Η «Αλτσίνα» μάγεψε το Ηρώδειο: Μοναδικές ερμηνείες και ονειρικά σκηνικά σε μια αξέχαστη βραδιά

Η «Αλτσίνα» μάγεψε το Ηρώδειο: Μοναδικές ερμηνείες και ονειρικά σκηνικά σε μια αξέχαστη βραδιά

Το Μπαρόκ παραμύθι του Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ ζωντάνεψε στο αρχαίο ωδείο και παρέσυρε το κοινό με τη σαγήνη της όπερας - Η ερωτευμένη «μάγισσα» θα επιστρέψει στο Ηρώδειο για μία ακόμη βραδιά, την Παρασκευή 12 Ιουλίου

alcina-1
Το επιβλητικό Ηρώδειο με την απόκοσμη ομορφιά του και την θαυμάσια ακουστική του ήταν η πλέον κατάλληλη επιλογή για να φιλοξενήσει τον μαγικό κόσμο της «Αλτσίνα», του κεντρικού χαρακτήρα της ομώνυμης μπαρόκ όπερας του Χαίντελ, που έκανε πρεμιέρα το περασμένο Σάββατο (6 Ιουλίου). Οι Μουσικοί της Καμεράτας και ο Γιώργος Πέτρου επέστρεψαν στο Φεστιβάλ Αθηνών, με το μουσικό είδος που τους έχει κάνει διάσημους παγκοσμίως, την όπερα του 18ου αιώνα, και το αποτέλεσμα δικαίωσε περίτρανα όλους τους συντελεστές.

Η εντυπωσιακή νέα παραγωγή της όπερας «Αλτσίνα», με μια λαμπερή διανομή διεθνούς επιπέδου, εκπλήρωσε στο έπακρο όλα όσα υποσχόταν, παρασύροντας το κοινό σε έναν κόσμο μαγείας, όπου ο έρωτας, η ζήλια, το καθήκον και η αφοσίωση εναλλάσσονται, μετατρέποντας πρώην εραστές σε εχθρούς και το αντίστροφο. Το παρών στην αξέχαστη βραδιά έδωσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και πλήθος διασήμων.

alcina-2


Η μάγισσα Αλτσίνα, ως άλλη Κίρκη, μεταμορφώνει όσους άντρες ναυαγήσουν στο νησί της σε ζώα και φυτά, αφού πρώτα τους κάνει εραστές της. Όταν ο ιππότης Ρουτζέρο βρεθεί μπροστά της, η Αλτσίνα ανακαλύπτει τον αληθινό έρωτα. Σύντομα όμως, η αγαπημένη του Ρουτζέρο, η Μπρανταμάντε, φτάνει στο νησί αποφασισμένη να σώσει τον σύντροφό της από τα δίχτυα της μάγισσας. Ο κόσμος της Αλτσίνα κλονίζεται και η ίδια, γρήγορα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη βαθιά και αβάσταχτη απώλεια.

Ο Γιώργος Πέτρου, έχοντας στο ενεργητικό του μια υποψηφιότητα για Grammy και ένα Echo Klassik, απέδειξε για μία ακόμη φορά στο κοινό που τον παρακολουθεί με αφοσίωση γιατί θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ερμηνευτές της μουσικής του Χαίντελ. Ο διάσημος Έλληνας μαέστρος πρόσφατα ανέλαβε τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του διεθνούς φεστιβάλ Handel του Göttingen, στη Γερμανία, ενός από τα παλιότερα φεστιβάλ όπερας του κόσμου. Ο Γιώργος Πέτρου έχει ηχογραφήσει πολλές όπερες του Χαίντελ, ενώ οι ερμηνείες του θεωρούνται από τους ειδικούς ως ερμηνείες αναφοράς.

alcina-3


Με φόντο το παραδεισένιο σκηνικό της Γιωργίνας Γερμανού, απόλυτα ταιριαστό με την εξωστρέφεια της Μπαρόκ όπερας, οι καταπληκτικές ερμηνείες των συντελεστών της «Αλτσίνα» έμοιαζαν βγαλμένες από έναν άλλον κόσμο. Στους ρόλους της μάγισσας Αλτσίνα και του εραστή της Ρουτζέρο, «έλαμψαν» δύο Ελληνίδες διεθνούς φήμης, η σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου και η μέτζο σοπράνο Μαίρη-Έλεν Νέζη, που έχουν ερμηνεύσει τους ρόλους σε μεγάλες σκηνές του εξωτερικού, όπως την Όπερα του Παρισιού, την Όπερα της Βιέννης και την Όπερα της Δρέσδης.

Κλείσιμο
Στο ρόλο της Μοργκάνα, το κοινό απόλαυσε τη γνωστή σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη, η οποία πρόσφατα ερμήνευσε τo ρολο της Αλτσίνα στη νέα παραγωγή της όπερας από το διεθνές φεστιβάλ Handel της Halle στη Γερμανία. Στον απαιτητικό - και άκρως δυναμικό - ρόλο της Μπρανταμέντε η Βελγίδα Angelique Noldus, η οποία τραγούδησε τον ομώνυμο ρόλο στην πρόσφατη παραγωγη της όπερας la Monnais των Βρυξελλών. Διακεκριμένοι μονωδοί με μεγάλη εμπειρία στο είδος, οι Δώρα Μπάκα, Πέτρος Μαγουλάς και Γιάννης Καλύβας συμπληρώνουν την λαμπερή διανομή.

alcina-4


Η «Αλτσίνα» πρωτοπαρουσιάστηκε με τεράστια επιτυχία στο Λονδίνο το 1735, όταν ο Χαίντελ ήταν στο απόγειο της δόξας του. Μέσα στον 20 αι., η υπέροχη μουσική της και οι μεγάλες δραματικές απαιτήσεις των ρόλων, έφεραν το έργο στις σκηνές των μεγαλύτερων θεάτρων του κόσμου, καθιστώντας το μια από τις πιο δημοφιλείς όπερες της Μπαρόκ εποχής.

Η «Αλτσίνα» θα επιστρέψει ξανά στην σκηνή του Ηρωδείου την επόμενη Παρασκευή, 12 Ιουλίου, για να παρασύρει ξανά με τη σαγήνη της όπερας το αθηναϊκό κοινό.

alcina-6


Οι Μουσικοί της Καμεράτας

Οι Μουσικοί της Καμεράτας–Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής αποτελoύν σήμερα έναν από τους πιο δραστήριους φορείς του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Η πολυσχιδής και πλούσια δραστηριότητά τους και η φήμη τους εντός και εκτός Ελλάδας τους τοποθετούν όχι μόνο ανάμεσα στους σημαντικότερους πυλώνες της καλλιτεχνικής ζωής της χώρας μας, αλλά τους κάνουν να ξεχωρίζουν ως ίσως οι πλέον διακεκριμένοι πρεσβευτές της μουσικής παραγωγής της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Η Ορχήστρα, γνωστή εκτός Ελλάδας με τη διεθνή της ονομασία Armonia Atenea –που υποδηλώνει και την αθηναϊκή της προέλευση–, έχει αναπτύξει αξιοθαύμαστη δραστηριότητα, στην οποία ο διεθνής Τύπος αναφέρεται συχνά ως «το ελληνικό θαύμα» (Neue Zürchner Zeitung) ή ως «το αντίδοτο εναντίον της Κρίσης» (Die Welt, Daily Telegraph)». Η Αrmonia Atenea θεωρείται σήμερα διεθνώς ως ένα από τα σημαντικότερα σύνολα με ειδίκευση στις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας με όργανα εποχής.

alcina-8


Πληροφορίες
George Frideric Handel: ALCINΑ
Όπερα σε τρεις πράξεις

Σκηνοθεσία-Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου
Σκηνικά/κοστούμια: Γιωργίνα Γερμανού
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Alcina: Μυρτώ Παπαθανασίου
Ruggiero: Μαίρη 'Ελεν Νέζη
Morgana: Μυρσίνη Μαργαρίτη
Bradamante: Benedetta Mazzucato
Oronte: Γιάννης Καλύβας
Oberto: Δώρα Μπάκα
Melisso: Πέτρος Μαγουλάς

Οι Μουσικοί της Καμεράτας-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής (σε όργανα εποχής)
Χορωδία: Armonia Atenea (διδασκαλια: Αθανασία Κυριακίδου)


alcina-9
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης