Πότε θα γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για τον Μωάμεθ και το Ισλάμ το Netflix;
alagh

Μιχάλης Στούκας

Πότε θα γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για τον Μωάμεθ και το Ισλάμ το Netflix;

Η απαράδεκτη δραματοποιημένη σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μέγας Αλέξανδρος: Η γέννηση ενός Θεού» του Netflix προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες και, έστω και με μια μικρή χρονική καθυστέρηση, την αντίδραση της Υπουργού Πολιτισμού κυρίας Λίνας Μενδώνη, η οποία κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής μια σειρά από ιστορικές ανακρίβειες που περιέχονται, στο φερόμενο ως, ιστορικό ντοκιμαντέρ του αμερικανικού συνδρομητικού καναλιού

Βέβαια απορούμε για το τι νόημα έχει η κατάθεση των ιστορικών αυτών ανακριβειών στα πρακτικά της Βουλής. Ποιοι, ας πούμε, θα μάθουν τα τερατώδη ψέματα που υπάρχουν στη σειρά ντοκιμαντέρ του Νetflix με αυτή την ενέργεια; Κατά την άποψή μας έπρεπε να γίνει επίσημη διαμαρτυρία από την κυβέρνηση προς το κανάλι, να ζητήσει να αναφερθούν όλες αυτές οι ιστορικές ανακρίβειες, ενώ παράλληλα να αφήσει να αιωρείται και η πρόθεση για περαιτέρω ενέργειες από ελληνικής πλευράς.

Πριν λίγους μήνες το Netflix, μας είχε παρουσιάσει τη μαύρη Κλεοπάτρα, θίγοντας πάλι, έστω και έμμεσα την αρχαία ελληνική ιστορία και τον ελληνικό λαό. Η Αίγυπτος αντέδρασε πιο έντονα, ενώ, αν δεν κάνουμε λάθος, από ελληνικής πλευράς δεν υπήρχε κάποια ιδιαίτερη επίσημη αντίδραση.

Γενικότερα υπάρχει μια τάση στις ξένες ταινίες που ασχολούνται με την αρχαία ελληνική μυθολογία και ιστορία, σοβαρής παραποίησης μυθικών, αλλά και ιστορικών στοιχείων. Αν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί επιθυμούν να ξαναγράψουν, όπως αυτοί θέλουν, την ιστορία κάποιων λαών, ας ξεκινήσουν από τη δική τους και ας μην ασχολούνται με την ελληνική, την οποία όχι απλά αλλοιώνουν, αλλά διαστρεβλώνουν ποικιλοτρόπως.

Μαύροι αρχαίοι Έλληνες, μυθικές και ιστορικές φιλίες που μετατρέπονται αυθαίρετα και ατεκμηρίωτα σε ομοφυλοφιλίες, παραποίηση ιστορικών γεγονότων, που είμαστε βέβαιοι ότι δεν οφείλεται σε άγνοια κάποιων επιστημόνων, αλλά εξυπηρετεί ύποπτα συμφέροντα και προσβάλλει τα εκατομμύρια των Ελλήνων.

Κλείσιμο
Τα σχόλια ορισμένων καναπεδάτων και επιδοματούχων που διαβάζουμε, και σε άρθρα μας, που προσπαθούν, μάταια βέβαια να αποδημήσουν τη λαμπρή ελληνική ιστορία, δυστυχώς προβάλλονται ως ιστορικές αλήθειες από το Netflix και άλλους.

Αλήθεια, ποιο θα είναι το επόμενο ντοκιμαντέρ του Netflix; Κάποιο που θα παρουσιάζει τους Πέρσες ως τουρίστες που εκδιώχθηκαν από τους αφιλόξενους Έλληνες; Κάποιο που θα παρουσιάζει ως Αλβανούς τους ήρωες του 1821, οι οποίοι ήταν τόσο μεγαλόψυχοι που δεν ελευθέρωσαν την, ανύπαρκτη τότε, πατρίδα τους, αλλά την Ελλάδα; Η μήπως κάποιο που θα παρουσιάζει τους Έλληνες ως εισβολείς και σφαγείς στη Μικρά Ασία και τους Τούρκους ως αμυνόμενους, που το μόνο που έκαναν ήταν να απομακρύνουν, με ευγενικό τρόπο και με δάκρυα στα μάτια τους Μικρασιάτες Έλληνες;

Ας μην δίνουμε ιδέες, γιατί κάποιοι, πανίσχυροι όπως φαίνεται μισέλληνες, δεν αποκλείεται να σκεφτούν και χειρότερα… Εδώ βέβαια, είναι τεράστια και διαχρονική η ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων, που δεν φρόντισαν να προβάλλουν μέσα από κινηματογραφικές ταινίες ή έστω δραματοποιημένα ντοκιμαντέρ την ελληνική ιστορία στην πραγματική της μορφή και διάσταση και επίσης, μέσω των πρεσβειών μας στο εξωτερικό, να φροντίσουν ώστε οι ξένοι, να μάθουν την πραγματικότητα. Και στο κάθε «χτύπημα» από ξένες ταινίες ή σειρές, η ελληνική αντίδραση είναι, επιεικώς χλιαρή. Πώς θα αντιδρούσαν π.χ. οι Αμερικανοί αν γυριζόταν στην Ελλάδα ένα ντοκιμαντέρ που θα περιέγραφε με λεπτομέρειες τα εγκλήματα που έγιναν σε βάρος των αυτοχθόνων κατοίκων της Αμερικής; Πώς θα αντιδρούσαν οι Ευρωπαίοι, αν πάλι ένα ελληνικό ντοκιμαντέρ παρουσίαζε τον τρόπο ζωής τους και τις συνήθειές τους από τα προχριστιανικά χρόνια ως τον ύστερο Μεσαίωνα; Μήπως θα ξεσηκωνόταν το σύμπαν εναντίον της Ελλάδας και θα κινδυνεύαμε και με αντίποινα;

Και εν πάση περιπτώσει, αφού το Netflix έχει μία ιδιαίτερη προτίμηση, απ’ ότι φαίνεται στην ιστορία, μήπως ήρθε η ώρα να γυρίσει και μια σειρά ιστορικών ντοκιμαντέρ για τον Μωάμεθ και το Ισλάμ; Άλλωστε, σχεδόν δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πιστεύουν στο Ισλάμ. Πρόκειται για μια τεράστια αγορά, που θα φέρει σίγουρα στο κανάλι τεράστια κέρδη. Αν συνεχίσει βέβαια να υπάρχει το Netflix μετά από μια απλή παράθεση γεγονότων γύρω από τον Μωάμεθ, το Κοράνι και τους Μωαμεθανούς. Αρκούν μερικές αναφορές για την εξάχρονη Αϊσέ που παντρεύτηκε ο Μωάμεθ, τις απόψεις του Ισλάμ για τις γυναίκες, τους ομοφυλόφιλους κ.λπ., το πώς κατόρθωσαν οι Μωαμεθανοί να εξαπλωθούν τόσο γρήγορα (δεν αρκούν η αναφορά στην καταπιεστική μερικές φορές συμπεριφορά των Βυζαντινών και η επαχθής φορολογία των πληθυσμών στα νοτιοανατολικά σύνορα της αυτοκρατορίας) , τους βίαιους εξισλαμισμούς, τις σφαγές μωρών, γυναικόπαιδων και ανήμπορων ηλικιωμένων, που δυστυχώς τις βίωσε πολύ σκληρά ο ελληνισμός. Και μετά τη σύντομη αναφορά σε όλα αυτά, να υπάρχουν και περιγραφές για τα σημερινά ισλαμικά κράτη.

Για τις απάνθρωπες ποινές που επιβάλλονται (π.χ. δεκάδες ραβδισμοί) σε όσες γυναίκες δεν φορούν σωστά την μπούρκα, την απάνθρωπη μεταχείριση των ομοφυλόφιλων, με αποκορύφωμα το γκρέμισμά τους από ψηλά κτίρια ως τιμωρία, την πολυγαμία κ.λπ. Τολμά το Netflix που με περισσή ευκολία παραποιεί την ελληνική, κατά βάση, ιστορία, να παρουσιάσει τις αλήθειες που αναφέραμε παραπάνω για τον Μωάμεθ και το Ισλάμ; Μάλλον όχι, γιατί γνωρίζει ότι με παρουσίαση κάποιου ανάλογου θέματος, θα έπαιζε κορόνα – γράμματα την ίδια του την ύπαρξη.

Η κυρία Μενδώνη, παράλληλα με την κατάθεση των στοιχείων που αναφέραμε παραπάνω στα πρακτικά της Βουλής τόνισε ότι «το Υπουργείο Πολιτισμού δεν ασκεί λογοκρισία στην τέχνη». Συμφωνούμε μαζί σας κυρία Μενδώνη, αρκεί να πρόκειται για τέχνη και όχι «τέχνη». Με το πρόσχημα ότι «κάνουμε τέχνη», κάθε καλοκαίρι διάφοροι σκηνοθέτες ασελγούν πάνω σε αριστουργήματα αρχαίων Ελλήνων τραγικών και κωμικών ποιητών. Άλλες και άλλοι πάλι, με το πρόσχημα ότι «κάνουμε σάτιρα», εμφανίζονται ως διάδοχοι του Αριστοφάνη, καταπατώντας δικαιώματα και προσβάλλοντας ανυποψίαστους πολίτες.

Έρχεται τα τελευταία χρόνια το Netflix (διευκρίνιση: δεν είμαστε συνδρομητές του, και να μας πλήρωναν δεν θα γινόμασταν…) και διάφοροι ξένοι παραγωγοί και σκηνοθέτες να δώσουν ένα ακόμα χτύπημα στην Ελλάδα (μήπως η χώρα μας αποτελεί εύκολο στόχο τελικά;) και να οπλίσουν με περισσότερα βέλη τις φαρέτρες των εχθρών της χώρας μας και των εδώ μίσθαρνων οργάνων τους…

Αν επρόκειτο για κάτι μεμονωμένο, θα λέγαμε ότι πρόκειται για μια ατυχή συγκυρία. Δυστυχώς, το ντοκιμαντέρ του Netflix για τον Μέγα Αλέξανδρο αποτελεί συνέχεια μιας γενικότερης αναθεώρησης της ιστορίας και της πραγματικότητας. Η ομοφυλοφιλία σε ταινίες σχετικές με τη μυθολογία και την αρχαία ελληνική ιστορία, χωρίς να τεκμηριώνεται από κάπου, προβάλλεται συνεχώς.

Δεν είμαστε συνωμοσιολόγοι και συνωμοσιολάγνοι για να γράψουμε ότι κάποια σκοτεινά κέντρα εξυφαίνουν σχέδια διάλυσης της Ελλάδας και κατασυκοφάντησης του ελληνισμού. Είναι όμως πλέον πασίδηλο, ότι κάποιοι κύκλοι, με πολιορκητικούς κριούς συνδρομητικά κανάλια όπως το Netflix και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσπαθούν να επιβάλλουν τη δική τους ατζέντα, να αποδομήσουν θεσμούς και κοινωνικές αξίες και να οδηγήσουν την ανθρωπότητα σε μια καινούργια εποχή, όπως την οραματίζονται οι ίδιοι. Θα τα καταφέρουν άραγε ή θα συναντήσουν τέτοιες αντιδράσεις που θα αποτύχουν; Είναι το μεγάλο ερώτημα που αφορά το άμεσο μέλλον και σίγουρα είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνη οποιαδήποτε απάντηση σ’ αυτό…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα