Τρίκαλα: Νέες μουσειακές εγκαταστάσεις σε χώρο πρώην στρατοπέδου

Τρίκαλα: Νέες μουσειακές εγκαταστάσεις σε χώρο πρώην στρατοπέδου

Τον παραχώρησε, έναντι μισθώματος, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και στον Δήμο Τρικκαίων

Trikala_3

Μια νέα, σύγχρονη κοιτίδα πολιτισμού θα αποκτήσουν σύντομα τα Τρίκαλα. Ο χώρος του πρώην στρατοπέδου Πούλιου θα μεταμορφωθεί σε σημείο συνάντησης του παρελθόντος με το μέλλον αφού θα φιλοξενήσει το του Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων και το Διαδραστικό Μουσείο Τεχνολογίας.

Πρόκειται για μία έκταση 14.816.39 τ.μ, με κτιριακές εγκαταστάσεις την οποία θα εκμισθώσουν το υπουργείο Πολιτισμού και ο Δήμος Τρικκαίων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο οποίο ανήκουν, για τουλάχιστον 25 χρόνια με δυνατότητα περαιτέρω ανανέωσης. Το συνολικό μηνιαίο ύψος του μισθώματος ανέρχεται σε 6.300 ευρώ.

Το Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων θα φιλοξενηθεί σε κτίριο εμβαδού 1.000 τ.μ. ενώ σε μια έκταση 10,01 στρ., με τρία λιθόκτιστα κτίρια συνολικού εμβαδού 447 τ.μ., θα στεγαστεί το Διαδραστικό Μουσείο Τεχνολογίας ενώ θα αξιοποιηθεί και ο λόφος του Προφήτη Ηλία και θα δημιουργηθεί και ένα νέο νηπιαγωγείο.

Οι συμβάσεις που ανοίγουν το δρόμο για να μπει το έργο σε τροχιά υλοποίησης υπεγράφησαν από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο  και τον Πρόεδρο του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων Παναγιώτη Νταή, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή. του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση.

Μενδωνη__Παναγιωροπουλος

«Δώστε το καλό παράδειγμα για το πώς τέτοιες κινήσεις μπορούν να φέρουν απτά αποτελέσματα και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έχετε μία ευθύνη παράλληλα, αλλά είμαι βέβαιος ότι ξέρετε και έχετε απόλυτη επίγνωση πώς να τη φέρετε εις πέρας. Γι’ αυτό και είμαστε όλοι θετικοί στο εγχείρημα. Εύχομαι καλή αξιοποίηση, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο, αυτό είναι το στοίχημα και αυτό είναι και το παράδειγμα που μπορείτε να θέσετε. Ξέρω ότι μπορείτε. Εκεί βασιζόμαστε. Η Στρατιωτική Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων γνωμοδότησε θετικά υπέρ αυτού του εγχειρήματος» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απευθυνόμενος, μέσω τηλεδιάσκεψης, στον δήμαρχο Τρικκαίων και πρόσθεσε:

«Συζητήθηκε το θέμα στο αρμόδιο όργανο, προσήλθε και το Ταμείο Εθνικής Άμυνας κι έγινε ουσιαστική συζήτηση. Βάλαμε όλα τα ζητήματα επί τάπητος και κρίναμε ότι πρέπει να εμπιστευθούμε τον Δήμο Τρικκαίων, προκειμένου να προχωρήσει το έργο. Γι’ αυτό έκανα λόγο για ευθύνη, αλλά και για ευχάριστη θέση, την οποία περιμένουμε να εκμεταλλευτείτε, σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα. Προχωράμε, γιατί έχετε δώσει πολλά θετικά δείγματα στον Δήμο σας και αυτό ασφαλώς συνεκτιμήθηκε. Όποτε ζητείται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση παραχώρηση στρατοπέδων, ζητούμε να είναι δομημένη και συγκροτημένη η πρόταση, προκειμένου να προχωρήσουμε.  Ασφαλώς θέλουμε την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, επ’ ωφελεία και των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά θα πρέπει να δούμε και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όταν έχει τη συγκρότηση να είναι προετοιμασμένη με προτάσεις».

Η κ. Λίνα Μενδώνη υπογράμμισε πως «Είναι πολύ σημαντικό το να αξιοποιούμε και να διασώζουμε κτήρια, τα οποία σε άλλη περίπτωση θα κατέρρεαν». «Δεν πάμε σε καινούργια δόμηση», τόνισε «αντίθετα, στη λογική της προστασίας των πολιτιστικών αγαθών, προστατεύουμε το κτηριακό απόθεμα, το οποίο είναι συνδεδεμένο με συγκεκριμένη δραστηριότητα και ιστορία, την οποία συμπεριλαμβάνουμε μέσα στο εκθεσιακό πρόγραμμα. Ένα μέρος του θα αφορά το στρατόπεδο, τους ανθρώπους που ήταν εκεί και τι σήμαινε το στρατόπεδο αυτό για την κοινωνία και για την περιοχή των Τρικάλων. Επομένως, έχουμε δύο οφέλη. Τη δημιουργία των τριών μουσείων και την προστασία αυτού του κτηριακού αποθέματος με την προστασία της ιστορίας και της μνήμης».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου εξέφρασε την μεγάλη χαρά που αισθάνεται η τοπική κοινωνία των Τρικάλων για το σημαντικό αυτό πολιτιστικό έργο: «Είναι κάτι που ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια και αν δεν υπήρχε η δική σας πολιτική βούληση, δεν θα τελείωνε. Θα πήγαινε στις επόμενες κυβερνήσεις, στον επόμενο δήμαρχο. Αποτελεί παράδειγμα και για άλλες συνεργασίες, έτσι ώστε να αναδείξουμε το κτηριακό και ιστορικό απόθεμά μας».

Ειδήσεις σήμερα:

Βρετανία: Έκτακτη σύσκεψη της COBRA υπό τον πρωθυπουργό για να εξεταστούν ο εφοδιασμός και οι εξαγωγές

Βρετανία: Χαμός στο αεροδρόμιο του Χίθροου- Δείτε βίντεο

Θρίλερ στην Καβάλα: Νεκρός σε πηγάδι εντοπίστηκε ο αγνοούμενος δημοτικός υπάλληλος

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης