Συμβουλές για μια ασφαλή σχολική χρονιά!

Συμβουλές για μια ασφαλή σχολική χρονιά!

Τα σχολεία άνοιξαν σήμερα και για τους επόμενους 9 μήνες τα παιδιά μας θα μεταφέρονται από και προς αυτά.

Καλή χρονιά σε όλα τα παιδιά και τους γονείς. Με το καθιερωμένο αγιασμό ξεκίνησε σήμερα το νέο σχολικό έτος. Αυτό φέρνει μαζί μ' όλα τ' αλλά και σημαντική αύξηση των οικογενειακών μετακινήσεων από και προς το σχολείο, τις δραστηριότητες, τα εξωσχολικά μαθήματα.

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας, Πάνος Μυλωνάς εφιστά την προσοχή σε συγκεκριμένα σημεία προς γονείς, κηδεμόνες δασκάλους. Καλό λοιπόν είναι όλοι να θυμόμαστε πως τα παιδιά ακόμη δεν έχουν αναπτύξει πλήρως τα αισθητήρια όργανά τους:

ΟΡΑΣΗ
Δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως στα παιδιά πριν τα 16 τους χρόνια. Έχουν αδύναμη περιφερειακή όραση και αργή εστίαση των ματιών, ιδίως μέχρι τα 8 τους χρόνια.

ΑΚΟΗ

Δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, έτσι δυσκολεύονται να εντοπίσουν την κατεύθυνση των ήχων με ακρίβεια.ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΠΛΑΣΗ

Mικρότερη από ό,τι οι ενήλικες. Δεν γίνονται άμεσα ορατά από τους οδηγούς όταν βρίσκονται μπροστά από σταθμευμένα αυτοκίνητα, εμπόδια κ.ά.

ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΥΠΑ

Τα παιδιά αντιγράφουν τους φίλους τους, έτσι μερικές φορές συμπεριφέρονται με μη
ασφαλή τρόπο (σπρώξιμο, ριψοκίνδυνα κόλπα με ποδήλατα κλπ).

ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΠΡΟΣΟΧΗΣ
H προσοχή των παιδιών αποσπάται πολύ εύκολα.

Σημαντικά θέματα για ασφαλή μεταφορά των παιδιών

• Συνοδεύετε τα παιδιά στο σχολείο τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 8 ετών.
• Κρατάτε πάντα από το χέρι το παιδί σας και οπωσδήποτε πρέπει να βαδίζει στην εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου.
• Η αποβίβαση και επιβίβαση του παιδιού από το όχημα πρέπει να γίνεται από τη
μεριά του πεζοδρομίου


• Βρείτε την πιο ασφαλή διαδρομή για το σχολείο σε δρόμους που έχουν διάβαση
πεζών, φανάρι και ειδική σήμανση. Όταν καταλήξετε σε αυτήν, φροντίστε να τη
διανύσετε πολλές φορές μαζί του, έτσι ώστε να του αποτυπωθεί σωστά.
• Μάθετε στο παιδί σας ότι ακόμα και στις διαβάσεις των πεζών πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικό. Ακόμη και αν το φανάρι είναι πράσινο, να ελέγχει αριστερά ,δεξιά και πάλι αριστερά το δρόμο.
• Αφήνετε το παιδί σας στην πόρτα του σχολείου. Αποφύγετε να το περιμένετε στο
σχόλασμα στην απέναντι μεριά του πεζοδρομίου.
• Μην επιτρέπετε στο παιδί σας να διασχίζει το δρόμο ανάμεσα σε παρκαρισμένα οχήματα. Εξηγείστε του πως οι οδηγοί δεν μπορούν να το διακρίνουν.
• Φορέστε στο παιδί ανοιχτόχρωμα ρούχα και τσάντες με ανακλαστικά στοιχεία κατά τη μετακίνησή σας κυρίως τις απογευματινές και βραδινές ώρες.
• Διδάξτε στα παιδιά σας τα βασικά οδικά σήματα.

• Στις στάσεις λεωφορείων δεν στεκόμαστε στην άκρη του πεζοδρομίου
• Προτιμήστε το περπάτημα ή τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Πέραν του ότι είναι πιο
οικολογικά μέσα μετακίνησης, είναι και πιο ασφαλή.
• 1,35 – 1,40 μ. το απαραίτητο κρίσιμο ύψος που απαιτείται να έχουν τα παιδιά ώστε να χρησιμοποιούν τις ζώνες ασφαλείας χωρίς ειδικό κάθισμα.
• Οπωσδήποτε ειδικό κάθισμα, μέχρι την ηλικία των 12 ετών.
• Να αντιμετωπίζετε με ψυχραιμία και ευγένεια τις προκλήσεις στο δρόμο.
Έρευνες μάς δείχνουν ότι η οδηγική συμπεριφορά των γονιών έχει ισχυρή
επίδραση στη μετέπειτα οδηγική συμπεριφορά των παιδιών.
• Στις περιπτώσεις όπου η μετακίνηση των παιδιών σας γίνεται με σχολικά λεωφορεία, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι αυτά είναι απολύτως κατάλληλα (πρόσφατα ελεγμένα, διαθέτουν ζώνες ασφαλείας, πυροσβεστικά μέσα, συνοδό κ.ά.), προκειμένου να εξασφαλίζονται οι ασφαλείς συνθήκες μεταφοράς.

Πανελλαδικά, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» έχει εκπαιδεύσει, έως σήμερα, περισσότερους από 140.000 μαθητές Π/θμιας και Δ/θμιας εκπαίδευσης. Όλες οι εκπαιδεύσεις πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους εμψυχωτές σε ολόκληρη την Ελλάδα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» τηλεφωνικά στο 210 86 20 150, μέσω e-mail: info@ioas.gr ή στο Fax: 210 86 20 007.

Σήμερα το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) βρέθηκε στην τελετή Αγιασμού για την έναρξη της σχολικής χρονιάς στο 5ο και στο 20στό Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης (Αγαμέμνονος 1). Στην τελετή παρέστη η πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ., Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά μαζί με τη μασκότ του Ινστιτούτου, τον Ιππότη Ευγένιο, ήρωα της οδικής ασφάλειας των παιδιών. Παράλληλα, εθελοντές του Ινστιτούτου μοίρασαν έντυπο ενημερωτικό υλικό σε γονείς και διερχόμενους οδηγούς σχετικά με την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών ενώ στις πύλες και των 17 Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Ηλιούπολης υπήρξαν πανό με μηνύματα ευαισθητοποίησης προς τους οδηγούς ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διέρχονται πλησίον σχολικών μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kiasportage1000

To μικρομεσαίο SUV της Kia αναβαθμίζεται συνολικά και αποκτά νέα μηχανικά σύνολα. Ας γνωρίσουμε το ανανεωμένο Sportage.

SKODA_FABIA_CUP_EDITION_1

Η Skoda γιορτάζει την επί τρία συνεχή χρόνια κυριαρχία της Fabia R5 στην WRC 2 κατηγορία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ και προσφέρει την Fabia Cup Edition.

hyundai-ix35-fuel-cell-1

Οι διαφημιστές θεωρούν ότι έχουν πετύχει το στόχο τους αν τα μηνύματά τους προκαλέσουν συζήτηση ή ακόμη και αντιδράσεις. Στην περίπτωση όμως του Hyundai ix35 Fuel Cell η εξέλιξη δεν ήταν η αναμενόμενη για την κορεατική εταιρεία.

Nissan-Leaf

Το αμιγώς ηλεκτρικό Nissan Leaf βρίσκεται ήδη στη χώρα μας στην πρώτη στατική παρουσίασή του εντός των τειχών. Πρόκειται για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο.


venzini2

Αναζητάτε πρατήριο καυσίμων; Αναζητάτε τα οικονομικότερα καύσιμα; Οπου και να βρίσκεστε δείτε τα πρατήρια καυσίμων που υπάρχουν γύρω σας, τις τιμές των καυσίμων που πουλάνε και πλοηγηθείτε σε αυτά εύκολα και ΔΩΡΕΑΝ...

Niva2-next-640

Η Lada υπό τη σκέπη πλέον της Renault-Nissan ετοιμάζει τη νέα γενιά του Niva και πλέον, νέες πληροφορίες από τη Ρωσία μας δίνουν πολλά στοιχεία για το πολυαναμενόμενο νέο μοντέλο.