Ίδρυμα «Αικατερίνη Λασκαρίδη»: 20 χρόνια προσφοράς στον Πολιτισμό, την Παιδεία και τη Ναυτιλία

Ίδρυμα «Αικατερίνη Λασκαρίδη»: 20 χρόνια προσφοράς στον Πολιτισμό, την Παιδεία και τη Ναυτιλία

Προωθεί τα ελληνικά γράμματα και τις τέχνες, καθώς και την Ιστορική και Ναυτική Έρευνα

Με στόχο την προαγωγή του ελληνικού πολιτισμού, σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο και βασισμένο στους άξονες Πολιτισμός – Παιδεία – Ναυτιλία το πολιτιστικό Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη προωθεί τα ελληνικά γράμματα και τις τέχνες, καθώς και την Ιστορική και Ναυτική Έρευνα. Το 2014 γιόρτασε τα 20 χρόνια λειτουργίας του και μπήκε ήδη στην τρίτη δεκαετία πολιτισμικής, κοινωνικής και ερευνητικής προσφοράς.

«Το Ίδρυμα προάγει τις Ελληνικές τέχνες και τα γράμματα καθώς και τη Ναυτική παράδοση και ιστορία της Ελλάδας. Ως ενεργός και ζωντανός πολιτιστικός, εκπαιδευτικός οργανισμός, οργανώνει και εκτελεί κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό επιμορφωτικών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Απευθύνεται στο ευρύ κοινό, κυρίως όμως στη μαθητική, σπουδαστική και εκπαιδευτική κοινότητα, στα δε εκπαιδευτικά του προγράμματα συμμετέχουν περισσότερα από 20.000 παιδιά κάθε χρόνο» επεσήμανε η αντιπρόεδρος Μαριλένα Λασκαρίδη στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα.
 
Το Ίδρυμα οργανώνει και πραγματοποιεί κάθε χρόνο σειρά από εκδηλώσεις, ομιλίες, ημερίδες και συνέδρια σε πολλούς τομείς των γραμμάτων και του πολιτισμού γενικότερα, που παρουσιάζονται από  ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών  από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος αποτελείται από μέλη της οικογένειας Π. Λασκαρίδη, το δε έργο του συντονίζεται και εγκρίνεται από επιστημονική επιτροπή αποτελούμενη από Πανεπιστημιακούς και Ακαδημαϊκούς δασκάλους.
 
Το κοινωφελές πολιτιστικό «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη», το οποίο συστάθηκε την άνοιξη του 2007, στεγάζεται σε τρία κτήρια στον Πειραιά:

στο νεοκλασικό κτήριο επί των οδών Πραξιτέλους 169 και Μπουμπουλίνας, όπου φιλοξενούνται οι μόνιμες συλλογές ζωγραφικής και τα εκπαιδευτικά προγράμματα, στο νεοκλασικό κτήριο στη συμβολή των οδών 2ας Μεραρχίας 36 και Ακτής Μουτσοπούλου, όπου στεγάζεται η Ιστορική Βιβλιοθήκη, η Συλλογή Nelson, η Ναυτική Συλλογή και το Εργαστήριο Συντήρησης Βιβλίων, ενώ η Δανειστική Βιβλιοθήκη λειτουργεί στην οδό Κουντουριώτου 173.
 
Οι δραστηριότητες του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.
 
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
 
Ιστορική βιβλιοθήκη
 
260.000 τίτλοι
Αποτελείται από παλαιές και σπάνιες εκδόσεις, δωρεές σπουδαίων ανθρώπων των Γραμμάτων, των Επιστημών και των Τεχνών.
 
Δανειστική βιβλιοθήκη "ΚΑΙΤΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΟΥ"
 
35.000 τίτλοι
Περιλαμβάνει βιβλία που καλύπτουν θεματικά όλους τους τομείς της γνώσης, με ιδιαίτερα αναπτυγμένο το λογοτεχνικό τμήμα που περιλαμβάνει κλασική και σύγχρονη, ελληνική και ξένη λογοτεχνία. Διαθέτει περιοδικές εκδόσεις, οπτικοακουστικό και πληροφοριακό υλικό, καθώς και ένα πλούσιο Παιδικό Τμήμα με βιβλία που απευθύνονται σε νηπιακές ηλικίες έως και εφήβους.
 
Ιστοσελίδα  TRAVELOGUES
 
15.000 εικόνες, 400 βιβλιογραφικοί τίτλοι, έρευνα σε πλέον των 2.000 βιβλιογραφικών αναφορών
Η ιστοσελίδα Travelogues - Με το βλέμμα των περιηγητών προβάλλει, για πρώτη φορά, εμπεριστατωμένα και τεκμηριωμένα το σύνολο σχεδόν του εικονογραφικού υλικού που προέρχεται από περιηγητικές εκδόσεις με εικονογράφηση από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα και ενδεικτικά του 20ού αιώνα.

ΝΑΥΤΙΛΙΑ
 
Επιστροφή στα Αντικύθηρα
 
Το 2014 το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» συμμετείχε ως χορηγός στις ενάλιες ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στο ναυάγιο των Αντικυθήρων.

Τον Σεπτέμβριο του 2014 ολοκληρώθηκε η α΄ φάση της ενάλιας έρευνας. Εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν σημαντικά αντικείμενα, μεταξύ των οποίων ένα χάλκινο δόρυ με σαυρωτήρα, ένας χάλκινος δακτύλιος και μία λάγυνος. Τα ευρήματα, όπως και τα πρώτα συμπεράσματα των ερευνών παρουσιάστηκαν σε ειδική επιστημονική εκδήλωση στο Ίδρυμα στις 10 Δεκεμβρίου 2014.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται το 2015, με αποστολή επί του πεδίου στην αρχή και στο τέλος του καλοκαιριού. Τον Ιούνιο προγραμματίζεται η επέκταση και ολοκλήρωση της φωτοχαρτογράφησης της συνολικής έκτασης του βυθού όπου έχουν εντοπιστεί υπολείμματα του ναυαγίου, ενώ τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν οι εργασίες υποβρύχιας ανασκαφής.
 
Συλλογή Ναυάρχου NELSON
 
82 ιδιόγραφες επιστολές, 1.500 βιβλία, προσωπικά αντικείμενα, συλλογή πινάκων, θαλασσογραφιών και χαρακτικών έργων συλλογή περίπου 30 μοντέλων διαφόρων τύπων πολεμικών πλοίων
Στις αρχές Ιουνίου ο Dr. Nick Slope από την Αγγλία θα επισκεφτεί το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» με σκοπό τη μελέτη ανέκδοτων επιστολών του Ναυάρχου Νέλσον και τη δημοσίευσή τους.
Την περίοδο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 2015 μέρος της συλλογής Nelson θα εκτεθεί στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης. (Εγκαίνια, Σάββατο 27 Ιουνίου 2015).
 
Ναυτική Συλλογή

Ναυτικά όργανα

Κοκάλινα ομοιώματα ιστιοφόρων πλοίων
Συλλογή  SCRIMSHAWS
Συλλογή  ΦΑΡΙΚΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ
 
Ναυτική βιβλιοθήκη
 
17.000 τίτλοι βιβλίων, 150 τίτλοι περιοδικών

Αποτελεί χωριστό τμήμα της Δανειστικής Βιβλιοθήκης και καλύπτει τους τομείς της ναυτικής ιστορίας, των ναυτικών επαγγελμάτων, της ναυτικής τεχνολογίας και ναυπηγικής, της αλιείας καθώς και των φάρων.
 
Συνεργασία με Ναυτικές βιβλιοθήκες

Το 2011 υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Βιβλιοθήκης Καίτη Λασκαρίδη, της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου και της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο αποτυπώνει την πρόθεση των τριών βιβλιοθηκών να προχωρήσουν σε συνεργασία στον τομέα των συλλογών τους που αφορούν τη ναυτιλία και γενικότερα θέματα σχετικά με τις θαλάσσιες μεταφορές.
 
Ανακαίνιση πετρόκτιστων Φάρων 
 
Από το 2008 έως και το 2010 ανακαινίστηκαν πλήρως οι φάροι Ταινάρου, Μαλέα και Ντάνας με σκοπό τη διάσωση της πολιτιστικής ναυτικής μας κληρονομιάς.
 
Εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας
 
«Η εξέλιξη του Ναυτικού Δικαίου, ιδωμένη μέσα από τη βιβλιοθήκη Delwaide», ομιλία της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας της Νομικής Σχολής Αθηνών Λίας Ι. Αθανασίου (Πέμπτη 28 Μαΐου και ώρα 19:30)
 
MEMORANDUM Πολεμικού Ναυτικού με «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη»

ΠΑΙΔΕΙΑ
 
Εκπαιδευτικά προγράμματα
 
2003 – 2015: 1.707 προγράμματα, 85.690 μαθητές
2008 – 2013: 183 προγράμματα, 19.700 μαθητές, 256 σχολεία πυρόπληκτων και δυσπρόσιτων περιοχών
Κάθε χρόνο διοργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα οποία παρέχονται δωρεάν και εγκρίνονται από τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου Παιδείας
 
Επιμορφωτικά σεμινάρια

20 Επιμορφωτικά Σεμινάρια, 1.690 εκπαιδευτικοί
Κάθε χρόνο διοργανώνονται  κύκλοι σεμιναρίων που απευθύνονται σε ενήλικες, γονείς και εκπαιδευτικούς. Τα σεμινάρια έχουν ως στόχο τους την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και επιμόρφωση

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

books111

Αν η απάντηση είναι ναι τότε «Το Αρπακτικό» και το «Χορεύοντας με τον εχθρό» από τις εκδόσεις Bell υπόσχονται καταιγιστική δράση 

mistakidis

Εγκλήματα πάθους και τιμής, παρανομίες και προσωπικές διαμάχες του τότε, θα δημιουργήσουν στο σήμερα μια ξεχωριστή φιλμ νουάρ ατμόσφαιρα, μεταφέροντας το πάντα επίκαιρο μήνυμα του ρεμπέτικου - Το Σάββατο 3, 10 και 17 Νοεμβρίου


Berlusconi_arthro

Ζουμ στα μπούνγκα-μπούνγκα πάρτυ του Καβαλιέρε: Ο άνθρωπος που ενσαρκώνει τον θρίαμβο της πορνοδημοκρατίας γίνεται κιτσάτη μαύρη κωμωδία από τον Ιταλό μετρ Πάολο Σορεντίνο - Ο σκανδαλώδης πολιτικός, τα σεξοριάλιτι, ο προαγωγός κοριτσιών πολυτελείας και τα θρυλικά όργια στην περίφημη βίλα της Σαρδηνίας

4