Ένα ενδιαφέρον στοχαστικό δοκίμιο από την Ουρανία Λανάρα

Το βιβλίο «Ή προσφορά τοΰ Ελληνικού Πνεύματος -Αρχαίου καί Βυζαντινού- στόν νεώτερο Ευρωπαϊκό πολιτισμό» κυκλοφορεί από την Ορθόδοξη Ιεραποστολική Αδελφότητα «Αγία Φιλοθέη» Αγρινίου

Ourania_Lanara_-_Vivlio
Το περιεχόμενο της ενδιαφέρουσας εισήγησης της γενικής επιθεωρήτριας μέσης εκπαίδευσης, φιλολόγου και συγγραφέα Ουρανίας Ανδρ. Λανάρα με θέμα «Ή προσφορά τοΰ Ελληνικού Πνεύματος -Αρχαίου καί Βυζαντινού- στόν νεώτερο Ευρωπαϊκό πολιτισμό», κυκλοφορεί από την Ορθόδοξη Ιεραποστολική Αδελφότητα «Αγία Φιλοθέη» Αγρινίου, της οποίας είναι Πρόεδρος.

«Επειδή απομακρυνθήκαμε από τις Ρίζες μας, ξεχάσαμε, ότι εμείς προσφέραμε τα φώτα στην Ανθρωπότητα, αφήσαμε να μάς πείσουν για απαξία μας, προσπαθώντας να μάς κάνουν να υιοθετήσουμε έναν στεγνό από ιδανικά τρόπο σκέψεως και συμπεριφοράς, αισθάνθηκα, ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να γυρίσουμε πίσω στις πηγές του Πολιτισμού μας» σημειώνει η ίδια στον πρόλογο του βιβλίου της και προσθέτει με νόημα: «Τότε μόνο θα καταφέρουμε να αναλύψουμε μέσα μας τις εσωτερικές μυστικές ροές, που μάς ενώνουν με το παρελθόν μας και μάς συνδέουν αδιαάρρηκτα με τις αρετές των προγόνων μας..

Η συγγραφέας χρησιμοποιεί  μια γλώσσα μικτή, προσπαθώντας να κάνει το κείμενο προσιτό στον σύγχρονο αναγνώστη χωρίς όμως να αρνηθεί τη γλωσσική κληρονομιά μας που κινδυνεύει να χαθεί.

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην κριτική – παρουσίαση που έκανε η Χαρίλεια Γ. Δημακοπούλου στο στοχαστικό αυτό δοκίμιο «η κ. Λανάρα δεν αναφέρεται σε γεγονότα και πράγματα που αγνοούμε. Αλλά έρχεται να αφυπνίσει συνειδήσεις και να συνοψίσει γιατί μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για το ιστορικό, πνευματικό και πολιτιστικό παρελθόν μας. Είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή να μάς υπομνήσει αυτά για τα οποία πολεμήσαμε τό 1821 καθώς φέτος τιμάται η Παλιγγενεσία».

Κλείσιμο
Υπογραμμίζει επίσης με έμφαση πως «Το μικρό και κομψό βιβλίο τυπώθηκε στο Αγρίνιο χωρίς νά υστερεί σε τίποτα από τις εκδόσεις της Αθήνας. Πολλώ μάλλον που δεν έχει την στήριξη κάποιου εκδοτικού οίκου αλλά εντάσσεται στο έργο τής Αδελφότητος Αγία Φιλοθέη και τους σκοπούς της για σύγχρονη εσωτερική ιεραποστολή».

Η Ουρανία Λανάρα γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1931. Τελείωσε το οκτατάξιο Γυμνάσιο Αγρίνιου το 1949, με βαθμό απολυτηρίου «Άριστα» 20. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακοϋ Πανεπιστημίου Αθηνών , μετεκπαιδεύτηκε στο «Βαρβάκειο Διδασκαλείο» Μέσης Έκπαιδεύσεως και πήρε πτυχίο με βαθμό «Άριστα» 10. Διαθέτει πτυχίο της Αγγλικής γλώσσας του Πανεπιστημίου του Cambridge, γνωρίζει Γαλλικά καί Γερμανικά ενώ δετέλεσε Γενική Επιθεωρήτρια Μέσης Έκπαίδευσης. Παρουσιάζει την εβδομαδιαία τηλεοπτική εκπομπή με τίτλο «Φωνή της Ορθοδοξίας» στόν τηλεοπτικό σταθμό «ΑΧΕΛΩΟΣ TV» και τις εβδομαδιαίες Ραδιοφωνικές Εκπομπές «Εμείς καί τά Παιδιά μας» καί «Σελίδες Λόγου και Τέχνης» στον τοπικό ταδιοφωνικό σταθμό της Τέρας Μητροπόλεως Αιτωλίας καί Ακαρνανίας. Έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών γιά τό τετράτομο συγγραφικό έργο της μέ τίτλο «Παιδαγωγική Ανθρωπολογία Αγίου Ίωάννου Χρυσοστόμου» ενώ έχει εκδόσει στο παρελθόν αρκετά ακόμη βιβλία και μελέτες.



Ειδήσεις σήμερα:

Στις 3 Ιανουαρίου οι παραδόσεις παιδικών εμβολίων της Pfizer

Η επένδυση σε τουβλάκια Lego είναι πιο κερδοφόρα από την επένδυση σε χρυσό, διαπιστώνει έρευνα

Δύο παιδιά σκοτώθηκαν και τέσσερα τραυματίστηκαν από οδηγό που έπεσε πάνω σε στάση λεωφορείου στη Φλόριντα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης