Ο ανατρεπτικός «Μανδραγόρας» του Μακιαβέλι κάνει πρεμιέρα στην Αθηναΐδα

Ο ανατρεπτικός «Μανδραγόρας» του Μακιαβέλι κάνει πρεμιέρα στην Αθηναΐδα

Ενα από τα πιο σημαντικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, ένας εξαιρετικός θίασος και μια ευφυής σκηνοθετική προσέγγιση στην παράσταση «Μανδραγόρας» που μάς θυμίζει γιατί είναι πάντα επίκαιρη η φράση «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

mandragoraw1

Sponsored Content

Οταν ο Νικολό Μακιαβέλι έγραψε τον «Ηγεμόνα» (Il principe), το 1513, δεν φανταζόταν ότι τους επόμενους αιώνες το έργο του θα γινόταν η βίβλος αμέτρητων πολιτικών ανδρών κι εκείνος το σύμβολο των μηχανορραφιών και του κυνισμού. Πέντε μόλις χρόνια μετά, και ενόσω ο Μακιαβέλι ζούσε εξόριστος, έγραψε ένα θεατρικό έργο, τον «Μανδραγόρα», το κωμικό αντίστοιχο του «Ηγεμόνα».

Παρότι εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι ο συγγραφέας σταμάτησε να ασχολείται με την πολιτική και τα θέματα εξουσίας, στο έργο συμβαίνει ακριβώς αυτό. Με προκάλυμμα μια ερωτική ιστορία στηλιτεύει την φθορά και την ανεντιμότητα της καθεστηκυίας τάξης, της Εκκλησίας και των δημόσιων λειτουργών και την πτώση των ηθικών και πολιτικών αρχών. Χρησιμοποιώντας αριστοτεχνικά το χιούμορ και την σάτιρα, φωτίζει τα κακώς κείμενα και τα κακώς επόμενα της εποχής του, εκθέτοντας στην δημόσια κριτική τον περίφημο «σκοπό που αγιάζει τα μέσα».

GIA_1013__1_

Κομπιναδόροι, επίορκοι και ραδιούργοι επί σκηνής
Η Λουκρητία είναι η πιο όμορφη γυναίκα της Φλωρεντίας και ταυτόχρονα συνετή, σοφή, σεμνή, ώριμη και ικανότατη στην διαχείριση της περιουσίας του συζύγου της Νικία, ενός πλούσιου νομοδιδάσκαλου, ηλικιωμένου και εύπιστου, που δεν μπορεί να αποκτήσει παιδί με την νεαρή γυναίκα του. Ο Καλλίμαχος, ένας επαγγελματίας κομπιναδόρος, αποφασίζει να κατακτήσει την Λουκρητία και βρίσκει βοήθεια στο πρόσωπο ενός δαιμόνιου υπηρέτη. Μια απίστευτη πλεκτάνη στήνεται όταν στην ιστορία ανακατεύονται επίσης ένας επίορκος καθολικός ιερέας και μια αχαλίνωτη και ραδιούργα πεθερά. Όλοι τους προσπαθούν να παγιδεύσουν την όμορφη Λουκρητία και να πείσουν τον σύζυγό της, να την οδηγήσει μόνος του στο κρεβάτι του εραστή της.
Σκηνή την σκηνή, ο Μακιαβέλι παρουσιάζει την γενικευμένη διαφθορά, την δεινή θέση της γυναίκας, την κατάπτωση των θεσμών και της θρησκείας. Και όλα αυτά, γράφοντας ταυτόχρονα μια ευχάριστη κωμωδία, γεμάτη εκπλήξεις και ανατροπές, όπου τίποτα δεν είναι όπως αρχικά φαίνεται.

Ο «Μανδραγόρας» στην Αθηναΐδα
Το έργο μετράει ελάχιστα ανεβάσματα στην Ελλάδα. Από τις 23 Νοεμβρίου όμως, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στη φιλόξενη σκηνή της Αθηναΐδας (Καστοριάς 34-36, Βοτανικός) ο «Μανδραγόρας» θα υποδέχεται όσους βλέπουν πίσω από τα φαινόμενα και όσους διαβάζουν πίσω από τις γραμμές. Η παράσταση υπό την σκηνοθετική διδασκαλία της Ρέινας Εσκενάζυ και από την ταλαντούχα ομάδα των ηθοποιών, τον Άρη Λεμπεσόπουλο, τον Γιώργο Ψυχογιό, τον Νικορέστη Χανιωτάκη, τη Λουκία Πιστιόλα, τη Φιόνα Γεωργιάδη, τον Παναγιώτη Σπηλιόπουλο, και τον Ευάγγελο Σαμιώτη, αναμένεται άκρως διασκεδαστική και διαφωτιστική.

Εμείς, τρυπώσαμε στην πρόβα και πήραμε μια πρώτη γεύση. Η παράσταση έχει στηθεί με προσοχή στην λεπτομέρεια, από την «πειραγμένη» μουσική και τα εξαιρετικά κουστούμια που έχουν αναγωγές στο τότε και στο τώρα, ως το ευρηματικό σκηνικό και τους ατμοσφαιρικούς φωτισμούς. Κυρίως όμως, την παράσταση διατρέχει η δύναμη του ίδιου του κειμένου, η δύναμη της κωμωδίας και του σκωπτικού πολιτικού σχολίου. Ενα έργο που αξίζει να δει κανείς σε μια εξαιρετική παραγωγή της OLYMPIA CULTURE, με δυνατές ερμηνείες και πολύ ενδιαφέρουσα σκηνοθετική ματιά.

Κλείσιμο
GIA_1355


Από Τρίτη 23/11 στη Θεατρική Σκηνή Αθηναΐς (Καστοριάς 34-36, Βοτανικός), Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 210 3647200 & 210 3637201
Παραστάσεις: Δευτέρα & Τρίτη 21:00

Εισιτήρια: https://www.viva.gr/tickets/theater/o-mandragoras-tou-makiaveli/

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης