Πόλεμος στην Ουκρανία: Μουσεία της Ιταλίας θα επιστρέψουν έργα που δανείστηκαν από πινακοθήκες της Ρωσίας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μουσεία της Ιταλίας θα επιστρέψουν έργα που δανείστηκαν από πινακοθήκες της Ρωσίας

Η διαδικασία θα γίνει κατόπιν ρωσικού αιτήματος για πρόωρη επιστροφή – Το Παλάτσο Ρεάλε του Μιλάνου καλείται να επιστρέψει δύο πίνακες ζωγραφικής, ενώ ο οργανισμός Galerie d' Italia δέχθηκε αίτημα για την επιστροφή 23 έργων 

ekthesi_titsiano
Και στο πεδίο του πολιτισμού φαίνεται ότι έχει επεκταθεί η ένταση που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Δύο μουσεία στο Μιλάνο θα επιστρέψουν έργα τέχνης που δανείστηκαν από τη Ρωσία, η οποία και ζήτησε την πρόωρη επιστροφή τους.

Το Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης με επιστολή του προς το Παλάτσο Ρεάλε του Μιλάνου ζήτησε την επιστροφή δύο πινάκων ζωγραφικής, που είχε δανείσει για την έκθεση με τίτλο «Ο Τιτσιάνο και η εικόνα των γυναικών στη Βενετία του 16ου αιώνα». Ο ένας πίνακας είναι το «Πορτρέτο νεαρής γυναίκας με καπέλο με φτερό» του βενετσιάνου ζωγράφου.

«Πιστεύω ότι τα δύο έργα θα επιστραφούν μέχρι το τέλος Μαρτίου», δήλωσε ο διευθυντής του μουσείου Ντομένικο Πιραΐνα, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να αντιταχθεί στο αίτημα, ενώ ανέφερε ότι αν και το έργο του Τιτσιάνο είναι σημαντικό, η έκθεση, που ξεκίνησε στις 23 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 5 Ιουνίου, μπορεί να προχωρήσει και χωρίς αυτό. «Όταν διάβασα την επιστολή πικράθηκα, επειδή ο πολιτισμός θα πρέπει να προστατεύεται από τον πόλεμο, όμως οι καιροί είναι δύσκολοι», πρόσθεσε ο Πιραΐνα.

Ο οργανισμός Galerie d' Italia, ο οποίος διευθύνει ένα άλλο μουσείο στο Μιλάνο, ανακοίνωσε ότι δέχθηκε αίτημα για την επιστροφή 23 από τα σχεδόν 200 έργα της έκθεσης με τίτλο «Μεγάλη Περιοδεία, Όνειρο της Ιταλίας από τη Βενετία στην Πομπηία», τα οποία και είναι δάνεια από τρία ρωσικά μουσεία.

Κλείσιμο
«Θα επιστραφούν πριν κλείσει η έκθεση στις 27 Μαρτίου», δήλωσε εκπρόσωπος της τράπεζας Intesa Sanpaolo στην οποία ανήκει η συλλογή στην πινακοθήκη.

Το Ίδρυμα Fendi, που έχει την έδρα του στη Ρώμη, καθώς και ένα άλλο μουσείο στη βόρεια πόλη Ούντινε έχουν δεχθεί παρόμοια αιτήματα.

Ειδήσεις σήμερα:

«Στοπ» της Ρωσίας στην εξαγωγή ορισμένων τεχνολογικών προϊόντων και ξένου εξοπλισμού


ΕΚΤ: Αλλάζει το χρονοδιάγραμμα για τις αγορές ομολόγων - Τι αναφέρει για την Ελλάδα


Νέα προειδοποίηση της Πολιτικής Προστασίας, επικίνδυνα φαινόμενα σε εξέλιξη - Δείτε πού χιονίζει τώρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης