LIVE

Κορωνοϊός

plantzos_kostas

Η εσωτερική υποτίμηση μόλις ξεκίνησε. Ρίξτε τώρα τις τιμές, πριν είναι πολύ αργά για όλους.

Κωστής Πλάντζος

Τα μέτρα που  ανακοίνωσε η κυβέρνηση εξανεμίζουν  το 50%-70% των εισοδημάτων για εκατομμύρια  ελληνικά νοικοκυριά. Οι τιμές όμως και το κόστος διαβίωσης παραμένουν στα ύψη. Πρέπει να πέσουν το συντομότερο, για να ισορροπήσει το πράγμα και να αντέξουμε ως χώρα και ως κοινωνία, αλλιώς θα διαλυθούν οικογένειες και ολόκληρη η αγορά, ανοίγοντας το δρόμο σε λαμόγια και νέου τύπου «κατεστημένα» ή … μαφίες, να κάνουν κουμάντο στον τόπο.  

Πριν ενάμισι  χρόνο έγραφα, όσα βλέπουμε και  θα δούμε από τώρα και μετά. Ήταν Απρίλιος του 2010, πριν καν μπούμε στο  Μνημόνιο, που ο Ντομινίκ Στρος  Καν έλεγε μια κουβέντα ως επικεφαλής του ΔΝΤ - άγνωστος ακόμα τότε στους περισσότερους έλληνες: «η μόνη λύση για την Ελλάδα είναι ο αποπληθωρισμός» είπε.

Τα μέτρα που  ανακοίνωσε η κυβέρνηση εξανεμίζουν  το 50%-70% των εισοδημάτων για εκατομμύρια  ελληνικά νοικοκυριά. Οι τιμές όμως και το κόστος διαβίωσης παραμένουν στα ύψη. Πρέπει να πέσουν το συντομότερο, για να ισορροπήσει το πράγμα και να αντέξουμε ως χώρα και ως κοινωνία, αλλιώς θα διαλυθούν οικογένειες και ολόκληρη η αγορά, ανοίγοντας το δρόμο σε λαμόγια και νέου τύπου «κατεστημένα» ή … μαφίες, να κάνουν κουμάντο στον τόπο.  

Πριν ενάμισι  χρόνο έγραφα, όσα βλέπουμε και  θα δούμε από τώρα και μετά. Ήταν Απρίλιος του 2010, πριν καν μπούμε στο  Μνημόνιο, που ο Ντομινίκ Στρος  Καν έλεγε μια κουβέντα ως επικεφαλής του ΔΝΤ - άγνωστος ακόμα τότε στους περισσότερους έλληνες: «η μόνη λύση για την Ελλάδα είναι ο αποπληθωρισμός» είπε.

Τι μας είπε δηλαδή; Πρέπει να πέσουν μισθοί και τιμές, για να σωθεί η χώρα.  

Τι δεν μας  είπε; Πώς θα γίνει αυτό….  

Εξηγούσα τότε πως, αν είχαμε τη δραχμή, θα τρώγαμε σε μια νύχτα μια μεγάλη υποτίμηση και θα ξυπνούσαμε όλοι φτωχότεροι όπως πχ με Σημίτη υπουργό Οικονομικών που έκανε υποτίμηση  15% -και έχασαν όλοι οι έλληνες γύρω στο 25% με 30% αλλά γλιτώσαμε το ΔΝΤ.  

Τόνιζα πως  αν ρίξουμε όλοι μαζί ταυτόχρονα μισθούς και τιμές πχ 30%, «πιασμένοι χέρι-χέρι», ίσως και να αντέξουμε κάπως στην δίνη της κρίσεως που βυθίζεται η χώρα, ώστε πιο σύντομα να σηκώσουμε πάλι κεφάλι. Εννοείται πως τα εισαγόμενα θα ήταν πανάκριβα αλλά η αγοραστική δύναμη και το κόστος παραγωγής θα «θύμιζαν» εποχές δραχμής –και αυτό δεν θα ήταν και προς θάνατον.

Αν αντιθέτως  ο καθένας ξεχωριστά προσπαθήσει  να αποφύγει το μοιραίο, για να μη χάσει  αλλά και για να επωφεληθεί από  την αδυναμία των γύρω του, τότε οι τιμές θα μειώνονταν πολύ αργά σε σχέση με τους μισθούς. Θα είχαμε «οικογενειακά κραχ» και θα έπαιρνε τουλάχιστον μια δεκαετία για να σπάσουν χιλιάδες «αδύναμοι κρίκοι» της αλυσίδας, ώστε τελικά η χώρα να προσγειωθεί στα κατάλληλα επίπεδα τιμών και μισθών, ώστε να κινηθεί ξανά η οικονομία.

Αυτό το έργο είδαμε και βλέπουμε ως τώρα. Δυστυχώς επί 2 χρόνια οι ηγέτες μας επιλέξανε τη δεύτερη λύση, που μας καταδικάζει και σε πολλά χρόνια ύφεσης. Το κόστος βαρύ: κόβονται μισθοί, μπας και πέσουν οι τιμές, αλλά έτσι γίνεται μια ληστρική αναδιανομή εισοδήματος που τελικά οδηγεί σε θάνατο την χώρα.

Μακάρι η κυβέρνηση  να έβαζε σε διατίμηση τα βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Μακάρι να εφάρμοζε «συμφωνίες κυρίων», για να πέσουν μισθοί και τιμές, όπως έκανε το 2000 ο Ευ. Βενιζέλος ως υπουργός Ανάπτυξης για να πέσει ο πληθωρισμός από 15% σε 2,9% και να μπει η χώρα στην ΟΝΕ. Και αν η ΟΝΕ ήταν τότε το «όραμα», τώρα θα το επέβαλλε η ανάγκη οικονομικής και βιολογικής επιβίωσης ενός έθνους.

Δυστυχώς αυτά δεν έγιναν. Ήμουν και είμαι κατά των «διοικητικών λύσεων» γιατί, αν πιέσεις τεχνητά τιμές και μισθούς σαν ελατήριο, μετά "πετάγονται" ανεξέλεγκτα προς τα πάνω –όπως συνέβη μπαίνοντας στο ευρώ.  

Δεν βλέπω όμως άλλη λύση. Για αυτό ζητούσα το 2001 από τον τότε υπουργό Οικονομικών Ν.Χριστοδουλάκη να παρέμβει στις τιμές, πριν πάνε «στο Θεό» λόγω ευρώ.  

Ο υπουργός τότε μου απάντησε πως «αυτά θα τα ρυθμίσει ο νόμος προσφοράς και ζήτησης». Του τόνιζα ότι ο «νόμος» δεν  λειτουργεί, γιατί ο κόσμος δεν  είχε αίσθηση του ευρώ. Πίστευαν όλοι πως, αφού μπήκαμε στα σαλόνια της ΟΝΕ «όλα θα πηγαίνουν πάντα καλά», πλήρωναν ό,τι να’ναι και όσο-όσο και, άρα, η ζήτηση δεν ρύθμιζε σωστά την προσφορά. Έτσι οι τιμές πήγαν στα ύψη και εκεί εγκλωβιστήκαμε. Μέχρι σήμερα.

Και σήμερα όμως, έχουμε το ίδιο πρόβλημα –από την ανάποδη: ο κόσμος έχασε πάλι την αίσθηση του χρήματος. Ό,τι βγάζει το δίνει σε φόρους, δεν του μένει πια τίποτα, ενώ φοβάται πως «όλα θα πηγαίνουν πια χειρότερα» ή θα χάσει για πάντα και αυτά που θεωρούσε δεδομένα.  

Δεν βρίσκει  πια κανένα αντίκρισμα του κόπου του. Δεν μπορεί να υπολογίσει πόσα «πιάνει» το σπίτι ή το αυτοκίνητό του. Δεν ξέρει για πόσα εκτιμάται πια η δουλειά του. Τι συμφωνία να κάνει; Για 1000 ευρώ το μήνα; Για 500 όπως στην Πορτογαλία; Για 300 όσο στη Βουλγαρία; Για 50-60 ευρώ όπως στην Κίνα και την Ινδία; Καμία αίσθηση του για πόσα λεφτά αξίζει να δουλεύει πχ 8 ή 10 ώρες την ημέρα. Είναι λίγα ή πολλά τα 700 ευρώ για 12ωρο ως πωλήτρια σε κατάστημα; Θα βρει αλλού καλύτερα; Ή θα μείνει άνεργη και άφραγκη, οπότε δεν θα έχει γάλα το παιδί της;

Κάποιος λοιπόν πρέπει να δώσει τώρα το στίγμα για  το ποιο είναι το «κατάλληλο» ύψος τιμών και μισθών. Έστω και δια  νόμου. Και εγώ θέλω ελεύθερες  διαπραγματεύσεις με τον εργοδότη, ναι, να εξαργυρώνει ο υπάλληλός  του την «υπεραξία» του, αλλά ποια είναι τώρα πια η «αξία»; Να μπορεί πχ να βγάλει λεφτά για ένα πιάτο φαΐ , να αγοράσει καινούργια ρούχα ή φίρμες όπως συνήθιζε ως τώρα;  

Αν πρέπει να το καθορίσει  η αγορά και η «προσφορά και ζήτηση», τότε σίγουρα θα περάσουν δεκαετίες για να μπουν ξανά σε σειρά τα πράγματα. Ως τότε, προβλέπω διάλυση. Και αυτό δεν συμφέρει ούτε κάποιους που τώρα ορέγονται «ευκαιρίες» για εύκολα κέρδη. Ας το σκεφτούν και αυτοί, αφού δεν το σκέφτεται η κυβέρνηση.
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (21)

Ζήσιμος

Είσαι πολύ μπροστά μεγάλε.. Μα καλά, σε διάβαζε και μετά βγήκε και είπε "επιστρέφουμε στο 2004"; Τουλάχιστον θα θυμηθεί να ρίξει και τις τιμές, όπως λες ότι έκανε πριν 10 χρόνια;

Κωστας Τ.

 Σωστο το αρθρο και πολλα απο τα σχολια ως προς τον καθορισμο του προβληματος. Η λυση ομως εξακολουθει να διαφευγει. Πολλες απο τις προτασεις βασιζονται σε μια ομοιομορφη και συντεταγμενη μειωση των τιμων μαζι με τους μισθους. Η δυσκολια του εγχειρηματος ειναι και ο λογος που ολοι φοβουνται τον αποπληθωρισμο περισσοτερο απο τον πληθωρισμο. Αν λογικα απορριψουμε την εξοδο σε δραχμη, η μονη πιθανοτητα ειναι το παγωμα των ευρωπαικων υποχρεωσεων στην ελευθερη διακινηση αγαθων και η επιβολη διατιμησης στα βασικα προιοντα, με συγχρονη πριμοδοτηση της ντοπιας παραγωγης. Αυτη ομως ειναι μια πολιτικη λυση που χρειαζεται πειθαρχια και σοβαρο ηγετη, κι εκει δυστυχως κολλαμε.

Pavlos404

 Αυτά δεν γίνονται πουθενά άλλο δραχμή άλλο ευρώ μην τα μπερδεύουμαι έχεις δεί ένα προϊόν φθηνό εδώ έχουμε οργανωμένη αισχροκέρδεια με πρώτο μαυραγορίτη το κράτος. Δέν υπάρχει λύση χωρίς χρεοκοπία ο λαός θα πεινάσει και οι πλούσιοι μαυραγορίτες θα γίνουν πλουσιότεροι πιο απλά δεν γίνεται θα μας πάρουν οτι έχουμε και μετά θα μας πετάξουν στον σύγχρονο καιάδα της ανεργείας και της ανέχειας. Ο Έλληνας είναι το μαύρο πρόβατο γιατί έχει το γονίδιο του ανθρωπιστή και αυτό μάλλον τους ενοχλεί πολύ για να πραγματοποιησουν τα σχέδια τους.

Ελένη - Κωνσταντινούπολη

 Καλησπέρα σας. Πράγματι στην Ελλάδα πρέπει να υπάρξει μια μαζική υποτίμηση τόσο των τιμών και των προσφερόμενων αγαθών υπηρεσιών. θυμίζω πως το 2001-2002, εμείς εδώ στη Τουρκία, έχοντας εναν πληθωρισμό κοντά στο 95% και με μια Λίρα που τότε κόστιζε 1 ευρώ = 2,950,000TL - προ της αφαίρεσης των μηδενικών, έγιναν διαδοχικά 3 υποτιμήσεις, θεσμοθετημένη μείωση τιμών απο τη κυβέρνηση της Άγκυρας και φυσικά υπήρξαν και οι ανάλλογες πρόνοιες απο την πλευρά των τραπεζών ώστε να σταματήσουν πλειστηριασμοί -για πάσης φύσεως οφειλές - προτού υπάρξει μια μαζική οικονομική κατάρρευση ειδικά στις πόλεις. Αποτελεί απορίας άξιο σε όλη την Ελληνική διασπορά, πως η Κυβέρνηση -ανδρείκελα των Αθηνών : 1) Δεν μπορούν να ελέγξουν τις τιμές σε όλες τις υπηρεσίες και τα καρτέλ 2) Πως δεν μπορούν να ελέγξουν και να προστατεύσουν τα εισοδήματα των κατώτερων και μεσαίων στρωμάτων 3) Για πιο λόγο δεν κυνηγούν τη Φοροδιαφυγή 4) Για πιο λόγο αφήνουν να υποφέρει η Ελληνική Οικογένεια μέσα σε μια πρωτοφανή κατάσταση, απαξίωσης, μαζικής κοινωνικής ταπείνωσης και μειοδοσίας των Ελλαδιτών Πολιτικών προς τις Βρυξέλλες. Εύχομαι Θεία Επιφοίτηση εις τας Αθήνας :)

ΜΑΧΑΩΝ

...Έσωτερική ύποτίμησι (λέει, λέει...)."Εεεελα μωρέ τώρα, γίνονται αύτά τά πράαααγματα ...τώρα ;;; Γίνονται ;;;...Στό πιό σκληρό ...Νόμισμα ;;; Είναι, "οχι είναι , ποτέ δυνατόοοον ;;;; Τς,τς,τς,τς,...Βρέ μπάς καί είναι προβοκατόρικο τό δημοσίευμα ...ΕΝΑΝΤΙΑ στήν ...Λαοπρόβλητη κυβέρνησι,τού ...μικρού τού Μεεεγάλου ;;;;...Βρέ μπάς κι`είναι ;;;;....άφού τό...Εύρώ είναι,...Σταθερό ...Νόμισμα. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ

Σωστό το άρθρο. Η αρχή θα γίνει από τα σπίτια. Αν δεν καταλάβουμε όλοι ότι τα 200.000 και 300.000 ευρώ που νομίζουμε πως αξιζει ένα σπίτι (γιατί τόσο είχαν φτάσει να πουλιούνται σε παλιούς καιρούς) δεν υπάρχουνε πια, αν απεγκλωβιστούμε από την παραμύθα "μη πουλήσω κοψοχρονιά", αν δεν αγωνιστούμε να κλείσουμε συμφωνίες έστω και μπαίνοντας μέσα, την κάτσαμε την βάρκα. Τα Ακίνητα είναι το βαρόμετρο και δίνουν τον τόνο στις τιμές, η Οικοδομή δίνει ώθηση στην Οικονομία και μόνο αν λογικευτούμε μπορούμε να προχωρήσουμε. Σαφώς όλα τα κάνει δύσκολα η Φορολογία, αλλά αν περιμένουμε να πέσει, θα έχουμε πέσει εμείς πρώτοι. Και οι αγοραστές-καταναλωτές, ας βάλουν μυαλό τι και από πού τα αγοράζουν. Είμαστε σε πόλεμο και η αγωνία δεν είναι αν θα κερδίσουμε, αλλά αν θα επιβιώσουμε για να μετρήσουμε τις πληγές μας και μετά να προσπαθήσουμε να ανακτήσουμε ό,τι θα χάσουμε. Το να σταυρώνουμε τα χέρια ή να τα σηκώνουμε για το ανάθεμα, δεν βοηθά στην επιβίωση αλλά μλονο στην εκτόνωση και σε σκυλοκαβγάδες. Ευχαριστώ...

Μένιππος

 Ωραία όλα μισθοί Πακιστάν,παροχές Πακιστάν,είδη σε τιμές Πακιστάν και θα είμαστε στο ευρώ γιατί θυμίστε μου;

NX

 Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι η ελεύθερη αγορα απαιτεί έξυπνους, ενημερωμενους και αποφασιστικους καταναλωτές. Εμείς ιδιαιτερα μετα την είσοδο στο ευρω ξεχάσαμε τα πάντα και εκμηδενισαμε την αξία των χρημάτων. Έτσι οι επιτήδειοι ανέβασαν τις τιμές σε δυσθεωρατα ύψη. Στην αρχή τρελαθηκαμε με τα ακίνητα. Κάποτε πηγαινες στον πωλητή και του έλεγες πόσο μου το δίνεις μετρητά? και σου έκανε έκπτωση. Απο τα μ´εσα του 90 πηγαινες και σου έλεγε ´για μενα όλα μετρητά είναι αφού και αυτός που παίρνει δάνειο μετρητά τα φέρνει ´ άρα μ δανεικά λεφτά η διαπραγμάτευση έφυγε απο τη μέση και οι τιμές στα ύψη. Μαζι με την αξία των ακινήτων όμως πήγαν στα ύψη και τα ενοίκια . Νοικιαζονταν μαγαζιά σε τιμές εξωφρενικές άρα απο κάποια έπρεπε να βγούν αυτα τα νοίκια. Φτάσαμε ο καφέ να κοστίζει για πλάκα 4-6 ευρω σε μαγαζιά και να τον πληρώνει μ άνεση το 90% του κόσμου. Φτάσαμε στην ασχετοσυνη μας να μεταφέρουμε σε 1-2 χρόνια το 1 ευρω σε 1 κατοσταρικο δήλ. 3 φορές πάνω οι τιμές. Ξιπαστηκαμε και αδιαφορησαμε για του επιτήδειους που μας έκλεβαν. Καμιά φορά διαμαρτυρόμασταν αλλ συνεχιζαμε να ψωνιζουμε απο τον εκμεταλλευτή που βριζαμε. Με λίγα λόγια δείξαμε την καταναλωτική μας αμορφωσιά σε μια κοινωνία που εξαφανίζει τον αδύνατο και τον αμορφωτο. Δήλ. Δεν προσαρμοστηκαμε ως λαός στη νέα πραγματικότητα τη ελεύθερης αγοράς. Ως γνωστόν ότι δεν προσαρμόζεται πεθαίνει. Έτσι θα πεθάνουμε και εμείς αν δεν προσαρμοστούν έστω και τώρα. Τιμωρείστε τους ακριβούς, μην ψωνίζεται τα προϊόντα τους κα οδηγείστε τους να κλείσουν. Ο νέοι στη θέση τους θα ξέρουν τι συνέβη στους ακριβούς και θα αλλάξουν βιολί. Είναι η μόνη λύση και είναι στα χέρια μας. Κανείς δεν θα μας βοηθήσει, εμείς θα το κάνουμε. Οι απεργείες δεν λένε τίποτα τα έργα λένε!!!!

VG

Το παράδειγμα του μαϊντανού λέει πολλά  Όταν μπήκαμε στο ευρώ και έγινε η μετατροπή όλων των προϊόντων από τη δραχμή στο νέο νόμισμα (ΧΩΡΙΣ κανέναν έλεγχο) το εν λόγω προϊόν από 50 δρχ την επόμενη ημέρα πουλιόταν 50 λεπτά του ευρώ (175 δρχ δλδ). Μετά από τόσα χρόνια η τιμή του εξακολουθεί να είναι 50 λεπτά, με λίγα λόγια κάποιο έβγαλαν πολύ χρήμα...και μόνο ιδιωτικοί ή δημόσιοι υπάλληλοι ήτανε. Δε νομίζω ότι θα είχε κάποια οικογένεια πρόβλημα αν την επόμενη μέρα η βενζίνη έπεφτε στις τιμές άλλων χωρών (δλδ να μειωθούν οι φόροι της) ή τα βασικά προϊόντα (γάλα, ψωμί κλπ) πουλιόταν σε τιμές πάλι άλλων χωρών. Οι μισθοί πέφτουν τα τελευταία 2 χρόνια, τόσες και τόσες επιχειρήσεις ζητούν και εφαρμόζουν περικοπές από τους εργαζόμενους ή λιγότερες μέρες εργασίας, τα προϊόντα όμως εξακολουθούν να βρίσκονται στα ίδια επίπεδα. Μήπως θα πρέπει επιτέλους και κάποιοι άλλοι να αποφασίσουνε να μειώσουνε τα κέρδη τους;

manos

Ωραία!!!! Τη βρήκαμε τη λύση. Αφού οι μισθοί θα πάνε στο επίπεδο των 250ευρώ (Βουλγαρία) αν πάνε και οι τιμές εκεί θα είμαστε όλοι καλά!!!!!! Λογικά μας κάνετε πλάκα έτσι? Όταν από τα 10ευρώ που κοστίζει κάτι, τα πέντε (5) πάνε σε φόρους και πρέπει να πληρωθούν τα πάγια έξοδα μιας επιχείρησης, τα ασφαλιστικά ταμεία, μισθοδοσία και φυσικά οι προμηθευτές (ναι δυστυχώς τα προιόντα που παρέχουν οι επιχειρήσεις από κάπου τα αγοράζουν και δε τα κόβουν από το χωράφι) θέλω να δω πως ακριβώς θα πέσουν οι τιμές. Αγαπητέ Κύριε Πλάτζο όταν ανοίξετε δική σας επιχείρηση να μας φωνάξετε να ψωνίσουμε από εσάς!!!! Υ.Γ. ΔΕΝ είναι όλες οι επιχειρήσεις "οπτικά είδη", "ρούχα" και "παπούτσια" από την Κίνα. Δείξτε λίγο έλεος με τις εκτιμήσεις σας!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία