Προϋπολογισμός: Το παραπάνω του Δημοσίου θα το πάρουμε από τους ιδιώτες
mpousmpourelis

Παν. Μπουσμπουρέλης

Προϋπολογισμός: Το παραπάνω του Δημοσίου θα το πάρουμε από τους ιδιώτες

Από τη στιγμή που η σημερινή κυβέρνηση θέλει να ασχοληθεί με το λεγόμενο μικρο-μάνατζμεντ και να φέρει εις πέρας μια δημοσιονομική προσαρμογή, θα ήταν σκόπιμο να εντοπίσει κανείς πού ξέφυγαν φέτος οι δαπάνες του Δημοσίου, αφού, για τα έσοδα, τα δεδομένα της ύφεσης οδήγησαν σε ανατροπή.

Με βάση τα στοιχεία του ίδιου του προϋπολογισμού που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών διαπιστώνονται ότι οι υπερβάσεις είναι αρκετές.

Και αυτό για να καταλάβουμε όλοι, ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι πρακτική, η φορολόγηση όπου βρούμε του ιδιωτικού τομέα, για να καλύπτουμε τα όποια κενά του Δημοσίου. Το λέω αυτό γιατί οι εξοντωτικές προκαταβολές του 75% στους ελεύθερους επαγγελματίες που θα φθάσουν το100%, που είναι βέβαια αμφίβολο επί ποιών κερδών θα υπολογισθούν σε περίοδο ύφεσης, έχουν στόχο 80 εκατ. ευρώ για την προσεχή διετία.

Οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις λοιπόν το 2015 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 18,813 δισ. ευρώ αυξημένες κατά 47 εκατ ευρώ που μεταξύ άλλων οφείλεται στην επαναφορά δημοσίων υπαλλήλων αλλά και από τα αναδρομικά των ενστόλων, τη βαθμολογική ωρίμασνη άλλων και τις μειωμένες αποχωρήσεις.

Δεν προάγεται η λογική για κάποιας μορφής σύγκρουση μεταξύ του δημόσιου και του ιδωτικού τομέα, όμως αν μια κυβέρνηση θέλει να είναι κυβέρνηση όλων και μακράς πνοής πρέπει να αντιληφθεί, ότι δεν μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να είναι το εσαεί υποζύγιο.

Αξίζει όμως να δούμε και μερικές ακόμα λεπτομέρειες της χρονιάς που κλείνει. Υπολογίζεται ότι οι δαπάνες για ασφάλιση και περίθαλψη θα διαμορφωθούν στα 14,489 δισ. αυξημένες κατά 558 εκατ. Θέμα λεπτό και μείζονος σημασίας αλλά εδώ δεν είχαν υπολογιστεί σωστά οι τελικές ανάγκες του ΕΚΑΣ και η πρόσθετη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, λόγω αδυναμίας ΕΟΠΥΥ. Δεν στέκομαι στο κονδύλι για την ανθρωπιστική κρίση, γιατί το θεωρώ επιβεβλημένο.
Κλείσιμο

Αυξημένες κατά 159 εκατ είναι και οι δαπάνες για επιχορηγήσεις, με τα 115 εκατ. ευρώ να αντιστοιχούν στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Κατά 130 εκατ. επίσης αυξήθηκαν οι δαπάνες προς τον ΕSM εξαιτίας της ανάληψης των νέων δανείων. Βλέπουμε λοιπόν ότι και οι πολιτικές εξελίξεις βάζουν το δικό τους λίθο επιβάρυνσης.

Οι μόνες μειώσεις προέρχονται από τον τομέα των εξοπλισμών και υπολογίζονται στα 210 εκατ. Συνολικά οι δαπάνες εμφανίζονται μειωμένες κατά 15 εκατ ευρώ και για αυτό μπορεί να αισθάνεται ικανοποίηση ο υπουργός Οικονομικών καθώς αυτές θα ανέλθουν στα 42.290 εκατ ευρώ,σύμφωνα με τις προβλέψεις. Ομως αυτό δεν αναιρεί την συνολική εικόνα, που μπορεί να συνοψισθεί στο ό,τι περισσεύει σαν έξοδο από το δημόσιο θα τον πάρουμε από τον ιδιωτικό τομέα.

Και αυτό διότι οικονομία και επενδύσεις δεν είναι μόνο οι μεγάλοι παίκτες που θέλουμε να φέρουμε από το εξωτερικό αλλά και η βάση που κρίνει και ψηφίζει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ