Στέγη Ιδρύματος Ωνάση: Τίλντα Σουίντον, Πάτι Σμιθ, Αγγελάκας και πολλοί πολλοί ακόμα σημαντικοί καλλιτέχνες στη σκηνή της

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση: Τίλντα Σουίντον, Πάτι Σμιθ, Αγγελάκας και πολλοί πολλοί ακόμα σημαντικοί καλλιτέχνες στη σκηνή της

Δείτε τις πιο δυνατές στιγμές του φετινού προγράμματος

Stegi_Tilda_Swinton
Μεγάλα ονόματα από το διεθνές και το εγχώριο πολιτιστικό γίγνεσθαι, όπως η οσκαρική ηθοποιός Τίλντα Σουίντον, η Πάτι Σμιθ, η Λόρα Τζέιν Γκρέις αλλά και ο Θόδωρος Τερζόπουλος, ο Δημήτρης Καραντζάς, ο Ευριπίδης Λασκαρίδης, ο Γιάννης Αγγελάκας και η Λένα Πλάτωνος, παραστάσεις που καλύπτουν ένα ευρύ καλλιτεχνικό φάσμα, από θέατρο, μουσική και χορό, μέχρι κινηματογράφο, εικαστικά και λογοτεχνία, δράσεις στην ελληνική περιφέρεια αλλά και στο εξωτερικό περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Με το βλέμμα επικεντρωμένο στην σύγχρονη εποχή, τις προσκλήσεις αλλά και τις τρομακτικές μεταβολές της, με σεβασμό σε κάθε είδους ιδιαιτερότητα και επιλογή, η τέχνη γίνεται όχημα ενημέρωσης, εμβάθυνσης αλλά και έκφρασης συναισθημάτων και ψυχαγωγίας.

Όπως με νόημα υπογραμμίζει εξάλλου ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου «οι παραστάσεις, οι χορογραφίες, η μουσική, το σύνολο των δράσεων οι οποίες εντάσσονται στο φετινό πρόγραμμα της Στέγης ανταποκρίνονται σε ένα όραμα που προτείνει έναν τρόπο ζωής. Και αυτό, επειδή πολιτισμός είναι η αντίσταση στα στερεότυπα, η διεκδίκηση της προσβασιμότητας και της συμπερίληψης, η πυροδότηση συζητήσεων, οι συνδέσεις ανάμεσα σε διαφορετικές κουλτούρες, η ανάδειξη παραδειγμάτων που μπορούν να εμπνεύσουν».

Η Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, πάλι, δίνει έμφαση στον καταλυτικό ρόλο της τέχνης στην συλλογική και ατομική έκφραση, στον συνδυασμό της περισυλλογής με το αίσθημα της ευφορίας:«Και τώρα, τι κάνουμε; Δεν περιμένουμε. Ούτε συνεχίζουμε αμέριμνοι. Μιλάμε και φωνάζουμε για τις πληγές, που πρέπει να τις νιώθουμε όλες και δικές μας. Και εκεί που λες “τι να σου κάνει και η τέχνη”, έρχεται η στιγμή που τη χρειαζόμαστε, για να βρούμε τις λέξεις, για να δώσουμε όνομα σε ό,τι σκληρό και ακατανόητο σαρώνει τις ζωές μας, για να βρει διέξοδο το συναίσθημα και να μη γίνει σιωπή ούτε βία. Και η χαρά; Αυτή η αναγκαία, η αβίαστη χαρά, που κάπως μας έλειψε, πού θα χωρέσει; Όσο και όπως μπορούμε, της ανοίγουμε δρόμο. Για να μη συνηθίσουμε το σκοτάδι. Για να μας υψώσει. Δύσκολο να σκέφτεσαι και να χαίρεσαι μαζί. Γι’ αυτό παίρνουμε τα βουνά, όλοι μαζί, στήνουμε παγανιστικές γιορτές και χορεύουμε μέχρι το πρωί. Γιατί, στο τέλος, πρέπει να νικάει η ζωή».

Stegi_-_Terzopoulos
Ο Θόδωρος Τερζόπουλος θα παρουσιάσει μια ανατρεπτική εκδοχή του έργου του Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό»


ΘΕΑΤΡΟ

Για μία ακόμη χρονιά η τέχνη του θεάτρου πρωταγωνιστεί στη Στέγη με πολλούς και ανατρεπτικούς τρόπους. Ο Δημήτρης Καραντζάς παρουσιάζει από τις 30 Σεπτεμβρίου τη νέα του παράσταση, «Το Σπίτι», μια περφόρμανς - παραβολή για τη βία, τον εθισμό στην εικόνα και την κατάργηση των ψευδαισθήσεων ή, αλλιώς, για την πραγματικότητα που, ό,τι κι αν κάνεις για να την αποφύγεις, αργά ή γρήγορα θα έρθει να σε βρει ενώ ο Simon McBurney και η ομάδα Complicité επιστρέφουν στη Στέγη, με μια παράσταση-αποθέωση του σωματικού θεάτρου και της πολυφωνικής αφήγησης, το « Οδήγησε το αλέτρι σου πάνω από τα οστά των νέκρων» (4 -7/10) που είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα της βραβευμένης με Νόμπελ Λογοτεχνίας Όλγκα Τορκάτσουκ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τελετουργική περφόρμανς «Ενσαρκώνοντας τον Παζολίνι» στην οποία πρωταγωνιστεί η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Τίλντα Σουίντον – εμπνεύστρια της ιδέας μαζί με τον επιμελητή και ιστορικό μόδας Olivier Saillard - και επικεντρώνεται στα κοστούμια των διασημότερων ταινιών του σπουδαίου Ιταλού σκηνοθέτη. Θα φιλοξενηθεί στη Στέγη από τις 11 έως τις 16 Δεκεμβρίου.

Μια συναρπαστική σύγχρονη τραγωδία με ένα απροσδόκητο φινάλε είναι η νέα παράσταση «Η Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις τους φασίστες» του Πορτογάλου Τιάγκο Ροντρίγκες, καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ της Αβινιόν, που θα παρουσιαστεί από τις 4 έως τις 8 Δεκεμβρίου.

Κλείσιμο
Ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και τη μυθοπλασία ισορροπεί η νέα καλλιτεχνική πρόταση των σκηνοθετών Ανέστη Αζά και Πρόδρομου Τσινικόρη με τίτλο «Romaland - Μια φορά κι έναν καιρό ήταν και δεν ήταν» (2 -26/11/2023). Πρόκειται για μια βαθιά και ουσιαστική ματιά στην κοινωνία των Ρομά, στην ιστορία τους και στον σημερινό τρόπο ζωής και αντιμετώπισής τους.

O σύγχρονος Πολωνός σκηνοθέτης, ο Λούκας Ταρκόβσκι, επιστρέφει στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης με το «Rohtko» για τρεις παραστάσεις, μετά την εκστατική υποδοχή της παράστασης πέρυσι τον Μάιο. Μια παράσταση-υπερθέαμα, που στα όρια θεάτρου, σινεμά και video art, μια εικονοκλαστική παράσταση-βουτιά στο άδυτο της σύγχρονης τέχνης, με τον εξπρεσιονιστή Mark Rothko στο επίκεντρο και αφορμή τη διασημότερη υπόθεση απάτης στην ιστορία της τέχνης. Παράλληλα, μάς καλεί στο «Respublica» μια απροσδόκητη παράσταση που συνδυάζει θέατρο, techno μουσική, περφόρμανς-εγκατάσταση, χορό, σινεμά, εικαστικές τέχνες και dj-set και θα φιλοξενηθεί στις παρυφές της Αττικής, μέσα σε λιβάδια, με τους θεατές απολύτως ελεύθερους να καθίσουν σε ένα σημείο ή να περιπλανιούνται διαρκώς, επιλέγοντας να χάσουν/να χαθούν στην ιστορία, να δειπνήσουν με τους ηθοποιούς, να ακολουθήσουν τους κάμεραμαν ή να χορέψουν μέχρι τελικής πτώσης

Το εμβληματικό έργο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» παρουσιάζει, μέσα από την δική του, ανατρεπτική σκηνοθετική ματιά ο Θόδωρος Τερζόπουλος (15-19/5/2024) ενώ το θέατρο και ο χορός συμπορεύονται και στη νέα διεθνή συμπαραγωγή του Ευριπίδη Λασκαρίδη «Lapis Lazuli» (4-21/4/2024) που επικεντρώνεται στην υπαρξιακή μας σχέση με τον φόβο και τον τρόμο και επιζητά να εξερευνήσει μια σειρά από δίπολα, όπως το υλικό με το πνευματικό, το ονειρικό με το εφιαλτικό και το συνειδητό με το ασυνείδητο, κατασκευάζοντας έτσι επί σκηνής ένα πυκνό πλέγμα αντιθέσεων.

Stegi_-_Pattu
Η Πάτι Σμιθ με τους συνεργάτες της


ΜΟΥΣΙΚΗ

Για την παρθενική του εμφάνιση στη Στέγη ο Γιάννης Αγγελάκας επέλεξε μια πρόταση που δεν είναι ούτε συναυλία ούτε παράσταση αλλά μια ηχοτροπική κατάσταση. Η «Νέκυια» (21-12/2023 – έως 28/1/2024), σε σκηνοθεσία Χρήστου Παπαδόπουλου, είναι μια υποβλητική αφήγηση της πιο υποβλητικής ραψωδίας της Οδύσσειας, στην οποία περιγράφεται όπου περιγράφεται η κάθοδος του Οδυσσέα στον Άδη. Επί σκηνής ο Γιάννης Αγγελάκας και η Όλια Λαζαρίδου αφηγούνται υπό την συνοδεία δύο μουσικών και τεσσάρων γυναικείων φωνών.

Το δυναμικό παρών στο φετινό μουσικό πρόγραμμα της Στέγης δίνει και η διάσημη Αμερικανίδα εκπρόσωπος της πανκ – ροκ σκηνής Λόρα Τζέιν Γκρέις, η οποία θα δώσει μια συναυλία στις 13 Ιανουαρίου στον Εκθεσιακό Χώρο -1, με κομμάτια από την προσωπική της διαδρομή αλλά και από την δισκογραφία των «Against Me».

Θα έχουμε ωστόσο την ευκαιρία να απολαύσουμε και την ιέρεια της μουσικής ποίησης Πάτι Σμιθ η οποία θα παρουσιάσει το «Correspondences» (13-14/3/2024), ένα διαρκώς εξελισσόμενο πρότζεκτ που προκύπτει από τη συνεργασία της με την Soundwalk Collective και περιλαμβάνει ήχους από τα πιο απομακρυσμένα μέρη του κόσμου που οι οποίοι εκφράζουν τη σχέση μας με αυτό τον κόσμο, το περιβάλλον, την ψυχή της ύπαρξής μας.

Σε ηλεκτρονικά μουσικά μονοπάτια θα κινηθεί η Λένα Πλάτωνος η οποία θα παρουσιάσει την 1η Φεβρουαρίου το νέο της μουσικό εγχείρημα με τίτλο «Τα παραδοξιακά».

Μια μουσική κρουαζιέρα με επιβάτες τέσσερις μουσικούς του Ergon Ensemble και φόντο την προβολή ενός βίντεο: ένα compilation από animation, live γυρίσματα σε καράβι και σε διάφορες τοποθεσίες στην Τήνο και στη βόρεια Νορβηγία, καθώς και green screen πλάνα – όλα με έμπνευση από το θαλάσσιο στοιχείο, αποτελεί η μουσική παράσταση « Pytheas Travels» (13-15/10/2023. Τη μουσική υπογράφει η πρωτοπόρος Νορβηγίδα συνθέτρια και περφόρμερ Maja Solveig Kjelstrup Ratkje.

Στο μεταξύ το Stegi Radio προτείνει μια σειρά από μουσικές δράσεις που γίνονται πυξίδα μεταξύ της εγχώριας και της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Το Mediterranean Futures (21.10.2023, Δημοτική Αγορά της Κυψέλης) αναζητά γεωγραφικές συνδέσεις και εναλλακτικές ιστορίες μέσα από τον πολιτισμό της Μεσογείου, τις ιδέες και τους λαούς της. Το Strange (Δεκέμβριος 2023) είναι μια νέα σειρά συναυλιών που καλεί τέσσερις νέους μουσικούς επιμελητές και επιμελήτριες, τους Whystine, Βασίλη Παξινό, Saber Rider και KOKETA MC, σε τέσσερις ξεχωριστές ημερομηνίες να αναδείξουν τα νέα ταλέντα της αθηναϊκής μουσικής σκηνής και να παρουσιάσουν ένα πρωτότυπο, ζωντανό οπτικοακουστικό αποτέλεσμα που εκτείνεται από τη χορευτική ηλεκτρονική μουσική έως τον πειραματισμό αλλά και τη hip hop. Το Stegi Radio Takeover (02-04.02.2024) είναι ένα τριήμερο φεστιβάλ που καταλαμβάνει τους χώρους της Στέγης, καλώντας το κοινό σε ένα πολυσυλλεκτικό μουσικό event που εκτείνεται σε όλο το φάσμα της σύγχρονης καλλιτεχνικής παραγωγής, από την avantgarde και την πειραματική ηλεκτρονική έως την digital pop, το dancehall και το hip hop, με μια σειρά από live dj-sets, καθώς και συναυλίες, ομιλίες, συζητήσεις και προβολές. Το Borderline Festival (26-28.04.2024) συνεχίζει να εξερευνά τις συνδέσεις μεταξύ ποπ, πειραματισμού και ηλεκτρονικής μουσικής, αυτή τη φορά μέσα από το πρίσμα της οριακότητας, αναζητώντας τους ήχους, τα πρόσωπα και τις θέσεις που βρίσκονται «μεταξύ» –ειδών, γεωγραφιών, ορίων. οπτικοακουστικό αποτέλεσμα που εκτείνεται από τη χορευτική ηλεκτρονική μουσική έως τον πειραματισμό αλλά και τη hip hop. Το Stegi Radio Takeover (02-04.02.2024) είναι ένα τριήμερο φεστιβάλ που καταλαμβάνει τους χώρους της Στέγης, καλώντας το κοινό σε ένα πολυσυλλεκτικό μουσικό event που εκτείνεται σε όλο το φάσμα της σύγχρονης καλλιτεχνικής παραγωγής, από την avantgarde και την πειραματική ηλεκτρονική έως την digital pop, το dancehall και το hip hop, με μια σειρά από live dj-sets, καθώς και συναυλίες, ομιλίες, συζητήσεις και προβολές. Το Borderline Festival (26-28.04.2024) συνεχίζει να εξερευνά τις συνδέσεις μεταξύ ποπ, πειραματισμού και ηλεκτρονικής μουσικής, αυτή τη φορά μέσα από το πρίσμα της οριακότητας, αναζητώντας τους ήχους, τα πρόσωπα και τις θέσεις που βρίσκονται «μεταξύ» –ειδών, γεωγραφιών, ορίων.

Stegi_xoros


ΧΟΡΟΣ

Το ΟDD, το φετινό φεστιβάλ σύγχρονου χορού της Στέγης παρουσιάζει χορογράφους, περφόρμερ, συνθέτες και μουσικούς με τις μπάντες τους. Ανάμεσά τους η Βελγίδα Miet Warlop με το One Song (24-25.02.2024), μια εκστατική περφόρμανς χορού που είναι συγχρόνως ζωντανή συναυλία και αθλητικός μαραθώνιος και η οποία θριάμβευσε στο Φεστιβάλ της Αβινιόν και περιοδεύει διεθνώς, η ανερχόμενη Ελληνίδα χορογράφος, Ιωάννα Παρασκευοπούλου που θα παρουσιάσει τα πρότζεκτ της MOS (24-25/02/2024 & 2-3/3/2024) και το ολοκαίνουργιο «All of My Love» (23-25.02.2024 & 29.02-03.03.2024) 

Τρία ακόμη νέα έργα, που προέκυψαν από το πρόσφατο ανοιχτό κάλεσμα της Στέγης (NEXT OPEN CALL), κάνουν πρεμιέρα, με τους ερμηνευτές τους να… ιδρώνουν τις φανέλες τους σαν αληθινοί ροκ σταρ, έχοντας στο πλευρό τους –αντί για προπονητές– τους μουσικούς συνεργάτες τους. Η σκηνή μετατρέπεται σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο συναυλιακό mosh pit και η άναρχη κίνηση του πλήθους γίνεται χορός (Slamming της Ξένιας Κογχυλάκη, με τον Γιώργο Πούλιο στη μουσική, 23-25.02.2024). Μια κρίση πανικού γίνεται η αφορμή για να φτιαχτεί ένα περιβάλλον εξομολογητικού group therapy μέσα στους ηλεκτρονικούς ήχους της rave κουλτούρας (We Αll Νeed Τherapy του Πάνου Μαλακτού σε συνεργασία με τον Die Arkitekt, 23-25.02.2024). Τέλος, ένα γυναικείο σώμα τρέχει κάτω από το αδυσώπητο σφυροκόπημα του ήχου και του χρόνου πάνω σε έναν κυλιόμενο διάδρομο γυμναστικής (RUNWAY της Χριστιάνας Κοσιάρη με τον Jan Van Angelopoulos στον σχεδιασμό του ήχου, 23-25.02.2024).

ΚΑΒΑΦΗΣ

Ο οικουμενικός ποιητής Κ. Π. Καβάφης συνεχίζει το ταξίδι του στον κόσμο. Μετά τη δημοσίευση της ψηφιακής συλλογής του Αρχείου Καβάφη τον Μάρτιο του 2019, η οποία κατέστησε το αρχείο ανοιχτό και προσιτό σε όλους, ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό δύο χώροι: Το Αρχείο Καβάφη, ένας νέος χώρος στο κέντρο της Αθήνας ειδικά αφιερωμένος στο αρχείο του ποιητή και τη βιβλιοθήκη του, που περιλαμβάνει και συλλογή προσωπικών αντικειμένων και έργων τέχνης με αναφορές στον ίδιο, στην οδό Φρυνίχου (21.11.2023), αλλά και η Οικία Καβάφη στην Αλεξάνδρεια (Νοέμβριος 2023), μετά την ολοκλήρωση της αποκατάστασής της από το Ίδρυμα Ωνάση. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζονται στην Αθήνα έργα που εντυπωσίασαν τον Μάιο του 2023 στο επιτυχημένο φεστιβάλ Archive of Desire στη Νέα Υόρκη.

Στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, η διαδραστική περφόρμανς της visual artist Sister Sylvester και της Αιγύπτιας μουσικού Nadah El Shazly βιώνεται με όλες τις καβαφικές αισθήσεις. Το τρισδιάστατο χειροποίητο βιβλίο που σου προσφέρεται στην παράσταση εικονοποιεί τις κενές και σκισμένες σελίδες της «Κωνσταντινουπολιάδας», του ημερολογίου του Καβάφη από τις μέρες του στην Κωνσταντινούπολη, και γίνεται η απαρχή μιας πολύπτυχης καλλιτεχνικής εμπειρίας που συνοδεύεται από μουσική, αφήγηση, ηχητική εγκατάσταση, ανάγνωση και φτάνει μέχρι τη βιντεοπροβολή και το τραγούδι (Constantinopoliad, 21-26.11.2023). Η Onassis Mandra, το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα αρχιτεκτονικής θεάτρου ανοιχτού χώρου της Μπελ Επόκ στην Αθήνα, θα φιλοξενήσει ταινίες εμπνευσμένες από τη ζωή και το έργο του Αλεξανδρινού ποιητή που προβάλλονται για πρώτη φορά στην Αθήνα, μετά το New Museum της Νέας Υόρκης (Visual Cavafy, Απρίλιος 2024).

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Το Ίδρυμα Ωνάση συμμετέχει σε ταινίες, με το Onassis Cinema να στηρίζει καταξιωμένους δημιουργούς και νέα ταλέντα, μέσα από την ανάπτυξη σεναρίων και την παραγωγή ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους. Σε συμπαραγωγή του Ιδρύματος Ωνάση ετοιμάζονται ταινίες από τον Βασίλη Κεκάτο (Ονειρεύομαι σαν φάντασμα), την Εύη Καλογηροπούλου (Cora) και τον Γιάννη Οικονομίδη. Παράλληλα, το Ίδρυμα Ωνάση παρουσιάζει δικές του παραγωγές, σε ντοκιμαντέρ από τη Βάνια Τέρνερ (TACK), την Εύα Στεφανή (Γιατί κάνουμε αυτό που κάνουμε), τον Τάσο Λάγγη (Η Δημόσια Ιδιωτική Οικία), αλλά και ταινίες μυθοπλασίας (Εύη Καλογηροπούλου, Αλεξάνδρεια). Αγκαλιάζει τη διαδικασία της δημιουργίας, της έρευνας και της καλλιτεχνικής εξέλιξης, προσφέροντας fellowships. Συνεργάζεται με σημαντικούς φορείς, όπως είναι η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, οι «Νύχτες Πρεμιέρας», βραβεύοντας ταινίες με τα Onassis Film Awards, με στόχο να ενισχυθεί ο ελληνικός κινηματογράφος εντός και εκτός συνόρων. Έχει θεσπίσει επίσης κινηματογραφικά βραβεία προκειμένου να στηρίξει την ανάπτυξη νέων σεναρίων με το Open Call Big Short Films.

ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Το Ίδρυμα Ωνάση ταξιδεύει έως τη Νέα Υόρκη και το ONX Studio (Onassis Gallery), τον επιταχυντή του Ιδρύματος Ωνάση για τις ψηφιακές τεχνολογίες και την καλλιτεχνική δημιουργία, που συνεργάζεται με τα NYU, Games for Change, NEW INC του New Museum, Rhizome και MAX, καθώς και με παγκόσμιους θεσμούς όπως το IDFA, το CPX:DOX και το DiMODA, μεταξύ άλλων. Εκεί, καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες που ασχολούνται με την εκτεταμένη πραγματικότητα (XR) δημιουργούν και παρουσιάζουν τα έργα τους. Το ONX Studio έχει φιλοξενήσει έως σήμερα περισσότερες από 18 ομάδες δημιουργών, που έχουν αναπτύξει έργα τα οποία παρουσιάστηκαν σε πολλά φεστιβάλ και εκθέσεις ανά τον κόσμο, όπως στο Sundance, στο Tribeca, στην Ars Electronica, στο τμήμα VR του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, καθώς και στα Plásmata στο Πεδίον του Άρεως και στα Ιωάννινα. Από την καρδιά της Νέας Υόρκης, το ONX Studio βρίσκεται σε στενό διάλογο με τον τομέα Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Ιδρύματος Ωνάση στην Αθήνα, που επιδιώκει να προωθήσει την ανατρεπτική καινοτομία σε διάφορους κλάδους, αλλά και την υποστήριξη ενός προγράμματος ανταλλαγής στο άμεσο μέλλον.

Στη Βενετία, εκτός από έργα Εικονικής Πραγματικότητας που διαγωνίζονται στο αντίστοιχο τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το Ίδρυμα Ωνάση υποστηρίζει για άλλη μια φορά την ελληνική συμμετοχή στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας, τον Απρίλιο του 2024, με επίτροπο της ελληνικής συμμετοχής το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ). Ο δημιουργός διαμεσικών έργων και συνθέτης Θανάσης Δεληγιάννης και ο δραματουργός και φιλόλογος Γιάννης Μιχαλόπουλος ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2022 την έρευνά τους με τίτλο Margaroni Residency, σε ανάθεση του Onassis Culture, ως Onassis Residents. Στο πλαίσιο αυτό συγκρότησαν μια καλλιτεχνική ομάδα, με την οποία εργάστηκαν συλλογικά. Η έρευνα και οι διάφορες μουσικές, εικαστικές και σκηνικές δράσεις του residency αποτέλεσαν τα υλικά για την ανάπτυξη της πρότασης Ξηρόμερο/Dryland.

Παράλληλα, η Στέγη ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο με το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια» που έχει συμβάλει καθοριστικά στην αποθέωση των σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, με πάνω από 90 παραγωγές και συμπαραγωγές της Στέγης να έχουν φιλοξενηθεί στους πιο σημαντικούς διεθνείς πολιτιστικούς χώρους και φεστιβάλ και να έχουν δώσει πάνω από 1.000 παραστάσεις σε 52 χώρες και σε περίπου 200 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Τη φετινή σεζόν, το πρόγραμμα της «Εξωστρέφειας» υποστηρίζει περισσότερους από δώδεκα ανερχόμενους αλλά και καταξιωμένους Έλληνες και Ελληνίδες καλλιτέχνες σε όλα τα στάδια της δημιουργικής πορείας τους και σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις: Αβινιόν, Άμστερνταμ, Βιέννη, Βουκουρέστι, Κάρλοου, Λειψία, Λευκωσία, Λιουμπλιάνα, Λονδίνο, Λούμπλιν, Μαδρίτη, Όσλο, Παρίσι, Πλόβντιβ, Στρασβούργο, Φλωρεντία, Χιχόν.

Συνεχίζοντας την αποστολή για εξωστρέφεια και σύνδεση με σημαντικούς φορείς του εξωτερικού, η Στέγη συμμετέχει ενεργά σε δίκτυα ανταλλαγής ιδεών και καλλιτεχνικών πρακτικών και συνεργάζεται με διεθνείς φορείς, ενθαρρύνοντας τη δημιουργικότητα και την καινοτομία στον τομέα του πολιτισμού: European Digital Deal, European Media Art Platform, Smart Attica European Digital Innovation Hub, Transmissions, Sounds Now, ULYSSES: European Odyssey, Europe Beyond Access, Dance On, Pass On, Dream On, Αλεξάνδρεια: (Eπαν)ενεργοποιώντας τα κοινά αστικά φαντασιακά, Grand Luxe.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Σημαντική είναι και η δράση των Onassis Publications, που προτείνουν μια σειρά από ξεχωριστούς τίτλους βιβλίων σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία και στη Στέγη, όπου βρίσκεται και το Onassis Shop, το πωλητήριο της Στέγης με εκδόσεις αναφοράς και συλλεκτικά αντικείμενα παραγωγών. Εκεί θα βρείτε από εκδόσεις τέχνης έως το νέο βιβλίο για την Ιστορία των Επιχειρήσεων Ωνάση 1924-1975, που κυκλοφορεί σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ και τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. Το 2024 θα είναι διαθέσιμο και το συλλεκτικό βινύλιο Σπιρτόκουτο: The Musical.

ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το ιντερνετικό ραδιόφωνο της Στέγης, Stegi Radio, συνεχίζει να παίζει ενώ το Onassis Channel προβάλλει νέο περιεχόμενο από Society Uncensored, συζητήσεις, Stages A/Live και πολλά άλλα. Το Stages A/live φέτος έχει κοινό με φυσική παρουσία και είναι αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση. Η Μαρίνα Σάττι ανεβαίνει στη σκηνή της Τεχνόπολης, η Σtella τραγουδά στον ρυθμό των κυμάτων στο Cariocas Beach Bar στο Αλεποχώρι, η Pongo αναστατώνει τη Στέγη τον Σεπτέμβριο, ενώ η Laura Jane Grace θα μας μαγέψει από το -1 της Στέγης. Από τη Νέα Υόρκη εκπέμπει παγκόσμια και το βραβευμένο podcast του Ιδρύματος Ωνάση, Live from Mount Olympus, μια ηχητική περιπέτεια για παιδιά και μεγάλους. που μετά από τρεις σεζόν και πολλά βραβεία θα μας αφηγηθεί φέτος άλλη μία ιστορία με τους θεούς του Ολύμπου.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΘΕΑΤΡΟ
Το Σπίτι| Δημήτρης Καραντζάς
30.09-19.11.2023 І Μικρή Σκηνή

Οδήγησε το αλέτρι σου πάνω από τα οστά των νέκρων | Σκηνοθεσία, Simon McBurney, Complicité /Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Όλγκα Τοκάρτσουκ
04-07.10.2023 | Κεντρική Σκηνή

ROMÁLAND - Μια φορά κι έναν καιρό ήταν και δεν ήταν | Ανέστης Αζάς και Πρόδρομος Τσινικόρης
02-26.11.2023 | Κεντρική Σκηνή

Η Καταρίνα και η ομορφιά να σκοτώνεις φασίστες | Tiago Rodriguez
04-08.12.2023 | Κεντρική Σκηνή

Ενσαρκώνοντας τον Παζολίνι, | Olivier Saillard και Tilda Swinton
11-16.12.2023 | Εκθεσιακός Χώρος -1

ΘΕΑΤΡΟ - ΜΟΥΣΙΚΗ
Νέκυια | Γιάννης Αγγελάκας
Σκηνοθεσία, Χρήστος Παπαδόπουλος
21.12.2023 – 28.1.2024 | Κεντρική Σκηνή
Οδύσσεια με πλήκτρα και μουσικό πριόνι

ΘΕΑΤΡΟ
Rohtko | Lukasz Twarkowski
8-10.3.2024 | Κεντρική Σκηνή

Καύσωνας, κείμενο βασισμένο σε διηγήματα της Βίβιαν Στεργίου | Σκηνοθεσία Γιάννης Παναγόπουλος
30.03-14.04.2024 | Μικρή Σκηνή

ΘΕΑΤΡΟ - ΧΟΡΟΣ
Lapis Lazuli | Ευριπίδης Λασκαρίδης & Ομάδα Osmosis
04-21.04.2024 | Κεντρική Σκηνή

Περιμένοντας τον Γκοντό του Σάμιουελ Μπέκετ | Σκηνοθεσία Θεόδωρος Τερζόπουλος
15-19.05.2024 | Κεντρική Σκηνή

ΘΕΑΤΡΟ – ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ
Respublika | Łukasz Twarkowski
14-16.06.2024 | Εκτός Στέγης
 
ΧΟΡΟΣ

ΟΝΑSSIS DANCE DAYS 2024
MOS | Ιωάννα Παρασκευοπούλου
24-25.02.2024 & 02-03.03.2024 | Μικρή Σκηνή
All of My Love | Ιωάννα Παρασκευοπούλου
23-25.02. 24 & 29.02-03.03.2024 | Μικρή Σκηνή
RUNWAY | Χριστιάνα Κoσιάρη
23-25.02.2024 | 5ος όροφος
We Αll Νeed Τherapy | Πάνος Μαλακτός
23-25.02.2024 | Εκθεσιακός Χώρος -1
Slamming | Ξένια Κογχυλάκη
23-25.02.2024 | Εκθεσιακός Χώρος -1
One Song | Miet Warlop & Nt Gent
23-25.02.2024 | Κεντρική Σκηνή

ΜΟΥΣΙΚΗ

Pytheas Travels | Hypercomf and Maja S. K. Ratkje
13-15.10.2023 | Κεντρική Σκηνή

Mediterranean Futures | Stegi Radio
21.10.2023 | Δημοτική Αγορά της Κυψέλης

Strange
Δεκέμβριος 2023 | Εκθεσιακός Χώρος -1
Επιμέλεια: WHYSTINE, ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΞΙΝΟΣ, SABER RIDER, KOKETA MC
Οργάνωση: stegi.radio

Laura Jane Grace
13.01.2024 | Εκθεσιακός Χώρος -1

Stegi Radio Takeover
02-04.02.2024 | Κεντρική & Μικρή Σκηνή, Εκθεσιακός Χώρος -1, 5ος όροφος

Τα Παραδοξιακά | Λένα Πλάτωνος & Stergios T.
01-02.03.2024 | Κεντρική Σκηνή

Μια Γέφυρα Μουσικής πάνω από τη Συγγρού
07-08.03.2024| Πάντειο Πανεπιστήμιο

Correspondences | Soundwalk Collective & Patti Smith
13-14.03.2024 | Κεντρική Σκηνή

Borderline Festival 2024
26-28.04.2024

Γιατί ΄ναι μαύρα τα βουνά II ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΕΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Επιμέλεια: Christopher C. King
28-30.06.2024 | Κόνιτσα



ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

DIGITAL / ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Στον δρόμο για τον Κολωνό, | Λουκία Αλαβάνου
11.10-30.11.2023 | Εκθεσιακός Χώρος -1

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Η σταγόνα της γνώσης | Νικομάχη Καρακωστάνογλου
Από 25.09.2023 | Λεοντίου 5, Νέος Κόσμος

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ / ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
VISUAL CAVAFY
ΑΝΟΙΞΗ ’24 | Onassis Mandra

ΞΗΡΟΜΕΡΟ/DRYLAND
Επίτροπος ελληνικής συμμετοχής: Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)
Η ελληνική συμμετοχή στην Μπιενάλε Βενετίας 2024, με την υποστήριξη του Onassis Culture.

ΛΕΞΕΙΣ & ΣΚΕΨΕΙΣ

LGBTQIA+
I'm positive 2023
29.11.2023 | Κεντρική Σκηνή

SOCIETY UNCENSORED
Φασισμός
Ευθανασία
Τουριστικοποίηση
Γάμος
Παραισθησιογόνα

ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΚΗΝΗ

STAGES A/LIVE
Μαρίνα Σάττι
Σtella
Pongo
Laura Jane Grace

Podcast LIVE FROM MOUNT OLYMPUS

ΑΡΧΕIΟ ΚΑΒAΦΗ
ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
21.11.2023 | Πλάκα, Αθήνα
ΕΝΑΣ ΧΩΡΟΣ ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, ΚΟΙΝΟ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ.
ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ
Constantinopoliad | Sister Sylvester — Nadah El Shazly
21-26.11.2023 | Ωνάσειος Βιβλιοθήκη

ONASSIS CINEMA
ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ ΣΑΝ ΦΑΝΤΑΣΜΑ | Βασίλης Κεκάτος
CORA | Εύη Καλογηροπούλου
ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ; | Εύα Στεφανή
TACK | Βάνια Τέρνερ
ΤΕΙΧΗ | Χρήστος Σαρρής
ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ | Εύη Καλογηροπούλου
Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΙΚΙΑ | Τάσος Λάγγης
Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη


Ειδήσεις σήμερα:

Άδωνις Γεωργιάδης: Στα εργοστάσια θα τσακώνονται ποιος θα πάει να δουλέψει την Κυριακή

Πού «χτυπά» η κακοκαιρία Elias τις επόμενες ώρες - Νέο έκτακτο από την ΕΜΥ

Γκρίνια Ραγκούση, Λάμπρου και Καλπάκη για τις... αντικαταστάσεις από τηλεόρασης του Κασσελάκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης