papadopoulos_thanos

Πώς οι… αρχοντικοί Έλληνες ωφέλησαν την Ενωμένη Ευρώπη!

Θάνος Παπαδόπουλος


Η Ελλάδα ωφέλησε την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι η Ευρωπαϊκή Ένωση την Ελλάδα. Αυτό πιστεύει ακράδαντα το 58% των Ελλήνων αγροτών (μπορεί και των υπόλοιπων Ελλήνων), σύμφωνα με παλαιότερη δημοσκόπηση. Βέβαια ένα 30-35% πιστεύει ότι η Ευρώπη βοήθησε την Ελλάδα, αλλά αυτοί είναι ευρωληγούρηδες και δεν μετράνε. Όσο για τους υπόλοιπους προτίμησαν να μην απαντήσουν για να μην εκτεθούν και για να μην κακοκαρδίσουν τους πρώτους, που είναι φίλοι και στενοί συγγενείς…
Ίσως να φαίνεται περίεργη, παράξενη και κουτοπόνηρη μια τέτοια άποψη σε όσους ξέρουν να μετράνε και θυμούνται, αλλά είναι βέβαιο ότι, αν ψάξουν βαθύτερα τα πράγματα, στο τέλος θα συμφωνήσουν με τους ηρωικούς Έλληνες αγρότες, όπως συνέβη και με το ταπεινό υποκείμενό μου. Ιδού ένας πρόχειρος λογαριασμός:

Οι Έλληνες αγρότες έλαβαν μόνο από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το 1981 έως σήμερα, πάνω από 135 δισεκατομμύρια ευρώ και έως το 2020 που τελειώνει αυτό το πρόγραμμα πάνω από 140 δισ. ευρώ. Σ' αυτά τα ποσά θα πρέπει να προστεθούν και πάνω από 10 δισ. ευρώ από τα Μεσογειακά Προγράμματα, το Πακέτο Ντελόρ (Α' Κ.Π.Σ.) και το Β΄ ΚΠΣ που πήγαν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους στην επαρχία για την ανάπτυξη της περιφέρειας, όπως έλεγε ο Α. Παπανδρέου που τα ξόδεψε για να εξαγοράσει τις ψήφους των αγροτών και των κατοίκων των χωριών και των κωμοπόλεων. Αυτοί οι πόροι σπαταλήθηκαν για το χατίρι δημάρχων και κοινοταρχών για πλακοστρώσεις πλατειών κι ασφαλτοστρώσεις δασικών κι επαρχιακών δρόμων. Πρόκειται για 10-15 δισ. ευρώ που σπαταλήθηκαν μόνο για ψηφοθηρία.

Η εθνική οικονομία μπορεί να μην ωφελήθηκε από τη σπατάλη αλλά ωφελήθηκαν οι ψηφοφόροι. Τα χωριά που μέχρι το 1980 είχαν σπίτια μισογκρεμισμένα και με μπαλώματα τσίγκων στις στέγες και χωρίς παντζούρια απέκτησαν σχεδόν όλα καινούργιες στέγες, σοβάδες, χρωματισμό, παντζούρια και τζάμια αντί για εφημερίδες και χαρτόνια.

Επίσης κάθε ενήλικος κάτοικος χωριού ή κωμόπολης απέκτησε κι ένα αυτοκίνητο μεγάλου ή μεσαίου κυβισμού. Τέλος, περίσσευαν και χρήματα ώστε να μισθώνονται Αλβανοί, Πακιστανοί, Βούλγαροι και άλλοι μετανάστες για την καλλιέργεια των αγρών ή τη συλλογή των καρπών της γης: ελιές, φράουλες, ροδάκινα κλπ. Επίσης, περίσσευαν χρήματα ώστε να μισθώνονται Αλβανοί μετανάστες που φυλούσαν τις νύχτες τα τρακτέρ, όταν οι ηρωικοί αγρότες που έκοβαν τη χώρα κομμάτια με τους αποκλεισμούς των δρόμων, για τα "δίκαια αιτήματά τους" πήγαιναν να ξεσκάσουν τα βράδια στα ουζερί και στα σκυλάδικα με τις Βαλκάνιες και Ανατολικοευρωπαίες… καλλονές! Υπήρχαν και υπάρχουν και άλλοι πόροι που είτε δεν αξιοποιήθηκαν είτε δεν μπορώ να τους υπολογίσω γι' αυτό και τους αφήνω έξω από τον… λογαριασμό.
Ας δούμε τώρα και πόσο ωφέλησαν την Ευρώπη όλοι οι Έλληνες - όχι μόνον οι αγρότες. Μέχρι τον Αύγουστο του 2017 έχουμε χρηματοδοτηθεί για τέσσερα κοινοτικά πλαίσια στήριξης (ΚΠΣ). Εκτός από τα υπόλοιπα των δύο πρώτων ΚΠΣ που μαζί με τα ιδιωτικά κεφάλαια ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ, το Γ' ΚΠΣ είχε χρηματοδοτήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση 31 δισ. ευρώ και πάνω από 10 δισ. ευρώ από ιδιωτικά κεφάλαια. Επίσης το Δ' ΚΠΣ, που έληξε με 2,5 χρόνια καθυστέρηση, μαζί με τα ιδιωτικά κεφάλαια φτάνει τα 24-25 δισ. ευρώ, ενώ το Ε΄ ΚΠΣ (2014-2020) προβλέπει άλλα 21 δισ. ευρώ και 5-6 δισ. ευρώ ιδιωτικές επενδύσεις. Συνολικά δηλαδή ξεπερνούν τα 110 δισ. ευρώ. Επιπλέον από τα διάφορα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουμε χάσει άλλα 25 δισ. ευρώ που δεν μπορέσαμε να τα απορροφήσουμε επειδή δεν καταρτίσαμε τα κατάλληλα σχέδια.

Από το πρόγραμμα χαμηλών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που εισηγήθηκε ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι κερδίσαμε 46 δισ. ευρώ (όπως έχουμε δείξει σε πρόσφατο άρθρο) από τόκους που δεν πληρώσαμε στις πολυεθνικές τράπεζες και χρηματοδοτικούς οργανισμούς.

Επίσης από το PSI (κούρεμα) του Δημόσιου Χρέους κερδίσαμε πάνω από 90 δισ. ευρώ από ξένες Τράπεζες, Ασφαλιστικά Ταμεία, κλπ. Εδώ δεν λογαριάζουμε τα 34 δισ. που πλήρωσαν οι ελληνικές τράπεζες (20 δισ. ευρώ) και τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία (14 δισ. ευρώ). Τα 90 δισ. ευρώ είναι καθαρά ξένα χρήματα και φυσικά το PSI (κούρεμα) των 116 δισ. ευρώ δεν θα γινόταν αν δεν είχε τη στήριξη και την εγγύηση της Ευρώπης και των θεσμών της (ΕΚΤ, EFSF που δημιουργήθηκε επειγόντως για να σώσει την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Κύπρο κλπ). Αν δεν είχαμε την εγγύηση και τη χρηματοδότηση της Ευρώπης, η Ελλάδα θα βυθιζόταν στην άτακτη χρεοκοπία από την οποία δεν θα βγαίναμε ούτε σε εκατό (100) χρόνια. Για να ξαναγίνουμε Βαλκάνια. Η Αργεντινή, μια χώρα με 45 εκατομμύρια κατοίκους και πάνω από 550 δισ. δολάρια ΑΕΠ, έκανε 15 χρόνια για ν' αρχίσει να διαπραγματεύεται ρυθμίσεις του δημόσιου χρέους της, που δεν ξεπερνούσε τα 60 δισ. δολάρια! Το δικό μας δημόσιο χρέος είχε ξεπεράσει κατά πολύ τα 340 δισ. ευρώ όταν έγινε το PSI.

Φυσικά σε όλα αυτά δεν θα προσθέσουμε τα 35 δισ. ευρώ που έγιναν 50 δισ. ευρώ εγγυήσεων για επιχειρήσεις και έργα του Πακέτου Γιούνγκερ. Ο Αλ. Φλαμπουράρης δήλωσε ότι δεν έκαναν τίποτα για να τα αξιοποιήσουν επειδή χρειαζόταν να καταρτίσουν masterplan και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είχε καιρό για… τέτοια! Αχ, τα παιδιά με τα κουβαδάκια που παίζουν στην άμμο την κυβέρνηση…

Συνολικά δηλαδή οι Ευρωπαίοι μας ωφέλησαν με τις ενέργειές τους με περισσότερα από 400 δισεκατομμύρια ευρώ στα 40 χρόνια που το 2020 θα συμπληρώσει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά κι εμείς τους ωφελήσαμε. Επειδή τους διευκολύναμε να ξοδέψουν τα πάνω από 400 δισ. ευρώ.
Γιατί αν δεν τα δίνανε σ' εμάς, τι θα τα κάνανε αυτοί; Είναι φανερό ότι δεν είχαν τρόπο να τα ξοδέψουν. Να, λοιπόν, η ωφέλεια τους. Ξεφορτώθηκαν πάνω από 400 δισ. στην Ελλάδα. Ας μην γκρινιάζουν λοιπόν κι ας βάλουνε το χέρι στην τσέπη, όπως είπε και ο άξιος ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος. Εμείς, ρε κορόιδα, είμαστε άρχοντες και ξέρουμε πώς να σκορπάμε τα ξένα λεφτά…

Στο κάτω-κάτω, όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες αυτοί ήταν πάνω στα δέντρα και τρώγανε βελανίδια!... Κουφάλες!

* Ο Θάνος Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγρασέας

ΣΧΟΛΙΑ (8)

ΚΚ

Οι φασιστο-νεο-έλληνες ποτέ δεν ωφελούν την Ευρώπη. Μόνο την βλάπτουν. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα.

Ένας συντηρητικός

Πολλοί απ αυτούς -είναι πολλοί τέτοιοι- την δεκαετία 1975-1985 πάσχιζαν για την δημοσιονομική επεκτατική πολιτική για να εμπεδωθεί ο κοινοβουλευτισμός.Μαζί έβαζαν μέσα στο σύστημα του δημοσιονομικού επεκτατισμού πρώτα τον εαυτό τους.Για τούτο υπερ άνθισε το επάγγελμα του δημοσιογράφου, που καθένας είτε έντυπα είτε στο γυαλί έκανε το φρικιό του δημοσιογραφία και αρθρογραφία. Εδώ από λούμπεν τηλεοπτικές προσπάθειες και φύλλα εφημερίδων της ανυποληψίας ποέκυψαν οι μέχρι τούδε δημοσιογραφικοί αστέρες και σχολιαστές και αρθρογράφοι που το μόνο χαρακτηριστικό που είχαν ήταν οι κοινωνικές προσβάσεις ή παιδιά των πατεράδων των ή ανήψια των θείων των ή ξαδέλφια των ξαδέλφων Στο τέλος η δημοσιογραφική αυτή γύγκλα με τα κοινά χαρακτηριστικά , αφού είδε ότι λόγω χρεωκοπίας δεν υπάρχει δημοσιονομία επεκτατική για αυτούς το γυρίσανε δήθεν στον ορθολογισμό και από προοδευτικόσυντηρητικοί ( η ομοιομορφία των φρικιών στην κουλτούρα) γίνανε αντικειμενικοί ορθολογιστές με ποσοτικές μη αμφισβητούμενες δήθεν αναφορές !! Κάνενας απ αυτό το μόρφωμα των ανεπιδέκτων μαθήσεως τύπων , την δεκαετία του 1980 δεν ανέφερε ότι η επιδότηση της εκρίζωσης με ευρωπαική νόρμα ,των αμπέλων ελιών και καταστροφή σκαφών θα έφερνε στην επιφάνεια το πρόβλημα της πρωτογένειας στην οικονομία και στο ΑΕΠ.Και ο λόγος είναι διότι αυτοί οι τύποι διακονούσαν την προώθηση των επιδοτήσεων για το σκοπο που δινόνταν στοχευμένα απ την Ευρώπη για εξάτρθρωση της Ελληνικής παραγωγής.Και τώρα προμοτάρουν διαφημιστικά κσι αρθρογραφικά και στο γυαλί τον Ευρωπσικό επιβαλλόμενο ορθολογισμό. Δηλαδή πσλι μέσα στο περιοριστικά δημοσιονομικά της χώρας βάζουν ώς ντήλερς προώθησης τους εσυτούς των Δηλαδή πάντα να είναι μέσα στο δημοσιονομικό καθεστώς της Ευρώπης και της Ελλάδος για να κάνουν την δική τους δουλειά.Τώρα αμοίβονται ώς δημοσιογράφοι και ψευτοαγκιτάτορες του ορθολογισμού της περιοριστικής δημοσιονομίας.Όπως παλαιότερα αμοίβονταν ώς αγκιτάτορες της δισδταλτικής δημοσιονομίας.Δηλαδή πάντα να αμοίβονται ασχέτως τι κάνει η χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί απ αυτούς στο μέγιστο λεγκατέλειπαν τα Πανεπιστήμια στο όνομα της δημοσιογραφικής των φαρμακείων καταχώρησης στις εφημερίδες ή είναι το πολύ απόφοιτοι γυμνασίων που μάθανε να γρσφουν εμπριρικά δημοσιογραφικά νοηματικά Κσι πάντα μέσα στο πλαίσιο του μεταπολιτευτικού αιθεροβαμονικού πολιτικού στοιχείου που τότε όλα ήταν πολιτικά. Μετά -στις μέρες μας-τα είδαν όλα ορθολογικά.!!@@

α

συμμάζεψε τα και ξαναρίχτα

dimitrios o Athineos

Απλουστευτικο και προβοκατορικο. Χωρις τον Ανδρεα η κωλοχωρα που λεγεται ελλαδα θα ηταν στο επιπεδο του φιλμ, Ο φωτογραφος του χωριου, κ Α.Ρ.Δημοσιογραφε αναλυτη. Η ρατσα σου εφερε την Ροζ χουντα με τις μακακιες που γραφατε και γραφεται.

αστο φον δημητράκη

μάλλον ξέχασες τα εοκ και νατο το ίδιο συνδικάτο και όλες τις μπαρουφολογίες στο big bang του λαϊκισμού, που μοίρασε χρήμα εξαγοράζοντας ψηφοφόρους και δυστυχώς κατέστρεψε την χώρα. Και αν δεν ήταν οι φλούφληδες της νδ , πιθανόν να μην γλίτωνε και την φυλάκα ο ''ηγέτης '' σου....

αιντε

ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ.... ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ !!!! ΚΑΤΑΚΕΡΑΥΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ!!!!! ΛΕΓΟΝΤΑΣ "ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΗΓΑΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΨΗΦΩΝ"....ΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟΤΕ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΨΗΦΟΥΣ.....ΑΛΛΑ ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΦΤΥΝΟΥΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΓΛΥΦΑΝΕ....ΟΥΔΕΙΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΟΣ....ΣΗΜ.ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΟΥΤΕ ΝΕΚΡΟ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΤΟΥ.....

Κώστας

Αυτόν πληρώνουμε. Πήρε 30ετή δάνεια, μόλις άρχισε η αποπληρωμή, μπήκαμε στα μνημόνια. Αλλά οι πρασινοφρουροί (τους θυμάσαι;;) πλούτισαν.

Ντιμις

Όχι έπεσαν από τον ουρανό τα λεφτά και έδωσε αυξήσεις έχεις δίκιο

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία