kuriakos

Η Ελλάδα χρειάζεται ηγέτη

Γιώργος Κυριακός

Η χώρα μας χρειάζεται επειγόντως ένα νέο αφήγημα. Μόνο όποιος ηγείται μπορεί να διηγείται και να αφηγείται. Η χώρα χρειάζεται ηγέτες που να μπορούν όχι μόνο να αφηγούνται το όνειρο αλλά να το υλοποιούν.

Η κύρια δουλειά ενός μάνατζερ είναι να διαχειρίζεται τον χρόνο, την ποιότητα και τα κέρδη. Πάντα σε ίση αναλογία γιατί αν επικεντρωθεί μόνο σε μια παράμετρο, τότε οι άλλες υποφέρουν. Υπερβολική έμφαση στον χρόνο μπορεί να κοστίσει στην ποιότητα και στο κόστος.

Σε αντίθεση με τον μάνατζερ, ο ηγέτης ασχολείται με τους ανθρώπους και με ανθρώπους που διοικούν ανθρώπους και στους οποίους πρέπει να εξηγήσει πού πάμε (το όραμα), το ποτέ πάμε (time framework), πώς πάμε (το πλάνο), αλλά και το πιο σημαντικό απ’ όλα, τι έχουν να κερδίσουν προσωπικά (what’s is in for me) αν επιτευχθεί ο στόχος.

Ετσι και στην Ελλάδα, οι πολίτες έχουν κουραστεί να ακούνε από τους μάνατζερ οικονομικά στοιχεία και απολογισμούς - όπως πρωτογενές πλεόνασμα, χρέος και περικοπές. Επίσης έχουν κουραστεί να ακούν την αντιπολίτευση να αποδομεί την κυβέρνηση. Οι πολίτες θέλουν και δικαιούνται να γνωρίζουν τι σημαίνουν όλα αυτά γι’ αυτούς. Θέλουν να δουν ότι οι συνεχιζόμενες θυσίες τους θα έχουν ως αποτέλεσμα πιο πολλές δουλειές, επιστροφή των παιδιών μας από το εξωτερικό (500.000 έχουν ήδη φύγει), θέλουν να ξέρουν ότι θα υπάρχει ένα σύστημα συνταξιοδοτήσεων, Υγείας, Παιδείας και Δικαιοσύνης που τους αξίζει. Θέλουν ασφάλεια, συνέπεια, συνέχεια.
Η επίτευξη των ποσοτικών στόχων που θέτει η κυβέρνηση και η τρόικα δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι το μέσο και η απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχουμε τους ποιοτικούς στόχους που ο ηγέτης θέτει μέσω του οράματός του για την Ελλάδα.

Η δουλειά λοιπόν του ηγέτη που όλοι θέλουμε είναι να εμπνέει τους πολίτες, οι οποίοι θα είναι πεπεισμένοι ότι βάζει το συμφέρον τους πάνω από το δικό του.
Ο ηγέτης τις επιτυχίες τις αποδίδει στην ομάδα του, ενώ στις αποτυχίες βγαίνει μπροστά και αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη. Πόσοι από τους πολιτικούς μας έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους; Πόσοι από τους πολιτικούς μας πιστεύουν ότι η σιωπή είναι χρυσός…

Ο ηγέτης που όλοι θέλουμε πρέπει να είναι και να φέρεται σαν ένας από εμάς. Να μιλάει τη γλώσσα μας χωρίς ξύλινους όρους και χωρίς γενικόλογες διατυπώσεις. Να έχει κατανόηση (empathy). Να μας δίνει προοπτική (perspective) και να μας καταλαβαίνει. Για να μας καταλάβει πρέπει να ακούει και να αφουγκράζεται την καθημερινότητα.

Ο πραγματικός ηγέτης ενδιαφέρεται για το αποτέλεσμα και όχι για τη διαδικασία. Ο πολιτικός μας ηγέτης θα πρέπει να φροντίσει να διευκολύνει τη διαδικασία επίτευξης του οράματος μειώνοντας τη γραφειοκρατία, τα επίπεδα διοίκησης, τον χρόνο υλοποίησης αποφάσεων.
Ο ηγέτης μας θα πρέπει να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών! Είναι τυχαίο ότι σήμερα πάνω από 50% δεν ψηφίζουν; Είναι τυχαίο ότι οι νέοι γυρνούν την πλάτη στην πολιτική;

Το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για να ψηφίζουν και οι Ελληνες του εξωτερικού είναι απολύτως λογικό. Ζητάμε από τους ανθρώπους μας να επιστρέψουν - αλλά ταυτόχρονα δεν τους επιτρέπουμε να καθορίσουν τις συνθήκες. Δεν είναι παράδοξο; Η χώρα μας έχει τεράστιες προοπτικές. Εχει ικανότατους ανθρώπους. Ας δώσουμε τον χώρο στους πραγματικούς ηγέτες να αλλάξουν τη χώρα μας προς το καλύτερο. Το χρωστάμε στα παιδιά μας.

* Σύμβουλος επιχειρήσεων, πρώην γραμματέας ΔΕΚΟ και Αποκρατικοποιήσεων στο υπουργείο Οικονομικών (2010-2012)

ΣΧΟΛΙΑ (27)

Μόνο ψήφο στη ΝΔ, τίποτε άλλο. Αλλιώς τελειώσαμε παιδιά.

Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως τον Κυριάκο το Μητσοτάκη που θα κερδίσει γρήγορα όπως είπε την εμπιστοσύνη των δανειστών και να πετυχαίνει κάθε φορά καλύτερους όρους για τη χώρα στις διαπραγματεύσεις. Για παράδειγμα όταν οι δανειστές ζητούν να κοπούν οι συντάξεις 40%, ο κύριος Μητσοτάκης θα μπορεί να το κατεβάζει στο 30%, πράγμα που ο σημερινός κατσαπλιάς της αριστεράς που παριστάνει τον πρωθυπουργό δεν μπορεί και λέει συνέχεια ναι σε ό,τι του σερβίρουν. Επίσης ο Κυριάκος είναι ο μόνος που θα καταφέρει η χώρα να βγει καθαρά στις αγορές και να ξαναδανειστούμε μόνοι μας πια με καλό επιτόκιο, π.χ. 3%, ώστε να μπορούμε να πληρώνουμε παλιούς τόκους. Όσοι μετανάστες και να έρθουν θα τους υποδεχόμαστε πια σε κλειστά μεν κέντρα φιλοξενίας, αλλά πλήρως εξοπλισμένα και με όλες τις ανέσεις. Καλοδεχούμενοι λοιπόν όσοι θέλουν να ζήσουν τη νέα τους ζωή στην Ελλάδα μας γιατί είμαστε χώρα του Ξένιου Δία και τα σύνορά μας είναι πάντα και για όλους ανοιχτά (στο μόνο που συμφωνούμε με τους κατσαπλιάδες του ΣΥΡΙΖΑ), αλλά σε κλειστά κέντρα. Και πολλά άλλα που θα ξαναφέρουν την ελπίδα στον κόσμο, μια ελπίδα που λίγο ακόμα είχε για να έρθει (το Φεβρουάριο του 2015 θα βγαίναμε από τα μνημόνια), αλλά ο λαός μας έκανε το λάθος και την εμπιστεύτηκε στους αριστερούς για να την κάνουν εκείνοι λεπίδα ...

Chris

Ή τρολάρεις πολύ έξυπνα και με διακριτικότητα, ή τα πιστεύεις αυτά που γράφεις. Ελπίζω να μην ισχύει το δεύτερο.

Το ξεπούλημα της ζωής μας στους καπιταλιστές...

δεν χρειάζεται ηγέτες άλλους... τα καταφέρνετε περίφημα κι εσείς. Αυτοί που ηγούνται πραγματικά είναι στον ΣΕΒ και στις λοιπές ενώσεις των αφεντικών. Και μας έχουν κάνει τη ζωή χαρισάμενη. Λαό χρειαζόμαστε, μάζα οργανωμένη, που να ξυπνήσει από τις αηδίες και τους ιδεαλισμούς που μας φλομώνετε και να σας στείλει όλα τα παράσιτα που ξεπουλάτε τη ζωή του, στο χρονοντούλαπο της ιστορίας που ανήκετε.-

ΟΒΑΜ

Λαο - μαζα οργανωμένη και καθοδηγούμενη από την μόνη αυθεντία : δηλαδή το κόμμα . Οπου ως κόμμα εννοούμε : τον Κουτσούμπα που δεν δούλεψε ποτέ για κανέναν ούτε για τον εαυτό του (παρά μόνον για το κόμμα ), τον Τσίπρα που δεν δούλεψε ποτέ για κανέναν ούτε για τον εαυτό του και αμφιβάλω αν τον έπαιρνε κανένας στη δουλειά του , τον Φίλη που είναι βαθύς γνώστης των πάντων αφού όπως λέει και ο "Ζήκος" τελείωσε το Γυμνάσιο και εκεί τα έμαθε όλα , την Κονιόρδου που είναι ειδική στο να σου αφαιρεί πόνους από την πλάτη με νοήματα , τον Καρανίκα που κάθε πρωί τραγουδάει το "σαν Χριστιανός ορθόδοξος ......" , την Ζωίτσα που είναι ακόμη έξω και πολλά άλλα αγγελούδια ...!!!!!!!!!!!

Αλεκος

Να σηκώσουμε τον Αντρέα.

ωχ τι μας βρηκε

Η Ελλαδα χρειαζεται να γινει κρατος με δομες που λειτουργουν.Να παψει η ατιμωρησια ,η αρπαχτη και τα πασαλειματα. Αυτο δεν το βλεπω να το πετυχαινουν οι ανεπαγγελτοι των κομματων. ο ενας ειναι πιο μπουχεσας απο τον αλλο.Δεν ειναι ικανοι να δουλεψουν σε μπακαλικο. Οι πολεμοι δεν κερδιζονται με ηρωικες προσπαθειες αλλα με στρατηγικη σε βαθος χρονου. "Λαε της Ελλαδας" "Θα επανιδρυσουμε το κρατος" "Λεφτα υπαρχουν" "Σχιζω τα μνημονια ενα -ενα" "Κανενα σπιτι στα χερια τραπεζιτη". Τωρα το επομενο δολωμα δεν μπορω να το ψυχανεμιστω. Οι Ελληνες ειναι κατα κανονα κοινωνικα & πολιτικα αμορφωτοι ,διαχρονικα απο αρχαιοτατων χρονων. Δεν φταινε οι μογγολοι για αυτο, μην τους κατηγορουμε για ολα.Οι περισσοτεροι απο τους ικανους και ξυπνιους εχουν φυγει η' δεν ανακατευονται με την πολιτικη.Ποιος σωστος στα μυαλα του μπλεκει με αγυρτες και απατεωνες?Απο που θα ερθει λοιπον η σωτηρια? στην χωρα των λωτοφαγων και της σοβιετολαγνιας? Και οχι η κουτοπονηρια δεν ειναι εξυπναδα.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΑΝΤΟΥ

ασυμφωναω με τον προλαλησαντα. σανιδα βγεγμενη κε με προκες σκουριασμενες // γιωργακη, μαζεψε λιγακι τη γλωσα. καλα, οταν ερθη ο κουλης θα σε κανομε υφυπουργο να σε πλερωνουμε κε να σε χιροκροταμε ανελεητα, σαν καλα γιουσουφακια // πιος ηγετες ρε χαμενε. δεν ακουσες το ασμα "ηγετες δεν υπαρχουν πια, τους πατησε το δημοκρατικο τρενο?" // απο πιον περιμενης προκοπη? απο τους που.....δες της δημοκρατιας? η απο τις στρατιωτικες μαριονετες? // θα ψαχνουμε για πολα χρονια ακομα για "ψωμι, πεδια, ελεφτερια" μεσα στα δημοκρατικα σκουπιδια

Είναι μακέτο αυτό?

Θέλω έναν εκσυχρονιστή για να δω άσπρη μέρα.Φέρτε πάλι τον Σημίταρο για να έχουμε ποιότητα και εκσυχρονισμό στις μίζες ή τουλάχιστον τον Κούλη μας.

zxc

Μην παραμυθιάζεσαι με ευχολόγια! Ο ψηφοφόρος αναζητεί πλέον κάποιον όμοιό του, ξερόλα, με περίσσευμα τζάμπα μαγκιάς και θράσους. Θέλουμε δήθεν ν' αλλάξουμε αλλά όχι εμείς, μόνο "οι άλλοι", προσέχουμε μόνο την πάρτη μας κι ας βουλιάξει ο τόπος. Όσοι προσπάθησαν ν' αλλάξουν αυτό το πελατειακό διεφθαρμένο κράτος μας, με αιχμή τους "αναγνωρίσιμους" δημοσιογράφους και την συνωμοσιολογία, λοιδορήθηκαν ως "κηπουροί" και προδότες! Όσοι έβαλαν το συμφέρον της πατρίδας και τον πολιτών πάνω από το κομματικό τους και το προσωπικό τους συμφέρον...την πάτησαν!

Η ανίκανη Ευρωπη

Δικαίως έχουμε το αρχηγό της αυταπατης για πρωθυπουργό, είναι ιδίωμα της φυλής. Λοιπόν για να προσγειωθουμε στην πραγματικότητα. Δεν χρειαζόμαστε μόνο αρχηγό να εφαρμόσει τις φαντασιώσεις και τα ιδανικά του καθ'ενός μας, πράγμα απίθανο. Η μεγαλυτερη πολιτική δύναμη της Ελλάδος είναι το πελατειακο σύστημα από δεκαετιες,ή ο στρατός κατοχής ή το δημοσιουπαλληλικο κατεστημενο.Δεν χωράει σε αυτό κανένας αρχηγός. Αυτοί που στο δημοψήφισμα εδωσαν το 62% στο όχι, δηλαδή έξω από την ΕΕ,να δείξει ποιος κάνει κουμάντο.Ευτυχώς που το παληκαρι μας , με μια εκπληκτική κουλουτουμπα, έχει γίνει ζογκλέρ, μας επάνεφέρε στον ισιό δρόμο. Είναι αυτοί που απολαμβανουν την ζωή ,παίρνουν πολλά λεφτά χωρίς να δουλεύουν, τουλάχιστον τριπλασια από τον ιδιωτικό τομεα .Με λίγα λόγια οι κομματικοι στρατοι, των κομμάτων της Βουλής ,με τα περίφημα ρουσφέτια. Γιαυτό είναι αδύνατο να παίξει το σενάριο ενός κομματικού αρχηγού. Το αντίθετο που διαχέεται από τα κόμματα της Βουλής είναι για καθαρα λόγους, πλύσης εγκεφάλου.Πράγματι η αποχή είναι πάνω του 45% και είναι η μόνη ελπίδα να αλλαξει το πολιτικό σύστημα από φεουδαρχια, σε δημοκρατια , αλλά έλα που τώρα τροφοδοτείται από τα κέντρα της Ε.Ένωσης που θέλουν να αγοράσουν όλες τις πλουτοπαραγωγικες πηγές της Ελλάδος, χωρις να φενονται,χρησιμοποιωντας τους προδότες του κοινοβουλίου, την δικτακτορια της Βουλής. Αυτή είναι η πραγματικότητα, το θέμα είναι αν θα δημοσιευτεί.Τετοιες ιδέες πεφτει αγριο τσεκούρι, ειδικά από τον στρατό κατοχής.

Akis

Εγω δεν θέλω κανέναν ηγέτη. Χορτάσαμε. Εγώ θέλω κυβέρνηση Βελγίου. Να λειτουργεί το κράτος και χωρίς δαυτους.

κωστας

Κλασσικο λαθος, με τις απαραιτητες παπαρδελες. "Χρειαζεται ηγετης", "χρειαζεται θεος", "χρειαζεται τυχη"... Δηλαδη οτι κι οτι αλλα να μην εχω εγω την ευθυνη. Λοιπον οι πεφωτισμενοι δεσποτες ηταν ενα wishful-thinking του παρελθοντος. Σημερα ξερουμε οτι δεν ειναι το προσωπο, αλλα ειναι το συστημα και η σιωπηρη συμφωνια των πολιτων να εφαρμοζουν το συστημα. Οταν ερθετε στον 21ο αιωνα, ξαναγραψτε μας ενα αρθρο.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία