Σύντροφοι, προσοχή: όλοι για τον σοσιαλισμό «παλεύουμε», με φρεγάτες, πρόσφυγες και Σόρος
koutras_xaralampos

Μπάμπης Κούτρας

Σύντροφοι, προσοχή: όλοι για τον σοσιαλισμό «παλεύουμε», με φρεγάτες, πρόσφυγες και Σόρος

Οπως στη ζωή, έτσι και στην πολιτική η αλαζονεία, η υπεροψία και η αμετροέπεια είναι ορισμένα από τα πλέον θανάσιμα αμαρτήματα στα οποία υποπίπτουν όσοι ασχολούνται με τα κοινά.

Η διαβόητη, για παράδειγμα, φράση «Συντρόφισσες και σύντροφοι, για τον σοσιαλισμό αγωνιζόμαστε όλοι…» που είχε εκστομίσει πριν από πολλά-πολλά χρόνια ο τότε τσάρος της ελληνικής οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου όχι μόνο δεν ξεχάστηκε ποτέ, αλλά αυτές τις ημέρες βγήκε στην επικαιρότητα και επιβάρυνε περισσότερο τη θέση του παλαίμαχου πολιτικού που είναι αντιμέτωπος με βαρύτατες κατηγορίες, οι οποίες τον οδήγησαν στον Κορυδαλλό.

Τα πλήθη των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που είχαν επανειλημμένα δείξει την προτίμησή τους στο πρόσωπό του παραληρούσαν στο άκουσμα των μεγαλοστομιών του εκλεκτού τους. Οπως πολύ περισσότερο έκαναν με τον Ακη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος γνώρισε την αποθέωση των πολιτικών φίλων του όταν έφτασε μια ανάσα από την πρωθυπουργία προτού βρεθεί στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και παραδοθεί στη σαγήνη του εύκολου πλουτισμού και στον χορό της μίζας που είχε στηθεί με τα εξοπλιστικά προγράμματα εκείνης της περιόδου.

Κακά τα ψέματα, ο χώρος του υπουργείου Αμυνας αποτέλεσε τα προηγούμενα χρόνια εστία διαφθοράς, καθώς η τουρκική προκλητικότητα αύξησε δραματικά τις ανάγκες για προμήθειες οπλικών συστημάτων και οι αδιαφανείς διαδικασίες που, δυστυχώς, επικρατούσαν άφηναν μεγάλα περιθώρια για εκτροφή σκανδάλων και καταλήστευση του δημόσιου χρήματος με μίζες, αλλά και αγορές υλικών που δεν είναι βέβαιο ότι αντιστοιχούσαν και τόσο στις πραγματικές ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων.

Το μεγαλύτερο, ωστόσο, δυστύχημα είναι ότι παρά τις αποκαλύψεις που οδήγησαν στη φυλάκιση παλαιότερα του Τσοχατζόπουλου και στην πρόσφατη προφυλάκιση του Παπαντωνίου σχεδόν τίποτε δεν έχει αλλάξει όλα αυτά τα χρόνια που έχουν περάσει, αφότου οι δύο αυτοί πολιτικοί του ΠΑΣΟΚ έβαλαν το χέρι στο μέλι.

Τα όσα ήρθαν στο φως πριν από μερικούς μήνες αναφορικά με την απόπειρα πώλησης βλημάτων του Ελληνικού Στρατού στη Σαουδική Αραβία κατέδειξαν ότι το βασίλειο της αδιαφάνειας παραμένει. Με την πλειοψηφία που διαθέτει στη Βουλή η σημερινή κυβέρνηση, κατάφερε να επιβάλει την «ομερτά», εμποδίζοντας τη διερεύνηση των καταγγελιών που είχαν έρθει στη δημοσιότητα, με τις πληροφορίες να λένε ότι αυτός ήταν ένας από τους λόγους που συγκρούστηκαν στο επεισοδιακό Υπουργικό Συμβούλιο της 16ης Οκτωβρίου ο Πάνος Καμμένος και ο Νίκος Κοτζιάς.

Η συγκεκριμένη υπόθεση δεν ήταν η μόνη που δεν επιτράπηκε να ερευνηθεί, παρά την έντονη οσμή σκανδάλου που ανέδυαν τα στοιχεία που πήγαν στη Βουλή και στη Δικαιοσύνη. Μόνο τον τελευταίο μήνα είχαμε μια πλειάδα ακόμη αντίστοιχων υποθέσεων, όπως οι καταγγελίες για διασπάθιση των κονδυλίων για το Προσφυγικό, η αγορά σκοπιανής εταιρείας από τη ΔΕΗ την παραμονή της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι ισχυρισμοί Καμμένου για τις χρηματοδοτήσεις από τον Τζορτζ Σόρος, οι απευθείας αναθέσεις στην ΕΡΤ, το χαμηλό τίμημα για την παράταση της σύμβασης του «Ελ. Βενιζέλος» ή η αλλαγή των όρων στη σύμβαση για τον σταθμό μεταφορτώσεως του Θριασίου.

Σε όλες αυτές τις υποθέσεις, οι νυν κυβερνώντες επέλεξαν να ακολουθήσουν την πεπατημένη που γνωρίσαμε πολλές φορές στο παρελθόν. Οι κατέχοντες την εξουσία θεωρούν ότι θα κάθονται αιωνίως στην καρέκλα που προσωρινά τους παραχωρήθηκε από τη λαϊκή ψήφο και θα κομπάζουν προκλητικά απέναντι στον Τύπο ή στους πολιτικούς τους αντιπάλους που ζητούν λογοδοσία και διαφάνεια.

Ειδικά οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που κραδαίνουν τόσο προκλητικά τη ρομφαία της κάθαρσης και προσπαθούν να βγάλουν πολιτικό όφελος με σκάνδαλα που καταρρίπτονται σαν χάρτινος πύργος, θα έπρεπε να είναι διπλά προσεκτικοί. Διότι δεν είναι δυνατόν να στήνεις σκευωρίες σαν τη Novartis, κατηγορώντας επιλεκτικά όσους θεωρείς ότι είναι πολιτικοί σου αντίπαλοι, ή να ομολογείς ότι χρειάζεται να μπουν κάποιοι φυλακή για να αυξήσεις τις πιθανότητες να πας καλά στις εκλογές και να μη σκέφτεσαι ότι «ρόδα είναι και γυρίζει».

Αν δυσκολεύονται να το καταλάβουν, ας δουν το ύφος του Γιάννου Παπαντωνίου, ο οποίος έμοιαζε κεραυνοβολημένος καθώς, με τις χειροπέδες στα χέρια, οδηγείτο στο όχημα που θα τον μετέφερε στον Κορυδαλλό. Και αφού συγκρίνουν την εικόνα του αυτή με το αγέρωχο ύφος που είχε όταν αγόρευε από το βήμα της Βουλής ή από τα πάνελ διεθνών συνεδρίων, μπορεί εύκολα να αντιληφθούν ότι «αλλάζουν οι καιροί» και πρέπει να είμαστε «καθαροί».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ