LIVE

Κορωνοϊός

tsaousis_kostas

Επιδόματα ανεργίας ή θέσεις εργασίας;

Κώστας Τσαούσης

«Αχός βαρύς ακούγεται, πολλά ντουφέκια πέφτουν…» για τα λογής λογής επιδόματα που κατοικοεδρεύουν στα μέρη μας από δεκαετίες και φαίνεται να είναι ριζωμένα στο βαθύ …κράτος του κάθε Έλληνα και Ελληνίδας. 

Το πώς και το γιατί είναι μια άλλη υπόθεση, ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο της νεοελληνικής παθογένειας αλλά και ένα κορυφαίο στοιχείο που καταδεικνύει την άρνηση κάθε απόπειρας εξορθολογισμού του συστήματος κοινωνικών παροχών.

Αλλά, τα πράγματα στις κοινωνίες που φτιάχνονται από δεσμούς και σχέσεις ανθρώπων δεν είναι ή δεν θα πρέπει να είναι θεωρίες και κατασκευές με υλικό ιδεολογικές αντιλήψεις και προσεγγίσεις παρελθουσών χρήσεων.
Αλλά, ας μιλήσουμε για τα επιδόματα, λοιπόν, δίχως φιοριτούρες. Και ας πάρουμε το παράδειγμα ενός ανέργου συμπολίτη μας, ο οποίος, πέραν όλων των άλλων χαρακτηριστικών στοιχείων του προφίλ του, ανήκει στην ηλικιακή κατηγορία των 55+. Η μια λύση είναι να τον «φορτώσεις» επιδόματα και να κάθεται σπίτι του… Κατ΄ ουσίαν τον καλείς να αποδεχθεί την μοίρα του, να βγει από την αγορά και να περιμένει την βοήθεια ή και την ελεημοσύνη του κράτους.

Μια άλλη, διαφορετική, πολλαπλά εναλλακτική και για αυτό ευεργετική πρόταση θα ήταν να έχεις δημιουργήσει έγκαιρα αξιόπιστες και οικονομικά βιώσιμες δομές και δίκτυα κοινωνικής επιχειρηματικότητας για άτομα άνω των 55 ( «ηλικίες εις τας δυσμάς του εργασιακού βίου»). Για παράδειγμα, ο άνεργος εφόσον θα ήθελα να είναι οικονομικά ενεργός θα μπορούσε να ενταχθεί σε μια κοινωνική επιχείρηση στο τόπο του που θα είχε μια προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο ή μια δημοτική επιχείρηση. Αντί λοιπόν ο άνεργος να στηνόταν στη σειρά του ΟΑΕΔ για επίδομα ανεργίας θα μπορούσε να είχε μια κανονική ζωή συνεχίζοντας την εργασία του σε μια τοπική κοινωνική επιχείρηση που θα δούλευε για λογαριασμό του δήμου της περιοχής του. Και τα λεφτά του ΟΑΕΔ αντί να πήγαιναν στον άνεργο να πήγαιναν για να στηρίξουν έτι περαιτέρω μια βιώσιμη κοινωνική επιχείρηση.

Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί με άτομα και άλλων ευάλωτων ή ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Τα δίκτυα των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων μαζί με προγράμματα δια βίου μάθησης θα μπορούσαν να διαμορφώσουν ένα διαφορετικό πλαίσιο ένταξης και επανένταξης στην αγορά εργασίας δίχως την εύκολη λύση των επιδομάτων.

Όλα αυτά, όμως, για να γίνουν θέλουν δημόσιες πολιτικές που να εμπνέονται από τον ρεαλισμό της πράξης και θα αφήνουν πίσω τους ιδεολογικούς κομπογιαννιτισμούς της εγχώριας κομματοκρατίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (5)

...

Εργασία όχι απασχόληση... Όπως εξυπηρετεί απερχόμενες και επερχόμενες κυβερνήσεις. Επίδομα ανεργίας δίδεται για περιορισμένο χρονικό διάστημα στο 1%των εγγεγραμμένων ανέργων και κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις το συνολικό ποσό δε απέχει μακράν από το να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες ενός πρώην εργαζόμενου 55+, επιχειρηματικότητα σε ποιο ακριβώς περιβάλλον εκείνο που στραγγαλίζει ακόμη και όσους έχουν παραμείνει όρθιοι με αιματηρές θυσίες; Ανακυκλουμενοι άνεργοι που καλύπτουν τις πάγιες ανάγκες του δημοσίου μέσω οκταμηνης εργασίας με αποδοχές στα χαμηλότερα επίπεδα για όλους με προσόντα η χωρίς. Δεν φαίνονται πουθενά μέχρι τους επόμενους που θα κλείσουν τρύπες... Όταν θέλετε να γράψετε για τους χρήσιμους σε όλους ανέργους ερευνήστε το θέμα σας σε βάθος γιατί με επιδόματα δεν επιβιώνει κάποιος ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες που οι ανάγκες είναι πραγματικά τερατώδεις και πολλές φορές αν όχι τις περισσότερες για να προλάβω τους καλοθελητες ούτε "μαύρη" εργασία δεν μπορεί να αναζητήσει λόγω ηλικίας γιατί υπάρχει πάντα η δεξαμενή των νέων ηλικιακά ανέργων που είναι ανεξάντλητη.

Φίσκιλης Άγγελος

Με αυτό το κείμενο απευθύνουμε ανοικτή πρόσκληση προς κάθε φορέα του Δημόσιου Ευρύτερου Δημόσιου Δημοτικού και Ιδιωτικού τομέα για συνεργασία στην ανάπτυξη δράσεων τοπικού η περιφερειακού ενδιαφέροντος για την δημοσιοποίηση της Κοινωνικής Οικονομίας και πως μέσω αυτής μπορεί να υπάρξει τοπική ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας από ευάλωτες ομάδες προς όφελος της κοινωνίας μας. Μια ιδιωτική πρωτοβουλία που βρίσκεται σε εξέλιξη από το τέλος του 2012 μέσα από την ενημερωτική σελίδα KoinSEp.Org όλα αυτά τα χρόνια έχει παράσχει τεράστιο υποστηρικτικό έργο με κορύφωση την Μοναδική Βράβευση που έλαβε τον Μάιο του 2017 στο έκτο συνέδριο για την Κοινωνική Οικονομία που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όπου αναγνωρίστηκε το έργο που έχει επιτελέσει όλα αυτά τα χρόνια. Η πύλη αυτή έχει υποστηρίξει πάνω από 240 ΚοινΣΕπ για την δημιουργία τους όλα αυτά τα χρόνια και συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό να το κάνει αυτό. Εγκρίθηκε η Δημιουργία Φορέα με την μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας με τον Διακριτικό τίτλο {Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και Υποστήριξη – Social Entrepreneurship and Support} με έδρα τον Δήμο Αθηναίων και με γραφείο στο κέντρο της Αθήνας μόνο 230 μέτρα από την πλατεία Ομονοίας όπου έτοιμο να σας υποδεχθεί για να σας παράσχει τις υπηρεσίες της. Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και Υποστήριξη – Social Entrepreneurship and Support https://bit.ly/2Xps7dY

air bnb

air bnb

μακιςςς

σωστό μεν αλλά όχι άλλο δημόσιο. Γινεται και αυτό που λέτε στην χειρότερη αλλά ακόμα καλύτερο είναι επένδυση σε νέα επιχειρηματικότητα. Ούτως ή άλλως νέα επιχείρηση χωρίς μίνιμουμ έναν υπάλληλο σχεδόν δε νοείται. είναι καλύτερο οι θέσεις να είναι αληθινές και όχι εικονικές. Το έχουν κάνει πολλές χώρες οπότε τα μοντέλα υπάρχουν έτοιμα και δοκιμασμένα.

Rep

Το άρθρο ακούγεται στα ελληνικά αυτιά, σαν να έρχεται από άλλο πλανήτη και την αιτία την αναφέρεται στην τελευταία πρόταση του άρθρου. Αμφιβάλλω εάν ακόμη και η ΝΔ έχει τη βούληση να εφαρμόσει τέτοιες πολιτικές. Καλά για το ΣΥΡΙΖΑ δεν το συζητώ με τίποτα. Τέτοιες πολιτικές εφαρμόζονται στις ΗΠΑ και κάποιες Ευρωπαικές χώρες από κόματα γνήσια φιλελεύθερα που ενεργούν με βάση την απλή και άδολη κοινή λογική.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία