Το «μπαταρισμένο» χέρι του Λεονάρντο ντα Βίντσι... η λύση στο μυστήριο της Μόνα Λίζα

Το «μπαταρισμένο» χέρι του Λεονάρντο ντα Βίντσι... η λύση στο μυστήριο της Μόνα Λίζα

Η έρευνα που καταδεικνύει τη νευρική βλάβη στο χέρι του διάσημου καλλιτέχνη και εφευρέτη

000_1G01NT
Γιατί η Μόνα Λίζα, ίσως ο πιο διάσημος πίνακας στην ιστορία, είναι ημιτελής; Γιατί ο σπουδαίος Λεονάρντο ντα Βίντσι, δεν ολοκλήρωσε ποτέ το αριστούργημά του; Η απάντηση στο μυστήριο της Μόνα Λίζα ίσως να είναι πολύ πιο... απλή και... ανθρώπινη, απ΄ ότι φαντάζονται πολλοί και ιδιαίτερα οι λάτρεις των ιστοριών συνομωσίας.

Νέα έρευνα δείχνει ότι ο Leonardo da Vinci υπέστη σοβαρή νευρική βλάβη στο δεξί του χέρι μετά από λιποθυμία και πτώση. Επιβεβαιώνεται, με άλλα λόγια, το εγκεφαλικό επεισόδιο που φέρεται να είχε υποστεί ο διάσημος καλλιτέχνης και εφευρέτης, στα τελευταία χρόνια της ζωής του. Ο τραυματισμός μπορεί να είχε επηρεάσει τις δεξιότητες ζωγραφικής του περίφημου καλλιτέχνη και θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η Mona Lisa είναι ημιτελής, λένε οι ειδικοί, που εξετάζουν την ιστορία και το έργο του σπουδαίου αυτού ανθρώπου.

Το πορτρέτο του ντα Βίντσι από τον Giovan Ambrogio Figino τον 16ο αιώνα, προσφέρει αποδείξεις για τον τραυματισμό του αναγεννησιακού καλλιτέχνη, σύμφωνα με τον Δρ Davide Lazzeri, ειδικό στην πλαστική ανάπλαση και αισθητική χειρουργική στην κλινική Villa Salaria στη Ρώμη. Στο σχέδιο, ο δεξιός βραχίονας του da Vinci απεικονίζεται «σαν να ήταν μέσα σε έναν επίδεσμο, με το δεξί του χέρι να βρίσκεται σε μια άκαμπτη, συμβατική θέση», αναφέρει ο γιατρός.

Στη μελέτη, οι γιατροί σημειώνουν ότι ο καλλιτέχνης χρησιμοποίησε το αριστερό του χέρι για να σχεδιάσει και να γράψει, αλλά ζωγράφιζε με το δεξί του χέρι. Ο τραυματισμός, λένε, θα μπορούσε να είναι ο λόγος για τον οποίο ο ντα Βίντσι ποτέ δεν ολοκλήρωσε τη Mona Lisa.

Το πιο διάσημο έργο τέχνης του κόσμου, η Mona Lisa κρέμεται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Το πορτρέτο της Lisa Gherardini, συζύγου ενός εμπόρου της Φλωρεντίας, του Francesco del Giocondo, ξεκίνησε γύρω στο 1503. Ωστόσο, το πορτρέτο παρέμεινε στο στούντιο του da Vinci όταν πέθανε το 1519 και θεωρείται από πολλούς μη ολοκληρωμένο.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the Royal Society of Medicine, ο Lazzeri και ο Rossi, οι γιατροί που ερεύνησαν την υπόθεση του διάσημου καλλιτέχνη, λένε ότι, ενώ ο da Vinci ήταν ακόμα σε θέση να λειτουργήσει με το αριστερό του χέρι, μετά τον τραυματισμό επηρεάστηκε η ικανότητά του να κρατά παλέτες και πινέλα με το δεξί του χέρι.

Ο Lazzeri πρόσθεσε ότι ένα επεισόδιο λιποθυμίας και πτώσης είναι πιο πιθανή εξήγηση για το χέρι του da Vinci από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτό σημαίνει ότι το χέρι του ντα Βίντσι υπέστη ζημιά από την πτώση, η οποία ωστόσο, πιθανότατα ήταν αποτέλεσμα εγκεφαλικού επεισοδίου.

Στις 2 Μαΐου 2019, ήταν η 500η επέτειος από τον θάνατο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι και ο μεγάλος καλλιτέχνης και εφευρέτης εξακολουθεί να αποτελεί πηγή έμπνευσης γοητείας. Ο Leonardo da Vinci ήταν 67 ετών όταν πέθανε στις 2 Μαΐου 1519.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης