Ο δήμος Λαυρεωτικής τιμά τον φιλόσοφο Χρήστο Μαλεβίτση

Ο δήμος Λαυρεωτικής τιμά τον φιλόσοφο Χρήστο Μαλεβίτση

Το όνομα «Χρήστος Μαλεβίτσης» δόθηκε σε οδό στο Δήμο προς τιμήν του μεγάλου διανοητή

PHOTO2

Ο Δήμος Λαυρεωτικής, θέλοντας να τιμήσει τον αείμνηστο Χρήστο Μαλεβίτση (1927-1997), αποφάσισε να ονοματίσει οδό με το όνομα   «Χρήστος Μαλεβίτσης» ως ένδειξη αναγνώρισης και σεβασμού για το πολύτιμο και διαχρονικής αξίας έργο, που προσέφερε στα ελληνικά γράμματα ο φιλόσοφος-στοχαστής. 



PHOTO1
Από αριστερά, Κωνσταντίνος Μαλεβίτσης, ο γιος του Χ.Μαλεβίτση, Δημήτρης Λουκάς, Δήμαρχος Λαυρεωτικής.


 

PHOTO2
Από αριστερά, Αθανάσιος Μακροδημήτρης, αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής, Κωνσταντίνος Μαλεβίτσης ογιος του Χρήστου Μαλεβίτση, Δημήτρης Λουκάς, Δήμαρχος Λαυρεωτικής
Κλείσιμο


Χρήστος Μαλεβίτσης γεννήθηκε το 1927 στην Καλοσκοπή της Παρνασσίδος. Λόγω του επαγγέλματος του πατέρα του, ο οποίος ήταν σιδηροδρομικός, ως μαθητής Δημοτικού έζησε στην Ξάνθη και στην Έδεσσα κατά τα χρόνια του Γυμνασίου, πριν επιστρέψουν οικογενειακώς στην πατρίδα τους κατά τη διάρκεια της Κατοχής (1943).

Την περίοδο 1946-1950 σπούδασε στην Ανωτάτη Εμπορική Σχολή στην Αθήνα και έκανε την εμφάνισή του στα γράμματα δημοσιεύοντας ποίηση με το ψευδώνυμο Φρίξος Ζαγγανάς. Από το 1958 και για 35 χρόνια εργάσθηκε στο Υπουργείο Συντονισμού, διετέλεσε Διευθυντής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ενώ κατά τα έτη 1960-1961 αποσπάστηκε στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Μελετών της Χάγης και το 1966-1967 στα Γραφεία του Ο.Η.Ε. στη Γενεύη.

Η κύρια συγγραφική δραστηριότητά του άρχισε το 1965 δημοσιεύοντας το βιβλίο με τίτλο Προοπτικές και ένα κείμενο στο περιοδικό Εποχές. Τα επόμενα χρόνια ο Μαλεβίτσης ασχολήθηκε με τη συγγραφή φιλοσοφικών δοκιμίων και άρθρων ενώ, καθώς και με τη μετάφραση σημαντικών έργων σύγχρονων φιλοσόφων, όπως των Χάιντεγκερ, Γιάσπερς και Μπερντιάεφ. Ο Μαλεβίτσης από το 1974 υπήρξε βασικός συνεργάτης του περιοδικού Ευθύνη και από το 1986 και μέχρι το θάνατό του αρθογραφούσε τακτικά στην εφημερίδα Καθημερινή.

Μεταξύ άλλων έλαβε το Βραβείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας το 1972, το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου το 1974, Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών το 1978, και το Βραβείο του Ιδρύματος Κ. Ουράνη το 1990.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης