malelis_stamatis

Η ανασυγκρότηση της σοσιαλδημοκρατίας είναι εθνική ανάγκη

Σταμάτης Μαλέλης

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η χώρα μας περνάει δύσκολες ώρες οι οποίες μπορούν να γίνουν ακόμη δυσκολότερες εάν συμβεί ακόμη και ένα απρόσμενο ατύχημα.

Η κυβέρνηση παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με τους ευρωπαικούς θεσμούς χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο και πυξίδα θυμίζοντας ένα πολύμορφο μπουλούκι που επιχειρεί να φοβήσει με κραυγές τον ...αντίπαλο που παρεμπιπτόντως  είναι και σύμμαχος .

Η κυβέρνηση έχει επιλέξει τον εύκολο δρόμο του λαικισμού ο οποίος όμως μπορεί να αποβεί μοιραίος για τον τόπο και έχει θεοποιήσει την επικοινωνιακή πολιτική χρησιμοποιώντας τεχνάσματα παλαιότερων εποχών. Πολλές αντιφάσεις της κυβέρνησης προκαλούν θυμιδία Κάνουμε λάθος να θεωρούμε ολα αυτα γραφικά.  Είναι επικίνδυνα. 

Τι άραγε να θέλει να επιτύχει με την Ευρώπη ο ΣΥΡΙΖΑ. Ν πιστέψουμε το αφελές οτι θέλει να την...αλλάξει. Και άν ναι πως με ποιό σχέδιο και ποιές συμμαχίες κοινωνικές και πολιτικές. 
Κια αν υποθέσουμε οτι επιδιώκει κοινωνικές συμμαχίες με ποιούς είναι αυτές. Ποια κοινωνικά στρώματα και ποιές κοινωνικές ομάδες της Ευρώπης μπορούν να συνεργαστουν με την σημερινή κυβέρνηση.  Δεν υπάρχουν όσο και να ψάξει στην κεντρική ευρώπη. Ισως κάποιες κοινωνικές ομάδες στο νότο ,πολλές απο τις οποίες είναι περιθωριοποιημένες. Τα σχέδια της σημερινής συγκυβέρνησης ,έστω και αυτά τα θολά δεν αποτελούν όραμα των ευρωπαικών λαών που έχουν πολύ υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης απο τον ελληνικό και δεν έχουν λόγο να  ρισκάρουν για μια χώρα που έχει ώς πολιτική της έναν ανόητο τσαμπουκά.

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρα. 

Μία δεξιά με ροπή στην ακροδεξιά , που απέτυχε να «σώσει¨ τη νχώρα γιατί είχε λάθος συνταγή. Μια δεξιά δεμένη στο άρμα παλιών συντηρητικών απόψεων και ξεπερασμένων εθνικοπατριωτικών ιδεών  η οποία σε πολλές περιπτώσεις μιμείται  την κυβέρνση στους ανέξοδους τσαμπουκάδες της. Η συνταγη της ελληνικής δεξιάς είναι δοκιμασμένη και πλήρως αποτυχημένη γιατι αποδέχεται την οικονομική εξάρτηση της χώρας απο το Κέντρο της Ευρώπης και δεν έχει καμιά πολιτική που θα οδηγήσει τη χώρα στην Ανάπτυξη εντός ευρωζώνης..

Οι πολίτες αυτής της χώρας , και αυτο δείχνουν και οι τελευταίες έρευνες, είναι εγλωβισμέμοι ανα΄πμεσα σε δύο παρατάξεις που έχουν πυρήνα τον λαικισμό. 

Είναι ο ίδιος που βγαίνει απο τα χείλεη υπουργών της κυβέρνησης – που σε μία εβδομάδα έφεραν τον ...σοσιαλισμο- και και απο αυτών της αντιπολίτευσης που θεωρούν ότι έχουμε ...δικτατορία του προλεταριάτου.

Υπάρχει και ο άλλος δρόμος. Αυτός που μέχρι τώρα δεν έχει σχηματοποιηθεί , μετά την κρίση των τελευταίων δεκαετιών και αναζητεί την ταυτότητα του. Ο χώρος της σοσιαλδημοκραίας, όπως και να τον θέλουν να τον ονομάσουν πολλοί. Αριστερη σοσιαλδημοκρατία, απλώς σοσιαλδημοκρατία, φιλελευθερός σοσιαλισμός, δημοκρατική παράταξη κ.α.
Ενας μεγάλος χώρος με μικρή έκφραση. Κανένα απο τα υπάρχοντα κόμματα δεν μπορεί να εκφράσει στο όλον του αυτο τον μεγάλο χώρο.

Τον εκφραστη , το υποκείμενο ,όμως αυτου του χώρου τον έχει ανάγκη ο τόπος.
Ο χώρος αυτός θα είναι πολυδιάστατος  .Σ αυτόν  εχουν θέση ιδεολόγοι της Ανανεωτικής Αριστεράς, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, του ευρωπαικού δημοκρατικου σοσιαλισμου, φιλελευθεροι και δημοκρατες.

Οι βασικόι άξονες στούς οποίους όλοι μπορούν να συμφωνήσουν  είναι.
- Η Ευρωπαική προοπτική της χώρας
- Το μικρό αλλα παραγωγικό και σωστά προσανατολισμένο κράτος και η ενίσχυση του κράτους πρόνοιας.
- Η ανάπτυξη μέσα απο συγκεκριμένο σχέδιο και καταμερισμό των παραγωγικών δυνάμεων και απαλλαγή της αγοράς απο κρατικίστικες αγκυλώσεις 
- Το τέλος των συντεχνιών και του πελατειακού κράτους
- Η θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών
- Η αντιμετώπιση των παθογενειών που οδήγησαν στη σημερινή τραγική κατάσταση 
- Η φιλελευθεροποίηση της κοινωνίας.
- Η ενίσχηση της κουλτούρας οτι η Ευρώπη αποτελεί τον ασφαλέστερο δημοκρατικό χώρο για τις κατακτήσεις του οποίου αγωνίστηκαν εκατομμύρια πολίτες της.

Σε αυτούς τους άξονες μπορεί να συγκληθεί η μεγάλη παράταξη που θα ανοίξει λογαριασμούς με τον λαικισμο των δύο πλευρών.

Οσοι πάρουν την πρωτοβουλία πρέπει να απευθυνθούν σε όλους τους πολίτες που εντάσσουν τον εαυτόν τους σε αυτον τον χώρο αλλά και σε όλα τα αντίστοιχα κόμματα .

Η ιστορία επιβάλει την υπέρβαση των μικροηγεμονισμών αλλα και την περιχαράκωση μικρών χώρων που ικανοποιούν παρωχημένες θέσεις και  ματαιοδοξίες.

Η κίνηση του μεγάλου δημοκρατικού χώρου επιβάλεται. Ο καθένας άς πάρει τις ευθύνες του,

Σταμάτης Μαλέλης

ΣΧΟΛΙΑ (12)

Α μωρη

Θανατος σε οτι εχει μεσα τη λεξη "σοσιαλ", αυτα μας εφεραν εδω. Μια ΘΑΤΣΕΡ θελετε να σας βαλει στη θεση σας.

Αψογο το αρθρο

Κανω μια συνοψη και επεξηγηση του σκεπτικου του αρθρου: Πρεπει να δημιουργηθει ενα κομμα σοβαρο που θα καταλαβει τη θεση του παλαι ποτε ΠΑΣΟΚ , να μειωθουν τα ποσοστα των κομμουνιών (Συριζα) και φασιστων (ΧΑ), και το κομματικο μας συστημα να γινει οπως μιας κανονικης ευρωπαικης χωρας, δλδ χριστιανοδημοκρατες + σοσιαλιστες=90% και τα υπολοιπα 10%

andreas

καλα που βρισκεσε? εννοεις του νεοφιλελευθερισμου

Eicke

Aσε Μαλελη, χορτασαμε. Δεν αντεχω αλλη δημοκρατια ,μπουχτησα. 40 χρονια δημοκρατια τρωμε ,τοσο ευεργετικη που τα αποτελεσματα τα βλεπουμε εδω και 5 χρονια. Μηπως να δουμε καμια δικτατορια μπας κι αλλαξει η τυχη μας ?

Φιλε Σταματη,

Δυστυχώς αυτό που μας εφαγε τοσα χρονια ηταν το πρωτο συνθετικό Σοσιαλ-, ειτε με ΠΑΣΟΚ ειτε με ΝΔ και φυσικά τωρα. Το αλλο συστατικό -δημοκρατία πάντα ερχοταν σε δευτερη μοιρα, με πιο ακραιο παραδειγμα το χθεσινο ΠΝΠ. Μια σωστα λειτουργουσα δημοκρατία θα βρεί το δρομο της, σοσιαλ- ή ότι αλλο θελει, δεν γινεται δημοκρατια καθ'υπαγορευση των ευγενων της σκεψης (αριστοκρατια) ή μαλλον της ταβερνας.

Πάλι αριστερη παπαρολογια... Κρίμα ..

Όλοι οι "αριστεροί" ξεκινάνε την συζήτηση κάτω απο την υπεροψία της διανοητικής υπεροχής τους.... Όχι Κύριε Μαλέλη, η ΝΔ και η δεξιά όπως την αποκαλείτε, είναι αυτη που έθεσε τις βάσεις της σύγχρονης ευρωπαϊκής Ελλάδας όταν εσείς και ο συντροφοί σας φώναζαν ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο.. Είναι αυτοι που έσωσαν την χώρα και πρόσωπικά ο Σαμαράς με τον Βενιζέλο απο την απόλυτη καταστροφή το 2012. Πήραν την χώρα σε ύφεση και έφτασαν σε 2 μόλις χρόνια να έχει ανάπτυξη και μείωση ανεργίας σε εξαιρετικα δύσκολες συνθήκες ... Ο ιδέες και ο αρχές της ΝΔ είναι αυτές που θριάμβευσαν σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο και αυτές που οι δικοί σας σύντροφοι βρίζουν μέρα νύκτα ... Ο δεξιός φιλελευθερισμός βασίζεται στην αξία και την δημιουργικότητα του ατόμου και της κοινωνίας , την αξιοκρατία και την κοινωνική προστασία, το μικρότερο κράτος και την επιχειρηματικότητα... τους λιγότερους φόρους και την ανταποδοτικότητα, την παιδεία που παράγει άριστους και την εργασία που παράγει πλούτο για να αναδιανεμηθεί ... Πιστεύει στην πατρίδα και την οικογένεια , την ασφάλεια των πολιτών και την ευνομία .. Από πότε οι εραστές του κρατικοδιαιτου τέρατος που ζούμε σήμερα, μας έγιναν και τιμητές ;;

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΕΞΙΑ = ΚΡΑΤΟΣ

Η ελληνική δεξιά δεν έχει καμιά σχέση με τη φιλελεύθερη οικονομία. Ήταν πάντοτε γαντζωμένη στον κρατικό κορβανά και απομυζούσε την εθνική οικονομία. Είχαμε: κρατικούς βιομηχάνους, κρατικούς εφοπλιστές, κρατικούς ξενοδόχους, κρατικούς κατασκευαστές, κτλ, κτλ. Ο κρατισμός της ελληνικής δεξιάς σε συνδυασμό με το λαϊκισμό και τον αντικομουνισμό την έκανε κραταιό κόμμα. Όσον αφορά την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ: όντως η Ν.Δ. πιστώνεται το γεγονός. Για το Σημίτη που έβαλε την Ελλάδα (και την Κύπρο μαζί) στην ευρωζώνη θα ακουστεί από κάποιον μια καλή κουβέντα;;; Γιατί αν κάτι μας έχει σώσει μέσα σ' αυτήν την κρίση είναι η συμμετοχή μας στην ευρωζώνη...

Ωραίος ο ιδεαλισμός μα σκληρή η απόλυτη αλήθεια.

"Η αντιμετώπιση των παθογενειών που οδήγησαν στη σημερινή τραγική κατάσταση"... Είναι ο καπιταλισμός αγαπητέ... Φέρτε, όχι Σοσιαλδημοκρατία όπως την φαντασιώνεστε αλλά πρωθυπουργό τον εαυτό σας να κάνετε με υπουργούς τους καλύτερους και ειλικρινέστερους φίλους και γνωστούς σας. Και εάν αλλάξετε έστω και ΕΝΑ ΔΡΑΜΙ κάτι προς όφελος του λαού, οι Ναζί της ΧΑ αυγής θα γίνουν φιλάνθρωποι. Καλός ο υποκειμενικός ιδεαλισμός, αλλά η πραγματικότητα λέει Κομμουνισμός ή βαρβαρότητα. Δεν είναι στο χέρι κανενός διαχειριστή, για όσο υπάρχει καπιταλισμός, να τον κάνει ανθρώπινο και εάν δεν μάθετε πως λειτουργεί, τέτοια θα γράφετε και θα διαβάζει ο κόσμος με συγκατάβαση και συμπάθεια.-

JOHN PIT

ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ

kostas

Είμαστε πολλοί που συμφωνούμε και περιμενουμε να αγωνιστουμε κάτω απο αυτές τις αρχές και αξίες. Δεν μας ενώνουν τα πρόσωπα αλλά η προσμονή για το αύριο , το μέλλον αυτου του τόπου, τα παιδιά μας.Ας συμφωνήσουμε όλοι επιτέλους σε ενα προσωπο να ηγηθεί αυτον το χώρο , χωρίς προϋποθέσεις. Να βάλουμε τέλος στο λαϊκισμό που μας απειλεί κάθε μέρα και περισσότερο. Το οφείλουμε στο παρελθόν, το παρόν και το αύριο . Ας ενώσουμε επιτέλους αυτον το χώρο. Είναι η μονη Ελπίδα που έχει μείνει!

PARI

Συμφωνώ απόλυτα

Βασίλης

Αυτές τις μέρες είναι εμφανές το απόλυτο αδιέξοδο που έβγαλαν οι κάλπες. Και είναι πολύ κοντά η ώρα που η πλέον λαικίστικη και τυχάρπαστη κυβέρνηση από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, θα καταρεύσει παταγωδώς. Η ανάγκη για ύπαρξη μιας ρεαλιστικής ενναλακτικής λύσης είναι δεδομένη. Ο χώρος που καλύπται για δεκαετίες το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον ορφανός. Ο χρόνος για επανασύσταση ενός Σοσιαλδημοκρατικού πόλου εξουσίας είναι τώρα. Χωρίς τα κουρασμένα παλικάρια, χωρίς συντεχνίες και ιδεοληψίες του χθες. Αλλά και ο χώρος της δεξιάς πρέπει να ανανεωθεί και να ανασυγκροτηθεί. Τα άκρα που τείνει να εκπροσωπεί το πολιτικό προσωπικό σήμερα δεν μας βγάζουν πουθενά. Να κάνουν στην άκρη Σαμαράς, βενιζέλος και λοιποί, να κλείσουν τα παλιά κόμματα και να δημιουργηθεί ένα νέο σύγχρονο Ευρωπαικό δίπολο, που θα δώσει ξανά στην χώρα το δικαίωμα στην ελπίδα και στους πολίτες το όραμα να ασχοληθούν ξανά ενεργά με την πολιτική από θετική κατεύθυνση. Για να δημιουργήσουν και όχι να τιμωρήσουν.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία