«Σωκράτη εσύ, σούπερ σταρ»

«Σωκράτη εσύ, σούπερ σταρ»

2.500 χρόνια μετά το θάνατο του Σωκράτη η δίκη του επαναλαμβάνεται. Διακεκριμένοι δικαστές και νομικοί από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ έχουν δώσει ραντεβού στις 25 του μήνα στην κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών

«Σωκράτη εσύ, σούπερ σταρ»
2.500 χρόνια μετά το θάνατο του Σωκράτη η δίκη του επαναλαμβάνεται. Διακεκριμένοι δικαστές και νομικοί από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ έχουν δώσει ραντεβού στις 25 του μήνα στην κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, προκειμένου να αποφανθούν (ξανά) αν τελικά ο Σωκράτης καταδικάστηκε από τους Αθηναίους το 399 π.Χ. δικαίως ή όχι.

Μετά την περσινή «δίκη του Σωκράτη» που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη με την ετυμηγορία να τον αθωώνει, η νομική κοινότητα επανεξετάζει υπό το πρίσμα του χρόνου που μεσολάβησε και σύμφωνα με τις σύγχρονες αντιλήψεις για τη δικαιοσύνη την περίπτωση του Αθηναίου φιλοσόφου.

Κλείσιμο
Το πάνελ της νέας δίκης του Σωκράτη θα στελεχώνουν οι: Λόρδος Richard Aikens, μέλος του Εφετείου της Αγγλίας και της Ουαλίας (Μεγάλη Βρετανία), Sophie-Caroline De Margerie, δικαστής στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Γαλλία), Pierre Delvolvé, μέλος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών (Γαλλία), Stephan Gass, αντιπρόεδρος του Εφετείου (Ελβετία), Giusep Nay, πρώην πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου (Ελβετία), Loretta Preska, πρόεδρος του Αμερικανικού Περιφερειακού Δικαστηρίου της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης (ΗΠΑ), Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, ακαδημαϊκός, ομότιμη καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου, πρώην πρόεδρος της Βουλής (Ελλάδα), Βασίλειος Ρήγας, πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου (Ελλάδα), Σερ Stephen Sedley, μέλος του Εφετείου της Αγγλίας και της Ουαλίας (Μεγάλη Βρετανία), François Terré, μέλος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών (Γαλλία) και Harm Peter Westermann, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Τύμπινγκεν (Γερμανία).

Τον Σωκράτη θα υπερασπιστούν οι Michael Beloff, δικηγόρος (Μεγάλη Βρετανία) και Patrick Simon, δικηγόρος (Γαλλία) ενώ τους Αθηναίους θα εκπροσωπήσουν οι Ηλίας Αναγνωστόπουλος, δικηγόρος, αναπληρωτής καθηγητής Ποινικών και Εγκληματολογικών Σπουδών (Ελλάδα) και Αντώνης Παπαδημητρίου, δικηγόρος, πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση (Ελλάδα).

Μάλιστα, η σύγχρονη δίκη του Σωκράτη θα μεταδοθεί live και μέσω διαδικτύου από τη σελίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Όσοι πάλι επιθυμούν να παρακολουθήσουν δια ζώσης αν τελικά ο Σωκράτης καταδικάστηκε δικαίως από τους Αθηναίους με την κατηγορία πως εισήγαγε καινά δαιμόνια στην Αθήνα και άρα διέφθειρε τους νέους, θα χρειαστεί να καταβάλουν ένα αντίτιμο της τάξης των 10 ευρώ. Για την ιστορία αξίζει να γνωρίζουμε πως ο Σωκράτης είχε κριθεί από ένα σώμα 500 Αθηναίων, από το οποίοι οι 280 αποφάσισαν την καταδίκη του. Αυτά στην Αθήνα του  399 π.Χ. Για να δούμε σήμερα…
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης