Ο Δημήτρης Δανίκας για τις υποψηφιότητες των Όσκαρ: Έπεσα έξω - Σε πόσα βραβεία μπορεί να ελπίζει ο Λάνθιμος

Ο Δημήτρης Δανίκας για τις υποψηφιότητες των Όσκαρ: Έπεσα έξω - Σε πόσα βραβεία μπορεί να ελπίζει ο Λάνθιμος

Οι πρώτες εκτιμήσεις, τα προγνωστικά και οι εκπλήξεις, με την ευχή ο Giorgos να τα κερδίσει όλα

lanthimos-arthrou
Ομολογώ έπεσα έξω. Δέκα υποψηφιότητες περίμενα, έντεκα τελικά έλαβε. Μπράβο Γιώργο. Με την ευχή το «Poor Things» να γίνει Rich, very rich. Και εις ανώτερα. Θυμίζω πέντε χρόνια πριν με τις δέκα υποψηφιότητες για την «Ευνοούμενη». Οπου τελικά κέρδισε μία, για την ερμηνεία της Ολίβια Κόλμαν.
Poor Things | Official Trailer | Searchlight Pictures

Μερικές «λεπτομέρειες» που προέκυψαν με τις υποψηφιότητες και τους ευνοούμενους του «θείου» Οσκαρ που φέτος κλείνει τα 96 γενέθλιά του. Να τα χιλιάσει.

Κλείσιμο
Το πρώτο, ότι η περίπτωση του Γιώργου Λάνθιμου μακράν όλων των άλλων γνωστών στο εξωτερικό Ελλήνων ή Κυπρίων σκηνοθετών. Όπως Θόδωρος Αγγελόπουλος και Μιχάλης Κακογιάννης. Σκεφτείτε και μόνο ότι πριν από «Ευνοούμενη» και «Poor Things» είχαν προηγηθεί «Κυνόδοντας», «Ελάφι» και «Αστακός».

Το δεύτερο ότι είναι η Έμα Στόουν θα διεκδικήσει για δεύτερη φορά το Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου, το οποίο κατέκτησε το 2017 για το La La Land -ενώ μετράει και δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ Β' γυναικείου ρόλου, το 2015 και το 2019.

Το τρίτο, ότι απέναντί του ορθώνεται ένα μεγάλο εμπόδιο με το όνομα «Οπενχάιμερ». Το μεγάλο φαβορί. Αλλά μην ξεχνάτε πως τα αουτσάιντερ κάνουν την έκπληξη.
ΟΠΕΝΧΑΪΜΕΡ (Oppenheimer) - new trailer (greek subs)

Το τέταρτο ότι ο Γιώργος δεν πρέπει να αισθάνεται μοναξιά. Μαζί του, σε κάμποσες υποψηφιότητες ο ελληνικής καταγωγής Αλεξάντερ Πέιν, δηλαδή Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, από την Αρκαδία, ο λεγόμενος στο Χόλιγουντ Alexander the Great, με την ταινία του «Τα Παιδιά του Χειμώνα».
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ (The Holdovers) - trailer (greek subs)


Το πέμπτο ότι πλην Λάνθιμου, αρκετοί ακόμα σκηνοθέτες οσκαρικών ταινιών προέρχονται, ζουν και είναι πολίτες άλλων χωρών. Για παράδειγμα η Γαλλίδα Ζιστίν Τριέ της αριστουργηματικής «Ανατομίας μιας πτώσης». Παράδειγμα ο Αγγλος Κρίστοφερ Νόλαν του «Οπενχάιμερ». Παράδειγμα ο Αγγλος Κρίστοφερ Γκλέιζερ της εξαιρετικής ταινίας «Ζώνη Ενδιαφέροντος». Και παράδειγμα η Σελίν Σονγκ της Νότιας Κορέας, που έχει σκηνοθετήσει τις «Περασμένες Ζωές».
ΖΩΝΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ (THE ZONE OF INTEREST) - Trailer Greek Subs
Το έκτο, ανάλογη γεωγραφική πανσπερμία στις βασικές κατηγορίες. Ο Κίλιαν Μέρφι (Οπενχάιμερ) είναι Ιρλανδός. Η εξαιρετική Σάντρα Χιούλερ στην «Ανατομία μιας πτώσης» είναι Γερμανίδα. Το γυναικείο φαβορί με το όνομα Λίλι Γκλάντστοουν στους «δολοφόνους του ανθισμένου φεγγαριού» είναι Ινδιάνα. Η Κάρει Μάλιγκαν στο «Μαέστρο» είναι Αγγλίδα.

Το έβδομο ότι ο θρίαμβος, στις υποψηφιότητες, του Γιώργου Λάνθιμου, αποτυπώνεται στην αριθμητική υπεροχή του απέναντι στον Μάρτιν Σκορσέζε (11-8) και τους «Δολοφόνους του Ανθισμένου Φεγγαριού».
ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΟΥ ΑΝΘΙΣΜΕΝΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ (Killers of the Flower Moon) - new trailer (greek subs)
Το όγδοο ότι η Έμα Στόουν θα «πέσει» πάνω στο εμπόδιο με την ονομασία Λίλι Γκλάντστοουν των «Δολοφόνων του ανθισμένου φεγγαριού». Ο λόγος ένας και πολιτικός: Οι ενοχές που κουβαλάνε οι απόγονοι των λευκών, που φρόντισαν να εξοντώσουν εκατομμύρια Ινδιάνων όλων των φυλών.

Ενατο λοιπόν, το φαβορί με την ονομασία «Οπενχάιμερ». Αλλωστε ταμειακώς η χρονιά σε εισπράξεις, εκτοξεύτηκε στα ύψη χάριν δύο ταινιών που εν συντομία οι Χολιγουντιανοί τις ονομάζουν "Barbenheimer". Η Barbie με 1,5 δισ. και Οπενχάιμερ με ένα δισεκατομμύριο.
BARBIE - new official trailer (greek subs)

Δέκα και τελευταίο, ουδείς μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τι πρόκειται να συμβεί ξημερώματα Δευτέρας 11 Μαρτίου (ελληνική ώρα) με την ανακοίνωση των νικητών. Σκέψου δηλαδή εμείς να στοιχηματίζουμε Οπενχάιμερ και τελικά να θριαμβεύσει η Barbie.

Πάντως, μια πρώτη εικόνα προγνωστικών αποτυπώνεται στα στοιχήματα για τις τέσσερις μεγάλες κατηγορίες. Εχουμε και λέμε:

Καλύτερης ταινίας
«Οπενχάιμερ» 1.10, «Poor Things» Λάνθιμος 8.50, «Τα παιδιά του χειμώνα» (θα προβάλλεται εν Ελλάδι από Πέμπτη) 10.00, «Οι δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού» Σκορτσέζε 15.00, η γαλλική «Η ανατομία μιας πτώσης» μαζί με «Barbie» 18.00.

Σκηνοθεσίας
Κρίστοφερ Νόλαν (Αγγλία για Οπενχάιμερ) 1.05, Γιώργος Λάνθιμος 8.00, Μάρτιν Σκορτσέζε (για δολοφόνους του ανθισμένου φεγγαριού) 11.00, Ζιστίν Τριέ (Γαλλία για «Ανατομία μιας πτώσης») 16.00, Αλεξάντερ Πέιν (Αλέξανδρος Παπαδόπουλος για «Τα παιδιά του χειμώνα) 21.00 και Γκρέτα Γκέργουικ (Barbie) 21.00

Α ανδρικού ρόλου
Κίλιαν Μέρφι (Ιρλανδία για Οπενχάιμερ) 1. 33, Πολ Τζιαμάτι («παιδιά του χειμώνα) 3.50, Μπράντλει Κούπερ (Μαέστρος) 6.00, Τζέφρι Ράιτ (American Fiction) 20.00, Λεονάρντο Ντι Κάπριο 25. 00 (Δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού) 35.00.

Α Γυναικείου ρόλου
Λίλι Γκλάντστοουν 1.50 (Ινδιάνα, δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού), Εμμα Στόουν (Poor Things) 2.40, Κάρει Μάλιγκαν (Αγγλία Μαέστρος) 16.00, 19. 00, Φαντάσια Μπαρίνο (The color Purple) 16. 00, Μάργκο Ρόμπι (Αυστραλία Barbie) 19. 00.

Αυτά προς το παρόν και πάντα με την ευχή ο Giorgos να τα κερδίσει όλα. Όπως λέει και το γνωστό άσμα «όπου Γιώργος και μάλαμα».

Ειδήσεις σήμερα:

Ιερά Σύνοδος: Ομόφωνο «όχι» στον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών

Οδηγός για ζωόφιλους: Στέγη στο gov.gr για τα ζώα συντροφιάς

Τζεφ Μπέζος: Παρέλαση διασημοτήτων στο πάρτι - έκπληξη για τα 60στά του γενέθλια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης