ό,τι τουλάχιστον γνωρίζω, δεν έχουν αναφερθεί ποτέ έως τώρα, λογοτεχνικά. Υπήρχαν τέσσερις συναγωγές στο νησί, δύο στα Χανιά μία στο Ηράκλειο και μία στο Ρέθυμνο. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να βρω πολλά στοιχεία για να τους περιγράψω καλύτερα. Το πλέον σίγουρο, όμως είναι, πως οι Ιουδαίοι της Κρήτης ήταν από τους παλαιότερους κατοίκους του νησιού και σιγά σιγά ενσωματώθηκαν με τον ντόπιο πληθυσμό. Τα εβραϊκά ονόματα που μας κληροδότησαν, Αβράμης, Ζαχάρης, Σίμος, Σήφης, Μαθιός, Ιορδάνης, Αλισάβη (Ελισάβετ) δηλώνουν ακόμα την παρουσία τους. Για τους Σεφαραδίτες Εβραίους της Θεσσαλονίκης, αντίθετα, βρήκα πάρα πολλά στοιχεία, περιγραφές της ζωής τους, τραγούδια, πολλές αναφορές για τις δραστηριότητές τους, πράγμα που με διευκόλυνε πολύ στην συγγραφή.

Θυσία–Ρούσσα, Εκδίκηση–Ιωάννης, Εξιλέωση–Αριάδνη, αυτοί είναι οι κεντρικοί ήρωες της τριλογίας σας. Τι θα μπορούσατε να μας πείτε γι’ αυτούς;
Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι πως ούτε οι τίτλοι των βιβλίων, ούτε τα ονόματα των ηρώων είναι τυχαία. Η Ρούσσα παραπέμπει στο κόκκινο του αίματος της Θυσίας, ο Ιωάννης είναι ο μάρτυρας και η εκδίκηση που ονειρεύεται του στοιχίζει στο τέλος την ζωή, ενώ η Αριάδνη, ως άλλη μυθική βασίλισσα της Κρήτης, φορτώνεται στην πλάτη της τις ιστορίες των δύο προηγούμενων βιβλίων, κι αρχίζει σταδιακά να ξετυλίγει τον μίτο που κρατά στα χέρια της, για να μας οδηγήσει στην Λύτρωση, στην δικαίωση και τελικά στην Εξιλέωση.

Οι Δρόμοι της Καταιγίδας είναι ο υπέρτιτλος της τριλογίας. Περιγράψτε μας λίγο αυτούς τους δρόμους που θα ακολουθήσει ο αναγνώστης.
Η σύλληψη της τριλογίας περιστρέφεται γύρω από ένα νοητό κύκλο, όπως ακριβώς και η ζωή. Ένας κύκλος που καταλήγει πάντα εκεί απ’ όπου ξεκίνησε η ιστορία της τριλογίας. Σαν υπέρτιτλος, δεν θα μπορούσε να είναι κανένας άλλος, αφού οι δρόμοι που ακολουθεί ο αναγνώστης των βιβλίων είτε είναι θαλασσινοί είτε όχι, είναι πάντα φορτωμένοι με απρόβλεπτα γεγονότα, που σηματοδοτούν πορείες πραγματικής καταιγίδας. Χάνδακας – Κωνσταντινούπολη – Αδριανούπολη – Ρέθυμνο – Χανιά – Ελαφονήσι – Βενετία – Μπαρμπαριά – Λαύριο – Θεσσαλονίκη – Αδριανούπολη. Αυτοί είναι οι Δρόμοι της Καταιγίδας που στο τέλος καταλήγουν μόνο σε ένα. Σ’ εκείνον της Εξιλέωσης.

Σας ήταν εύκολο να μένετε αποστασιοποιημένη από τους ήρωες και τα γεγονότα που περιγράφετε στα βιβλία σας;
Σε γενικές γραμμές ναι. Όσον αφορά την τριλογία, η αλήθεια είναι πως δυσκολεύτηκα να μείνω αμέτοχη και αποστασιοποιημένη από τα πάθη και τις διαδρομές των ηρώων μου. Πολλές φορές έπιασα τον εαυτό μου να ταυτίζομαι κυρίως με την Ρούσσα και με την Αριάδνη. Παρακολουθούσα με ένταση τα ανεβοκατεβάσματα της ψυχικής τους δύναμης και αναρωτιόμουν συχνά, τι θα έκανα εγώ, εάν τύχαινε ποτέ να βρισκόμουν στην θέση τους. Αυτό ως τώρα δεν μου έχει ξανασυμβεί. Λες κι αυτές οι δυο γυναίκες ζούσαν πραγματικά μέσα μου, κι έπρεπε να τις ζωντανέψω με λέξεις για να γίνουν στην συνέχεια οι καθοδηγητές της ιστορίας που μας αφηγούνται.

Λίγα λόγια για τα βιβλία
Εξιλέωση (Οι δρόμοι της καταιγίδας #3)
Η Αριάδνη, με έναν ανυπολόγιστης αξίας θησαυρό στα χέρια της, επιστρέφει στον Χάνδακα. Οι καταστάσεις, όμως, που αντιμετωπίζει την οδηγούν στην απαξίωση και στην απομόνωση, ενώ μέρα τη μέρα νιώθει τον κλοιό των Ενετών να σφίγγει ολοένα και περισσότερο.

Είναι πλέον μια ξεπεσμένη αρχόντισσα, που στο τέλος μένει ολομόναχη. Με τη βοήθεια της οικογένειας ενός Εβραίου γιατρού προσπαθεί να ξαναστήσει τη ζωή της από την αρχή, όμως η πανούκλα του 1592 σταματά τα πάντα. Ο μόνος δρόμος πια για εκείνη είναι η φυγή. Συνοδευόμενη από τον γιο του γιατρού, τον Ιωσήφ, φτάνει στη Θεσσαλονίκη, τη «Νέα Ιερουσαλήμ», όπως την αποκαλούν. Ωστόσο η κοινότητα των Σεφαραδιτών Εβραίων είναι πολύ κλειστή και η Αριάδνη δεν γίνεται αποδεκτή.
Τότε εμφανίζεται στη ζωή της ο Κωνσταντής, ένας όμορφος νεαρός Θρακιώτης, και τα πράγματα ξαφνικά αλλάζουν με έναν ανέλπιστο τρόπο.

Το θαύμα μοιάζει με ψέμα. Η Αριάδνη πηγαίνει στην Αδριανούπολη, στο ίδιο μέρος απ’ όπου ξεκίνησε η οικογένειά της. Εκεί θα ενωθούν ξανά από την αρχή όλα τα κομμάτια της ιστορίας, σε ένα ανατρεπτικό και λυτρωτικό φινάλε.
exileosi


Εκδίκηση (Οι δρόμοι της καταιγίδας #2)

Η θυσία της Ρούσσας αλλάζει ολοκληρωτικά τα δεδομένα της ζωής των δύο παιδιών της, του Ιωάννη και της Αριάδνης. Η μοίρα, όμως, για μία ακόμα φορά, παίζει τα δικά της παιχνίδια, έτσι οι δρόμοι τους χωρίζουν βίαια. Η πιο όμορφη αρχοντοπούλα του Χάνδακα είναι η Αριάδνη, που αγνοώ­ντας την πραγματική της καταγωγή μεγαλώνει μέσα στα πούπουλα και τα μεταξωτά, σαν κόρη ενός επιφανούς Ενετού ευγενή. Κάμποσα χρόνια αργότερα, ο πολύκροτος γάμος της θα αποτελέσει το κορυφαίο γεγονός σε όλα τα παλάτια της Γαληνοτάτης και του Χάνδακα. Τι κρύβεται, όμως, πίσω από αυτόν τον γάμο; Ο πιο σκληρός πειρατής της Μεσογείου έχει για ορμητήριό του έναν απροσπέλαστο όρμο στο Ελαφονήσι, φόβος και τρόμος για κάθε ενετική γαλέρα που πέφτει στα νύχια του. Είναι ο Ιωάννης, ο γιος της Ρούσσας και του Σεκίρ, κυνηγημένος και επικηρυγμένος από τους Ενετούς για πολλά χρυσά δουκάτα. Ποιος είναι, όμως, πραγματικά ο στόχος του; Στο δεύτερο βιβλίο της τριλογίας Οι Δρόμοι της Καταιγίδας ταξιδεύουμε από τα Χανιά και τις ακτές της Νοτιοδυτικής Κρήτης στην Μπαρμπαριά, στη Γραμβούσα, στα Αντικύθηρα και στη μήτρα της Ενετοκρατίας, τη Γαληνοτάτη Βενετία. Πειρατές, ρεσάλτα, κρυμμένοι θησαυροί, αδυσώπητες συγκρούσεις, απατηλοί έρωτες και ψέματα που καταστρέφουν ζωές. Η Εκδίκηση είναι ένα βιβλίο γεμάτο δράση, ένταση, απρόσμενες εξελίξεις, ακραία συναισθήματα και υπερβατικές ανατροπές.
ekdikisi

Θυσία (Οι δρόμοι της καταιγίδας #1)

Ένα ταξίδι σε σοκάκια αλλοτινών καιρών...
Η Ρούσσα, μια όμορφη αρχοντοπούλα της Κρήτης, εκτοπίζεται από τους Ενετούς, όταν ο πατέρας της αρνείται να υποταχτεί στην εξουσία τους και επαναστατεί. Η γαλέρα που τη μεταφέρει στην εξορία πέφτει στα χέρια Οθωμανών κουρσάρων και μαζί με άλλες γυναίκες οδηγείται στο σκλαβοπάζαρο της Κωνσταντινούπολης. Αγοράζεται σαν δούλα σ’ ένα καραβανσαράι της Αδριανούπολης, όπου οι συνθήκες διαβίωσής της είναι δραματικές. Ένα βήμα πριν τον θάνατο τη σώζει ένας όμορφος Θρακιώτης, ο Σεκίρ, και ο έρωτας που γεννιέται ανάμεσά τους είναι φλογερός.

Όμως και πάλι, η καινούρια αρχή στη ζωή της είναι γεμάτη ερωτηματικά.
- Γιατί ακολουθεί την εκστρατεία του σουλτάνου Σουλεϊμάν;
- Ποιος είναι ο ρόλος του Αχμέτ πασά;
- Ποιος είναι ο Ιωάννης και πόσο επηρεάζει τη ζωή της;
- Ο άνθρωπος-αίνιγμα; Μέχρι πού μπορεί να φτάσει;

Χάνδακας – Κωνσταντινούπολη – Αδριανούπολη – Ρέθυμνο – Χάνδακας. Τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου 1550-1570 δένονται άρρηκτα με τη μυθοπλασία και συνθέτουν μια μοναδική ατμόσφαιρα εποχής. Ευγενείς, σκλάβοι, αλήθειες, ψέματα, πασάδες, δούκες, έρωτες, πάθη, ίντριγκες, σωματέμποροι, αλογάρηδες, πειρατές ζωντανεύουν στη Θυσία, το πρώτο βιβλίο της τριλογίας Οι δρόμοι της καταιγίδας.
thisia

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης