Χορωδία Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών: Μία φωνή διαφορετική από αυτή των δικαστηρίων

Χορωδία Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών: Μία φωνή διαφορετική από αυτή των δικαστηρίων

Η Χορωδία είναι πλέον παρούσα σε εκδηλώσεις,  στο Προεδρικό Μέγαρo, στην Παλιά Βουλή, στο Οικουμενικού Πατριαρχείο - και όχι μόνο -, ενώ κάνει περιοδείες και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας

Χορωδία Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών: Μία φωνή διαφορετική από αυτή των δικαστηρίων
Οι δικογραφίες, οι προσφυγές, οι  παραστάσεις στα δικαστήρια, η παρουσία  στα ανακριτικά γραφεία, η εξέταση των μαρτύρων, οι αγορεύσεις, οι προτάσεις, η αντίκρουση των προτάσεων, οι δικονομικές προθεσμίες, είναι η μία πλευρά των δικηγόρων, αυτή που συνήθως βγαίνει προς τα έξω και γίνεται αντιληπτή στο κόσμο.
           
Η άλλη πλευρά, η αθέατη στον πολύ κόσμο, είναι  αυτή της καλλιτεχνικής πλευράς -όσο περίεργο και αν ακούγεται- των μάχιμων δικηγόρων, που αφήνουν τα γραφεία τους, τις τσάντες τους, τον Ποινικό Κώδικα και ανοίγουν τη  ψυχή και τη φωνή τους έξω από τα δικαστικά μέγαρα και μακριά από τις δικαστικές αίθουσες, ενώ παράλληλα ξεδιπλώνουν το  δεύτερο εαυτό τους.
           
Το πρωί δικηγόρος και το βράδυ καλλιτέχνης και μάλιστα άμισθος καλλιτέχνης.
           
Κλείσιμο
Στην ταυτότητα αναγράφεται «Επάγγελμα: Δικηγόρος», αλλά στην πίσω αθέατη πλευρά αναγράφει «Επάγγελμα: Καλλιτέχνης».
           
Ναι. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εδώ και 24 ολόκληρα χρόνια έχει  χορωδία στην οποία συμμετέχουν μάχιμοι δικηγόροι (άνδρες και γυναίκες) όλων των ηλικιών, είτε με την ιδιότητα του χορωδού είτε με την ιδιότητα του μουσικού.
           
Ο εμπνευστής, ο καθοδηγητής,  η ψυχή αυτής της προσπάθειας, που ξεκίνησε το 1994 από μία μικρή ομάδα δικηγόρων, δεν είναι άλλος από  τον   μάχιμο δικηγόρο και καθηγητή της μουσικής,  Δημήτρη Καρούζο. Είναι ο άνθρωπος που έχει βαθιά μουσική παιδία και  επί 24 χρόνια διδάσκει και διευθύνει τη  χορωδία του  Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
           
Ο Δημήτρης Καρούζος, με την γλυκύτατη φυσιογνωμία του και την μουσική παιδιά του, έγινε η κυψέλη της χορωδίας του ΔΣΑ στην οποία κατέφευγαν οι δικηγόροι που έχουν μεν καλλιτεχνικές ανησυχίες, αλλά τις πλακώνουν  οι δικογραφίες......
           
Είμαστε δύο, είμαστε τρεις..... σιγοτραγουδούσαν στην αρχή τα μέλη της χορωδίας, αλλά σήμερα έφτασε τους χίλιους δέκα τρεις...
           
Στο  πέρασμα του χρόνου η Βυζαντινή Χορωδία  συμπεριέλαβε στο ρεπερτόριό της εκτός από Βυζαντινούς ύμνους   αυθεντική Ελληνική μουσική, παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια και τραγούδια της έντεχνης ελληνικής μουσικής δημιουργίας γνωστών και καταξιωμένων ελλήνων συνθετών (όπως Χατζηδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκο, Λοΐζο, κ.ά.) και τελικά  μετεξελιχθεί στη πορεία της, σε Χορωδία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
             
Η Χορωδία είναι πλέον παρούσα σε εκδηλώσεις,  στο Προεδρικό Μέγαρo, στην Παλιά Βουλή, στο Οικουμενικού Πατριαρχείο -και όχι μόνο-,  ενώ κάνει περιοδείες και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Σχεδόν μόνιμα είναι παρούσα στις εκδηλώσεις των Δικαστικών Ενώσεων και ειδικά κατά τον εορτασμό του προστάτη των δικαστών, του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου.



 
           
Ο μαέστρος
           
Την ευθύνη διδασκαλίας και διεύθυνσης της χορωδίας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών έχει από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα ο  δικηγόρος Αθηνών   Δημήτρης Καρούζος.
             
Ο  Δημήτρης Καρούζος έχει κάνει   μουσικές σπουδές στην αρμονία, αντίστιξη,  πιάνο και κιθάρα, αλλά και στη βυζαντινή μουσική. Είναι  απόφοιτος από του Ωδείου Αθηνών και του Αττικού Ωδείου Αθηνών. Όμως, ο κατάλογος δεν τελειώνει εδώ.



           
Παράλληλα, ο Δημήτρης Καρούζος επί τριάντα  χρόνια διευθύνει   τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής του Αττικού Ωδείου Αθηνών, όπου διδάσκει με συνεργάτες του δωρεάν τη βυζαντινή μουσική, ενώ διετέλεσε επί σειρά ετών καθηγητής των ανωτέρων θεωρητικών μαθημάτων του Αττικού Ωδείου Αθηνών
           
Επίσης, έχει ιδρύσει και διευθύνει τη γνωστή μικτή βυζαντινή χορωδία "Ο Οσιος Δαυϊδ" , ενώ διευθύνει το Εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού Δαυλείας Λειβαδιάς, αλλά  και τη Μικτή Χορωδία Δαυλείας


           
Τέλος, έχει οργανώσει με επιτυχία σεμινάρια με τη μορφή "Συναντήσεων Γνωριμίας με την αρχαία Ελληνική Μμουσική - βυζαντινή και νεότερη παραδοσιακή μουσική".
Η διαδρομή των 24 ετών
 
Από το έτος 1994, ένας μικρός πυρήνας δικηγόρων, με ψυχή έναν άνθρωπο με   βαθιά μουσική παιδεία, τον   δικηγόρο και καθηγητή της μουσικής    Δημήτρη Καρούζο, έκανε την εμφάνισή του δειλά-δειλά με μία φωνή μέσα στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, διαφορετική από αυτή των δικαστηρίων.   
           
Χρόνο με το χρόνο, ο  πυρήνας μεγάλωσε και σχηματίστηκε η Βυζαντινή Χορωδία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.    Όμως στη πορεία της συμπεριέλαβε στο ρεπερτόριό της εκτός από βυζαντινούς ύμνους και αυθεντική Ελληνική μουσική σε ένα μεγάλο μέρος της διαδρομής της όπως είναι παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια και τραγούδια της έντεχνης ελληνικής μουσικής δημιουργίας γνωστών και καταξιωμένων ελλήνων συνθετών ( Χατζηδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκο, Λοΐζο, κ.ά.). Το επόμενο βήμα ήρθε μόνο του και  μετεξελιχθεί    σε Χορωδία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
           
Τα μέλη της χορωδίας είναι άνδρες και γυναίκες δικηγόροι της μάχιμης δικηγορίας, που «κλέβουν» λίγο από τον πολύτιμο χρόνο τους και  να ανταμώνουν   τις φωνές τους αρμονικά.  
           
Καρπός της οργανωμένης προσπάθειας που έχει καταβληθεί αποτελεί η ηχογράφηση του πρώτου μουσικού CD της Χορωδίας ΔΣΑ με τίτλο "Μουσικός Περίπλους", που κυκλοφόρησε τα Χριστούγεννα του 2009.






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης