Ο Νίκος Φλώρος ανασυνθέτει τον Ελ Γκρέκο

Ο Νίκος Φλώρος ανασυνθέτει τον Ελ Γκρέκο

«Φως στο σκοτάδι» είναι ο τίτλος της έκθεσης του διεθνούς φήμης Ελληνα εικαστικού Νίκου Φλώρου, που εκθέτει τα σύγχρονα έργα του δίπλα στους αυθεντικούς  πίνακες του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου στο μεσαιωνικό Τολέδο της Ισπανίας, την πόλη-μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, όπως έχει χαρακτηριστεί από την Unesco

Ο Νίκος Φλώρος ανασυνθέτει  τον Ελ Γκρέκο
Είναι η πρώτη φορά που το Κρατικό Μουσείο του Ελ Γκρέκο φιλοξενεί στους χώρους του, που αποτέλεσαν και σπίτι του μεγάλου ζωγράφου, έναν άλλο Ελληνα που εμπνεύστηκε από το έργο του Θεοτοκόπουλου και δημιούργησε πέντε σύγχρονες γλυπτές δημιουργίες. Ο Νίκος Φλώρος ανασύνθεσε κορυφαία έργα του Ελ Γκρέκο χρησιμοποιώντας με επιδεξιότητα ένα σύγχρονο υλικό, το χρωματιστό αλουμίνιο, που αποτελεί και σήμα κατατεθέν της τέχνης του. Από αυτό το υλικό φιλοτέχνησε πέντε ψηφιδωτούς ανάγλυφους πίνακες μεγάλων διαστάσεων, προσεγγίζοντας με ιδιαίτερο σεβασμό το πρωτότυπο έργο του Θεοτοκόπουλου ως προς τη γεωμετρική σχηματοποίηση και τη χρήση των χρωμάτων. «Ο Ελ Γκρέκο αποτελούσε από τα παιδικά μου χρόνια πηγή έμπνευσης για μένα. Το Τολέδο τού πρόσφερε τα μέσα να αναπτύξει την τέχνη του. Είναι σημαντικό για εμάς τους καλλιτέχνες να ανακαλύψουμε το δικό μας Τολέδο», αναφέρει στο «thema people» ο καλλιτέχνης.

Στα εγκαίνια της έκθεσης που πραγματοποιήθηκαν στις 11 Νοεμβρίου παραβρέθηκαν ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο πρέσβης της Κύπρου στην Ισπανία Αντώνης Τουμαζής, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, ο χρυσός Ολυμπιονίκης Ιωάννης Μελισσανίδης, εκπρόσωποι της επιχειρηματικής και καλλιτεχνικής κοινότητας του Τολέδο, καθώς και Ελληνες και ξένοι δημοσιογράφοι.
Η παρουσίαση των έργων του Νίκου Φλώρου στην άλλοτε πρωτεύουσα της Ισπανίας αποτελεί συνέχεια της έκθεσής του στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, στη Ρόδο (Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2015), αλλά και των εκθέσεών του στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, που έγιναν με αφορμή τα 400 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Ελληνα ζωγράφου.

Η έκθεση στο Τολέδο θα διαρκέσει επισήμως μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, αν και λόγω της επιτυχίας που έχει ήδη σημειώσει είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παραταθεί για έναν μήνα ακόμα. Από εκεί και πέρα ευχή και επιθυμία του καλλιτέχνη είναι να μεταφερθεί στην Κρήτη: «Πραγματικά θα ήθελα αυτή η έκθεση να μεταφερθεί μετά το Μουσείο του Ελ Γκρέκο στη γενέτειρα του μεγάλου καλλιτέχνη, την Κρήτη. Εύχομαι οι Κρητικοί να μπορέσουν να βοηθήσουν για να πραγματοποιηθεί αυτή η έκθεση στο νησί». Να σημειωθεί ότι επιμελητής της έκθεσης είναι ο Αριστοτέλης Καραντής, διευθύντρια η Τζούλια Συσάλοβα και επίσημος χορηγός μεταφοράς των έργων η ελληνική εταιρεία Eurotrans.

Κυνηγώντας το όνειρο στην Αμερική

Κλείσιμο
Γεννημένος στην Τρίπολη, ο Νίκος Φλώρος αντιλήφθηκε από νωρίς ότι δεν ήταν δυνατόν να εκπληρώσει της καλλιτεχνικές του ανησυχίες παραμένοντας στα στενά περιθώρια της Ελλάδας, πόσο μάλλον της μικρής επαρχιακής πόλης. Το θέατρο, από την πλευρά της σκηνογραφίας και των θεατρικών κοστουμιών, ήταν στα άμεσα ενδιαφέροντά του. Αφού ολοκλήρωσε τη Δραματική Σχολή Αθηνών, μετεγκαταστάθηκε στο Παρίσι για να σπουδάσει Ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών και από εκεί βρέθηκε, χωρίς να ξέρει κανέναν, στη Νέα Υόρκη. H πρώτη του δουλειά, το 2003, ήταν ένα ασημένιο κοστούμι από χαρτί, σε φυσική διάσταση, της βασίλισσας Ελισάβετ. Αυτό ήταν και το εισιτήριό του για τη δύσκολη αγορά της μητρόπολης του κόσμου, καθώς κέρδισε το πρώτο βραβείο για το καλύτερο κοστούμι στο Young Friend - Heritage Society. Tην επόμενη χρονιά, στην ίδια διοργάνωση, παρουσίασε το κοστούμι Red Queen Elizabeth, το οποίο δημιούργησε χρησιμοποιώντας 2004 κουτιά Coca Cola πλεγμένα σε ύφασμα - και απέσπασε ξανά το πρώτο βραβείο! Η αναγνώριση και η αποδοχή των Αμερικανών κριτικών τέχνης δεν άργησε να έρθει.  Συνάμα αποφάσισε να επικεντρωθεί στη χρήση κουτιών αλουμινίου για τις δημιουργίες του, τεχνοτροπία την οποία έχει κατοχυρώσει. Ο ίδιος εξηγεί σχετικά: «Τα υλικά που συνήθως χρησιμοποιώ για τα έργα μου είναι τα κουτάκια αλουμινίου, τα οποία και επεξεργάζομαι με μια δική μου τεχνική για να μπορώ να έχω το αποτέλεσμα που επιθυμώ. Τα κουτάκια χρησιμοποιούνται στην αρχική τους μορφή και δεν υπόκεινται σε καμία χρωματική επεξεργασία. Αυτό είναι και το δύσκολο κομμάτι της τεχνικής μου, διότι με το αρχικό χρώμα επιτυγχάνεται και το τελικό αποτέλεσμα χωρίς καμία παρέμβαση. Φανταστείτε το σαν ένα τεράστιο μεταλλικό ψηφιδωτό που χρειάζεται χιλιάδες κουτάκια για να δημιουργηθεί».

Οσο για τα επόμενα σχέδια του διεθνούς Ελληνα εικαστικού, αυτά έχουν να κάνουν με τους τελευταίους τσάρους της Ρω­σίας, την οικογένεια Ρομανόφ. «Ετοιμάζω ήδη μια αυτοκρατορική συλλογή, κατόπιν ειδικής παραγγελίας του ρωσικού κράτους, η οποία θα παρουσιαστεί τον προσεχή Απρίλιο. Επίσης είμαι επίτιμος καλλιτέχνης από την πλευρά της Ρωσίας για το έτος της Ελληνορωσικής Φιλίας 2016, όπου θα πραγματοποιηθούν μια σειρά εκθέσεων τόσο στην Αγία Πετρούπολη και τη Μόσχα όσο και στη Ρόδο, όπου θα μεταφερθούν τα έργα στο τέλος του έτους με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που συνδιοργάνωσε και την έκθεση στο Τολέδο», διευκρινίζει.



Αποψη από το μεσαιωνικό Τολέδο



Τα εντυπωσιακά έργα από αλουμίνιο του Νίκου Φλώρου



Τα πέντε έργα του Νίκου Φλώρου στην έκθεση:
- «Ανάσταση του Ιησού Χριστού» (διαστάσεις 4,5m X 3m)
- «Διαμερισμός των ιματίων του Ιησού Χριστού» (5,5m Χ 3m)
- «Σταύρωση του Ιησού» (3m Χ 2m)
- «Αποκαθήλωση» (2m Χ 3m)




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης