Ως πότε θα βλέπουμε τη Lulu;

Ποιος άντρας δεν ψάχνει την ιδανική γυναίκα; Και ποιος άντρας την έχει βρει; - Τι συμβαίνει, όταν η άβυσσος της ανθρώπινης σεξουαλικότητας συναντά την βαθιά υπαρξιακή ανάγκη για αγάπη;

Ως πότε θα βλέπουμε τη Lulu;
Η Lulu παίζεται ξανά. Η Lulu , πάντα παίζεται ξανά. Σαν την ενσάρκωση της πιο παράξενης ιδέας του Φρίντριχ Νίτσε, της αιώνιας επιστροφής, η Lulu αιωνίως επιστρέφει. Και ίσως αυτό δεν είναι τυχαίο: Λέγεται ότι ο δημιουργός της, ο Φρανκ Βέντεκιντ, εμπνεύστηκε την μοιραία ηρωίδα του από τη Λου Σαλομέ. Όπου η Λου Σαλομέ ήταν η γυναίκα που είχε τρελάνει με τα καμώματά της τον Φρίντριχ Νίτσε. Ο δύσμοιρος Νίτσε, ο Μεγάλος Αυνανιστής, είχε ξετρελαθεί με την ομορφιά και το μυαλό της Λου, πριν ο ίδιος τρελαθεί με την κυριολεκτική -και πλέον τραγική έννοια.

Και πριν η Λου συνεχίσει να τρελαίνει όποιον έπεφτε στον έρωτά της: Τον Φρίντριχ Καρλ Αντρέας, δηλαδή τον σύζυγό της, τον οποίον βασάνισε με την άρνησή της να κάνει έρωτα μαζί του. Ενώ παράλληλα είχε κανονικές ερωτικές σχέσεις με τον Ράινερ-Μαρία Ρίλκε. Η Λου, όπως ο κατά το όνομα αναδιπλασιασμένος κλώνος της, η θεατρική Λου-Λου, ήταν ο ορισμός της γυναίκας δηλητήριο: Μετά από τον Ρίλκε, η Λου Σαλομέ, η τέως φανατική αρνήτρια του σαρκικού έρωτα, δήλωνε «εθισμένη στο σπέρμα». Κι αν ο Σίγκμουντ Φρόιντ δεν είχε ο ίδιος τόσο μπερδεμένη σχέση με τον προσωπικό του ερωτισμό, σίγουρα θα είχε συνάψει σχέση με τη Λου Σαλομέ. Η οποία, εν τέλει, βρήκε τον προορισμό της στη ζωή και την επιστήμη: Αφού διατάραξε τον ψυχικό κόσμο των επίδοξων εραστών της, αποφάσισε να γίνει η ίδια ψυχαναλύτρια.
Ως πότε θα βλέπουμε τη Lulu;

Όλα αυτά, βέβαια, δεν έχουν άμεση σχέση με τη θεατρική Λούλου, την παράσταση που έκανε πρεμιέρα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Ο θεατής που προσελκύεται από το όνομα του Γιάννη Χουβαρδά και των εξαίρετων ηθοποιών του θιάσου (Καριοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκος Χατζόπουλος, Χάρης Φραγκούλης, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Γιώργος Μπινιάρης, Άλκηστις Πουλοπούλου, Άκης Σακελλαρίου, Αλέκος Συσσοβίτης) δεν χρειάζεται να ξέρει τίποτα για τη Λου Σαλομέ. Αν ξέρει, όμως, ίσως να δει πολλές σκιές, πολλά είδωλα πίσω από τη θρυλική αυτή γυναικεία μορφή.

Η Lulu είχε στοιχειώσει τον Γιώργο Μιχαηλίδη, ιδιαίτερα μετά από εκείνη τη συγκλονιστική ερμηνεία της Καραμπέτη στο πρώτο ανέβασμα του έργου, πριν από 30 χρόνια. Ο Μιχαηλίδης δούλεψε ξανά το κείμενο, τη δραματουργία, τη σκηνοθεσία. Προσπαθώντας να δαμάσει το τέρας της Λούλου -και να ξεπεράσει το τέρας της υποκριτικής τέχνης, την Καριοφυλλιά Καραμπέτη. Κι έτσι η Λούλου επανέρχεται τακτικά στην ελληνική θεατρική πραγματικότητα. Γιατί ποτέ κανείς δεν μπορεί να την εξαντλήσει ή να την κατακτήσει. Αυτό είναι το μυστικό της και το θέλγητρό της.

LULU | ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ


Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης – Διασκευή-Σκηνοθεσία Γιάννης Χουβαρδάς

Ποιος άντρας δεν ψάχνει την ιδανική γυναίκα; Και ποιος άντρας την έχει βρει;

Κλείσιμο
Τι συμβαίνει, όταν η άβυσσος της ανθρώπινης σεξουαλικότητας συναντά την βαθιά υπαρξιακή ανάγκη για αγάπη;

Η Lulu, η γυναίκα με τα αναρίθμητα πρόσωπα: κορίτσι, πόρνη, άγγελος, διάβολος, μητέρα, σύζυγος, ερωμένη, πρωτόπλαστη, θεά και ό,τι άλλο μπορεί να διανοηθεί κανείς, είναι η ιδανική επιφάνεια για να προβάλλουν άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, κάθε πιθανή κι απίθανη φαντασίωσή τους για το απόλυτο αντικείμενο του πόθου τους. Κι εκείνη, με θαυμαστή διάθεση υπακοής, με απολαυστική δημιουργικότητα, θα τις πραγματώσει. Θα ενσαρκώσει τέλεια την όποια φαντασίωση. Μόνο που το κόστος για όποιον το ζητήσει, θα είναι λιγάκι ακριβό: θα πληρώσει με τη ζωή του.

Και η Lulu, αθώα και ένοχη ταυτόχρονα, θα παρελάσει φαντασμαγορικά από τις ζωές όλων των ανθρώπων που θα βρει στον δρόμο της, ανεβάζοντας το επίπεδο αδρεναλίνης τους σε δυσθεώρητα ύψη, μέχρι τη στιγμή που όλοι θα υποκύψουν νομοτελειακά στο μοιραίο, συνταρακτικά αισθησιακό φινάλε τους.

Και η ίδια η Lulu;

Τι θα συμβεί στο ιδανικό φαντασιακό πλάσμα αφού ολοκληρώσει τον κύκλο του, τη χρησιμότητά του, τους λόγους ύπαρξής του;

Η φθορά, που κάποτε έμοιαζε να κοιτάζει την ομορφιά της Lulu και να το βάζει στα πόδια τρομαγμένη, τώρα θα πάρει, σε μια παγωμένη σοφίτα στο Λονδίνο και με την μορφή του Τζακ του Αντεροβγάλτη, την θανάσιμη εκδίκησή της. Και η Lulu, επιτέλους, θα λυτρωθεί.

Το αριστούργημα του Φρανκ Βέντεκιντ, γραμμένο ακριβώς στο κατώφλι του Εικοστού Αιώνα, και έχοντας περάσει από αλλεπάλληλα κύματα απαγορεύσεων, λογοκρισίας, εκδόσεων, κινηματογραφικών διασκευών και σκηνικών θριάμβων, θεωρείται σήμερα ως ένα από τα κορυφαία κείμενα του σύγχρονου θεάτρου. Αποτελείται από δύο έργα, το «Πνεύμα της γης» και «Το κουτί της Πανδώρας» , που παίζονται πια ως ένα, ενιαίο, δράμα.

Η «Lulu» ανεβαίνει σε διασκευή και σκηνοθεσία του διεθνώς καταξιωμένου σκηνοθέτη Γιάννη Χουβαρδά, σε νέα μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα. Γνωστοί και σημαντικοί ηθοποιοί πρωταγωνιστούν στη νέα παράσταση.

Περισσότερες πληροφορίες στο mcf.gr

Συντελεστές:

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς
Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Ιωάνννα Τσάμη
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Φαναριώτη
Β΄ Βοηθός σκηνοθέτη: Ιωάννα Πιταούλη

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά):

Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης
Καρυοφυλλιά Καραμπέτη
Γιώργος Μπινιάρης
Άλκηστις Πουλοπούλου
Άκης Σακελλαρίου
Αλέκος Συσσοβίτης
Χάρης Φραγκούλης
Νίκος Χατζόπουλος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης