Come back για τo «Jolly Green Giant» του Bruce McLaren

Come back για τo «Jolly Green Giant» του Bruce McLaren

Πρόκειται για το πρώτο αυτοκίνητο με το σήμα της εταιρείας του Bruce McLaren που ελέω χρώματος λεγόταν «Jolly Green Giant».

220920162939_McLaren-Cooper-Zerex-Roger-Penske-Jolly-Green-Giant-10
Το «Jolly Green Giant» ξεκίνησε ως Cooper-Zerex-Oldsmobile το 1961 για τους αγώνες της F1 εκείνης της εποχής. Μετά από τόσα χρόνια και πάρα πολλές επεμβάσεις, βρέθηκε στη Νότια Αμερική σε κάποιο γκαράζ, από όπου ανασύρθηκε για να διατεθεί σε δημοπρασία της Bonhams. Το υπέροχο στοιχείο αυτής της ιστορίας, είναι πως το αυτοκίνητο στη Βρετανία όπου βρέθηκε, το υποδέχτηκαν κάποια μέλη από την αγωνιστική ομάδα της εποχής που πρωτοπαρουσιάστηκε.

Η ιστορία του ξεκίνησε στην αγωνιστική ομάδα της Cooper, όπου δημιουργήθηκε για τους αγώνες της F1 με κινητήρα 1,5 λίτρων, ειδικά για το Grand Prix των ΗΠΑ του 1961. Το σασί F1/16/61 με κινητήρα Coventry Climax προοριζόταν για τον εκατομμυριούχο Briggs Cunningham, ο οποίος ήταν παθιασμένος με τους αγώνες και είχε εξασφαλίσει τις υπηρεσίες του Walt Hansgen.



Η συνέχεια της ιστορίας του αυτοκινήτου είχε κι άλλες αγωνιστικές επιτυχίες, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στη Βρετανία. Μετά από τρεις ακόμα αλλαγές ιδιοκτητών, βρέθηκε στη Νότια Αμερική όπου και εγκαταλείφθηκε μέσα σε αποθήκη. Ο γιος του τελευταίου ιδιοκτήτη, αφού πέρασε τα 80 χρόνια σε ηλικία, αποφάσισε να το αποδεσμεύσει και έτσι, παραπάνω από 50 χρόνια μετά, το αυτοκίνητο επέστρεψε στη Βρετανία.

Στα απομεινάρια του- βρέθηκε ο Howden Ganley, που ήταν ένας από τους τρεις πρώτους υπαλλήλους στην ομάδα του Bruce McLaren. Ο ίδιος συγκινημένος δήλωσε πως «είναι απίστευτο το ότι έχω δουλέψει σε αυτό το αυτοκίνητο πριν από 58 χρόνια μαζί με τον Tyler Alexander και τον Wal Willmott που είναι εδώ μαζί μου». Αυτοί ήταν που πιστοποίησαν και τη γνησιότητα του αυτοκινήτου, τα κομμάτια του οποίου μεταφέρθηκαν με ξύλινο κουτί, το οποίο είδαμε να δημοπρατείται πριν λίγες μέρες στο Goodwood.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης