Ιδού τα turbo της Ελλάδας με λιγότερα από 20.000 ευρώ

Ιδού τα turbo της Ελλάδας με λιγότερα από 20.000 ευρώ

Τα μικρά μοντέλα με υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες μικρού κυβισμού δίνουν χρώμα στις ζωές μας, μιας και διακρίνονται για τον fun-to-drive χαρακτήρα τους, δίχως να ζητούν επιτακτικά καύσιμο.

Στιγμιοτυπο_2022-02-20__7_21_40_μμ

Δεν είναι μυστικό πως η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία δέχεται ασφυκτικές πιέσεις προκειμένου να μειωθεί το ανθρακικό της αποτύπωμα. Πώς γίνεται, όμως, να μετριαστούν οι εκλυόμενοι ρύποι δίχως να θυσιαστεί η οδηγική απόλαυση;

Η απάντηση έχει δοθεί ήδη από τις αρχές του 21ου αιώνα, όταν εδραιώθηκε στα αυτοκινητικά λεξικά ο όρος του downsizing: H συρρίκνωση, δηλαδή, των κυβικών του κινητήρα, ταυτόχρονα με την αύξηση της ισχύος του και τη μείωση της κατανάλωσης.

Τα εύσημα σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αποδοθούν στους υπερτροφοδότες (κοινώς γνωστοί και ως turbos), βασική αρχή των οποίων είναι η αξιοποίηση των καυσαερίων –που υπό κανονικές συνθήκες θα αποβάλλονταν μέσω της εξάτμισης- και η αύξηση της ποσότητας αέρα που εισέρχεται στον κινητήρα. «Συμπιέζοντας» περισσότερο μίγμα λοιπόν στο θάλαμο καύσης, η ανάφλεξή του είναι μεγαλύτερη και πιο αποδοτική σε ενέργεια.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης