makrigiannis_giannis

Υπόγεια ρεύματα και μεσαία τάξη

Γιάννης Μακρυγιάννης

Η προσέλευση κόσμου στις εκλογές της κεντροαριστεράς, έδειξε ότι ασφαλώς ότι ο χώρος αυτός μπορεί να έχει προοπτική και ρόλο στα πολιτικά πράγματα – υπό πολλές προϋποθέσεις βέβαια, αλλά πάντως έχει πλέον μία νέα ευκαιρία.

Δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι η διαδικασία ανασυγκρότησης ή και αναγέννησης της κεντροαριστεράς θα ανταποκριθεί και θα δικαιώσει τις προσδοκίες του κόσμου που πήγε στις κάλπες την Κυριακή. Το όλο εγχείρημα εξακολουθεί να είναι δύσκολο. Η κεντροαριστερά πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να ξεπεράσει τα εσωτερικά της θέματα, να επανασυνδεθεί με την ευρύτερη κοινωνία και όχι απλώς με κάποιους παραδοσιακούς πιστούς ή δυσαρεστημένους ψηφοφόρους που παλινόστησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να δείξει ότι έχει να πει κάτι διαφορετικό από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις νεοφιλελεύθερες συνταγές των δανειστών.

Μέχρι προχθές τίποτε απ’ όλα αυτά δεν είχε μεγάλη σημασία. Από το βράδυ της Κυριακής όμως έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τα δεδομένα στο πολιτικό παιχνίδι. Να αποδείξει ότι δεν είναι έρμαιο στην επέλαση του Αλέξη Τσίπρα στο χώρο της κεντροαριστεράς και του κέντρου.

Η μάχη θα είναι σκληρή πλέον. Ένα πολύ μεγάλο μέρος, αν όχι η πλειοψηφία των κοινωνικών δυνάμεων, που αναφέρονται σε αυτό τον πολιτικό χώρο -κυρίως η μεσαία τάξη, η οποία πλήρωσε το μάρμαρο της τριετούς διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ - απορρίπτει το άνοιγμα που της κάνει ο Αλέξης Τσίπρας με την ιδιόμορφη ιδεολογικοπολιτική μετάλλαξή του και αναζητά ένα νέο πολιτικό υποκείμενο και μία νέα ηγετική ομάδα για να εκφραστεί.

Η μεγαλύτερη έγνοια που πρέπει αν έχει ο Αλέξης Τσίπρας μετά τα χθεσινά, δεν είναι απλώς ότι θα υπάρχει ισχυρός ανταγωνιστής για την έκφραση των κοινωνικών δυνάμεων του κέντρου και της κεντροαριστεράς. Και ότι απειλείται ο νέος δικομματισμός από μία νέα ρυθμιστική δύναμη.

Αλλά ότι υπάρχουν στην κοινωνία υπόγεια ρεύματα έντονης δυσαρέσκειας, απογοήτευσης ή και θυμού για την πολιτική του, που ψάχνουν αφορμή να βγουν στην επιφάνεια.

Ρεύματα που δεν είχε υπολογίσει καν ή, έστω, απλώς υποβάθμιζε τη σημασία και τη δυναμική τους. Ήταν όμως τα ρεύματα, που προκαλούσε η διάλυση της μεσαίας τάξης από την υπερφορολόγηση και τη γενική απαξία που της επεφύλαξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Άργησαν να το καταλάβουν στο Μαξίμου, αλλά η προσγείωση είναι ανώμαλη.

Η κυβέρνηση νόμιζε ότι οι πολίτες είναι περίπου συμβιβασμένοι, ή και ικανοποιημένοι από την πορεία των πραγμάτων, αφού δεν κατεβαίνουν σε διαδηλώσεις. Ότι απλώς κάνουν υπομονή και βρίσκουν τρόπους να βολεύονται στη νέα κατάσταση, αποδεχόμενοι το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα περί  επιτυχούς πορείας εξόδου από την κρίση.

Πίστευε ότι επειδή δεν αποτυπωνόταν μία συντριπτική δημοσκοπική υπεροχή της ΝΔ ή μία ανάκαμψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και δεν καταγραφόταν κάποια κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, οι συσχετισμοί είναι ρευστοί και μπορεί να γείρουν υπέρ της.

Δεν είχε υπολογίσει όμως τη βουβή και υπομονετική δυσφορία και διαμαρτυρία. Τη σιωπηλή οργή και τιμωρητική διάθεση, με τις οποίες εμφορούνται σημαντικές κοινωνικές ομάδες και απειλούν τώρα να της ανατρέψουν όλο το πολιτικό οικοδόμημα.

Διότι οι δυναμικές που μπορεί να απελευθερωθούν – εφόσον και οι χειρισμοί από τις ηγεσίες της κεντροαριστεράς είναι οι ανάλογοι – μπορεί να ανατρέψουν τους συσχετισμούς.

Με την εμφάνιση ενός νέου πόλου στα δεξιά του, θα διευκολυνθούν φυγόκεντρες τάσεις. Ψηφοφόροι για παράδειγμα που προσέτρεξαν πελατειακά στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω εξουσίας, θα κάνουν τώρα με μεγαλύτερη ευκολία την αντίστροφή πορεία.

Και εφόσον εκλείπει ορατά πλέον ο συνεκτικός κρίκος της εξουσίας, να διευκολυνθεί και η ριζοσπαστικοποίηση κοινωνικών δυνάμεων – να χάσει δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ και προς τα αριστερά.

Και υπό αυτή την έννοια, η κυβέρνηση είναι πια αναγκασμένη να τρέξει για να προλάβει την εκδίκηση της μεσαίας τάξης.

ΣΧΟΛΙΑ (22)

Κωστας

Οι δημοσιογράφοι καλά θα κάνετε κάθε πρωί που ξυπνάτε να κοίταζεσε και λίγο στον καθρεφτη.

Δεν ξεχνάμε

Σωστά τα σχόλια σου για την εκδίκηση της μεσαίας τάξεις που κτυπήθηκε ταξικά αλύπητα. Αυτό όμως δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση αλλά και τους δημοσιογράφους (μεταξύ των οποίων ανήκεις και εσύ) που κάποτε μας λοιδορούσαν και μας εξευτέλιζαν.

Γιώργος Π.

Εδώ διάβαζα σε ρεπορτάζ ότι τελευταία και καταϊδρωμένη είναι η πρόταση για κοινωνικό μέρισμα σε μακροχρόνια ανέργους με παιδιά, ενώ ούτε καν ανιχνεύτηκε κάτι για ανθρώπους της πραγματικής ανάγκης με σοβαρές νόσους και πάει λέγοντας... Για ποια "αριστερά" μιλάμε, ένα κακέκτυπο καιροσκοπικό κόμμα του πλέον απεχθούς παλιοκομματισμού είναι ο συριζα. Αυτό μαζί με την συνειδητή απαξίωση της αστικής τάξης έχουν διαμορφώσει την υποβόσκουσα κοινωνική δυναμική γι' αυτό και εξέπληξε η ομολογουμένως υψηλή συμμετοχή στις εκλογές της κεντροαριστεράς. Προσθέστε και τα περί δεξιών και αριστερών λογαριασμών, την διείσδυση της νομενκλατούρας, την υπονόμευση της αξιοκρατίας, του τύπου, των θεσμών και το γλυκό δένει. Οι κοψοχέρηδες θα είναι πολλοί θα φανεί αυτό το αργότερο στις εκλογές του Μαου του '19, ήτοι σε καμιά 15αριά και κάτι μήνες από σήμερα.

Καληνύχτα

Η επίσημη σφαγή της μεσαίας τάξης ξεκίνησε στα μέσα του 2010, ας μη το ξεχνάμε αυτό.

κωστας

Και αν, λεω αν, ο Τσιπρας δεν ειναι στην πραγματικοτητα ο θρυλος που εχει στο μυαλο του (a legend in his own mind, τωρα που εμαθε και το εγγλεζικο), η ο μεγας στρατηλατης που αναγορευσαν τα μηντια (του). Αν ο Τσιπρας ειναι μονο ενας καταληψιας δεκαπενταμελους, που οταν παιρνει αυτο το πολυ σοβαρο του καταλαβαινεις οτι δεν εχει ιδεα για τι μιλαει και ψευδεται ασυστολα. Αν του ετυχε να ειναι στο καταλληλο σημειο τον καταλληλο χρονο και του'βρεξε ο θεος ψηφαλακια που δεν ηξεραν που πανε. Λοιπον, στη σοβαρη αυτη πιθανοτητα, μπορει να τρεχει οσο θελει σαν ακεφαλο κοτοπουλο, δεν προκειται να προλαβει τιποτα. Σαν ολους τους επαγγελματιες κληρονομους, δεν εχει την γνωση και την πειθαρχια να κρατησει αυτα που του'λαχαν. Και η ειδικοτητα του εχει σταματησει να χρειαζεται τουλαχιστον απο το 90.

Συριζόπουλα...

'Ερχεται ο πούλος οεεεε οεεεεεεε!!!

Τους περιμένουμε στην κάλπη.

Τον τσίπρα και το σκυλολόϊ του τους περιμένουμε στην κάλπη για να τους "περιποιηθούμε" όπως τους πρέπει και τους αξίζει.Μετά τη χθεσινή χορήγηση διήμερης άδειας στον αρχιδολοφόνο της "17 Νοέμβρη" Δημήτρη Κουφοντίνα, να είναι σίγουροι ότι η "περιποίηση" θα είναι εξαιρετική..

Η επιτυχία της οικονομικής πολιτικής του Σύριζα..

Στην τεράστια λίστα των οφειλετών της Εφορίας προστέθηκαν το Σεπτέμβριο ακόμη 410.322 φορολογούμενοι. Αριθμός ρεκόρ μέσα σε ένα μήνα που συμπίπτει με την καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος. Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, αποκαλύπτουν ότι τον περασμένο μήνα ο αριθμός των οφειλετών του Δημοσίου αυξήθηκε κατά 11% και εκτινάχθηκε στα 4.267.408 άτομα, αριθμός ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος που καταγράφεται από την αρχή της χρονιάς και γυρίζει πίσω στα επίπεδα του 2015. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο και αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους που έρχονται ο ένας μετά τον άλλο, με έναν στους δυο φορολογούμενους να χρωστάει στην Εφορία. Τον περασμένο μήνα έμειναν απλήρωτες οφειλές ύψους 706 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 662 εκατ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι. Από την αρχή του έτους τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν σε 9,257 δισ. ευρώ ανεβάζοντας το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων στα 98,745 δισ. ευρώ, μια ανάσα πριν τα 100 δισ. ευρώ. Κάθε μήνα οι φορολογούμενοι δεν πληρώνουν φόρους ύψους 1 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα η ΑΑΔΕ πατάει ακόμη περισσότερο το γκάζι των κατασχέσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα εισοδήματα των οφειλετών. Στα δίχτυα κατασχέσεων και λοιπών αναγκαστικών μέτρων είσπραξης είχαν πιαστεί 991.392 φορολογούμενοι, με αύξηση περίπου 20.000 μέσα σε ένα μήνα. Από τις αρχές του έτους, κατασχέσεις και ρυθμίσεις έχουν καταφέρει να οδηγήσουν στο ταμείο της εφορίας ποσό που ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ και επιμερίζεται σε 2,146 δισ. ευρώ εισπράξεων από παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές και 1,404 δισ. ευρώ από φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη.

@

Έκανες καλό κόπυ-πέιστ παλαιότερου ρεπορτάζ. Δεν μας λές όμως τίποτε για την ταμπακέρα...

Το 3%...

Αυτο που δεν κατάλαβε ο Τσίπρας είναι οτι ήταν , είναι και θα παραμείνει για πάντα ένα περιθωριακό κόμμα του 3% , που δεν έχει καμία σχέση με την δημοκρατία και την κοινωνία .... Επειδή παριστάνει τον Ανδρέα στον καθρέφτη , άρπαξε με απάτη μία ψήφο διαμαρτυρίας , κόντρα στην κοινη λογική, στηρίχθηκε από τους Αμερικάνους και τμήμα των ευρωπαίων που βρήκαν ένα καλό "γιουσουφάκι" , νομίζει οτι βρήκε λαϊκό έρεισμα ... Η συντριβή της "συμμορίας" θα είναι παραδειγματική και οι υπεύθυνοι της καταστροφής θα λογοδοτήσουν .... Και σύντομα ...

Γιατί το κουράζουμε άσκοπα;;;

Όλοι γνωρίζουμε ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει πανηγυρικά τις επόμενες εθνικές εκλογές με αυτοδυναμία. Ο Σύριζα αγωνίζεται για να μην πέσει κάτω από το 20 %. Η Χρυσή Αυγή αγωνίζεται για να υπερβεί το 10 %. Μετά τις χθεσινές εκλογές για το νέο κόμμα της κεντροαριστεράς, εξαφανίζεται από τον πολιτικό χάρτη το Ποτάμι.

Συμφωνώ απολύτως.

Τα πράγματα έχουν όπως ακριβώς τα περιγράφεις.

Επικών διαστάσεων αγγούρι"...

Θα εισπράξετε στις προσεχείς ςθνικές εκλογές συριζαίοι. (Ως διαστάσεις εννούνται το μήκος και η διατομή).

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία