Sonke: Ιστορίες graffiti με λουλούδια και πριγκίπισσες

Sonke: Ιστορίες graffiti με λουλούδια και πριγκίπισσες

«Μου είπε ένα κοφτό 'τέλος' και χάθηκε από τη ζωή μου. Εξαφανίστηκ. Αρχισα να ζωγραφίζω λουλούδια. Παντού λουλούδια. Όλα αφιερωμένα σε εκείνη. Ήταν ο μόνος τρόπος να της δείξω πόσο την αγαπώ...»

Sonke: Ιστορίες graffiti με λουλούδια και πριγκίπισσες
Έχει φιλοτεχνήσει τα διάσημα κοριτσάκια του στους τοίχους της Αθήνας, στο Παρίσι και το Βερολίνο. Οι δημιουργίες του σε καμβά αναμένεται να ταξιδέψουν σύντομα στη Νέα Υόρκη ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που αστυνομικοί, Ελληνες και ξένοι του έχουν περάσει χειροπέδες για τις «παράνομες» ζωγραφιές του. «Έχω συλληφθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ένα βράδυ στο Βερολίνο με πήγαν σε ειδικό τμήμα Graffiti. Μου πήραν αποτυπώματα και έβαλαν τα ….αντικείμενα του «εγκλήματος», τα σπρέι μου σε σακουλάκια. Την επομένη μέρα, πήγα στο δικαστήριο με Γερμανό δικηγόρο». Με αυτά τα λόγια ο Sonke, ένας από τους πλέον γνωστούς Έλληνες street artists, ξετυλίγει τη δική του ιστορία.

Σε μια ατμοσφαιρική συνάντηση με το protothema.gr στο μικρό καφέ του Αμαρουσίου, αποκαλύπτει τον άγνωστο εαυτό του και μιλά για την πορεία στο χώρο της εγχώριας street art. Μια πορεία που ξεκινά από τα μαθητικά του χρόνια, ως γκραφιτάς και φθάνει στην κορύφωση της πριν από περίπου τρία χρόνια όταν ο νεαρός artist ξεκίνά να ζωγραφίζει λουλούδια και κοριτσάκια στους τοίχους του κέντρου της Αθήνας. «Ολα ξεκίνησαν από ένα χωρισμό. Μου είπε ένα κοφτό «τέλος» και χάθηκε από τη ζωή μου. Εξαφανίστηκε. Δεν μπορούσα να τη βρω. Να της μιλήσω, να την πλησιάσω. Eτσι, άρχισα να ζωγραφίζω λουλούδια. Παντού λουλούδια. Πολύχρωμα λουλούδια στους τοίχους της Αθήνας. Ολα αφιερωμένα σε εκείνη. Ήταν ο μόνος τρόπος να της δείξω πόσο την αγαπώ….» περιγράφει. Αυτή ήταν η αρχή….

Τα λουλούδια και οι ξανθές πριγκίπισσες
Κλείσιμο
Το τέλος, η φυγή, η απόρριψη και ο πόνος της αγάπης «ξέσπασαν» με απαλά χρώματα και χαριτωμένα σχεδόν παιδικά λουλουδάκια στους δρόμους της πόλης. Το ανεκπλήρωτο του έρωτα, που αποτυπώθηκε στον αστικό καμβά, πήρε διάφορες μορφές για να καταλήξει να κάνει τον άγνωστο, τότε, πληγωμένο Αλέκο Σκουταριώτη που υπέγραφε με σπρέι ως Sonke ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της αθηναϊκής street art σκηνής και τα λουλούδια που σταδιακά αντικαταστάθηκαν από κοριτσάκια με μακριά σγουρά μαλλιά, διάσημα έργα.

Ο καλλιτέχνης που πλημμύρισε τους βρώμικους, χτυπημένους με γκράφιτι τοίχους της πόλης με τις ασπρόμαυρες θλιμμένες πριγκίπισσες και τα ζευγάρια που αφηγούνται τον πόνο του έρωτα, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Παιδί μέσης οικογένειας των βορείων προαστίων ξεκίνησε από τα 14 να παίζει με τα χρώματα και να πειραματίζεται με σπρέι στα σκοτεινά σοκάκια της γειτονίας του στο Μαρούσι. Μόλις τελείωσε το σχολείο, σπούδασε εφαρμοσμένες τέχνες στη Σχολή Ορνεράκη και από τότε άρχισε να βάζει τη δική του σφραγίδα στους τοίχους της Αθήνας και του εξωτερικού. Έχει φιλοτεχνήσει επιφάνειες στο Βερολίνο, το Παρίσι, ενώ δημιουργίες του σε καμβά θα ταξιδέψουν και στη Νέα Υόρκη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, πίνει cappuccino freddo, καπνίζει ανέμελα και ξετυλίγει και άλλες πολύχρωμες ιστορίες του έρωτα, της νύχτας και της παρανομίας. Είναι χαλαρός και δείχνει να το διασκεδάζει. Ακόμα και όταν αναφέρεται στα πεσίματα της Αστυνομίας, τις νύχτες στα τμήματα και την ταλαιπωρία. Έχει συμβιβαστεί με τους κινδύνους του «επαγγέλματος» και όπως λέει κατά τη διάρκεια των projects περιμένει τα πάντα.

Από περίεργους που κοντοστέκονται για να τον δουν να φιλοτεχνεί τα ασπρόμαυρα κοριτσάκια του με τα μεγάλα μάτια και τα πλούσια κυματιστά μαλλιά μέχρι συντηρητικούς παππούδες που αναθεματίζουν για τα «παλιόπαιδα που βρωμίζουν τους τοίχους» και αστυνομικούς που πλησιάζουν με απειλητικό ύφος και χειροπέδες στα χέρια… «Παλαιότερα, οι επισκέψεις στα τμήματα αποτελούσαν συχνό φαινόμενο. Ευτυχώς τελευταία η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Ο κόσμος δείχνει να κατανοεί και να απολαμβάνει τα έργα. Αντιλαμβάνονται ότι δεν πρόκειται για βανδαλισμό αλλά για τέχνη» λέει.

Ο Αλέκος, εκτός από τις υπαίθριες δημιουργίες έχει πραγματοποιήσει δύο ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα και Ζάκυνθο ενώ έχει λάβει μέρος και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα και την Πάτρα. Σήμερα εργάζεται ως δάσκαλος σκίτσου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αμαρουσίου και ως εικονογράφος. Την Παρασκευή, 27 Απριλίου και για τρεις εβδομάδες θα πραγματοποιήσει στον 1ο όροφο του Bios, την τρίτη ατομική του έκθεση με τίτλο «Dark Days» σε συνεργασία με το Stigma Lab και το Ough!. Τα εγκαίνια είναι στις 9 στον 1ο όροφο του Bios και θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Μαΐου.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης