Οι πολλοί εξακολουθούν να στηρίζουν
georgio_d_andreou_blog

Γιώργος Δ. Ανδρέου

Οι πολλοί εξακολουθούν να στηρίζουν

Τον τελευταίο καιρό άρχισε μουρμούρα στην κοινωνία. Βλέπουν οι πολίτες αστοχίες, πανικό και σπασμωδικές κινήσεις σε κάποια θέματα, αν και σε μικρή έκταση. Παλινδρομήσεις σε παλαιοκομματικές έως λαϊκίστικες μεθόδους και επιλογές. Διορθωτικές παρεμβάσεις, που το μόνο που «πετυχαίνουν» είναι να δυσαρεστήσουν όλους τους ενδιαφερόμενους. Χαρακτηριστικό το πρόσφατο με το ποδόσφαιρο.

Η Κυβέρνηση αυτή εκλέχτηκε με συγκεκριμένη δύσκολη, δύσπεπτη προεκλογική ατζέντα προθέσεων που, ως προεκλογικές εξαγγελίες, ακούστηκαν για πρώτη φορά στη σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου. Η ατζέντα αυτή εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των πολιτών, από τους οποίους πάρα πολλοί, περισσότεροι από όσους νομίζουν κάποιοι στο κυβερνών αλλά και στα άλλα κόμματα, ψήφισαν για πρώτη φορά «δεξιά» - έτσι κατατάσσεται, κυρίως από τους αντιπάλους της, με την παραδοσιακή αν και ξεπερασμένη διάκριση η Νέα Δημοκρατία. Οι πολίτες αυτοί, ως ψηφοφόροι, είναι το κρίσιμο προς μέτρηση μέγεθος, βαρόμετρο, για την αξιολόγηση της πορείας της Κυβέρνησης. Είναι οι ψηφοφόροι που πάλι με το παραδοσιακό μέτρο κατατάσσονται στο φιλελεύθερο κέντρο μέχρι και την σοσιαλδημοκρατία και επέλεξαν, η ιστορία θα δείξει αν μόνιμα ή περιστασιακά, τη ΝΔ του Κυριάκου.

Η επιτυχία και η δύναμή του στην κοινωνία. Είναι αυτοί που χόρτασαν μέχρι που αηδίασαν τον λαϊκισμό και την ασυναρτησία της Κυβέρνησης Τσίπρα, τον κρατισμό και την πολιτική δυσανεξία στην ιδιωτική πρωτοβουλία, κατάλοιπο σταλινικής καταγωγής, με την πολλαπλή αποθάρρυνσή της, όχι μόνο να επενδύσει αλλά και να προκόβει. Αρνήθηκαν οι ψηφοφόροι αυτοί την ισοπέδωση και την καθαίρεση αξιών όπως η αριστεία και η αξιολόγηση. Τη διάβρωση των θεσμών και τους πάσης φύσεως Ρασπούτιν. Τη διγλωσσία σε σχέση με τη θέση, τις επιλογές και τον διεθνή προσανατολισμό της χώρας, την ηθελημένη ανοχή σε έκνομες πράξεις και ομάδες παρανόμων που βαφτίζονται προοδευτικές και άλλα πολλά. Οι πολίτες αυτοί, η αληθώς προοδευτική «σιωπηλή πλειοψηφία», μπουχτισμένοι επέλεξαν και ζήτησαν με την ψήφο τους τον αστικό εκσυγχρονισμό, την φιλελεύθερη αντίληψη στο κράτος, στην οικονομία, στη δικαιοσύνη, στη ίδια τη ζωή, με γρήγορες μεταρρυθμίσεις προς την αληθώς προοδευτική κατεύθυνση. Ανάπτυξη με την ενθάρρυνση και ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, σε πνεύμα ισονομίας. Στο δημόσιο τομέα την πραγματική αξιοκρατία, την διαρκή αξιολόγηση και δι αυτής την επιβράβευση, τη διάκριση. Τον εθνικό πήχη όλο και ψηλότερα.

Όλοι αυτοί είδαν με ικανοποίηση πως άρχισε, για πρώτη ίσως φορά, να κινείται το σύστημα με ταχύτατους ρυθμούς προς τη σωστή κατεύθυνση. Είδαν να υλοποιούνται, με το καλημέρα, προεκλογικές υποσχέσεις και δεσμεύσεις σε θέματα καυτά, ανέγγιχτα ταμπού για δεκαετίες. Στην παιδεία, στην ασφάλεια, στο ασφαλιστικό, στην οικονομία και σε άλλους τομείς. Να μειώνονται φόροι και εισφορές. Είδαν έναν πρωθυπουργό αεικίνητο, πανταχού παρόντα, ευρωπαίο, πολύγλωσσο, μορφωμένο, κοσμοπολίτη, αντάξιο της διεθνούς θέσης και του επιπέδου της χώρας. Κυρίως όμως ξεκάθαρο στις θέσεις και τις προθέσεις του.

Το κρίσιμο όμως θέμα είναι ότι οι αστοχίες, και λαθεμένες επιλογές και κινήσεις αρχίζουν να φτάνουν στην δεξαμενή αυτών των ανεξάρτητων φιλελεύθερων πολιτών. Που στην πλειοψηφία τους δεν έχουν δεσμούς με την εξουσία να τους συγκρατούν δίπλα της και να την δικαιολογούν , ό, τι κι αν γίνεται Οι πολίτες αυτοί άρχισαν να δυσφορούν. Οι αστοχίες και τα λάθη αθροίζονται και σιγά – σιγά, συντελούσης και της ευλαβικά πιστής στο λαϊκισμό αντιπολίτευσης, η εικόνα αρχίζει να θαμπώνει. Είναι να μην αρχίσει να ξηλώνεται το πλεκτό. Όποιοι ζουν εντός και αφουγκράζονται την κοινωνία και δεν εθελοτυφλούν (απο)κλεισμένοι στο γυάλινο κόσμο τους, το βλέπουν, το οσφραίνονται.

Για την ώρα βέβαια, αν και έχουν περάσει ήδη έξη μήνες, το ισοζύγιο παραμένει θετικό, η εικόνα διατηρείται ακόμα αρκετά καθαρή και η εμπιστοσύνη ακέραια σε επίπεδα μάλιστα ψηλότερα από το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα. Η παρτίδα σώζεται από τη γενική θετική πορεία της διακυβέρνησης στους περισσότερους τομείς και τις καίριες , άμεσες και θετικές παρεμβάσεις του ίδιου του πρωθυπουργού και της ηγετικής του ομάδας. Η «σιωπηρή πλειοψηφία», οι πολίτες που την επέλεξαν, εξακολουθούν να στηρίζουν δυνατά την Κυβέρνηση και οι παντοιοτρόπως θορυβούντες είναι οικτρά μειοψηφία (με την ευκαιρία ποια λογική υπαγόρευσε στο ΚΙΝΑΛ να καταψηφίσει στη Βουλή τον έλεγχο των ΜΚΥΟ;).\

Θα είναι όμως μέγα λάθος να αγνοηθούν τα μηνύματα και να πρυτανεύσει ο εφησυχασμός στην ευδαιμονία της εξουσίας. Το μαχαίρι και το πεπόνι το έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ευτυχώς. Θα είναι δικό του το λάθος, οι συνέπειες όμως για την κοινωνία ολόκληρη, αν περιοριστεί να μπαλώνει τις τρύπες που ανοίγει η αβελτηρία κάποιων και δεν αρχίζει να κόβει τα κομμάτια που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τον ξέφρενο ανανεωτικό ρυθμό των πρώτων μηνών. Το παλαιοκομματικό κατεστημένο και τα συμφέροντα που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα στον τόπο καραδοκούν εκτός αλλά και των τειχών.

Ο Γιώργος Ανδρέου είναι Δικηγόρος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ