«Δώδεκα χρόνια σκλάβος»: Στον δρόμο για τα Όσκαρ

«Δώδεκα χρόνια σκλάβος»: Στον δρόμο για τα Όσκαρ

Η νέα ταινία του Steve McQueen, είναι μια μεστή, συγκλονιστική και απόλυτα ρεαλιστική ιστορία σκλαβιάς στον Αμερικάνικο Νότο και κάνει πρεμιέρα στους ελληνικούς κινηματογράφους.

«Δώδεκα χρόνια σκλάβος»: Στον δρόμο για τα Όσκαρ

Κλείσιμο

Ο Steve McQueen ξεκίνησε ως εικαστικός. Ασχολήθηκε πολύ νωρίς με την κινούμενη εικόνα παρουσιάζοντας video works σε πολύ μεγάλα μουσεία όπως η Tate Modern και κερδίζοντας το βραβείο Turner -ένα από τα σημαντικότερα βραβεία που δίνονται σε εικαστικούς σε διεθνές επίπεδο. Με άλλα λόγια, η εικαστική του καριέρα πήγαινε πολύ καλά, αλλά όπως φαίνεται ο κινηματογράφος ήταν το πραγματικό του ταλέντο.

Η πρώτη του ταινία Hunger (Πείνα) απέσπασε πάρα πολλά βραβεία και τον έβαλε στον χάρτη των διεθνών ρεαλιστών κινηματογραφιστών -επίσης γέννησε έναν σταρ τον Michael Fassbender. O McQueen αποφάσισε να ξανασυνεργαστεί με τον Fassbender και με την δεύτερη ταινία του, το Shame (Ντροπή) όλο το Χόλιγουντ μιλούσε για αυτό το δίδυμο και για την ιδιαίτερη σκηνοθετική ματιά του McQueen. Ακριβώς για αυτό τον λόγο, η τρίτη του ταινία είναι πιο κοντά στα “χολιγουντιανά” πλαίσια, αλλά το glamour και οι εμπορικοί κανόνες του Χόλιγουντ φαίνεται πως δεν αλλοίωσαν το αξιοθαύμαστο ταλέντο του.

Η ιστορία του Solomon βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και εκτυλίσσεται γύρω στα 1840 κάπου στην Αμερική. Ο Solomon Northup ένας ελεύθερος αφροαμερικανός, πέφτει θύμα απάγωγής και μεταφέρεται ως σκλάβος στον Αμερικανικό Νότο. Καταλήγει στα χέρια του πολύ σκληρού ιδιοκτήτη βαμβακοφυτείας που υποδύεται ο Michael Fassbender. Σημαντικός στην εξέλιξη της ιστορίας του, θα αποδειχτεί ο Brad Pitt σε ρόλο έκπληξη.



Η ταινία διαρκεί περίπου δυόμιση ώρες, αλλά είναι μια γεμάτη ταινία που δεν κάνει κοιλιά και δεν σε αφήνει να “ξεχαστείς”. Σκληρή και ωμή, αλλά όχι υπερβολικά βίαια όπως πολλές του είδους, περιγράφει με ωραία κλιμάκωση την σωματική αλλά κυρίως την ψυχική εξαθλίωση ενός ανθρώπου και την σχεδόν εγκατάλειψη του ονείρου του, της κάποτε δεδομένης ελευθερίας του.

Καταπληκτικά πλάνα, μινιμαλιστικοί τρόποι για να δείξει την απόγνωση της ανθρώπινης ύπαρξης, σωστός ρυθμός και εναλλαγές, αυτή η ταινία εδραιώνει πια τον McQueen ως έναν σπάνιο σκηνοθέτη δραμάτικων ταινιών. 

Με εξαιρετικές ερμηνείες και από τους λιγότερο γνωστούς ηθοποιούς, με ενδιαφέρουσες παράλληλες μικρές ιστορίες των σκλάβων που πλαισιώνουν τον Solomon, το Δώδεκα Χρόνια Σκλάβος είναι μια καταπληκτική ταινία και το θέμα της, είναι τόσο αμερικάνικο, που θα παίξει σίγουρα στα φαβορί των Όσκαρ. Όσοι την είδαν, στοιχιματίζουν ότι θα φύγει με τα περισσότερα και τα πιο σημαντικά βραβεία Όσκαρ, ανάμεσα τους το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και κάνουν λόγο για μία από τις πιο δυνατές ταινίες των τελευταίων δεκαετιών. Θυμίζουμε ότι το αριστούργημα του ΜcQueen έχει διαγράψει μία θριαμβευτική πορεία στα κινηματογραφικά φεστιβάλ. Απέσπασε το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, το βραβείο Καλύτερου Σκηνοθέτη από την Ένωση Κριτικών Νέας Υόρκης καθώς και το βραβείο
πρωτοποριακής σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Χόλιγουντ.

Από τις 12 Δεκεμβρίου στους κινηματογράφους Οdeon.

Δείτε το trailer της ταινίας:

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης