Χάλκη: Επιστρέφει για δεύτερη χρονιά το Φεστιβάλ Μουσικής

Χάλκη: Επιστρέφει για δεύτερη χρονιά το Φεστιβάλ Μουσικής

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα που καλύπτουν ένα ευρύτατο ρεπερτόριο, από Μότσαρτ και Θεοδωράκη μέχρι Προκόφιεφ και Νίνο Ρότα

Festival_Xalkis_2
Για δεύτερη συνεχή χρονιά θα πραγματοποιηθεί φέτος, από τις 7 έως τις 11 Σεπτεμβρίου, το Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης-Δημήτρης Κρεμαστινός.Στο δεύτερο «βήμα» του, και πάλι υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του διακεκριμένου μαέστρου Νίκου Χαλιάσα, το Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης-Δημήτρης Κρεμαστινός, διοργανώνει μαζί με τους προσκεκλημένους καλλιτέχνες μια γιορτή γεμάτη νότες, με στόχο την ιδιαίτερη «υπενθύμιση» του αστείρευτου πλούτου της μουσικής.

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα που καλύπτουν ένα ευρύτατο ρεπερτόριο, από τον Μότσαρτ και τον Θεοδωράκη μέχρι τον Προκόφιεφ και τον Ρότα, ενώ η κρητική λύρα θα συναντήσει το φλάουτο και το πιάνο θα συνομιλήσει με το βιολί.

Κάθε βράδυ, στις 21.00, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει πέντε συναυλίες, σε διαφορετικά σημεία του νησιού το λιμάνι, την περίβολο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, την οικία του Δημήτρη Κρεμαστινού αλλά και τον αρχαιολογικό χώρο του παλιού Χωριού.

Η φετινή εναρκτήρια συναυλία του Φεστιβάλ, την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου, είναι αφιερωμένη στους νέους. Η Camerata Junior, η παλαιότερη και πιο επιτυχημένη ορχήστρα νέων της Ελλάδας, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει αγαπημένα έργα του διασημότερου παιδιού-θαύματος στον κόσμο της μουσικής. Δύο έργα του Wolfgang Amadeus Mozart θα ακουστούν στο λιμάνι της Χάλκης: το Κοντσέρτο για κλαρινέτο με τη σύμπραξη του διεθνώς καταξιωμένου κλαρινετίστα Σπύρου Μουρίκη και η δημοφιλής Συμφωνία αρ. 40. Τη διεύθυνση της Camerata Junior αναλαμβάνει ο μαέστρος της, Νίκος Χαλιάσας.

Κλείσιμο
Την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, το σύνολο «reZearch» προτείνει μία δημιουργική συνύπαρξη, φωνής, οργάνων και ήχων που προέρχονται από διαφορετικές παραδόσεις, έχοντας στο επίκεντρό της, την πολύπλευρη προσέγγιση στην έννοια της ρίζας (μουσικά αλλά και πολιτισμικά). Το ρεπερτόριο του σχήματος, εκκινεί από ένα μεγάλο εύρος ήχων: παραδοσιακά και, γενικότερα, αγαπημένα τραγούδια, μέσα από ένα πρίσμα ηχητικού πειραματισμού, έργα δυτικής κλασικής μουσικής που εμπνεύστηκαν από την παράδοση παιγμένα με ένα αμιγώς παραδοσιακό όργανο, καθώς και έργα δυτικής μουσικής διασκευασμένα για τον ιδιαίτερο ηχοχρωματικό συνδυασμό του συνόλου (από τον Bach έως τον Satie). Η συναυλία αυτή προσδοκά να αναμοχλεύσει ακουστικές και πολιτισμικές μνήμες, μέσα από έναν φρέσκο ήχο, όπου η κλασική δυτική και η ελληνική δημοτική παράδοση αναζητούν τη βαθιά συζήτηση των εκφραστικών, πολιτισμικών και συγκινησιακών τους φορτίων.

Η τρίτη συναυλία του Φεστιβάλ, το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, είναι αφιερωμένη σε μια «σερενάτα».Το ντούο φλάουτο και πιάνο που αποτελείται από τους διακεκριμένους μουσικούς Sonat & Ece Sözer προτείνουν ένα πρόγραμμα με δημοφιλή έργα του ρεπερτορίου του φλάουτου καθώς και αγαπημένες μελωδίες σε διασκευή για αυτό το τόσο αισθαντικό δίδυμο.
Την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, το DuoYūgen, κλείνοντας φέτος μια δεκαετία κοινής μουσικής πορείας, αναμετριέται με ένα άκρως συναρπαστικό πρόγραμμα: ερμηνεύει δύο εκ των διασημότερων έργων που γράφτηκαν ποτέ, το μπαλέτο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Σεργκέι Προκόφιεφ εμπνευσμένο από την ομότιτλη ρομαντική τραγωδία του W. Sheakspeare και τη συμφωνική σουίτα “Σεχραζάντ” του Ρίμσκυ-Κόρσακοφ εμπνευσμένη αντίστοιχα από τη συλλογή παραμυθιών της Μέσης Ανατολής «Χίλιες και μια νύχτες». Οι μεταγραφές για βιολί και πιάνο των έργων αυτών είναι της βιολονίστας Lidia Baich και του πιανίστα και μαέστρου Matthias Fletzberger,δύο σημαντικών καλλιτεχνών της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Η συναυλία περιέχει επίσης τα 4 ρομαντικά κομμάτια op.75 για βιολί και πιάνο του Antonin Dvořák, όπου οι μελωδίες του βιολιού ανταμώνουν με τη γοητευτική πιανιστική γραμμή, δημιουργώντας έναν διάλογο που αφήνεται στην αφήγηση ενός γλαφυρού και σχεδόν ερωτικού μουσικού κειμένου.

Η φετινή διοργάνωση κλείνει τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου με ένα από τα πιο δραστήρια κι αγαπητά σύνολα μουσικής δωματίου της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, το Σύνολο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών «Metallon» να φέρνει τη μαγεία του σινεμά στη Χάλκη. Το METALLON παρουσιάζει ένα μουσικό αφιέρωμα στον Νίνο Ρότα, με μελωδίες από ταινίες που άφησαν εποχή, όπως Ο Νονός, Οκτώμιση και La Strada. Διευθύνει, ο αρχιμουσικός και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης Νίκος Χαλιάσας. Τα έργα προλογίζει ο δημοσιογράφος - κριτικός κινηματογράφου στις εφημερίδες Τα Νέα και Το Βήμα, Γιάννης Ζουμπουλάκης.

Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και διοργανώνεται από τον Δήμο Χάλκης, σε συνεργασία με την p-art of the solution AΜKE, ενώ πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, την αμέριστη υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Κασσελάκης απαντά στο «Πρώτο Θέμα» με δύο ψέματα και μία ηχηρή σιωπή

Μόνος στην κορυφή ο Ολυμπιακός, ζορίστηκαν ΠΑΟ και ΑΕΚ, ήττα για ΠΑΟΚ - Δείτε τα 21 γκολ της 3ης αγωνιστικής της SupeLeague

Σε συναγερμό οι Αρχές για την «ψυχρή λίμνη» που φέρνει καταιγίδες - Οι περιοχές που θα πληγούν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης