Οι επισυνδέσεις, οι τουρκικές τρύπες στο Αιγαίο και η απελευθέρωσή μας από την εποπτεία της Ε.Ε.
Nikolopoulos

Γρ. Νικολόπουλος

Οι επισυνδέσεις, οι τουρκικές τρύπες στο Αιγαίο και η απελευθέρωσή μας από την εποπτεία της Ε.Ε.

Τρεις ειδήσεις οφείλουμε (λόγω επαγγέλματος) να σχολιάσουμε στα μέσα του Αυγούστου - αν και ελάχιστοι είναι οι αναγνώστες που θα ασχοληθούν, δηλαδή αυτοί που ενδιαφέρονται για οτιδήποτε άλλο εκτός του πώς θα μαζέψουν ήλιο και θα χαλαρώσουν για να αντέξουν τον ερχόμενο χειμώνα

Οι υποκλοπές (επισυνδέσεις), οι τρύπες του «Abdulhamid Han» στον βυθό του Αιγαίου και η έξοδος της Ελλάδας από την αυξημένη εποπτεία της Ε.Ε.

Οσον αφορά τις υποκλοπές, όλα έχουν ειπωθεί από όλους, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ήταν μείζον πολιτικό λάθος της κυβέρνησης, αλλά αυτό που πρέπει ακόμη να ειπωθεί για να μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας είναι ότι οι μυστικές υπηρεσίες πραγματοποιούν μυστικές έρευνες. Υποτίθεται ότι οι υπηρεσίες αυτές εποπτεύονται - όπως εποπτεύονται όλα στην Ελλάδα, π.χ. εποπτεύει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το Χρηματιστήριο, η Επιτροπή Ανταγωνισμού τον ανταγωνισμό κ.λπ., δηλαδή ανεπαρκώς και προχείρως. Σε όλο τον κόσμο, λοιπόν, κάνουν οι μυστικές υπηρεσίες τις μυστικές τους έρευνες και δεν ανοίγει ρουθούνι μέχρι να αποκαλυφθούν.

Και τότε κάποιος ή κάποιοι ή όλοι πρέπει να την πληρώσουν, διότι αυτές οι έρευνες είναι μυστικές και γι’ αυτό τις κάνουν οι υπηρεσίες που ονομάζονται μυστικές. Οταν πάψουν να είναι μυστικές και γίνουν φανερές, υπάρχει πρόβλημα όπως αυτό που υπάρχει σήμερα. Προς το παρόν, την πλήρωσαν ο Κοντολέων και ο Δημητριάδης, θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και ποιες επιπτώσεις θα έχει και για ποιους. Πάντως, το πρόβλημα είναι σοβαρό, το ατόπημα μεγάλο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος το έπιασε εις βάθος και το ανέλυσε περισσότερο από κάθε άλλον.

Οσον αφορά τους Τούρκους, βλέπουμε τον Ερντογάν, που επί χρόνια κλιμακώνει τις απειλές του σε κάθε επίπεδο, να βγάζει για έρευνες το πλοίο «Abdulhamid» (παλιά είχαν ένα άλλο που το έλεγαν «Cubuklu») με εντολή να τρυπήσει τον βυθό σε μη αμφισβητούμενα χωρικά ύδατα, δηλαδή να μη μας ενοχλήσει. Αυτό ενόχλησε τους Τούρκους φανατικούς της ιδέας της «Γαλάζιας Πατρίδας», οι οποίοι πιέζουν για πόλεμο. Ωστόσο, ο Ερντογάν -προς το παρόν- δεν τους έκανε το χατίρι, και αυτό ίσως σημαίνει ότι το πλοίο βγήκε βόλτα για να εκτονωθεί η τεταμένη κατάσταση και όχι για να ενταθεί. Ποτέ δεν ξέρεις βέβαια, περιμένουμε και θα δούμε και σε αυτό το μέτωπο.

Τέλος, όσον αφορά την έξοδο της Ελλάδας από την αυξημένη εποπτεία της Ε.Ε. είναι πράγματι ένα πολύ καλό νέο, αλλά και εδώ πρέπει να δούμε τι σημαίνει για την ελληνική οικονομία. Διότι έχει δίκιο μεν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας να πανηγυρίζει και να λέει ότι αυτό μας αφήνει δημοσιονομικό χώρο, ενισχύει την εμπιστοσύνη των αγορών στην Ελλάδα, ευνοεί τις ξένες επενδύσεις κ.λπ., αλλά στην πράξη ο ίδιος έχει πολλή δουλειά να κάνει για να μετατρέψει αυτή την καλή είδηση σε πραγματικό όφελος για την οικονομία.

Και αυτό διότι, εκτός των θετικών μεταρρυθμίσεων που επέβαλε η τρόικα στη χώρα (και είναι λίγες διότι οι μνημονιακές κυβερνήσεις τις απέφυγαν όσο μπορούσαν παίρνοντας, αντί να κάνουν τις μεταρρυθμίσεις, τα καταστροφικά «ισοδύναμα» μέτρα), επέβαλε και διάφορες καταστροφικές πρακτικές. Επιβλήθηκαν πολλά εισπρακτικά μέτρα που προκαλούν μεγάλη ζημιά στην επιχειρηματικότητα και αποτελούν αρνητικούς παράγοντες για το επενδυτικό κλίμα. Για παράδειγμα, τώρα διαπιστώνουμε ότι οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν ανθρώπους να στελεχώσουν τα διοικητικά τους συμβούλια, λόγω των πολλών ευθυνών με τις οποίες βαρύνονται.

Μία από αυτές είναι ότι κανένα μέλος Δ.Σ. Ανώνυμης Εταιρείας δεν μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα για πώληση ιδιωτικού του ακινήτου ή να γράψει με γονική παροχή στα παιδιά του το σπίτι του, αν η εταιρεία στης οποίας το Δ.Σ. είναι μέλος χρωστάει έστω και ένα ευρώ φόρο. Πρέπει μάλιστα ο έφορος για να του επιτρέψει τη μεταβίβαση να παρακρατήσει από το τίμημα της πώλησης του ιδιόκτητου ακινήτου του το σύνολο των χρεών της εταιρείας προς την Εφορία.

Κι αν δεν υπάρχει πώληση, αλλά είναι γονική παροχή ή δωρεά, θα πρέπει ο ίδιος να εξοφλήσει με δικά του λεφτά όλα τα χρέη της εταιρείας στο Δ.Σ. της οποίας συμμετέχει, αλλιώς δεν μπορεί να προχωρήσει στην παροχή. Αδιανόητα πράγματα, δηλαδή να δεσμεύεται η περιουσία ενός μέλους του Δ.Σ. της εταιρείας επειδή η τελευταία χρωστάει φόρους. Και υποτίθεται ότι η εταιρεία είναι ανώνυμη, δηλαδή ευθύνεται έναντι όλων μόνο με τα κεφάλαιά της. Τρίχες κατσαρές, στην Ελλάδα δεν υπάρχει καν η έννοια της Ανώνυμης Εταιρείας και θέλουμε και ξένες επενδύσεις. Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα από τα πολλά εισπρακτικά μέτρα που επέβαλε η τρόικα στις δύσκολες εποχές και πρέπει τώρα ο Σταϊκούρας να καταργήσει αν θέλουμε να δούμε άσπρη μέρα, αλλά και για να έχει νόημα η έξοδος της χώρας από την εποπτεία.

Κλείσιμο
Πρέπει δηλαδή να εφαρμοστεί και πρακτικά η έξοδος και όχι μόνο θεωρητικά, για να υπάρξει αληθινό όφελος. Συνολικά, λοιπόν, έχουμε αυτό τον καιρό τρεις σημαντικές ειδήσεις οι οποίες και οι τρεις μάς βάζουν στην αναμονή. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τις υποκλοπές, τι θα γίνει με το «Abdulhamid Han», τι θα γίνει με την οικονομία. Γενικώς, περιμένουμε... καλύτερες μέρες.
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK