Εναλλακτική Πυροπροστασία με τη συμβολή της Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών
kalabrouziwtis

Ιωάννης Κ. Καλαβρουζιώτης

Εναλλακτική Πυροπροστασία με τη συμβολή της Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών

Η ασφαλής επαναχρησιμοποίηση υγρών αστικών αποβλήτων ενός βιολογικού καθαρισμού μπορεί να αξιοποιηθεί για την άρδευση συγκεκριμένων καλλιεργειών, καθώς και για άλλες αστικές χρήσεις, όπως για παράδειγμα η πυρασφάλεια, και ως εκ τούτου είναι δυνατόν να επιτευχθεί εξοικονόμηση νερού.

Αυτό είχαμε την ευκαιρία να τονίσουμε ένα μήνα πρίν μεταξύ άλλων στα πλαίσια του Διεθνούς Συνεδρίου “Protection and Restoration of the Environment XIV”, στην Θεσσαλονίκη, όπου παρουσιάσαμε με την πτυχιούχο κα Μαρία Ζέρβα , που εκπόνησε Μάστερ στην Διαχείριση των αποβλήτων στο ΕΑΠ, μια μελέτη περίπτωσης που αφορά σχεδιασμό και μεθοδολογία πυρόσβεσης στο βιομηχανικό πάρκο Γλαύκος της Πάτρας, χρησιμοποιώντας  επεξεργασμένα απόβλητα της ΔΕΥΑΠ.

Η χρήση του επεξεργασμένου αποβλήτου στην πυρασφάλεια είναι μια από τις καινοτόμες λύσεις στις σύγχρονες πόλεις και σε επιλεγμένες περιοχές , αφού η κυριότερη χρήση των αποβλήτων αναφέρεται διεθνώς στην άρδευση  μια και το 86% της συνολικής ανάγκης σε ζήτηση νερού στην Μεσόγειο αλλά και στην Χώρα μας, πηγαίνει στη γεωργία, πηγαίνει στο έδαφος, πηγαίνει για τις καλλιέργειες.

Στην μεθοδολογία αυτή θα πρέπει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού, δηλαδή τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά, να βρίσκονται μέσα στα όρια τα οποία δίνουν οι διεθνείς οργανισμοί και ιδιαίτερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αλλά και η Κοινή Υπουργική Απόφαση που έχει εκδοθεί πρόσφατα γι’ αυτόν το σκοπό και καταγράφει επακριβώς τις συγκεντρώσεις που θα πρέπει να έχουν αυτού του είδους τα απόβλητα, όταν βέβαια έχουν επεξεργαστεί.

Στην πραγματικότητα απαιτούνται διαχειριστικά σχέδια για τις όποιες εφαρμογές και κατηγοριοποιήσεις της επαναχρησιμοποίησης και σημαντικό λόγο διαδραματίζουν οι Περιφέρειες οι Φορείς των αγροτών αλλά και οι κατά τόπους ΔΕΥΑ. Επειδή όλα αυτά δεν θα έπρεπε να είναι νεωτερισμοί για τη χώρα μας, αφού ήδη έχουν πάρα πολύ μεγάλη εφαρμογή στο εξωτερικό, θα απαιτηθεί μια ιδιαίτερη συνεργασία όλων των υπηρεσιών και των φορέων, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτά τα διαχειριστικά σχέδια.

Η πυροπροστασία σε δήμους που διαθέτουν εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων δύναται να αποτελέσει μια σημαντική νέα μεθοδολογία στην αστική προστασία μιάς σύγχρονης πόλης αλλά και σε περιοχές όπου βρίσκονται οι αρχαιολογικοί μας χώροι. Βασική προϋπόθεση η θέληση και η βούληση της Πολιτείας να προχωρήσει τέτοια διαχειριστικά σχέδια σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα αλλά και την Αυτοδιοίκηση. Ένα τέτοιο εγχείρημα θα χει την συμπαράσταση των τοπικών κοινωνιών που θα συνεισφέρουν στην επιτυχία του.

Τέλος η  προτασή μας αυτή , προϊόν ερευνητικής μας μελέτης της τελευταίας δεκαπενταετίας αναφορικά με την επαναχρησιμοποίηση, δυστυχώς καθίσταται επίκαιρη μετά την τραγική κατάληξη της πρόσφατης πύρινης καταστροφής στην Αττική που σκόρπισε σε λίγες ώρες μεγάλο αριθμό θυμάτων συνανθρώπων μας. Ώρα αποφάσεων για την Πολιτεία όχι μόνον στην απόδοση των όποιων ενδεχόμενα ευθυνών αλλά στο να ακουμπήσει και να σχεδιάσει με μια διαφορετική μεθοδολογία την πυροπροστασία τουλάχιστον σε συγκεκριμένες περιοχές της πατρίδας μας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ