Δίωξη της αρχαιοκαπηλίας στην Ελλάδα με μοντέλο Ιταλών καραμπινιέρι

Δίωξη της αρχαιοκαπηλίας στην Ελλάδα με μοντέλο Ιταλών καραμπινιέρι

Προτάθηκε από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού στην συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας

Karabinieroi
Η εφαρμογή στην Ελλάδα του ιταλικού μοντέλο του σώματος δίωξης αρχαιοκαπηλίας (TPC) των Καραμπινιέρι, το οποίο προβλέπει τη μεταφορά ειδικού τμήματος της αστυνομίας στην αρμοδιότητα του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και ο ορισμός ειδικού εισαγγελέα με εξειδίκευση στο δίκαιο του πολιτιστικού περιβάλλοντος και της διακίνησης πολιτιστικών αγαθών ήταν τα δύο βασικά θέματα που συζητήθηκαν στην πρώτη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας. Τα τρία βασικά μέλη της, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας και ο ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Κωνσταντίνος Τσουβάλας, μαζί με εκπροσώπους των δικαστικών, των αστυνομικών και των πολιτιστικών αρχών, έθεσαν επί τάπητος σημαντικά θέματα που σχετίζονται με την αρχαιοκαπηλία στη χώρα μας και συμφώνησαν να εντείνουν την συνεργασία τους με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισής της.

Η κ. Μενδώνη, η οποία προήδρευσε, αφού πρώτα υπογράμμισε πως η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την παράνομη διακίνηση αποτελεί βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης αναφέρθηκε στην αυστηροποίηση των ποινών των αρχαιοκάπηλων: «Να σας θυμίσω ότι η πρώτη νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΠΟΑ, την οποία υιοθέτησε απολύτως ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας, ήταν η τροποποίηση των ποινών των αρχαιοκαπήλων, οι οποίες είχαν γίνει πολύ πιο ελαστικές μετά την τροποποίηση των Κωδίκων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η επαναφορά τους στις αυστηρές ρυθμίσεις που προβλέπει ο Ν. 3028/2002».

YPPOA__συκεψη_για_αρχαικαπηλια
Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας και ο ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Κωνσταντίνος Τσουβάλας κατά την διάρκεια της συνεδρίαση για την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας

Εν συνεχεία η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ζήτησε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να οριστεί ειδικός εισαγγελέας, με εξειδίκευση στο δίκαιο του πολιτιστικού περιβάλλοντος και της διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, που να έχει συγκεκριμένη θητεία και αρμοδιότητες, αλλά και συντονιστικό ρόλο για όλη την Ελλάδα, ώστε να υπάρχει κοινός χειρισμός των ανάλογων υποθέσεων. Απαντώντας στο παραπάνω αίτημα ο υπουργός Δικαιοσύνης πρότεινε την διερεύνηση του παραπάνω ενδεχόμενου μέσω της αρμόδιας Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών επισημαίνοντας, ωστόσο, πως για κάτι τέτοιο είναι απαραίτητη η τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου.

Παράλληλα, η κ. Μενδώνη πρότεινε να διατεθεί ένας αξιωματικός του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής στην αρμόδια Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών με στόχο να λειτουργεί ως σύνδεσμος συνεργασίας μεταξύ της Υπηρεσίας αυτής και της Ελληνικής Αστυνομίας , κατά το ιταλικό μοντέλο καταπολέμησης της αρχαιοκαπηλίας.

Σημειώθηκε, επίσης, πως εκκρεμεί η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα διευκρινίζει τις ακριβείς όρους σύμφωνα με τους οποίους το υπουργείο Πολιοτισμού και Αθλητισμού θα παρέχει την συνδρομή των υπηρεσιών του στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Ειδήσεις σήμερα

Ελληνοτουρκικά - Πόλεμος νεύρων με το Oruc Reis: Στις 17:00 μπαίνει στην περιοχή ερευνών

Νέα σύνθεση δικαστών εξετάζει το αίτημα Λαγού στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έβαλε τα κλάματα και ζήτησε συγγνώμη από τους Βορειοκορεάτες - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης