Χαιρετίσματα από τη μεσαία τάξη
georgio_d_andreou_blog

Γιώργος Δ. Ανδρέου

Χαιρετίσματα από τη μεσαία τάξη

Από  τακτικό αναγνώστη, έλαβα την παρακάτω  επιστολή προς τον Πρόεδρο του Σύριζα κ. Αλέξη Τσίπρα. Την  παραθέτω αυτούσια.

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε.

Επειδή οικονομικά, κοινωνικά, πολιτισμικά και αισθητικά νοιώθω ότι ανήκω σε αυτό που λέγεται μεσαία τάξη, στάθηκα με ιδιαίτερη προσοχή στο σχετικό με τη μεσαία τάξη σημείο της ομιλίας σας στο πρόσφατο συνέδριο του Σύριζα.

«Mea culpa, η πολιτική μας στην μεσαία τάξη» ομολογήσατε. «Ναι, κάποια από τα μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε υπό τις απειλές και το διαρκή εκβιασμό της τρόικας, έθιξαν δυσανάλογα κοινωνικές ομάδες. Το αναγνωρίζουμε και στεκόμαστε με ενσυναίσθηση, χωρίς έπαρση απέναντι σε όσους αναγκαστήκαμε να αδικήσουμε», παραδεχτήκατε. «Γνωρίζουμε καλά ότι δε μπορεί να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη με δυσανάλογη επιβάρυνση της επιχειρηματικότητας και της μεσαίας τάξης», συμπληρώσατε.

Με αυτά, τα λίγα, καλέσατε από το βήμα του Συνεδρίου τους αστούς πολίτες να ξαναψηφίσουν, εσάς και το κόμμα σας, για να σώσετε τη χώρα από τον κατήφορο. Οφείλουμε συνεπώς να εξετάσουμε τις πραγματικές προθέσεις σας, μέσα από τα δικά σας λόγια:
Πρώτο. Η αναφορά σας στη μεσαία τάξη ήταν πολύ φτωχή σε σχέση με τη διάρκεια της ομιλίας σας. Έλλειψη ενδιαφέροντος ή δεν είχατε τι άλλο να πείτε;
Κλείσιμο
Δεύτερο. Είπατε «Mea culpa η πολιτική μας στη μεσαία τάξη» και «Στεκόμαστε με ενσυναίσθηση, χωρίς έπαρση απέναντι σε όσους αναγκαστήκαμε να αδικήσουμε».

Θέλατε προφανώς να πείτε «κάναμε – έκανα - λάθος, αλλά σας νοιώθουμε, σας συμπαθούμε» (αυτό σημαίνει ενσυναίσθηση)».

Ίσως αν το λέγατε με πιο απλά και καθαρά λόγια, με κατανοητές στον πολύ κόσμο λέξεις να έπιανε τόπο. Χρησιμοποιήσατε όμως, εσκεμμένα, δυσνόητες λέξεις, ακατάληπτες, στους πρακτικούς ανθρώπους της μεσαίας τάξης, όπως άλλωστε συνηθίζετε στο Σύριζα. Σα να φοβόσαστε, μήπως κάποια αριστερή συνιστώσα, σας επιπλήξει που τολμήσατε να εκδηλώσετε συμπάθεια προς τη μεσαία τάξη, τον διαχρονικό ιδεολογικό αντίπαλο, μέχρι του σημείου μάλιστα να αναγνωρίσετε ότι την αδικήσατε.

Αυτό πάλι το «χωρίς έπαρση»(!). Έπαρση του αδικήσαντος προς τον αδικημένο;

Τρίτο. Η αλήθεια είναι πως στη μεσαία τάξη δεν ικανοποιούμαστε με «τσάι και συμπάθεια». Περιμέναμε, αλλά δυστυχώς δεν ακούσαμε:
- μια καθαρή συγγνώμη,
- στοιχειώδη δέσμευση ότι δεν θα μας ξανακάνετε τα ίδια.
- Ότι θα αποκαταστήσετε στη μελλοντική σας διακυβέρνηση τις σε βάρος μας αδικίες.

Τέταρτο. Προσπαθείτε να δικαιολογήσετε, επιρρίπτοντας σε άλλους την ευθύνη της αδικίας . «…Κάποια από τα μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε υπό τις απειλές και το διαρκή εκβιασμό της τρόικας, έθιξαν δυσανάλογα κοινωνικές ομάδες…».

Η τρόικα, δεν σας υπέδειξε, ούτε σας εκβίασε να «ξεσκίσετε», επιλεκτικά τη μεσαία τάξη, έως εξολόθρευσης. Ούτε να κατασπαταλήσετε σε αντιπαραγωγικές και αντιαναπτυξιακές λαϊκίκστικες ψηφοθηρικές παροχές, τους τεράστιους πόρους που μας αρπάξατε με τους πρωτοφανείς φόρους και ασφαλιστικές εισφορές που επιβάλατε. Ήταν δικές σας επιλογές. Αποτέλεσμα:
- του ιδεοληπτικού κολλήματος, έως συνειδητού μίσους, πολλών εκεί στο κόμμα σας προς τη μεσαία, την αστική τάξη (αν και για σας προσωπικά η αντιπαλότητα αυτή δεν δικαιολογείται από τη μεσοαστική οικογενειακή σας διαδρομή).
- της παλαιοκουμουνιστικής παιδείας σας και της προσήλωσης στη γνωστή, ακόμα και σε όσους δεν έχουν μαρξιστική παιδεία, θεωρία, πως για τους κομμουνιστές η μεσαία τάξη, η ευημερούσα, πολυπληθέστερη και δημοκρατικότερη μερίδα της κοινωνίας, πρέπει να εξαφανιστεί, γιατί αποτελεί εμπόδιο στην επικράτηση του προλεταριάτου, που βολεύεται να αντιπαλεύει, εξαθλιωμένο, απέναντι στην ολιγάριθμη, αυταρχική και προκλητική μεγαλοαστική τάξη (συντηρώντας την).

Το τραγικότερο όμως είναι, φάνηκε από τις τοποθετήσεις σας, πως δεν μετανιώσατε για τίποτα. Εμμένετε στο λαϊκισμό και την ανεξέλεγκτη παροχολογία. Πάλι εμείς, φοβάμαι, θα πληρώσουμε το μάρμαρο.

Πέμπτο. Οι επόμενες εκλογές, κ. πρόεδρε, θα γίνουν υπό τις έκτακτες συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα (οικονομική κρίση, πανδημία, πόλεμος, ακρίβεια), πιο δύσκολες από αυτές που αντιμετωπίσατε εσείς με την τρόικα. Οι συνθήκες αυτές, δυστυχώς, θα συνεχιστούν και στην επόμενη κυβερνητική περίοδο. Πώς σκοπεύετε να τις διαχειριστείτε δεν ακούσαμε. Αν και από αυτά που δεν είπατε μεγαλώνει η ανησυχία μας για τις προθέσεις σας να φορτώστε πάλι το γαϊδούρι που τραβάει, τη μεσαία τάξη.

Έκτο. «Γνωρίζουμε καλά ότι δε μπορεί να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη με δυσανάλογη επιβάρυνση της επιχειρηματικότητας και της μεσαίας τάξης». Αποφεύγετε συστηματικά να αναγνωρίσετε και να αναδείξετε τον καθοριστικό και κομβικό ρόλο της μεσαίας τάξης και της επιχειρηματικότητας στην προκοπή της χώρας. Περιορίσατε την αποδοκιμασία σας στη «δυσανάλογη επιβάρυνση», γιατί εμποδίζει, την «δίκαιη ανάπτυξη(;)» - μια ακόμα ακατάληπτη ασυναρτησία. Αφήνετε έτσι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για περαιτέρω, «μη δυσανάλογη», επιβάρυνσή μας, συναρτώμενη με την «δίκαιη ανάπτυξη». Μας φοβίζει πολύ η, κάθε άλλο παρά αξιόπιστη, δική σας προσέγγιση της έννοιας δυσανάλογη και η εμφανής αρνητική σας προδιάθεση απέναντί μας. Ίσως φταίει το ότι μας αποδίδετε την απώλεια της εξουσίας ( σ’ αυτό βέβαια έχετε δίκιο).

Έβδομο. Ο πολιτικός σας αντίπαλος στις επόμενες εκλογές, υποσχέθηκε και έκανε, παρά τις έκτακτες και εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που αντιμετώπισε, κάποια σοβαρά βήματα αποκατάστασης των δικών σας αδικιών στη μεσαία τάξη ( μείωση φορολογικών συντελεστών και φόρων, σημαντική μείωση ασφαλιστικών εισφορών, εκσυγχρονισμό και ψηφιοποίηση κρατικών δομών κ.α.).

Έτσι, εμείς της μεσαίας τάξης, στις προσεχείς εκλογές θα έχουμε να επιλέξουμε ποιος είναι πιο αξιόπιστος για να του δώσουμε την ψήφο μας:
- Εσείς με όσα ελάχιστα, εν πολλοίς θολά, αναφέρατε στο συνέδριό σας
- ή ο αντίπαλός σας με όσα θα έχει ήδη κάνει στην 4ετία της διακυβέρνησής του.

Όπως αντιλαμβάνεστε, κ. πρόεδρε, η μεσαία, η αστική τάξη, αν έτσι σας αρέσει, η σπονδυλική στήλη και το προοδευτικότερο τμήμα της Ελληνικής κοινωνίας, δεν έχει σοβαρή δυσκολία να συγκρίνει και να επιλέξει. Διαπιστώνουμε εύκολα, από τώρα, αν όχι κακές, τουλάχιστον ύποπτες, αμφίβολες, έως και αρνητικές προθέσεις σας απέναντί μας και προετοιμαζόμαστε να σας στείλουμε τα χαιρετίσματα της μεσαίας τάξης.

Προηγούνται βέβαια οι ευχές μας, από καρδιάς, σε όλους και περισσότερο στους αναγνώστες, για καλό Πάσχα με υγεία και ειρήνη στον κόσμο όλο.

O Γιώργος Ανδρέου είναι δικηγόρος (www.andreoulaw.gr)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network