Παρουσίαση Φωτογραφικού Λευκώματος «Θύρες Κλειστές»

Παρουσίαση Φωτογραφικού Λευκώματος «Θύρες Κλειστές»

Η ατομική έκθεση φωτογραφίας και το φωτογραφικό λεύκωμα του Σπύρου Ζαφειρόπουλου με τίτλο "Θύρες Κλειστές” στη Luminous Eye

thyres-kleistes0
Η αισθητική οπτική στη δουλειά του Σπύρου Ζαφειρόπουλου, χαρακτηρίζεται από έναν κρυφό ενθουσιασμό και την αποφασιστικότητα να οριοθετεί τον χώρο εκείνον που ξέρει ότι είναι πολύτιμος και αναγκαίος την κάθε στιγμή. Κινούμενος με μια ενστικτώδη γνώση, δίνει την αίσθηση ότι κυκλώνει όλα αυτά που τον αφορούν, και τα τοποθετεί στην σκηνή ενός θεάτρου με θύρες κλειστές και έξοδο κινδύνου. Είναι αλήθεια ότι σε αυτήν την σκηνή οι άνθρωποι κρατάνε τα κλειδιά, αυτοί μονάχα ξέρουν. Πίσω από κάθε πρόσωπο και μια ιστορία που δεν ξέρεις, αλλά σου δίνεται η δυνατότητα να την αναγνωρίσεις.

Αν παρατηρήσουμε με προσοχή τις εικόνες, θα μας επιστραφεί το βάρος μιας χρεοκοπημένης καθημερινότητας. Ανακαλύπτουμε όμως στην διάρκεια ότι οι ήρωες του αναμετρώνται με μια βαρβαρότητα και ανθίστανται στην τόση ερημιά. Με ελαφρές αποκλίσεις, δρομολογούν την φυγή τους από μια αμφίβολη κανονικότητα. Εκεί ακριβώς διαφαίνεται και η δύναμη τους. Τα συγγενικά, φιλικά ή άγνωστα πρόσωπα στα οποία αναφέρεται ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Ξέρουμε τι δεν θα μπορούσαν να είναι ή για να το πω πιο σωστά, για ποια πράγματα θα αδιαφορούσαν.
thyres-kleistes__1_

Κλείσιμο
Αξιοσημείωτοι πρωταγωνιστές στην δουλειά του Σπύρου Ζαφειρόπουλου είναι τα παιδιά. Εισβάλουν μεσ΄το κάδρο σαν να έχουν ζήσει την ζωή τους, σαν να είναι φορτωμένα μνήμες. Οι ενήλικες πάλι, αμύνονται, σαν να θέλουν να κρύψουν κάτι αλλά δεν μπορούν. Τέλος υπολείπονται κάτι στιγμές σαν μυστικά, σαν σημεία στήριξης ενός αινιγματικού κόσμου.

Είναι επίσης εντυπωσιακό ότι δεν ζήλεψε τόσα χρόνια λίγο χρώμα.

Ζει με το ασπρόμαυρο όπως ο οικοδόμος με την λάσπη. Έχτισε πάνω στις σκιές και το φως με επιμονή και υπομονή. Είναι φανερό ότι ανήκει σε αυτούς τους φωτογράφους που θεωρούν το ασπρόμαυρο την μητρική τους γλώσσα.
thyres-kleistes__2__2

Βασίλης Γεροντάκος
Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 20 Μαΐου 2022: 17:00 - 22:00
Παρουσίαση βιβλίου: 20 Μαΐου 2022, 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 20-29 Μαΐου 2022
Μέρες και ώρες προσέλευσης, πέραν της ημέρας των εγκαινίων:
Καθημερινά 17:00 - 21:00 ΕΚΤΟΣ Δευτέρας & Τρίτης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης