Ο Χοακίν Φίνιξ και οι άλλοι «Ναπολέοντες» της μεγάλης οθόνης και της τέχνης

Ο Χοακίν Φίνιξ και οι άλλοι «Ναπολέοντες» της μεγάλης οθόνης και της τέχνης

Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός θα πρωταγωνιστήσει στη νέα ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ με θέμα τη ζωή του Γάλλου στραγηγού που έχει εμπνεύσει στο παρελθόν πολλούς καλλιτέχνες

Hoakin_Napoleon2
Δύο δεκαετίες μετά την συνεργασία τους στον συναρπαστικό «Μονομάχο» οι δρόμοι του Χοακίν Φίνιξ και του Ρίντλεϊ Σκοτ διασταυρώνονται ξανά, σε μία ακόμη επική ιστορική ταινία η οποία σίγουρα θα συζητηθεί. Αυτή τη φορά ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός θα αναμετρηθεί με ένα έναν σπουδαίο ρόλο καθώς θα ενσαρκώσει τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη στη νέα ταινία του διάσημου σκηνοθέτη με τίτλο «Kitbag».

Εμπνευσμένος από την φράση «υπάρχει το υλικό ενός στρατηγού στον σάκο κάθε στρατιώτη» είναι ο τίτλος της νέας αυτής επικής ταινία το σενάριο της οποίας υπογράφει ο Ντέιβιντ Σκάρπα που είχε συνεργαστεί με τον Ρίντλεϊ Σκοτ και το 2017 στο «Όλα τα Λεφτά του Κόσμου» με πρωταγωνιστές τους Μισέλ Ουϊλιαμς, Κλίστοφερ Πλάμερ και Μάρκ Ουόλμπεργκ.
phoenix__monomaxos
Ο Χοακίν Φίνιξ ως αυτοκράτορας Κόμμοδος στον «Μονομάχο» του Ρίντλεϊ Σκοτ
Τώρα όμως φαίνεται πως ήρθε ο καιρός για τον βραβευμένο Βρετανό σκηνοθέτη, που έχει τροφοδοτήσει τον παγκόσμιο κινηματογραφικό με πολλές αγαπημένες ταινίες όπως οι «Blade Runner», «Θέλμα και Λουίζ», «Μονομάχος», «American Gangster» κ.α., να επιστρέψει στους αγαπημένους του μεγάλους ήρωες. Και επέλεξε έναν από τους πλέον δημοφιλείς ανά τον κόσμο, τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη, τον περίφημο στρατηγό που, κατά την διάρκεια του 19ου αιώνα, κατέκτησε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη και έγινε Αυτοκράτορας της Γαλλίας!

Αν και έχει χυθεί πολύ μελάνι σε απόπειρες σκιαγράφησης της προσωπικότητας και των κατορθωμάτων του σπουδαίου Γάλλου στρατηγού ο μύθος που έχει δημιουργήσει είναι, δικαίως, τόσο μεγάλος που πάντα υπάρχουν περιθώρια για νέες προσεγγίσεις. Κάπως έτσι σκέφτηκε ο Ρίντλεϊ Σκοτ και αποφάσισε να σκύψει καλλιτεχνικά πάνω από την τεράστια αυτή ιστορική μορφή δίνοντας έμφαση σε συγκεκριμένες πτυχές της ζωής και της προσωπικότητάς του όπως η σπάνια ευφυΐα του, η φιλοδοξία του, τα μυστικά πίσω από τις μεγάλες νίκες του αλλά και οι σημαντικές προσωπικές του σχέσεις, ειδικά δε σε αυτήν με την σύζυγό του Ιωσηφίνα.

Ο Χοακίν Φίνιξ μοιάζει πάντως ιδανικός για έναν τέτοιο ρόλο αφού έχει αποδείξει στο παρελθόν, άλλοτε ως αυτοκράτορας Κόμμοδος στον «Μονομάχο» κι άλλοτε πάλι ως συγκλονιστικός «Τζόκερ», ότι είναι ένας εξαιρετικός ηθοποιός χαρακτήρων και του ταιριάζουν γάντι οι ρόλοι ηρώων ανεξαρτήτως αν αυτοί είναι αληθινοί ή μυθοπλαστικοί.
Κλείσιμο
Ναπολεων_Πολεμος_και_Ειρηνη
Η αφίσα της ταινίας του 1956 «Πόλεμος και Ειρήνη»

Οι καλλιτεχνικές προσεγγίσεις του Ναπολέοντα

Είναι γεγονός πως η προσωπικότητα και η θριαμβευτική στρατιωτική πορεία του Ναπολέοντα Βοναπάρτη αποτέλεσε διαχρονικά απύθμενη πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες, από ποιητές και πεζογράφους (Αλέξανδρος Δουμάς και Τολστόϊ) και μουσικοσυνθέτες (Μπετόβεν - Ηρωϊκή Συμφωνία , Τσαϊκόφσκι - Εισαγωγή 1812, Προκόβιεφ  - όπερα Πόλεμος και Ειρήνη) μέχρι ζωγράφους (Ζακ Λουί Νταβίντ, Φερνάν Λεζέ) και γλύπτες.

Napoleon_Waterloo
Η ταινία «Warerloo» του 1970 είναι από τις δημοφιλέστερες που ασχολήθηκαν με την λαμπρή ιστορία του Ναπολέοντα

Φυσικά, η πολυτάραχη ζωή του δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητο τον χώρο του κινηματογράφου ο οποίος έκανε πολυάριθμες προσπάθειες να φωτίσει τον λαμπρό μύθο του μέσα από δεκάδες ταινίες με διαφορετικό ύφος και προσανατολισμό η καθεμία. Από τις πιο γνωστές είναι η ταινία «Πόλεμος και Ειρήνη»( 1956), που ήταν βασισμένη στο ομώνυμο, αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Τολστόϊ και το «Waterloo» (1970). Ανάμεσα στους ηθοποιούς που έχουν υποδυθεί στο παρελθόν τον ανίκητο Γάλλο στρατηγό ήταν οι Herbert Lom , Rod Sreiger Pieere Mondy, Albert Dieudonne, Ian Holm αλλά και ο Μάρλον Μπράντο  στην ταινία του 1954 «Ντεζιρέ, το λουλούδι ενός θρόνου» (1954).

Ναπολεων__Μπραντο
Ο Μάρλον Μπράντο ως άλλος Ναπολέων Βοναπάρτης

Ο ημιτελής «Ναπολέων» του Κιούμπρικ

Υπήρξε, βέβαια, και ένα μεγαλειώδες κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Ναπολέοντα το οποίο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Ο λόγος για την κινηματογραφική βιογραφία του που ετοίμαζε, επί σειρά ετών, ο σπουδαίος σκηνοθέτης Στάνλεϊ Κιούμπρικ έχοντας μάλιστα συγκεντρώσει πολύ σημαντικό, σε μέγεθος αλλά και σε πληροφορίες, υλικό. Παρότι ο ίδιος είχε σκύψει με απόλυτη προσήλωση πάνω σε αυτό το εγχείρημα, το οποίο μάλιστα θεωρούσε ως το σημαντικότερο της καριέρας του, οι εταιρείες παραγωγής φοβήθηκαν να αναλάβουν το ρίσκο μιας τόσο μεγάλης και ακριβής παραγωγής με αποτέλεσμα να μην βγει ποτέ στις κινηματογραφικές οθόνες.

Παρόλα αυτά το πλούσιο υλικό που είχε συγκεντρωθεί εκδόθηκε μετά τον θάνατό του, το 2011, σε ένα τόμο με τίτλο «Ο Ναπολέων του Στάνλεϊ Κιούμπρικ: Η σπουδαιότερη ταινία που δεν έγινε ποτέ» φωτίζοντας άγνωστες πλευρές της πολυδιηγημένης αλλά με αρκετά σκοτεινά σημεία ακόμη ζωής του ιδιοφυούς Γάλλου Αυτοκράτορα.

napoleon-kubrick
Η έκδοση με το πλούσιο υλικό που είχε συγκεντρώσει ο Κιούμπρικ για την κινηματογραφική βιογραφία του Ναπολέοντα που δεν έγινε ποτέ


Ειδήσεις σήμερα: 

Κακοκαιρία εξπρές με ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Χαλάζι στα Χανιά (βίντεο)

ΗΠΑ: Η Exxon διαβεβαιώνει ότι ο Τραμπ δεν έχει ζητήσει συνεισφορά στην προεκλογική του εκστρατεία

Συγκέντρωση του τουρκικού στόλου στον Κόλπο του Ξηρού - Σε εγρήγορση οι ΕΔ στον Έβρο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης