Το στοίχηµα του ενός εκατοµµυρίου
gerakis_thomas

Θωμάς Γεράκης

Το στοίχηµα του ενός εκατοµµυρίου

Οι διαπραγματεύσεις καταλήγουν είτε σε αποτυχία εξεύρεσης κοινού τόπου είτε σε συμβιβασμό.

Στην προκειμένη περίπτωση, η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών γίνεται αντιληπτή από την κοινή γνώμη ως ένας κακός συμβιβασμός για την Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες.

Η διαπίστωση αυτή είναι κυρίαρχη  στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων, ακόμη και του ΣΥΡΙΖΑ. Τα αντίµετρα δεν θεωρούνται σηµαντικά και ικανά να αντισταθµίσουν το βάρος που θαπροστεθείσενοικοκυριάκαι επιχειρήσεις από την εφαρµο- γή των µέτρων της συµφωνίας. Η πλειοψηφία των πολιτών πι- στεύει ότι τα αντίµετρα δεν πρόκειται να εφαρµοστούν.

Το βέβαιοείναιότιηεξέλιξη της διαπραγµάτευσης και η ως σήµερα κατάληξή της δεν κατόρθωσε να αναζωπυρώσει τις ελπίδες των πολιτών για αναστροφή του αρνητικού κλίµατος και ανάκαµψηςτης οικονοµίας. Η κοινή γνώµη θεωρεί ότι η συµφωνία κυβέρνησης  δανειστών θα έχει αρνητικά επακόλουθα στην οικονοµική ζωή του τόπου. Η αξιολόγηση της πορείας της κυβέρνησης παραµένει σταθερά αρνητική σε ιστορικά χαµηλό επίπεδο.

Κλείσιμο
Ταυτόχρονα οι πολίτες δεν φαίνεται να πιστεύουν, τουλά- χιστον σεποσοστά που να υπερβαίνουν την εκλογική δύναµη της Ν.∆., ότι αν ήταν η Ν.∆. στην κυβέρνηση θα µπορούσε να εξασφαλίσει καλύτερη συµφωνία. Ωστόσο, η επιθυµία για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες καταγράφεται ισχυρότερη από οποιαδήποτε άλλη φορά, µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιλέγεται ως καταλληλότερος από τον Αλέξη Τσίπρα για πρωθυπουργός.

Το βασικό χαρακτηριστικό του πολιτικού ανταγωνισµού είναι η παγίωση των εκλογικών συσχετισµών όπως διαµορφώθηκαν τους τελευταίους µήνες. Οι επιµέρους  µεταβολές δεν µεταβάλλουν τη γενική εικόνα.
Η Ν.∆. διατηρεί το ισχυρό προβάδισµα στην πρόθεση ψήφου και την τρίτη θέση εξακολουθούν να διεκδικούν µε αξιώσεις το ΚΚΕ, ηΧρυσή Αυγή καιη∆ηµοκρατική Συµπαρά- ταξη. Το στοίχηµα των υπολοίπων κοµµάτων είναι η επανεισδοχή ή η είσοδός τους στη νέα Βουλή.

Αξιοσηµείωτη είναι η περαιτέρω άνοδος των Οικολόγων αλλά και η καταγραφή για πρώτη φορά της Ελληνικής Λύσης σε ποσοστά µεγαλύτερα της µιας ποσοστιαίας µονάδας.

Η Ν.∆. έχει πλέον το προβάδισµα και στις νεότερες ηλικίεςκάτω των 45 ετών, οµάδα στην οποία έως πρότινος κυριαρ- χούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και εκτός από τις κατηγορίες των κεντροδεξιών και δεξιών ψηφοφόρωνπροηγείται τώρα και σε όσους αυτοτοποθετούνται στον χώρο του Κέντρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να εµφανίζει εικόνα τριχοτόµησης. Από τους1.925.000 ψηφοφόρουςπουτονψήφισανστιςεκλογέςτου Σεπτεµβρίου του 2015 το 1/3 (αντιστοιχεί σε 641.000 ψηφοφόρους) δηλώνει ότι θα τον ξαναψήφιζε αν είχαµε σήµερα εκλογές. Επίσης, 1/3 (645.000 άτοµα) θα ψήφιζε κάποιο άλλο κόµµα, µετηµερίδατουλέοντοςνακατευθύνεταιπροςτη Ν.∆. Η µετακίνηση ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Ν.∆., όπως καταγράφεται στη δηµοσκόπηση, αντιστοιχεί σε 242.000 ψηφοφόρους.

Πρόκειται, κυρίως, για πολίτες που τοποθετούνται δεξιότερα του Κέντρου, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους παλαιότερα ψήφιζαν τη Ν.∆. Ο εν λόγω «επαναπατρισµός» είναι η σηµαντικότερη µετακίνηση ψηφοφόρων από κόµµα σε κόµµα και η σηµασία του αυξάνεται, καθώς έχει διπλή βαρύτητα. Εκτινάσσει τη διαφορά µεταξύ των δύο κοµµάτων λόγω του ότι οι απώλειες του ενός γίνονται ταυτόχρονα κέρδη για το άλλο.

Το τελευταίο 1/3 των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει αναποφάσιστο ή επιλέγει το άκυρο και την αποχή. Φαίνεται σήµερα πιο δύσκολο απ’ ό,τι στις προηγούµενες εκλογές να δώσει µια ακόµη ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, αν το κυβερνητικό κόµµα κατορθώσει να ξανακερδίσει ένα σηµαντικό µέρος τους, το στοίχηµα του ενός εκατοµµυρίου ψηφοφόρων για τις επόµενες εκλογές είναι µεν δύσκολο αλλά ανοικτό.

 Ο κ. Θωµάς Γεράκης είναι πρόεδρος & διευθύνων σύµβουλος της  Marc
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ