LIVE

Κορωνοϊός

felekis_nikos

Σε #metoo και αντάρτικο το γυρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Νίκος Φελέκης

Η αδυναμία του κόμματος να ανακάμψει και να αντιμετωπίσει την κυριαρχία του Μαξίμου οδηγεί την ηγεσία στην επιλογή να αναδεικνύει ακόμη και τα μικρότερα θέματα που εκτιμά ότι μπορούν να φθείρουν την κυβέρνηση. Τα επτά δεδομένα που δείχνουν κάλπες τον Οκτώβριο του 2022 και προκαλούν προβληματισμό

Πέρασαν 85 εβδομάδες από τη νίκη της Ν.Δ. στις εκλογές. Σε 85 εβδομάδες, από σήμερα, θα ξαναστηθούν οι κάλπες. Στις 2 ή στις 9 Οκτωβρίου. Πιθανότατα, η ανακοίνωση θα γίνει στη Διεθνή Eκθεση Θεσσαλονίκης. Επομένως, βρισκόμαστε στο μέσον της κυβερνητικής θητείας. Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας αυτό που δεν κατάφερε στις πρώτες 595 ημέρες -να κλείσει δηλαδή την ψαλίδα της διαφοράς από τον Κυριάκο Μητσοτάκη- να το πετύχει στις 595 που ακολουθούν και να περάσει αυτός μπροστά; Δύσκολο. Στο Μαξίμου το θεωρούν απίθανο. Και γι’ αυτό, άλλωστε, σχεδιάζουν από τώρα τον χρόνο προσφυγής στις κάλπες. Εξυπακούεται ότι το μέλλον δεν είναι ευθύγραμμο και ουδείς μπορεί να το προβλέψει με βεβαιότητα. Ειδικά στην πολιτική, όπου αφενός ο χρόνος, όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες, συμπυκνώνεται και αφετέρου το τυχαίο μπορεί να αλλάξει άρδην τις εξελίξεις. Υπάρχουν όμως δεδομένα τα οποία ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες αξιολογούν ως ιδιαίτερα σημαντικά προκειμένου να στήσουν κάλπες το φθινόπωρο του 2022.

Το πρώτο είναι ότι το καλοκαίρι του 2022 θα είναι το πρώτο που θα κάνουμε χωρίς μάσκα, αφού η πανδημία του COVID-19 θα έχει, όπως όλοι προβλέπουν, αντιμετωπιστεί. Το 70% του τείχους ανοσίας μπορεί να μη χτιστεί, όπως επιδιώκεται, το φετινό καλοκαίρι, αλλά ούτε όμως και τον Φεβρουάριο του 2023, όπως προβλέπουν οι απαισιόδοξοι για τη χώρα μας, με βάση τη στατιστική και τα σημερινά δεδομένα στην παραγωγή και τη ροή των εμβολίων.

Το δεύτερο σχετίζεται με τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Φέτος θα εγκριθούν τα προγράμματα και θα διατεθεί μικρό μέρος, ενδεχομένως το 10%, από τα 32 δισ. ευρώ (22,5 δισ. επιχορήγηση και 9,5 δισ. δάνειο) που αντιστοιχούν στη χώρα μας. Τα σημαντικά ποσά αναμένονται από το 2022 και μετά. Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε και τα περίπου 38 δισ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από την επόμενη προγραμματική περίοδο (2021-2027), το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για μία κλιματικά ουδέτερη και πράσινη οικονομία, καθώς και τους πόρους για την ενίσχυση της αγροτικής πολιτικής.

Το τρίτο και το πιο σημαντικό είναι ότι το καλοκαίρι του 2022 υπολογίζεται ότι θα έχουμε την καλύτερη τουριστική σεζόν. Το 2020 ουσιαστικά χάθηκε. Το 2021 θα είναι κάπως καλύτερα από πέρυσι. Το 2022, όμως, αναμένεται απογείωση. Τουλάχιστον αυτό διατείνονται αξιόπιστοι κυβερνητικοί παράγοντες και άνθρωποι της αγοράς. Μάλιστα, οι επί των οικονομικών συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι το γ’ τρίμηνο (Ιούλιος - Σεπτέμβριος) του 2022 μπορεί να τρέξει με ρυθμό ανάπτυξης ακόμη και 10%. Χωρίς πανδημία, με πακτωλό κοινοτικού χρήματος και με ευφορία (λόγω τουρισμού, γεμάτης τσέπης και υψηλότατου ρυθμού ανάπτυξης) είναι λογικό η ψυχολογία του κόσμου να είναι εντελώς διαφορετική από τη σημερινή μίζερη και άραχλη. Η καραντίνα θα είναι μια μακρινή ανάμνηση. Η οικονομία μπορεί να ξαναπάρει μπροστά και τα λουκέτα και η ανεργία να μην είναι η εφιαλτική πραγματικότητα που με τα σημερινά δεδομένα, ορθώς, πιθανολογείται. «Καλύτερες συνθήκες για εκλογές δεν θα υπάρξουν», θεωρούν συνεργάτες του πρωθυπουργού, «εφόσον βεβαίως εξελιχθούν έτσι τα πράγματα», απαντούν συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι επιμένουν να χαρακτηρίζουν την επόμενη μέρα της πανδημίας... sudoku αυξημένης δυσκολίας.

O χρόνος των εκλογών

Το τέταρτο είναι ότι εκλογές το φθινόπωρο του 2022 δεν θα θεωρηθούν πρόωρες. Η κυβέρνηση θα βρίσκεται ήδη στον τελευταίο χρόνο της τετραετίας της και ουδείς θα μπορεί να την κατηγορήσει -εάν κάνει τις εκλογές λίγους μήνες νωρίτερα από τα προβλεπόμενα- ότι «προσπαθεί να υφαρπάξει τη λαϊκή ψήφο, κερδοσκοπώντας πάνω στην πανδημία», όπως έχει πει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε περίπτωση που στηθούν κάλπες τους επόμενους λίγους μήνες. Αυτό είχε στο μυαλό του ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης όταν προ ημερών δήλωνε με νόημα ότι «υπάρχουν δύο τύποι κυβερνήσεων, εκείνη η οποία λειτουργεί επί τη βάσει ποιο είναι το ωφέλιμο για τη χώρα και αυτή που κυρίως δρα επί τη βάσει του τι είναι ωφέλιμο για την ίδια». Αν μάλιστα λάβουμε υπ’ όψιν ότι θα χρειαστεί και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, αφού η πρώτη με την απλή αναλογική είναι απίθανο να βγάλει αυτοδυναμία, τότε «εκλογές έξι μήνες πριν από τη λήξη της τετραετίας δεν μπορούν να θεωρηθούν πρόωρες, ούτε ότι υποκρύπτουν ιδιοτέλεια εκ μέρους της κυβέρνησης», μας λέει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Βέβαια, από την αντιπολίτευση -όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από το ΚΙΝ.ΑΛ.- αμφισβητείται η εκλογική ανιδιοτέλεια της Ν.Δ. σε περίπτωση που γίνουν εκλογές τον Οκτώβριο του 2022. Και ο λόγος -που είναι όντως σοβαρός και μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ο πέμπτος- είναι ο εξής: η δημοσιονομική χαλάρωση δεν υφίσταται το 2020 και το 2021. Είναι δύσκολο να ισχύσει το 2022, όμως θα πρέπει να θεωρείται περισσότερο και από βέβαιο ότι από το 2023 οι δημοσιονομικοί περιορισμοί, ενδεχομένως υπό τη μορφή μνημονίων, θα επιστρέψουν. «Η κυβέρνηση δεν θα θελήσει να καταθέσει έναν σκληρό προϋπολογισμό για το 2023, αφού ανάκαμψη πριν από το β’ εξάμηνο δεν πρόκειται να έχουμε», υποστηρίζει στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, που στη «σκιώδη κυβέρνηση» της Κουμουνδούρου έχει την ευθύνη της οικονομίας.

Ο προαναφερόμενος λόγος συνηγορεί πάντως και αυτός για προσφυγή στις κάλπες τον Οκτώβριο του 2022, αφού, ως γνωστόν, το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, σύμφωνα με το Σύνταγμα, κατατίθεται την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου. Η κυβέρνηση, όπως συνομολογεί και πασοκογενής πρώην υπουργός, θα θελήσει οι πολίτες να μην αποφασίσουν με βάση τα όσα θα περιλαμβάνει ο Προϋπολογισμός του 2023, αλλά ποιον εμπιστεύονται να καταρτίσει τον νέο Προϋπολογισμό και να κυβερνήσει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Το δίλημμα που θα θέσει η κυβέρνηση είναι: «Θέλετε για πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη ή τον Τσίπρα; Εμπιστεύεστε τη Ν.Δ. ή τον ΣΥΡΙΖΑ να ανατάξει, μετά την πανδημία, την οικονομία;».

Στο Μαξίμου θεωρούν πως η δημοσκοπική υπεροχή και στα δύο διλήμματα είναι υπέρ τους. Και θα συνεχίσει, λένε, να υφίσταται. Κυβερνητικό στέλεχος που, μεταξύ άλλων, ασχολείται επισταμένως με την ανάλυση των ποιοτικών ευρημάτων των κυλιόμενων μετρήσεων υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα, που μπορεί να περιγραφεί και ως ο έκτος λόγος προσφυγής στις κάλπες: δεν αντιμετωπίζεται από τους ψηφοφόρους ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εκ των πραγμάτων η φιλοδοξία του να αλλάξει βάρδια η διακυβέρνηση είναι θεμιτή. Ακόμη και σήμερα, 20 μήνες μετά τις εκλογές, τον κρίνουν ως τέως πρωθυπουργό. Και συνεχίζουν να του προσάπτουν τις κατηγορίες και τους αρνητικούς χαρακτηρισμούς που ήταν η αιτία για την ήττα του στις εκλογές. Το ίδιο ισχύει και για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σημαντική μερίδα οπαδών του φαίνεται να ασπάζεται τη γνώμη ότι τα πράγματα θα ήταν χειρότερα αν ήταν το κόμμα τους αυτό που θα έπρεπε να διαχειριστεί την πανδημική κρίση και τις συνέπειές της. Ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του μπορεί να διαφωνούν με τις ανωτέρω εκτιμήσεις, όμως, παρά τα λάθη και τις αστοχίες της κυβέρνησης στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν ότι οι πολίτες θα προτιμούσαν να μην ήταν ο Πολάκης στο τιμόνι του υπουργείου Υγείας τους χαλεπούς τούτους χρόνους.

Στρατηγική σύγκρουσης

Επειδή αξιόπιστο εναλλακτικό πρόγραμμα και ιδιαίτερα για την οικονομία, με την πανδημία σε εξέλιξη, είναι δύσκολο να καταρτίσεις, παρά την αξιόλογη προσπάθεια που έχει κάνει η ομάδα υπό τον Γιώργο Σταθάκη, η ηγεσία της Κουμουνδούρου έχει αποφασίσει να κάνει «ανταρτοπόλεμο». Να ανεβάζει το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης σε οτιδήποτε θεωρεί ότι φθείρει την κυβέρνηση. Από την Ικαρία και την ΕΡΤ μέχρι τα παρατράγουδα από τις χιονοπτώσεις και τον Κουφοντίνα και από την Αστυνομία στα πανεπιστήμια μέχρι την καθυστερημένη αντίδραση της Λίνας Μενδώνη στις καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις στον χώρο του πολιτισμού. Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να αποτάσσεται τη «λογική του σάπιου φρούτου», όμως η αντιπολιτευτική τακτική που εφαρμόζει δείχνει ότι θέλει να αξιοποιήσει οτιδήποτε διευρύνει την κρίση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Οι συνεργάτες του έχουν τη γνώμη ότι η φθορά της κυβέρνησης δεν επέρχεται μόνο από τα μεγάλα λάθη, αλλά γίνεται σωρευτικά από τα καθημερινά και επιμέρους επεισόδια, τα οποία αποκαλύπτονται και καταγγέλλονται. Γι’ αυτό και η παρενόχληση της κυβέρνησης εφεξής θα είναι, όπως λένε, σε μόνιμη βάση και για καθετί, από το μικρότερο μέχρι το μεγαλύτερο, που εκθέτει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

Την τακτική αυτή δεν την ενστερνίζονται όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά όσοι τάσσονται υπέρ της δομικής αντιπολίτευσης. Βουλευτής και ιστορικό στέλεχος της ανανεωτικής Αριστεράς μάς λέει χαρακτηριστικά ότι η επιμονή ορισμένων συντρόφων του σε θέματα που μετά από μερικούς μήνες θα έχουν ξεχαστεί ή εν πάση περιπτώσει, όταν θα προκηρυχθούν οι εκλογές, δεν θα είναι στο μενού της πολιτικής αντιπαράθεσης όχι μόνο δεν ωφελεί, αλλά και ενέχει τον κίνδυνο που επισημαίνει ο Ευγένιος Ο’Νιλ: «Αγωνιστήκαμε τόσο πολύ καιρό εναντίον μικρών πραγμάτων που στο τέλος γίναμε μικροί εμείς οι ίδιοι».

Υπάρχει πάντως και ένας ακόμη κίνδυνος. Υπαρκτός μεν, αλλά όχι όπως μέχρι τώρα έχει παρουσιαστεί. Και αυτός είναι ο έβδομος λόγος που σχετίζεται με την κάλπη του Οκτωβρίου του 2022. Είναι η ψήφος όχι των ομογενών, όπως εσφαλμένα λέγεται, αλλά των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Ο υφυπουργός και ειδήμων για τα εκλογικά Θεόδωρος Λιβάνιος χαρακτηρίζει «υπερβολικά και αστήρικτα» όσα γράφονται για 800.000 ομογενείς που θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Οπως διευκρινίζει, δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και θα εκπληρώνουν τις δύο προϋποθέσεις που έχει θεσπίσει ο νόμος 4648/19, δηλαδή τα τελευταία 35 χρόνια να αποδεικνύεται διετής παραμονή στην Ελλάδα και να είναι φορολογικά ενεργοί κατά το τελευταίο ή το τρέχον έτος.

Κατά τις εκτιμήσεις, οι εκτός επικρατείας ψηφοφόροι «θα ήταν θρίαμβος εάν έφταναν τους 150.000», αν αναλογιστούμε ότι στις τελευταίες ευρωεκλογές ψήφισαν λιγότεροι από 12.000. Αλλοι 150.000 θα μπορούσαν, όπως πιθανολογείται, να έρθουν να ψηφίσουν οίκαδε. Αυτοί όμως θα το αποφασίσουν την τελευταία στιγμή, αφού προκηρυχθούν οι εκλογές και δουν ότι μπορούν να συνδυάσουν την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος με ολιγοήμερες διακοπές. Δεν υπάρχουν, λοιπόν, 800.000. Στην καλύτερη περίπτωση, οι Ελληνες του εξωτερικού που θα ασκήσουν είτε στην αλλοδαπή είτε εδώ το εκλογικό τους δικαίωμα είναι εξαιρετικά δύσκολα να φτάσουν τους 400.000. Κατά κύριο λόγο θα είναι από την Ευρώπη (Σουηδία, Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Αγγλία, Ολλανδία κ.α.) και δευτερευόντως από τη Μέση Ανατολή, όπου οι έχοντες δικαίωμα ψήφου υπολογίζονται στους 20.000. Από ΗΠΑ και Αυστραλία η συμμετοχή εκτιμάται ότι θα είναι μικρή, αφού εκεί κατοικούν κυρίως ομογενείς δεύτερης και τρίτης γενιάς.

Συμπερασματικά: δεν είναι 800.000, είναι οι μισοί και ακόμη λιγότεροι. Δεν είναι οι ομογενείς, αλλά οι Ελληνες του εξωτερικού οι οποίοι έχουν το δικαίωμα ψήφου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον Ν.4648/19. Και είναι η διαμομματική επιτροπή και όχι η κυβέρνηση αυτή που αποφασίζει για το αν κάποιος έχει ή όχι το δικαίωμα να ψηφίσει και πώς. Αν λάβουμε υπ’ όψιν το πώς ψήφισαν οι Ελληνες του εξωτερικού στις ευρωεκλογές, αναμφίβολα το προβάδισμα το έχει η Ν.Δ., αφού έλαβε το 33,89%. Κερδισμένο ήταν το ΚΚΕ που πέταξε στο 14,09%. Χαμένος ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού πήρε μόλις 15,28%. Το ΚΙΝ.ΑΛ. είχε ίδιο ποσοστό με αυτό των εθνικών εκλογών (8,58%). Σε κάθε περίπτωση, ο εκλογικός χάρτης δεν πρόκειται να αλλάξει, όπως διατείνονται ή και φοβούνται κάποιοι, από την ψήφο των εκτός επικρατείας Ελλήνων. Η ψήφος τους μάλιστα δύσκολα μπορεί να πιθανολογηθεί αν θα είναι «κυβερνητική» ή «αντικυβερνητική», αφού στην πλειονότητά τους δικαίωμα να ψηφίσουν έχουν όσοι μετανάστευσαν την περασμένη δεκαετία εξαιτίας κυρίως των μνημονίων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (44)

Handelsblatt: «Διαγράφονται» οι ελπίδες για ανάκαμψη στην Ελλάδα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν το χρέος της Ελλάδας θα κυμαίνεται σε ποσοστά άνω του 120% μέχρι το 2040 και μόλις το 2060 θα επιστρέψει στα επίπεδα προ της πανδημίας. Ισχυρές πιέσεις δέχεται η ελληνική οικονομία, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των διαδοχικών λοκντάουν. Όπως αναφέρει η ελληνική υπηρεσία της Deutsce Welle,το μαξιλάρι ρευστότητας, ύψους 37 δισεκατομμυρίων ευρώ πριν από την πανδημία, (μαξιλάρι ΣΥΡΙΖΑ) έχει συρρικνωθεί στα 29 δισεκατομμύρια. «Σβήνουν οι ελπίδες για την ανάκαμψη» επιγράφεται ανάλυση της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, που επισημαίνει ότι «η Ελλάδα στηρίζει τις επιχειρήσεις με οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων και συσσωρεύει τεράστια χρέη». Σύμφωνα με τον αρθρογράφο «η οικονομία δέχεται ισχυρές πιέσεις. Μετά το λόκνταουν οι οικονομολόγοι αναμένουν και για το πρώτο τρίμηνο του 2021 περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 10%. Σε ετήσια βάση η κυβέρνηση προβλέπει ποσοστό ανάπτυξης 4,8%. Οι χειμερινές προγνώσεις της Κομισιόν περιορίζονται στο 3%. Ιδιαίτερα σκληρό είναι το πλήγμα για την εστίαση, που παραμένει κλειστή από τις αρχές Νοεμβρίου. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καβαθάς εκφράζει φόβους ότι περίπου 40.000 από τις 81.000 επιχειρήσεις του κλάδου δεν θα επιβιώσουν σε αυτή την πανδημία. Δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις για το λιανικό εμπόριο». Η Handelsblatt σημειώνει ότι «το μαξιλάρι ρευστότητας, ύψους 37 δισεκατομμυρίων ευρώ πριν από την πανδημία, έχει συρρικνωθεί στα 31 δισεκατομμύρια. Εάν ο (υπουργός Οικονομικών Χρήστος) Σταϊκούρας συνεχίσει τη ρευστοποίηση, θα μπορούσε να επηρεαστεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Γι αυτό καταφεύγει στις αγορές. Από τις αρχές της χρονιάς η Αθήνα έχει εκδώσει νέα ομόλογα, συγκεντρώνοντας πάνω από 5,5 δις ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο κορωνοϊός πηγαίνει πιο πίσω την απομείωση του ελληνικού χρέους. Στα τέλη Δεκεμβρίου το δημόσιο χρέος είχε φτάσει σε ποσοστό-ρεκόρ 208,9% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν το χρέος της Ελλάδας θα κυμαίνεται σε ποσοστά άνω του 120% μέχρι το 2040 και μόλις το 2060 θα επιστρέψει στα επίπεδα προ της πανδημίας- υπό την προϋπόθεση ότι εκπληρώνονται οι προσδοκίες για την ανάπτυξη και η Αθήνα παραμένει σε τροχιά δημοσιονομικής πειθαρχίας».

Φορολογουμενος

Ρε συ, γραφουν για τα 37 δις πλεονασμα που αφησε ο Τσιπρας! Και οτι με αυτα τα λεφτα περναμε τωρα στη Καραντινα. Αυτα που η ΝΔ ισχυριζοταν οτι δεν υπαρχουν! Ρε τους ψευτες.....

Γερμανικοί «ύμνοι» για τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα: Χώρα-πρότυπο, όλα λειτουργούν «ρολόι.

Το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών «Ελευθερία» λειτουργεί ρολόι, γράφει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt «Χάος επικρατεί στη Γερμανία στο κλείσιμο ραντεβού για εμβολιασμό. Διακομιστές καταρρέουν, οι τηλεφωνικές γραμμές επικοινωνίας είναι υπερφορτωμένες. Σε ορισμένες άλλες χώρες η διαδικασία εμβολιασμού λειτουργεί εδώ και καιρό καλύτερα και πιο οργανωμένα. Όποιος αναζητεί χώρες πρότυπα τις βρίσκει στην Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Δανία και το Ισραήλ», γράφει η Handelsblatt με τίτλο «Πού λειτουργούν καλύτερα οι εμβολιασμοί». Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει σε ανταπόκριση από την Αθήνα: «Μέχρι το Σαββατοκύριακο εμβολιάστηκαν στην Ελλάδα συνολικά 700.000 άνθρωποι, που αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό πρωτοεμβολιαζόμενων 6,5%. 230.000 άτομα έχουν ήδη λάβει τη δεύτερη δόση. Στόχος μέχρι το καλοκαίρι είναι να έχει εμβολιαστεί το 80% των άνω των 18. Σε αντίθεση στη Γερμανία έχουν λάβει τη πρώτη δόση 3,3 εκατομμύρια πολίτες και περίπου 1,7 εκ. και τη δεύτερη. Το ποσοστό εμβολιασμού βρίσκεται στο 4%». Το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών «Ελευθερία» λειτουργεί ρολόι, συνεχίζει η οικονομική εφημερίδα και παρατηρεί: «Οι περισσότεροι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα, μιας και ειδοποιούνται με SMS ή mail. Τα στοιχεία επικοινωνίας προέρχονται από το σύστημα άυλης συνταγογράφησης. Παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα στους πολίτες να κλείσουν ραντεβού διαδικτυακά. Τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας, σαν αυτή που στη Γερμανία οδηγεί σε απόγνωση πολλούς πολίτες, δεν υπάρχει στην Ελλάδα, διότι όπως λένε κυβερνητικοί κύκλοι δεν συνάδει με την ψηφιοποιημένη διαδικασία».

Η αβάσταχτη μοναξιά του Αλέξη

Πρωθυπουργός που ψήφισε μνημόνιο δεν επανεκλέγεται εύκολα . Θα μπορούσε η ΝΔ να κερδίσει τις εκλογές το ‘19 αν είχε ακόμα για αρχηγό τον Σαμαρά; Ο Τσίπρας δεν εμπνέει , δεν έχει κάτι νέο να πει . Με ποιον θα μας ξανακυβερνήσει ; Με Κατρούγκαλο και Τασία ; Με Τσακαλώτο και Φίλη;

Ο Λαος ξεχνα

Αν ηταν ετσι αυτο θα ισχυε και για τα κομματα. η νδ που ψηφισε 2 μνημονια στη Βουλη ( δευτερο& τριτο μαζι με Συριζα) δεν θα επρεπε να ξανακυβερνησει ποτε.

Nikoskai

Φαντάζομαι τι θα γινόταν τα ΜΜΕ αν αυτό γινόταν με Τσίπρα πρωθυπουργό. ΠΟΛΕΜΟΣ ! Θα κατηγορούσαν όλοι ΜΑ ΟΛΟΙ τον Σύριζα και τον Τσίπρα ότι καλύπτει παιδεραστές ως άθεος.... Θα κατηγορούσαν όλοι ΜΑ ΟΛΟΙ τον Σύριζα και τον Τσίπρα ότι είναι φίλος παιδεραστή ως άθεος ... Θα ζητούσαν όχι μόνο την παραίτηση του/της υπουργού αλλά και του Τσίπρα αφήνοντας αιχμές ότι διασύρει την Ελλάδα και τον ''ιερό'' Πολιτισμό μας ως άθεος.... Θα τον σταύρωναν αν αυτό γινόταν με Τσίπρα πρωθυπουργό τον άθεο... Τώρα τους ξεπλένουν τους στεγνώνουν τους κρύβουν και όλα καλά... ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΦΟΡΑΝΕ ΓΡΑΒΑΤΑ !!

Ειδοποιός διαφορά

Νομίζω πως το πολιτικό κόστος από μια παραίτηση Μενδώνη θα ήταν μη διαχειρίσιμο, γιατί θα κατέρριπτε το έως τώρα αφήγημα της κυβέρνησης.... εκείνο της άγνοιας και της «μη ευθύνης». Επιπλέον,κανείς δεν ήταν σίγουρος ότι η υπουργός Πολιτισμού θα δεχθεί να αποχωρήσει αθόρυβα και χωρίς περαιτέρω περιπλοκές και αποκαλύψεις.... Οπότε η μόνη που, για την ώρα που εξαναγκάστηκε σε άτυπη παραίτηση ήταν η Αννα Παναγιωταρέα, σύμβουλος επικοινωνίας της υπουργού Πολιτισμού. Της χρεώθηκε ο «ατυχής» επικοινωνιακός χειρισμός της καταστροφικής συνέντευξης Τύπου και πλέον απομακρύνεται. Η δε πληροφορία της εξόδου της συνοδεύθηκε από την διαρροή ότι είχε ένα ατύχημα στην σκάλα και θα χρειαστεί μεγάλο χρόνο αποκατάστασης.

Νωντας λέμε!

Μην σκούζετε. Αθώο θα βγάλουν στο το Λιγνάδη . Και η πρακτική αυτή στα θέατρα θα ονομαστεί μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, κάτι σαν τα καψώνια στο στρατό, για να στρώσεις χαρακτήρα και να βρεις τα όρια σου σαν άνθρωπος και να ολοκληρωθείς!

koziokos theodore

Όταν ζορίζονται οι δεξιοί.... Αλλαγή ατζέντας επιχειρεί τώρα ο Μητσοτάκης....ζήτησε συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή ο Μητσοτάκης για την «ποιότητα της Δημοκρατίας και του Δημόσιου Διαλόγου», θέλοντας να στοχοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να μεταθέσει τη συζήτηση από τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υπόθεση Λιγνάδη. Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία πιέζεται έντονα μετά τις εξελίξεις στην υπόθεση Λιγνάδη και επιδιώκει τώρα να βγει από τη δύσκολη θέση μέσω ενός αντιπερισπασμού. Συγκεκριμένα ο Μητσοτάκης ζήτησε συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με θέμα «την ποιότητα της Δημοκρατίας και του Δημοσίου Διαλόγου»....χα χα χα τώρα σκέφτηκε την ποιότητα ο Κούλης....και για τον ευτελισμό των οποίων σκοπεύει να προσπαθήσει να υποδείξει ως υπεύθυνη την αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να φέρει εκείνη στη θέση του απολογούμενου, μεταθέτοντας τη συζήτηση από το θέμα των χειρισμών της στην υπόθεση Λιγνάδη.

Παναγιωτης

Ιδου η αριστεια και το επιτελικο κρατος του κουλη. Του κουλη του ανεμελου ενω εχει 6000 νεκρους, του κουλη που ο αντιπροεδρος του πανηγυριζει οτι εχει 100 νεκρους τη μερα, του κουλη της παρνηθας, του κουλη της ικαριας, του κουλη του πατερα, του κουλη του διαμανταρη, του κουλη του χριστοφορακου, του κουλη της ζιμενς, του κουλη των χουντικών μπουμπουκου και του βρωμιδη, του κουλη του χουντοχοϊδι που ουτε μια στο τρισεκατομμυριο δεν του φευγουν οι καταδικασμενοι ναζιστες ενω σπαγανε τα αυτοκινητα κατοικων στη χιο τα ματ του, του κουλη του σκαι, του κουλη της κομψοτητας, του κουλη της ελενεης λουκα κεραμυδεως, του κουλη της φολι φολι, του κουλη του σινουκ για τον παιδερα, του κουλη που ακομα μετα μια βδομαδα ακομα δεν εχουν ολοι ρευμα, του κουλη της παιδεραστιας κατ επαναληψη. Καμαρώστε τον και οποιος εχει τη σαπιλα στο τομαρι του να τον ψηφισει. Αυτο του αξιζει στη δυστυχη ζωη του.

Απλυτε

0,60 και δυο σαπουνια για να ξεβρωμίσεις.

τα πραγματα πανε χαλια

Ο κόσμος αρχίζει να αγανακτεί με την καραντίνα των πέντε μηνών και βλέπουμε, η καραμέλα του όλη μέρα κωρονοιος δεν πουλάει και πρέπει το πόπολο να ξεχαστεί κάπως. Διαλέγουμε έναν τυχαία και τον καίμε λοιπόν, σαν καυσόξυλο στην πυρά της ιεράς εξέτασης. Σαφώς και δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία και πως να υπάρχουν αφού μιλάμε για πράγματα που έγιναν υποτίθεται δεκαετίες πρίν. Αν έγιναν ποτέ. Ούτε ιατροδικαστής επιβεβαίωσε ποτέ κακοποίηση, τα άτομα που καταγγείλουν άνετα μπορεί να έχουν προηγούμενα με τους καταγγελθεντες και πάει λέγοντας

Ειλικρινα

..εύχομαι η Δικαιοσύνη να σταθει στο ύψος των περιστάσεων, ανεπηρέαστη από γνωστά τεχνάσματα τύπου Κούγια. Τέτοιες υποθέσεις είναι βούτυρο στο ψωμί του εν λόγω Ποινικολόγου και η λασπολογία σε βάρος των μηνυτών δοκιμασμένη τακτική. Προφανώς τα συμφέροντα που διακυβέυονται είναι μεγάλα & οι εμπλεκόμενοι πολλόί. Το ερώτημα είναι, θα τολμήσει κανείς να μπήξει το μαχαίρι βαθειά στο κόκκαλο και να αποδοθεί η Δικαιοσύνη που πρέπει ή θα επιτρέψουν σε κάθε 'επιφανή' & 'κατέχων την εξουσία' θύτη να συνεχίζει ανενόχλητος το επάισχυντο εργο του ??

Κων. Ε. Μωραιτης

Οσα λαθη κι αν κανει η κυβερνηση της ΝΔ σαφως θα υπερεχει συγκρινομενη με μια κυβερνηση που ειχε εναν αγραμματο πρωθυπουργο, η οποια προσεβαλε τους πολιτες που την εμπιστευθηκαν στο τραγελαφικο δημοψηφισμα, που επιτεθηκε στους θεσμους, που ηθελε υποχειριο της τη Δικαιοσυνη για να στηνει σκευωριες αλλα και να κανει "δουλειες" στο "μαγαζι" του Μαξιμου, που επιχειρησε να ελεγξει τα ΜΜΕ και συνολικα την ενημερωση οπως στα ολοκληρωτικα καθεστωτα, που χρεωσε 200 δις τον ελληνικο λαο (Τομας Βιζερ) επειδη επαιζαν στα ζαρια τις τυχες της χωρας, που σε τελευταια αναλυση δεν ειχαν κανενα ηθικο ερμα, ηταν παληανθρωποι οπως ειπε ο Λοβερδος. Επειδη η κοινωνια τωρα καταλαβαινει, δεν θα εχει καμια διαθεση να αυτοκτονησει ξαναφερνοντας στην κυβερνηση την επικινδυνη συμμορια των τυχοδιωκτων, καιροσκοπων, αμοραλιστων, τυχαρπαστων.

Αποκλείεται

Καλυτερη απο τον Σύριζα που το 2018 μας εβγαλε απο τα μνημονια και άφησε στα ταμεία 37 δις πλεόνασμα αποκλείεται να είναι. Σε κάμποσο καιρό ο Κουλης σου θα μας ξαναβάλει στα μνημόνια. Τότε να σε δω τι θα λες.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία