tziovaras_grigoris

Ναι στα αυτονόητα, όχι στους ψυχαναγκασμούς

Γρηγόρης Τζιοβάρας

Καμία κυβέρνηση δεν προέρχεται από παρθενογέννηση. Τα στελέχη που απαρτίζουν όλες τις κυβερνήσεις του πλανήτη έχουν παρελθόν, απόψεις, θέσεις, νοοτροπίες και κουβαλούν ψυχολογικές «αποσκευές» που δεν εξαφανίζονται με την υπουργοποίησή τους.

Το ίδιο προφανώς συμβαίνει και με τη νεοσχηματισθείσα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι άνθρωποι που τη συγκροτούν διαθέτουν ο καθένας τους το δικό του ταπεραμέντο. Και όσο αλήθεια και αν είναι ότι ο πρωθυπουργός προσπάθησε να τους περάσει από διαδικασίες αξιολόγησης, άλλο τόσο γεγονός αναμφισβήτητο αποτελεί ότι δεν υπάρχει… καλούπι που να βγάζει ομογενοποιημένα κυβερνητικά στελέχη.

Γι΄ αυτό και δεν είναι να απορεί κανείς με κάποιες πρώτες αρρυθμίες, ου μην αλλά και αστοχίες, που παρατηρούνται στην μέχρι τούδε κυβερνητική λειτουργία. Το χρονικό διάστημα που έχει διανυθεί είναι σαφώς πολύ μικρό για να εξαχθούν αξιόπιστα συμπεράσματα.
Παρά ταύτα εκείνο που είναι δύσκολο να αρνηθεί όποιος δεν διακατέχεται από ακραία προκατάληψη είναι ότι αυτή η κυβέρνηση αν εκπλήσσει για κάτι είναι επειδή τις περισσότερες φορέςκάνει απλώς τα… αυτονόητα.

Είναι αλήθεια ότι επί πολλά χρόνια η χώρα μας είχε καταληφθεί από μια παρανοϊκή υψιπέτεια που εμπόδιζε τόσο τους κάθε λογής ταγούς όσο και τους απλούς πολίτες να συνεννοηθούν για το τι ήταν γεγονός και τι αποτελούσε συλλογική φαντασίωση ή ατομική αυταπάτη και να αποφασίσουν τι υλοποιείται άμεσα και χωρίς χρονοτριβή και τι απαιτεί χρόνο για να ωριμάσει.

Κλόουν της πολιτικής παρίσταναν τους υπουργούς αλλά δεν καθόταν, δήθεν, στην υπουργική καρέκλα για να μην… αλλοτριωθούν, όπως έλεγαν στο πόπολο. Χωρίς, όμως, οι βερμπαλισμοί αυτού του είδους να τους εμποδίζουν να κάνουν χρήση όλων των προνομίων της εξουσίας  που απολάμβαναν ως λάφυρο που κέρδισαν στη μάχη.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει μέχρις στιγμής να αφήνει πίσω πολλές από αυτές τις παθογένειες, όχι γιατί έχει να επιδείξει σπουδαίο έργο, αλλά επειδή τις περισσότερες φορές κάνει αυτονόητα πράγματα. Γεγονός που στις μέρες μας προσομοιάζει με… επαναστατική πράξη.
Δεν είναι λίγοι όσοι τα τελευταία χρόνια έχουν επισημάνει ότι η Ελλάδα για να πάει μπροστά και να γίνει μια κανονική χώρα εκείνο που χρειάζεται είναι μια… επανάσταση: η επανάσταση του αυτονόητου.

Ας δούμε δύο απλά παραδείγματα που σχετίζονται με τη μεγαλύτερη τραγωδία των τελευταίων χρόνων που έζησε πριν από ένα χρόνο η ελληνική κοινωνία επειδή στο Μάτι δεν έγιναν – πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και στη συνέχεια του δράματος- πολλά από αυτά που σε κάθε κανονική χώρα θα είχαν γίνει.
Σε ελάχιστες μέρες αφότου ανέλαβε τα ηνία της χώρας, η νέα κυβέρνηση συνεννοήθηκε με ιδιώτες για να καθαρίσουν (χωρίς κόστος για το Δημόσιο) το επικίνδυνο οικόπεδο, όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες τόνοι καύσιμης ύλης. Και ταυτόχρονα «έπεσε με τα μούτρα» για να βρει λύση στο θέμα του συστήματος αποστολής SMS σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Ένα χρόνο μετά τη φονική πυρκαγιά, στην οποία χάθηκαν αδίκως 102 συνάνθρωποί μας και αφού η κυβέρνηση Τσίπρα δεν είχε προχωρήσει το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης 112, η νέα κυβέρνηση έκανε κάτι πραγματικά απλό: συνεργάστηκε με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για την υλοποίηση μιας ενδιάμεσης λύσης, ούτως ώστε να υπάρχει δυνατότητα προειδοποίησης των πολιτών για φυσικούς κινδύνους με γραπτό μήνυμα, μέχρι να λειτουργήσει το 112 έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Από την άλλη, ωστόσο, εξίσου  αυτονόητο είναι ότι μερικά πράγματα χρειάζονται χρόνο για να υλοποιηθούν και δεν αρκεί η σύλληψη μιας φαεινής ιδέας να μετουσιωθεί εν ριπή οφθαλμού σε νομοθετική πρωτοβουλία. Επειδή αυτός που τη συνέλαβε έθεσε ένα… ψυχαναγκαστικό χρονοδιάγραμμα το οποίο πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα, αγνοώντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τις… γονατογραφίες που γίνονται νόμοι του κράτους στο άψε σβήσε.

Τα τελευταία χρόνια η χώρα και το πολιτικό σύστημα ταλαιπωρήθηκαν αφάνταστα από την εμμονή με την οποία οι εταίροι και οι δανειστές επέβαλαν να περάσουν κατεπείγοντα πολυνομοσχέδια χιλιάδων σελίδων χωρίς να προηγηθεί η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και τη λογική διαδικασία διαβούλευσης, ούτως ώστε να ληφθούν υπόψη θέσεις και απόψεις για το προωθούμενο κάθε νομοθέτημα όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων.

Συστατικό στοιχείο, άλλωστε, για την επιστροφή στην κανονικότητα είναι, αυτονοήτως, και η διαβούλευση για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνηση. Το ότι κάποιες εξ αυτών μπορεί να ήταν στο Κυβερνητικό Πρόγραμμα της ΝΔ που ενέκριναν οι ψηφοφόροι, δεν δικαιολογεί τη σπουδή να περάσουν κάποια πράγματα για να φανεί ότι οι νέοι υπουργοί κινούνται ταχέως και αποφασιστικά.

Για να μη μιλάμε θεωρητικώς, ας παραθέσουμε ένα παράδειγμα στο οποίο αποτυπώνεται η… ψυχαναγκαστική παραβίαση του αυτονόητου: Κάποιος από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού συνέλαβε την ιδέα να τεθούν αυστηρά ασυμβίβαστα και κωλύματα για όσους αναλαμβάνουν θέσεις στην κυβέρνηση και στον κρατικό μηχανισμό.

Προτάθηκε, ειδικότερα, ορισμένα από αυτά τα ασυμβίβαστα να ισχύουν για αρκετά χρόνια μετά την εγκατάλειψη της θέσης όσων αναλαμβάνουν αξιώματα γενικού γραμματέα σε υπουργείο ή διοικητή δημόσιου οργανισμού. Εν ολίγοις αν κάποιος απολυθεί ή παραιτηθεί θα πρέπει να μείνει επί χρόνια άνεργος, αφού στον τομέα της κυβερνητικής ευθύνης που είχε –και επιλέχθηκε επειδή είχε σχετική προϋπηρεσία και εμπειρία- δεν θα μπορεί να ξαναδουλέψει.

Ναι, λοιπόν, στην αυτονόητη αντιμετώπιση της γνωστής νοοτροπίας ότι «τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει» που κρατά καθηλωμένη τη χώρα, ενώ είναι θέμα απλών κινήσεων και κοινής λογικής για να προχωρήσουν ώριμα ζητήματα. Όχι, όμως, στις ψυναναγκαστικές λογικές επειδή απλώς πρέπει οι νέοι κυβερνώντες πρέπει να δείξουν ότι είναι διαφορετικοί από τους άλλους.
Αυτονόητα πράγματα, δηλαδή!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (31)

Ψυχαναγκασμός

Μας λέτε δηλαδή ότι οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, αλλά όχι ο ίδιος ο Κυριάκος, ότι είναι ψυχαναγκαστικοί;

Η άποψη μου

Για πολλούς για πολλά χρόνια ήταν αυτονόητο ότι η γή δεν κινείται, ή ότι ο ήλιος περιστρέφεται γύρω απο την γή.Εν πάση περιπτώσει με τον "αυτόματο πιλότο των αυτονόητων" η χώρα δεν μπορεί να τρέξει να προλάβει τις άλλες χώρες που είναι ήδη πολύ μπροστά. Χρειάζεται στρατηγικό σχέδιο και όραμα .Στρατηγικές κινήσεις πολλαπλής ωφέλειας ,αλυσιδωτής αναπτυξιακής έκρηξης αλλά δυστυχώς κανένας δεν μιλάει για αυτά.

μακιςςς

δεν έχω δει το περιεχόμενο του "ασυμβίβαστου" αλλά όπως ίσως θα ξέρετε, το θέμα του ασυμβίβαστου στον ιδιωτικό τομέα έχει λυθεί προ πολλού και υπάρχουν αποδεκτές λύσεις. Όπως πχ ότι ο εργαζόμενος δεν πρέπει να εργαστεί για ανταγωνιστή για 6 μήνες, μπορεί να υπάρχουν γεωγραφικοί περιορισμοί, πχ δεν πρέπει να εργαστεί σε ασυμβίβαστη θέση εντός Ελλάδος για ένα χρονικό διάστημα, δεν πρέπει για το χρονικό διάστημα αυτό, να εργαστεί σε εταιρίες που συναλλάσσονται με το ελληνικό δημόσιο και πολλά άλλα παρόμοια. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται και το δημόσιο και ο άνθρωπος μπορεί να ξαναπιάσει δουλειά στον τομέα του. Ο διάβολος είναι στις λεπτομέρειες και δεν φαντάζομαι ότι κάποιος από τους υφυπουργούς και διευθυντές θα υπέγραφε κάτι τόσο εξοντωτικό όσο αυτό που αναφέρετε.

Ότι ναναι

Αν ζητάς από ένα στέλεχος με μεγάλη εκπαίδευση σε ένα συγκεκριμένο τομέα να μείνει άεργος για χρόνια επειδή σε κάποια φάση ο κύριος κακός θεώρησε ότι βρήκε καλύτερο, τότε ζητάς πολλά. Δεν θα το δεχτεί αυτό κανένας, και θα καταλήξεις να προσλάβεις αυτούς που ούτως η άλλως άεργοι ήταν, και τότε θα υποστείς μεγάλες ζημιές.

Η ανάλυσή σας είναι ορθή.

Και βασίζεται σε αδιάσειστα στοιχεία, τα οποία επαλήθευσα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Εσωτερικών.

Για να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις, σε κανέναν.

Θα ψηφίζουμε τη Νέα Δημοκρατία, ισόβια. Στον Σύριζα θα το ρίχνουμε κατάμαυρο, δαγκωτό παντού και "χωστό βαθιά". Ισόβια.

Όταν δηλώνουμε "ισόβια"...

Εννοούμε "ισόβια"!!!

Ο σύριζα και ο τσίπρας ευρίσκονται πλέον στον πυθμένα του βόθρου της ιστορίας...

Αγκαλιά με το δήθεν "ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς". Σε ύπτια στάση, ώστε να βλέπουν "τι έρχεται"!!!

Κατέρχεται προς τον πυθμένα ταχύτατα...

Κάποιος Παλάκης ή Πολάκης, (δεν είμαι απολύτως βέβαιος).

Κάλο στον κ@λο, απέκτησε ο Σύριζα...

Από τις τέσσερις, (4), κλωτσιές που του έχωσε διαδοχικά ο ελληνικός λαός στις ευρωεκλογές, τις περιφερειακές εκλογές, τις δημοτικές εκλογές και τελικά στις εθνικές εκλογές, (σε διάστημα σαράντα δύο, 42 ημερών, (από την 26-05-2019 έως και την 07-07-2019))!!! Προσθέτω ότι ο "κάλος στον κ@λο" του Σύριζα θα μεγαλώνει συνεχώς και θα παραμείνει για δεκαετίες!!!

Ωραίο λογοπαίγνιο...

Και απολύτως αληθινό.

Σημαντικότατο και αποκαλυπτικότατο σχόλιο.

"Απόλυτη κυριαρχία πλέον της Δεξιάς - Κεντροδεξιάς στην Ελλάδα. 12/07/2019, 07:25 Στις εθνικές εκλογές της 07-07-2019, έλαβαν μέρος 20 κόμματα. 18 από αυτά έλαβαν ποσοστά ψήφου ανώτερα του 0,01 %. Από τα 18 αυτά κόμματα, ένα, (1), η "Ελλήνων Συνέλευσις" του Αρτέμη Σώρρα, έλαβε ποσοστό 0,25 %. Τα υπόλοιπα 17 κόμματα κατανέμονται ως εξής: 4 κόμματα ανήκουν στην Κεντροδεξιά - Δεξιά, 2 κόμματα ανήκουν στο Κέντρο - Κεντροαριστερά και 11 κόμματα ανήκουν στην Αριστερά, Κομμουνιστική Αριστερά και Ακροαριστερά. Μελετώντας τα εκλογικά αποτελέσματα προκύπτει σαφώς η απόλυτη κυριαρχία της Δεξιάς - Κεντροδεξιάς στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα: Τα 4 κόμματα, (Νέα Δημοκρατία, Ελληνική Λύση, Χρυσή Αυγή και Δημιουργία Ξανά), συγκεντρώνουν το 47,22 %. Τα κόμματα αυτά θα ενοποιηθούν από τη Νέα Δημοκρατία, δημιουργώντας μια συμπαγή παράταξη και διεκδικούν μερίδιο από τα 2 κόμματα του Κέντρου - Κεντροαριστεράς, (Κίνημα Αλλαγής και 'Ενωση Κεντρώων), τα οποία συγκεντρώνουν το 9,34 %. Στον χώρο της Αριστεράς, Κομμουνιστικής Αριστεράς και Ακροαριστεράς, υπάρχουν αντίστοιχα: ο Σύριζα με 31,53 %, το πάντοτε αυτοαπομονωμένο ΚΚΕ με 5,30 % και το Μέρα 25 μαζί με άλλα 8 κομματίδια που συγκεντρώνουν το 6,35 %. Δηλαδή, εάν ο Σύριζα παραστήσει το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, (το νέο Πασόκ, δηλαδή) και προσπαθήσει να λεηλατήσει το Κίνημα Αλλαγής και την ΄Ενωση Κεντρώων), μπορεί να ελπίζει μόνο σε ένα τμήμα του ποσοστού τους, (το οποίο ανέρχεται στο 9,34 %), χάνοντας κάθε ελπίδα να αποσπάσει ένα τμήμα των ακροαριστερών ψηφοφόρων, (που ανέρχονται στο 6,35 %). Με απλά λόγια, η Νέα Δημοκρατία πάντοτε θα υπερτερεί του Σύριζα σημαντικά".

Επιβεβαίωση του σχολίου αυτού, από τον Δημήτρη Δανίκα.

"Επιστρέφω στο χτεσινό μου σχόλιο. Πως δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να απαντήσει στο δίλημμα «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Που σημαίνει ότι μπροστά του θα πέφτει πάνω στις κεντροδεξιές μέχρι και σοσιαλδημοκρατικές επιλογές του Κυριάκου. Και πίσω του με αποστροφή θα βλέπει το σκληρό ροκ μιας ριζοσπαστικής Αριστεράς που αν την υιοθετούσε θα τον έστελνε στο 6%! Τώρα τι κάνουμε συντρόφια;"

Σαφής περιγραφή της πραγματικότητας.

Το σχόλιο αυτό περιγράφει με σαφήνεια και πληρότητα την πολιτική πραγματικότητα και προδιαγράφει το μέλλον.

Η ανάλυσή σας είναι ορθή.

Και βασίζεται σε αδιάσειστα στοιχεία, τα οποία επαλήθευσα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ βλεπει μπροστα κα χτιζει...

την Ελλαδα ...του 2030..!----ΚΑΙ οι ... ΖΑΟΙ-- ακομα δεν καταλαβαν γιατι με τον ΑΧΑΣΤΟ και --αποτελειωματα--τους-----ο λαος τους εστειλε στον ΑΓΥΡΙΣΤΟ...!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία