Ζητούμενα: Μια αλήθεια και μια συγγνώμη
george_lamprakos

Γιώργος Λαμπράκος

Ζητούμενα: Μια αλήθεια και μια συγγνώμη

Η δημοσιογραφία έχει πολλές και διαφορετικές συγκινήσεις. Από τη μια μπορεί να σου δώσει την ικανοποίηση της αποκάλυψης ενός θέματος που ερευνάς και από την άλλη, η εξέλιξη του ρεπορτάζ, σου δημιουργεί μια σειρά από ερωτήματα τα οποία οδηγούν σε αυτό που οι περισσότεροι θέλουν να μάθουν: την αλήθεια.

Ασφαλώς, δεν ήταν τυχαία η επιμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη "συμφωνία αλήθειας" με τους πολίτες, στην πορεία του προς τη νίκη στις εκλογές. Η επικοινωνιακή τακτική, του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ήταν νομοτελειακή, σε μια εποχή που η αλήθεια αποτελούσε ζητούμενο για μια κοινωνία η οποία είχε ποτιστεί τόσο πολύ με το ψέμα και την “αυταπάτη” της κυβέρνησης Τσίπρα. Κορυφαία στιγμή, της ανύπαρκτης σχέσης με την αλήθεια, των προηγούμενων κυβερνώντων και δικαίως ασυγχώρητη από τη μεγάλη μερίδα των πολιτών, ήταν η νύχτα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Φωτιά που άφησε πίσω της 102 νεκρούς. Άφησε ταυτοχρόνως και πολλά στοιχεία για να αντιληφθούμε όλοι λάθη, παραλείψεις και παιχνίδια πολιτικής επικοινωνίας, τα οποία στήθηκαν χωρίς αιδώ και σεβασμό στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν τόσο άδικα.

Την περασμένη Τρίτη, 1η Οκτωβρίου, ο αγαπητός συνάδελφος Γιάννης Αντύπας αποκάλυψε, στο ΘΕΜΑ 104,6, διαλόγους πυροσβεστών και υπηρεσιακών παραγόντων από εκείνη την τραγική νύχτα. Έχει ακούσει χιλιάδες συνομιλίες και έχει σχηματίσει ήδη άποψη την οποία αποτύπωσε και στο βιβλίο του "Το Μάτι καίει ακόμα". Όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, οι αρμόδιοι γνώριζαν από νωρίς το βράδυ για τους πρώτους νεκρούς. Το αποκάλυψε και στο ντοκιμαντέρ του, ο Αλέξης Παπαχελάς για την τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Η φράση "υπάρχουν νεκροί αλλά δεν τους ανακοινώνουν", που ακούγεται να λέει ένας πυροσβέστης, θα στοιχειώνει τις συνειδήσεις όσων αποφάσισαν να παίξουν ένα επικοινωνιακό κρυφτό και να ρίξουν στάχτη στα μάτια όλων μας.

Ο δυνατός άνεμος της δημοσιογραφικής έρευνας έρχεται να διώξει ακόμα και τον παραμικρό κόκκο στάχτης και αμφιβολίας για το τι πραγματικά συνέβη και μας κάνει να δούμε ξεκάθαρα τα γεγονότα. Από τις συνομιλίες, στον καταγραφέα της Πολιτικής Προστασίας, γίνεται σαφές ότι αστυνομικοί και πυροσβέστες δίνουν στοιχεία και ακριβή σημεία για νεκρούς σε δρόμους στο Μάτι, πολλές ώρες πριν από τη σύσκεψη - παρωδία στο αρχηγείο της πυροσβεστικής υπό τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ακόμα όμως και την ώρα της σύσκεψης είναι δραματική η έκκληση στις υπηρεσίες για ανεύρεση σάκων για νεκρούς. Έψαχναν για τουλάχιστον 40 νεκρόσακους, όπως ακούγεται στο απόσπασμα που έφερε στη δημοσιότητα ο Γιάννης Αντύπας στο ΘΕΜΑ 104,6, την ώρα που στον από πάνω όροφο ο Αλέξης Τσίπρας ρωτούσε για τις δυνάμεις πυρόσβεσης, για τις καιρικές συνθήκες και πώς θα εξελιχθούν οι άνεμοι! Δεν λέει κουβέντα για νεκρούς! Την αυτονόητη ερώτηση, που ήθελε να κάνει κάθε πολίτης εκείνο το μοιραίο βράδυ σε πυροσβέστες και αστυνομικούς, πόσο μάλλον στην ηγεσία των δύο σωμάτων ασφαλείας, ο πρώην πρωθυπουργός δεν την ξεστομίζει. Ήταν όλοι σαστισμένοι από την παρουσία της κάμερας, προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα σχεδόν ένα χρόνο μετά στη συνέντευξη που έδωσε λίγο πριν από τις εκλογές στον Αλέξη Παπαχελά και τη Σία Κοσιώνη στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Τα ερωτήματα όμως επανέρχονται και επαναλαμβάνονται αμείλικτα:

Γιατί ενώ γνώριζαν, όπως τώρα αποκαλύπτεται, αποφάσισαν να μην ανακοινώσουν τους νεκρούς;

Κλείσιμο
Ποιος και γιατί πήρε την απόφαση να μην ανακοινωθεί ο αριθμός των θυμάτων; Είχε ενημερωθεί γι' αυτό ο Αλέξης Τσίπρας;

Γιατί ο πρωθυπουργός δεν σήκωσε το τηλέφωνο την επόμενη ημέρα να ξηλώσει όλους αυτούς που τον εξέθεσαν στη σύσκεψη – παρωδία;

Ποιος λόγος συγκράτησε τον πρωθυπουργό από το να ρωτήσει αν υπάρχουν νεκροί; Μήπως σοκαριστεί ο κόσμος που παρακολουθούσε σε απευθείας μετάδοση τη σύσκεψη; Αφού αυτό περίμεναν όλοι να ακούσουν...

Γιατί μετά την αποκάλυψη της τραγωδίας και της εκατόμβης νεκρών οι κυβερνώντες εξακολουθούσαν να παίζουν το θέατρο του παραλόγου, οργανώνοντας επικοινωνιακές συνεντεύξεις τύπου, για να τονίσουν ότι όλα τα έκαναν καλώς;

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι πρώην υπουργοί πήγαν να γυρίσουν το κλίμα, περνώντας στην αντεπίθεση, κατηγορώντας τους κατοίκους στο Μάτι και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, για το κτίσιμο αυθαιρέτων στην περιοχή. Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον Αλέξη Τσίπρα, μοιάζει κενό γράμμα μπροστά στις συγκλονιστικές αποκαλύψεις της δημοσιογραφικής έρευνας για εκείνη την τραγική νύχτα. Τίποτα δεν με διαβεβαιώνει ότι κάποια στιγμή θα ακούσουμε απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα. Όταν δόθηκε η ευκαιρία στον τέως πρωθυπουργό να πει, έστω για αυτό το θέμα, μια αλήθεια και μια συγνώμη δεν το έπραξε. Μετά τις αποκαλύψεις των πραγματικών γεγονότων και μόνο η ανάγνωση των ερωτημάτων προκαλεί αποκρουστικά αισθήματα. Όσος καιρός κι αν περάσει από εκείνη την τραγωδία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ