Πλημμύρισε τέχνη και μουσική η Ύδρα: «Μάγεψαν» το κοινό ο Νίκος Στεφάνου και η Varduhi Khachatryan

Πλημμύρισε τέχνη και μουσική η Ύδρα: «Μάγεψαν» το κοινό ο Νίκος Στεφάνου και η Varduhi Khachatryan

Οι επισκέπτες του νησιού είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την εξαιρετική έκθεση του Νίκου Στεφάνου, με βυζαντινές καταβολές και αεροδυναμικές μοντέρνες κατασκευές αλλά και την ερμηνεία της διάσημης Αρμένισσας Σοπράνο

nikos_stefanou-2
Φέτος το καλοκαίρι, μετά τον Δεκαπενταύγουστο το νησί της Ύδρας γνώρισε μεγάλες δόξες. Πιο συγκεκριμένα, η τέχνη και η μουσική βρήκαν την θέση τους σε δύο πολύ σημαντικούς χώρους. Για πρώτη φορά στην Ύδρα τραγούδησε η Αρμένισα σοπράνο grand prix Maria Callas, Varduhi Khachatryan, που ήρθε ειδικά για την εκδήλωση φέτος. Στην μαγικά φωτισμένη ταράτσα του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου `Υδρας, που γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια λειτουργίας του, η διάσημη πλέον σοπράνο τραγούδησε άριες από ιταλικές όπερες με δυναμισμό, ταμπεραμέντο και ταλέντο.

Παράλληλα, ακριβώς απέναντι στο λιμάνι της Ύδρας, εγκαινιάστηκε η εξαιρετική έκθεση του έλληνα σκηνογράφου Νίκου Στεφάνου, με βυζαντινές καταβολές και αεροδυναμικές μοντέρνες κατασκευές. Το ξεφάντωμα στις 24 Αυγούστου 2019 ήταν εξίσου συναρπαστικό για όλους, λάτρεις της τέχνης και μη.

Για πρώτη φορά στο νησί παιδιά και ενήλικες χόρεψαν, διασκέδασαν, ευχαριστήθηκαν, γιόρτασαν σε μία πραγματική γιορτή τέχνης και μουσικής, μέχρι τις πρωινές ώρες. Το νησί φιλοξένησε ένα ολοκληρωτικά χαρούμενο παιχνίδι του κόσμου της τέχνης και της μουσικής.

«Τα παιχνίδια της ζωής μας», είναι και ο τίτλος της αριστουργηματικής έκθεσης του Νίκου Στεφάνου με επιρροές από την γενιά του `30 και συγκεκριμένα τον γνωστό Εγγονόπουλο με επιδράσεις από το κίνημα του Σουρεαλισμού, που άφησε εποχή και επηρέασε τις μετέπειτα γενιές καλλιτεχνών.

nikos_stefanou-2


Κλείσιμο
Στον απέριττο και λιτό χώρο της γκαλερί «Καρπίδα» που άλλαξε φέτος τίτλους ιδιοκτησίας, η δουλειά του Νίκου Στεφάνου βρήκε απόλυτα της σωστή της θέση. Πίσω από το εγχείρημα, ο άνθρωπος – κεφάλαιο για την Ύδρα, καλλιτέχνης και ο ίδιος, Αλέξης Βερούκας που είναι γνωστός ευεργέτης του νησιού.

Η Ύδρα δεν γνώρισε ποτέ τόση χαρά. Παντού μουσική, κέφι και τραγούδια, ζωντάνια, μπαλόνια, χρώματα, χορός. Ας ελπίσουμε ότι και στο μέλλον το νησί θα μπορέσει να βασιστεί στους ίδιους αυτούς δημιουργικούς και σπουδαίους ανθρώπους που θα της δώσουν και πάλι, την δέουσα αξία που της αναλογεί.

Η επόμενη μέρα, ήσυχη και συμβολική έδειξε σαν να μην έγιναν ποτέ οι δύο αυτές εκδηλώσεις. Όμως στο νησί κυριαρχούσαν ακόμα διάχυτα στο νησί, ο απόηχος της μουσικής καθώς και η αύρα της εξίσου υπέροχης δουλειάς του αξιόλογου Νίκου Στεφάνου.

Η έκθεση συμπεριλαμβάνει ζωγραφική, κατασκευές και γλυπτά σε μινιμαλιστική αφαιρετική προσέγγιση που αναδεικνύουν συμβολικά τοπία, σπάνιας ευαισθησίας και αισθητικού ενδιαφέροντος. Επίσης, η έκθεση αυτή, που είναι καθαρά αναδρομικού χαρακτήρα δείχνει την πορεία και τα στάδια της δουλειάς του καλλιτέχνη. Τις πρώτες ζυμώσεις και τα σχέδια, φωτογραφίες και πολύτιμα ντοκουμέντα που τον επηρέασαν και τον οδήγησαν σε αυτό που είναι σήμερα.

nikos_stefanou


Ο καλλιτέχνης, γεννημένος το 1933 στον Πειραιά, κατάφερε από νωρίς να ασχοληθεί με διαφορετικές σκηνογραφικές εικαστικές εκφάνσεις και να καταλήξει σε ένα μοναδικό εικαστικό ιδίωμα. `Ενα μεγάλο μπράβο λοιπόν στον Αλέξη Βερούκα και την Ντίνα Αδαμοπούλου, που συντόνισαν τις δύο αυτές εκδηλώσεις εν μέσω της καλοκαιρινής σεζόν. Ο καθένας απέδειξε με τον τρόπο του ότι ξέρει και μπορεί να καταφέρει περισσότερα στο μέλλον, σε ένα νησί με πλούσιο εικαστικό ενδιαφέρον, ζωή και παράδοση. Ας μην ξεχνάμε ότι το ιστορικό αυτό νησί έβγαλε καλλιτέχνες και πρωθυπουργούς με ελάχιστα μέσα αλλά πολύ δυναμισμό.

Όσοι πιστοί προσέλθετε. Το παιχνίδι της αέναης χαρά και εικαστικής αναζήτησης θα συνεχιστεί και στο Μουσείο της Ύδρας, με τις ωραιότατες και λαμπερές «Καρυάτιδες» της γνωστής φωτογράφου Αμαλίας Σωτηροπούλου, μέσα στον Σεπτέμβριο. Η διάρκεια της έκθεσης του σκηνογράφου Νίκου Στεφάνου σε επιμέλεια Αλέξη Βερούκα, θα διαρκέσει έως τις 29 Σεπτεμβρίου του 2019.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης