Κατερίνα Πλουμιδάκη: Η συγγραφέας που παραλίγο να πεθάνει εξαιτίας μιας πράσινης σαλάτας

Κατερίνα Πλουμιδάκη: Η συγγραφέας που παραλίγο να πεθάνει εξαιτίας μιας πράσινης σαλάτας

Βρέθηκε καλεσμένη στο ΘΕΜΑ 104,6 και στις «Σουρτούκες», Sunny Μπαλτζή και Πολίνα Τόλη

ploumidaki0
«Κάπου, κάποτε έφαγα μία πράσινη σαλάτα, η οποία μου έδωσε μία εμπειρία ζωής μοναδική και πολύ διδακτική. Είδα για πρώτη φορά τη ζωή από την απέναντι όχθη. Άκουσα τα λόγια που κανείς δεν θέλει να ακούσει έστω και μια φορά στην ζωή του. Μας είπαν εξ αρχής την αλήθεια στην οικογένειά μου και σε μένα: “Το κομμάτι του συκωτιού που θα κόψουμε δεν ξέρουμε αν είναι αρκετό για να αναπλαστεί”».

Κάπως έτσι περιγράφει με δυο λόγια την περιπέτεια της υγείας της η συγγραφέας Κατερίνα Πλουμιδάκη. Μια περιπέτεια που ξεκίνησε από μια πράσινη σαλάτα που «με οδήγησε στον εχινόκοκκο και την τομή του συκωτιού και του πνεύμονα μου», όπως λέει η ίδια η συγγραφέας.

Κι αν η ιστορία αυτή αρχικά φαντάζει εξωπραγματική, ακούγοντάς την μέχρι το τέλος διαπιστώνεις ότι μερικές φορές η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία.

Η περιπέτειά της ξεκίνησε το 2005, όταν ανεβαίνοντας τη σκάλα του σπιτιού της, αισθάνθηκε δύσπνοια. Επειδή γυμναζόταν και είχε καλή φυσική κατάσταση, το γεγονός την θορύβησε.

Απευθύνθηκε σε ιδιωτική κλινική όπου υποβλήθηκε σε αιματολογικές και απεικονιστικές εξετάσεις. Οι γιατροί την ενημέρωσαν ότι είχε μια κύστη 0,8 εκατοστά στο ήπαρ, η οποία ωστόσο δεν ενέπνεε καμία ανησυχία και θα απορροφιόταν σε βάθος χρόνου.


ΠΛΟΥΜΙΔΑΚΗ-760x1140
Κλείσιμο


«Η οδηγία των γιατρών φεύγοντας από εκεί ήταν να γυμνάζομαι παραπάνω. Εγώ την ακολούθησα πιστά γιατί δεν άντεχα να ανεβαίνω έναν όροφο και να λαχανιάζω. Επιπλέον, είχα τότε στο σπίτι μηχανήματα με δόνηση, τα οποία έκανα δύο φορές την ημέρα».

Η Κατερίνα συνέχισε τη ζωή της χωρίς να παρουσιάζει συμπτώματα. Ο πνεύμονας είχε ήδη συνηθίσει την «συνύπαρξη» με την κύστη. Η πολλή γυμναστική και η καλή αιμάτωση που προκαλούσε, όμως, συνέβαλλαν -όπως ενημερώθηκε αργότερα από τους γιατρούς- στο να αυξηθεί ραγδαία το μέγεθος των κύστεων.

«Ήταν χειμώνας του 2009 κι ετοιμαζόμουν να πάω για σκι. Πριν φύγω για το χιονοδρομικό κέντρο σκέφτηκα να ελέγξω τα επίπεδα της χοληστερίνης μου, μιας και από νεαρή ηλικία ήταν αυξημένα. Επειδή η ασφάλειά μου την αποζημίωνε έκανα και μία ακτινογραφία θώρακος. Έτσι απλά, για προληπτικούς λόγους. Ήμουν εν αναμονή ενός ραντεβού όταν άνοιξα να δω τις εξετάσεις. Μάλιστα, ήμουν τόσο σίγουρη ότι όλα ήταν καλά που είδα μόνο αυτές της χολήστερόλης. Όμως, το ραντεβού μου αργούσε και περιμένοντας άνοιξα και την ακτινογραφία θώρακος. Αυτό που είδα με σόκαρε: οζώδης σκίαση στον αριστερό πνεύμονα».

Πανικόβλητη, απευθύνθηκε σε άλλη ιδιωτική κλινική για να ενημερωθεί ύστερα από αξονική τομογραφία ότι η κύστη στο ήπαρ της όχι μόνο δεν είχε απορροφηθεί, αλλά έφτασε να έχει διαστάσεις 13x12x11. Όταν έδειξε την ακτινογραφία θώρακος που είχε κάνει προ τετραετίας στους γιατρούς, εκείνοι διέκριναν αμέσως μια σκιά στον πνεύμονα. Η δεύτερη ακτινογραφία έδειχνε ότι το μέγεθος της προϋπάρχουσας αλλά αδιάγνωστης κύστης είχε εξαπλασιαστεί φτάνοντας τα 5 εκ.


«Όπως μου εξήγησαν οι γιατροί, αν είχα λίγη πείρα, θα έβλεπα και τη σκιά που υπήρχε στον πνεύμονα στην πρώτη ακτινογραφία αλλά θα έπιανα και το συκώτι μου πάνω από το δέρμα, εξαιτίας του μεγάλου οιδήματος που είχε παρουσιάσει».

Η διάγνωση των γιατρών ήταν σαφής: Εχινοκοκκίαση. Μετά την λήψη πλήρους ιστορικού, ανακηρύχτηκε ένοχη μια πράσινη σαλάτα. Μια σαλάτα που κάπως, κάπου, κάποτε η Κατερίνα είχε φάει, μαζί με αυτήν και τον εχινόκοκκο που είχε φωλιάσει στα φύλλα της.

Το χειρουργείο ήταν πλέον αναπόφευκτο. Αφού ζήτησε τη γνώμη αρκετών ειδικών, η Κατερίνα, αποφάσισε να μην κάνει και τα δύο χειρουργεία ταυτόχρονα, καθώς ο πνεύμονας ήταν ήδη επιβαρυμένος με την κύστη και υπήρχε κίνδυνος να μην «αντέξει» την πολύωρη αναισθησία.

Αρχικά έγινε η εγχείρηση στον πνεύμονα. Όλα πήγαν καλά με εξαίρεση το ιδιαίτερα επώδυνο μετεγχειρητικό στάδιο.

«Για 30 μέρες οι πόνοι ήταν φρικτοί. Σε κάθε μικρή κίνηση, σε κάθε αναπνοή… Λίγη ανακούφιση πρόσφερε η μορφίνη αλλά και αυτή ήταν παροδική», λέει η Κατερίνα.

Μεσολάβησε μία περίοδος 17 ημερών και ακολούθησε το δεύτερο χειρουργείο στο ήπαρ.

Οι γιατροί είχαν καταστήσει εξαρχής σαφές ότι το χειρουργείο δεν θα ήταν ένα απλό χειρουργείο εχινόκοκκου, καθώς το ήπαρ είχε πρηστεί και βρισκόταν πολύ κοντά στην κεντρική αρτηρία. Ο μεγάλος φόβος τους ήταν η ρήξη της κύστεως κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, η οποία θα μπορούσε να αποβεί μοιραία.

«Το προηγούμενο βράδυ οι γιατροί μας ενημέρωσαν ότι το κομμάτι του ήπατος που θα παρέμενε ύστερα από την απαιτούμενη τομή, δεν γνώριζαν αν θα ήταν αρκετό για να με κρατήσει στη ζωή. Έγινα κουρέλι. Κοιμήθηκα με ηρεμιστικά. Όμως, πριν κοιμηθώ έβαλα στόχο να εφαρμόσω όλα όσα είχα διαβάσει στην Ψυχολογία και να προετοιμάσω το σώμα μου έτσι ώστε να πάνε όλα καλά με τη θετική σκέψη».

Η Κατερίνα βρέθηκε αντιμέτωπη με το θάνατο εξαιτίας μιας διάγνωσης που δεν έγινε τη στιγμή που «έπρεπε». Ύστερα από αλλεπάλληλες συζητήσεις με νομικούς αποφάσισε να μην κινηθεί δικαστικά εναντίον της κλινικής που δεν διέγνωσε τη νόσο της, γιατί θα ήταν μια μακρά και ψυχοφθόρα διαδικασία για την ίδια, η οποία ήταν ήδη επιβαρυμένη σωματικά και ψυχικά. Ήθελε να αφήσει πίσω της τη «μαύρη» αυτή σελίδα και να ξεκινήσει ένα νέο ταξίδι, στο οποίο θα «ρουφούσε» και το τελευταίο δευτερόλεπτο από το δανεικό χρόνο της στη ζωή.



Αυτό το «Δανεικό Χρόνο» τον έκανε τίτλο στο βιβλίο που μετέπειτα έγραψε ορμώμενη από την περιπέτειά της. 
COVER-Daneikos_Xronos



Βιογραφικό

Η Κατερίνα Πλουμιδάκη γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα της χρόνια στο Λονδίνο. Τελείωσε το σχολείο στην Αθήνα και σπούδασε Computer Science στο Πανεπιστήμιο King’s College του Λονδίνου. Ξεκίνησε την επαγγελματική της δρα‐ στηριότητα από τον χώρο της πληροφορικής στο Λονδίνο, τη Γενεύη αλλά και την Αθήνα, όπου και επέστρεψε μόνιμα. Για τέσσερα χρόνια παρουσίασε στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση το δελτίο ειδήσεων στα αγγλικά. Εργάστηκε στον τομέα των δημοσίων σχέσεων και έλαβε μέρος σε τηλεοπτικές σειρές ως ηθοποιός. Τα τελευταία τρία χρόνια ζει στη Νέα Υόρκη όπου γράφει βιογραφίες επιφανών Ελληνο-Αμερικάνων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης