Κι όμως ο Πολιτισμός μπορεί να σώσει και την οικονομία - Υποεκτιμημένη η οικονομική αξία των τεχνών και της ψυχαγωγίας

Κι όμως ο Πολιτισμός μπορεί να σώσει και την οικονομία - Υποεκτιμημένη η οικονομική αξία των τεχνών και της ψυχαγωγίας

Τί αποδεικνύουν τα αποτέλεσματα στατιστικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία σχετικά με τις αποδόσεις των επενδύσεων την χρονιά του κορωνοϊού

Broadway
Η επένδυση στον Πολιτισμό θα έφερνε πολύ καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα, ειδικά στην εποχή του κορωνοϊού, από άλλους τομείς όπως αυτός των κατασκευών: Στο παραπάνω, παράδοξο, ίσως για πολλούς, εξαιρετικά ενδιαφέρον ωστόσο, συμπέρασμα καταλήγει μια νέα έρευνα του επίσημου Γραφείου Στατιστικών Μελετών της Αυστραλίας αποδεικνύνοντας πως εάν οι κυβερνήσεις είχαν διοχευτεύσει τον προηγούμενο χρόνο μεγαλύτερα ποσά στην πολιτιστική δραστηριότητα οι θέσεις εργασίας που θα είχαν δημιουργηθεί θα ήταν υπερδιπλάσιες!

Μπορεί κατά την περίοδο της παγκόσμιας έξαρσης της Covid – 19, που γονάτισε τις περισσότερες εθνικές οικονομίες, οι τέχνες, ο πολιτισμός και η ψυχαγωγία να αντιμετωπίστηκαν, από την πλειοψηφία των κυβερνήσεων, ως τομέας Β' κατηγορίας, η μελέτη ωστόσο δείχνει, και μάλιστα με στοιχεία και αριθμούς, πως τουλάχιστον για την Αυστραλία, ο πολιτιστικός τομέας είναι εξαιρετικά υποεκτιμημένος όσον αφορά στη σχέση του με την ευρύτερη οικονομία της χώρας.

Είναι γεγονός πως στις περισσότερες χώρες η πανδημία έφερε τον πολιτισμό αντιμέτωπα με την πιο βαθιά και επικίνδυνη κρίση της ιστορίας τους. Ακόμα και μεγάλοι, θρυλικοί παγκόσμιοι οργανισμοί όπως η Μετροπόλιταν Όπερα, η Σκάλα του Μιλάνου, τα θέατρα του Μπρόντγουεϊ και τα πιο φημισμένα μουσεία, είδαν τον κίνδυνο της χρεοκοπίας να τους χτυπά απειλητικά την πόρτα με αποτέλεσμα να αναζητούν απεγνωσμένα εναλλακτικές λύσεις. Κάποιοι τα κατάφεραν, κάποιοι άλλοι πάλι όχι. Στο ίδιο αυτό κλίμα καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον τομέα του πολιτισμού – υπολογίζονται σε 30 εκατ παγκοσμίως - έμειναν άνεργοι για έναν ολόκληρο χρόνο - μόνο από την παγκόσμια κινηματογραφική βιομηχανία χάθηκαν 10 εκατ. θέσεις εργασίας - προσπαθώντας να επιβιώσουν με τα μικρά ή μεγαλύτερα, ανάλογα με τη χώρα που ζουν, κρατικά επιδόματα.

Σύμφωνα με την αυστραλιανή μελέτη λοιπόν αν είχαν επενδυθεί μεγαλύτερα κεφάλαια στον πολιτισμό όχι μόνον δεν θα συνέβαιναν όλα τα παραπάνω, αντιθέτως, θα ευνοούνταν, και μάλιστα σημαντικά η οικονομία της χώρας. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν και τους υπολογισμούς που έγιναν, για τα δεδομένα της Αυστραλίας πάντα, ο τομέας των τεχνών και της ψυχαγωγίας θα δημιουργούσε τετραπλάσιο αριθμό θέσεων εργασίας σε σχέση με τις κατασκευές και τις εξορύξεις!

Για του λόγου το αληθές παρατίθενται και συγκεκριμένα νούμερα. Προέκυψε λοιπόν πως κάθε νέος κύκλος εργασιών ύψους 1δις δολάριων στον πολιτιστικό τομέα αντιστοιχεί σε 4,297 νέες θέσεις εργασίας με τον αντίστοιχο αριθμό στον κατασκευστικό τομέα και αυτόν της εξόρυχης άνθρακα να υπολογίζεται στις 1,242 και μόλις 472 θέσεις εργασίας αντίστοιχα...Τα μηνύματα που δίνουν τα παραπάνω νούμεραοδηγούν σε ξεκάθαρα συμπεράσματα τα οποία, προφανώς, παρουσιάζουν ενδιαφέρον σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όσο για το «μυστικό» που κρύβεται πίσω από την οικονομική δύναμη του πολιτιστικού τομέα; Αυτό σχετίζεται άμεσα με το γεγονός ότι για κάθε δολάριο που επενδύεται στις τέχνες και την ψυχαγωγία προσλαβάνεται διπλάσιος αριθμός ανδρών και δεκαπλάσιος αριθμός γυναικών σε σχέση με τους δύο άλλους τομείς οι οποίοι συνεχίζουν να λαμβάνουν εδώ και δεκαετίες την υψηλότερη οικονομική στήριξη στην Αυστραλία.

Τα στοιχεία της ενδιαφέρουσας αυτής στατιστικής μελέτης θα μπορούσαν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα και σε άλλες χώρες, ειδικά σε εκείνες που διαθέτουν μεγάλο πολιτιστικό πλούτο και έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης