Η εγγονή του Πικάσο πουλάει τα έργα του παππού της για να κάνει φιλανθρωπίες

Η εγγονή του Πικάσο πουλάει τα έργα του παππού της για να κάνει φιλανθρωπίες

Ζει στην Γαλλία μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και εδώ και δεκαετίες πουλάει τα έργα του παππού της -άλλωστε έχει εκατοντάδες- παραπέμποντας οίκους δημοπρασιών και γκαλερίστες, έχοντας αποκλειστικά κέρδη των πωλήσεων... που όμως δίνει σε φιλανθρωπίες.

Η εγγονή του Πικάσο πουλάει τα έργα του παππού της για να κάνει φιλανθρωπίες

Η εγγονή του Πικάσο έχει σίγουρα κληρονομήσει το πείσμα του παππού της. Η Μαρίνα Πικάσο ζούσε από πάρα πολύ μικρή ηλικία στα όρια της φτώχιας. Όπως χαρακτηριστικά έχει πει, θυμάται τον εαυτό της να περιμένει με τον πατέρα της στην πύλη της έπαυλης του παππού της, για να ζητιανέψουν λίγα χρήματα από τον διάσημο ζωγράφο. 

Όταν έγινε 20 ετών και ο παππούς της πέθανε, κληρονόμησε την έπαυλη, ένα κτίσμα του 19ου αιώνα με το όνομα Le Californie, μαζί και μια τεράστια λίστα με έργα και αντικείμενα του καλλιτέχνη παππού της. Τα πρώτα χρόνια της ζωής της, είχε γυρίσει όλους τους πίνακες να κοιτούν προς τον τοίχο από μίσος προς τον παππού της. Ζούσε με τις κακές αναμνήσεις του αδιάφορου παππού και της αυτοκτονίας του αδερφού της. Στο 2001 αποφάσισε να γράψει όλες τις εμπειρίες και αναμνήσεις της στο βιβλίο “Πικάσο ο παππούς μου” όπου εξέφρασε όλο της τον πόνο για το σόι της. 
Κλείσιμο

Τώρα 64 ετών, αναγνωρίζει ότι το πάει ένα βήμα παραπέρα με την ανακοίνωση ότι πουλάει ακόμα σχεδόν όλη την συλλογή έργων τέχνης του παππού της για να χρηματοδοτήσει τις φιλανθρωπικές της δραστηριότητες. Το παιδιατρικό νοσοκομείο στο Βιετνάμ που έχει ανοίξει καθώς και διάφορα άλλα εγχειρήματα σε Γαλλία και Ελβετία για εφήβους με προβλήματα. 

Και ο “αντιδραστικός” τρόπος πώλησης που ακολουθεί, συνήθως τρομάζει την διεθνή αγορά τέχνης και τους γκαλερίστες αλλά και τους οίκους δημοπρασιών. Σε συνέντευξη της δήλωσε ότι θα πουλήσει τα έργα ένα ένα και θα κρίνει η ίδια πόσα από τα περίπου 300 έργα που έχει θα κρατήσει και ποια θα πουλήσει.

Και ενώ και οι άλλοι κληρονόμοι έχουν κατά καιρούς πουλήσει έργα του Πάμπλο Πικάσο, η Μαρίνα Πικάσο είναι η μόνη που το κάνει τόσο συχνά, αλλά και με τόσο έντονο τρόπο. «Προτιμώ να πουλάω τα έργα και να κρατάω τα χρήματα για ανθρωπιστικούς σκοπούς και ευτυχώς έχω πίνακες για να υποστηρίξω αυτές τις δραστηριότητες» δήλωσε. Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας New York Times, η Μαρίνα προσεγγίζει ανθρώπους μέσω φίλων της που “διαφημίζουν” ότι πουλάει τα έργα του παππού της. 

Η ίδια δηλώνει ότι δεν ξέρει ακόμα πόσα και ποια έργα θα πουλήσει από τα 300 που έχει, ότι σίγουρα δεν θα πουλήσει την έπαυλη, αλλά ξέρει με ποιο έργο θα ξεκινήσει και αυτό θα είναι “Η οικογένεια” ένα έργο του 1935, που έχει τρομερή αξία, πέραν της χρηματικής αλλά και ιστορική καθώς αποτελεί έργο της μικρής περιόδου του καλλιτέχνη όπου επανήλθε στον ρεαλισμό. Η Μαρίνα Πικάσο είναι κόρη του Πάολο, του πρώτου γιου του Πικάσο με την πρώτη του σύζυγο Όλα Κοκλόβα, Ρωσίδα μπαλαρίνα. 


Το έργο "Η οικογένεια" στο σαλόνι της Μαρίνα Πικάσο.



Πέραν του κέρδος λόγω των εσόδων, η ίδια δηλώνει πως θα “θάψει” όλα τα κακά συναισθήματα που έχει μετά τις πωλήσεις. Σύμφωνα με μαρτυρία της  υπέφερε από τις κακές αναμνήσεις του πατέρα της να κάνει τον σωφέρ του παππού της και να ζητιανεύει λεφτά. Η μητέρα της Εμιλιέν, αφότου χώρισε με τον πατέρα της Πάολο, κατρακύλησε στον αλκοολισμό και προσπαθούσε να ζήσει με τα ελάχιστα που έδινε ο πρώην σύζυγος της για να μεγαλώσει τα δύο τους παιδιά Μαρίνα και Παμπλίτο. «Τον πατέρα μου τον έβλεπα ελάχιστα και δεν είχα παππού». Η απομάκρυνση της από την οικογένεια μεγάλωσε όταν το 1973, η δεύτερη σύζυγος του Πικάσο Ζακλίν Ρός απαγόρεψε στον Παμπλίτο να έρθει στην κηδεία του παππού του. Αυτός αυτοκτόνησε λίγες μέρες μετά. 

Ο κόσμος λέει οτι πρέπει να εκτιμώ την κληρονομιά που μου άφησε. Αλλά είναι μια κληρονομιά τυχαία, ο παππούς μου δεν είχε αφήσει διαθήκη. Και είναι μια κληρονομιά χωρίς αγάπη» δηλώνει. Τον τελευταίο χρόνο η Μαρίνα δώρισε σε νοσοκομεία του Παρισιού 1.5 εκατομμύριο ευρώ από πωλήσεις έργων του παππού της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης