papageorgiou

Γιατί οι Γερμανοί λένε «όχι σε όλα»

Γ. Χ. Παπαγεωργίου

Η ώρα των αποφάσεων για το ελληνικό χρέος πλησιάζει και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η Γερμανία κατεβάζει τον πήχη αρκετά χαμηλά. Αντί για 15 χρόνια επιμήκυνση των δανείων που ζητεί το ΔΝΤ, το Βερολίνο δέχεται μόνο πέντε και λέει «όχι» στον αυτόματο μηχανισμό ελάφρυνσης όταν δεν υπάρχει ανάπτυξη (το λεγόμενο «γαλλικό κλειδί»), προκειμένου να εξαρτώνται οι αποφάσεις από πολιτικές αποφάσεις στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, το γνωστό Eurogroup, αλλά και από την έγκριση της γερμανικής Βουλής.

Με λίγα λόγια θέλει, πέρα από μια ανάσα ορισμένων ετών, να αφεθεί η Ελλάδα υπερχρεωμένη και εξαρτημένη από τη βούληση του Βερολίνου. Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι η γερμανική πλευρά βλέπει τα ευρωπαϊκά θέματα υπό το πρίσμα του στενού εθνικού της συμφέροντος και του άμεσου κόστους για την ίδια.
Γι' αυτό και απορρίπτει συστηματικά κάθε συζήτηση για πολιτικές όπως το ευρωομόλογο, ο κοινός προϋπολογισμός για επενδύσεις ή, εν προκειμένω, η ελάφρυνση χρέους είτε πρόκειται για την Ελλάδα, είτε για την Ιταλία, το πρόβλημα της οποίας ήρθε πρόσφατα στο προσκήνιο.

To Eurogroup είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αφού έχει λάβει σχετικές δεσμευτικές αποφάσεις ήδη από το 2016, αλλά και νωρίτερα, από το 2012. Είδαμε, όμως, ότι οι δεσμεύσεις ουδέποτε τηρήθηκαν, αφού ορισμένες χώρες, με πρώτη και καλύτερη τη Γερμανία, έβαζαν βέτο.
Στην πραγματικότητα, η Γερμανία γνωρίζει ότι η Ευρωζώνη είναι το βασικό συστατικό της δικής της οικονομικής επιτυχίας, καθώς το ισχυρό ευρώ αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για μια οικονομία που βασίζεται στις εξαγωγές, όπως η γερμανική. Χάρη στις εξαγωγές συσσωρεύει σημαντικά εμπορικά πλεονάσματα, ενώ παράλληλα έχει πλεόνασμα και στον Προϋπολογισμό της.

Οι Γερμανοί θεωρούν αυτά τα δύο στοιχεία «εκ των ων ουκ άνευ», αφού οδεύουν προς μια σημαντική δημοσιονομική κρίση, καθώς είναι κράτος γερόντων και μοιραία οι πληρωμές για συντάξεις και ιατρική περίθαλψη θα διογκωθούν. Γι' αυτό και δημιουργούν πλεονάσματα πάση θυσία.

Πέραν αυτού, μέσα από τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και το σύστημα εκκαθάρισης διακρατικών συναλλαγών (το σύστημα Target 2), η Γερμανία έχει συσσωρεύσει απαιτήσεις που φτάνουν σχεδόν το 1 τρισ. ευρώ από άλλες χώρες. Οι απαιτήσεις αυτές αντιστοιχούν σε κινήσεις κεφαλαίων από άλλες χώρες της Ευρωζώνης προς τη Γερμανία είτε για να αγοραστούν προϊόντα (εισαγωγές) είτε για να κατατεθούν σε γερμανικές τράπεζες. Οικονομολόγοι όπως ο Χανς Βέρνερ Ζιν, πρώην επικεφαλής του ινστιτούτου IFO και γνωστό «γεράκι» στη Γερμανία, επισήμανε μιλώντας στην εφημερίδα «Handelsblatt» ότι οι απαιτήσεις αυτές θα «εξατμιστούν» εάν μια χώρα όπως η Ιταλία φύγει από το ευρώ ή εάν το νόμισμα διαλυθεί.

Είναι, επομένως, η Γερμανία βαθιά εξαρτημένη από το ευρώ. Χωρίς αυτό θα ήταν μια μεσαία χώρα που θα ανταγωνιζόταν με ίσους πάνω-κάτω όρους τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία απέναντι σε κολοσσούς όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα.

Ως ο ισχυρότερος πόλος της Ευρωζώνης, όμως, η Γερμανία έχει εξελιχθεί σε υπολογίσιμο διεθνή παίκτη, γι' αυτό και με κάθε ευκαιρία ενισχύει την ηγεμονία της εντός της Ε.Ε.

Οι άλλες χώρες μέχρι σήμερα υποτάσσονται σε αυτή την κατάσταση, αλλά οι πιέσεις δεν παύουν να εκτονώνονται στο πολιτικό πεδίο, άλλοτε με την ενίσχυση της Ακροδεξιάς στη Γαλλία, άλλοτε με τους ευρωσκεπτικιστές στην Ιταλία.

Η Γερμανία δεν πρόκειται να βάλει οικειοθελώς νερό στο κρασί της. Επομένως, η σύγκρουση του Νότου με τον Βορρά είναι μοιραία αργά ή γρήγορα.

ΣΧΟΛΙΑ (12)

Δώσε σανό μην σταματάς λεπτό

Δηλαδή τώρα το ΔΝΤ "ο οικονομικός δολοφόνος" που λένε όλοι στη Ελλάδα έγινε καλό??? Κύριε Παπαγεωργίου μας λέτε την μισή αληθεία, ναι το ΔΝΤ τα ζητάει όλα αυτά που λέτε αλλά να βαλεί όλα τα λεφτά η Γερμανία και λίγα εώς καθόλου το ίδιο το ΔΝΤ! Με λίγα λόγια στην θεωρία όλοι καλοί είναι (πλήν της Γερμανίας) στην πράξη όμως? Και η "καλή" Γαλλία στο τέλος μας λέει τα ίδια ακριβώς με την "κακιά" Γερμανία, και οι Γάλλοι δεν δέχονται να μας χαρίσουν ούτε 1 ευρώ!!!

Οι Γερμανοί λένε ''όχι σε όλα'' επειδή όλοι οι υπόλοιποι λένε ''ναι σε όλα''.

Είναι μια μορφή συμμετρίας και ισορροπίας ενός συστήματος.Ο ένας τα παίρνει όλα,ο άλλος (ή οι άλλοι) τα δίνουν όλα.Ο ένας λέει ''όχι σε όλα'' και οι άλλοι λένε ''ναι σε όλα''.Έτσι διατηρείται η ευστάθεια ενός αυταρχικού συστήματος,του οποίου τους κανόνες έχει ορίσει ο ένας (η Γερμανία) για λογαριασμό όλων των άλλων και σε βάρος όλων των άλλων.

f

γιατί οι συγκεκριμένοι γερμανοί είναι φασίστες ναζιστές και αυτοί και οι συνεργάτες τους που τους υπακούν αν δεν είναι ας βγάλουν στον αέρα όλα τα συγγενολόγια τους Μέρκελ Σόιμπλε κι όλοι εκεί πάνω η δράκα

Ε.Π

Για να μη μπαλατζάρει το ζύγι όταν άλλοι λένε ναι σε όλα. Απλό. Οι Γερμανοί κοιτάζουν τη χώρα τους κι εμείς τη δική ...τους

asxoleitheite me auto to thema

Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι κακό έχει γίνει στην χωρα μας έχει γίνει με ευθύνες δικες μας αλλα και με δάχτυλο ξένο..το τρόπαιο και στόχος για αυτούς που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση είναι η κλοπή της πανέμορφη γης της χώρας μας auto ήθελαν και auto προσπαθούν να πάρουν η ιστορία έχει επαναληφθεί σε φτωχά αλλα μέρη με τον ίδιο ακριβώς τρόπο Καραβαϊκή -μεξικό ..η εξαθλιωμένη κοινωνία δεν μπορεί πλέων να κράτηση την γη τους και αναγκάζονται να την πουλούν για ένα κομμάτι ψωμί..ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΟΜΩΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΘΟΡΥΒΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΝΕΤΕ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΕΓΚΛΗΜΑ..όλοι θα ξέρετε για τους δασικούς χάρτες έβγαλαν δασικά χωράφια με ελιές μέσα για τον απλούστατο λόγω ότι δεν είχαν καλλιεργηθεί (ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΛΕΦΤΑ ΤΩΡΑ ΝΑ ΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΕΙ????) και οι ιδιοκτητες τρέχουν να τα σώσουν αλλα το σώσιμο απαιτεί χρήματα που δεν υπάρχουν..κατά το διάστημα δε που είναι χαρακτηρισμένα δασικά δεν μπορούν να τα καλλιεργήσουν ΧΩΡΑΦΙΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ...Από την άλλη μεριά εάν δείτε τους δασικούς χάρτες έχουν γκριζάρει (δηλαδή διεκδικούνται) παραλιακές εκτάσεις που δεν ανηκαν σε κανένα εδώ κάνουν την δουλειά τους αθόρυβα και σιγά σιγά τα τρωκτικά όλες οι παραλιες μας θα βρεθούν ιδικτήτες και θα πουληθούν σε ξένου..ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΘΑ ΧΑΘΟΥΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΜΕΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΡΩΚΤΙΚΑ

μακιςςς

Η πρόταση των Γάλλων για αυτόματη μείωση των δόσεων όταν η ανάπτυξη είναι χαμιλων, είναι ο,τι πιο ηλίθιο έχω ακούσει εφάμιλο του IQ του Βαρουφάκη. Αν γινόταν αυτό, οι φωστήρες Έλληνες πολιτικοί θα κρατούσαν την ανάπτυξη στο 0% για να μην πληρώνουν δόσεις.

χαχα

Οι Γερμανοί κρύβουν τα πορτοφόλια τους από τους νεοδημοκράτες χαχα

Πέτρος Πόνδος

Είναι εντυπωσιακή ότι επιβιώνουν τα κλισέ, χειραγωγείται η κοινή (γιατί είναι αμόρφωτη και χειραγωγείσιμη φυσικά) και οδηγεί σε ολέθριες καταστάσεις οι οποίες ενδέχεται να εκπληρώσουν και τις προφητείες. Με την διαβρωτική διολοίσθηση....Δεν γνωρίζω την ιδιότητα (εννοώ σπουδές, εξειδίκευση κλπ) του αρθρογράφου αλλά δεν γίνεται να γράφει αυτά που διάβασα σήμερα.Η δυναμική της γερμανικής οικονομίας και η κουλτούρα της είναι που οδήγησαν τους γάλλους στην διεκδίκηση του κοινού νομίσματος (ειδάλλως θα είχαμε ένα εθνικό νόμισμα-το μάρκο- που θα είχε όμως τη ιδιότητα του ευρώ), και την προσπάθεια ενοποίησης.Καταλαβαίνει ο κόσμος τι σημαίνει ευρωομόλογο και κοινός προυπολογισμός; OΧΙ! ή κάνει πως δεν καταλαβαίνει....Δεν αρνούνται κάτι τέτοιο οι γερμανοί αλλά ξέρουν ότι προς το παρόν δεν είναι οι χώρες ώριμες/διατεθιμένες για κάτι τέτοιο! Γιατί φυσικά οι έλληνες(και οι γάλλοι και οι ιταλοί) αντιλαμβάνονται κάτι τέτοιο με ανάληψη του κόστους/ευθύνης από τους γερμανούς αλλά και με ανεξάρτητη διαχείριση τα του τριτοκοσμικό μας "κράτους"....Για σχόλια σαν του Χ τι να πει κανείς; Με εκτίμηση, Πέτρος Πόνδος

Ολοσωστος!

Ευρωομολογο σημαινιε αυτο που εμμεσως λεει κι οα ρθρογραφος, αλλα κατα 50% μονο αληθες: εκοδση κοινου ομολογου με εσδοα μοιρασμενα σε ολους. Με την...εγγυηση της Γερμανιας! Οι γερμανοι ομως , που ξερουν καλα απο την ιστορια τους που οδηγησε ο υπερπληθωρισμος της Βαϊμαρης (στον Χιτλερ!), δεν θα ειχαν προβλημα να ευθυνονται συνολικα ολοι, αλλα θελουν μετα ακριβως ΟΛΟΙ να τηρουν καποιους βασικους κανονες! Γιατι; Μα γιατι τη μερα που η γερμανια θα ευθυνεται μεσω ευρωομολογων για ολης την ΕΕ, θα βγει μια στανταρ και Πουρς και θα πει "αααα αφου η Γερμανια ευθυνεται για την Ελλαδα, Ιταλια, Ισπανια, πορτογαλια κλπ και ως τωρα ειχε καθεστως εμπιστοσυνης ΑΑΑ, την υποβιβαζουμσε σε ΓΓΓ επειδη ολες αυτες οι χωρες εινια μεταρρυθμιστικα αφερεγγυες". Ολοι μιλουν και λενε για γερμναια που κερδιζει την ωρα που παραλειπουν να πουν πως απο το 20000 μεχρι προσφατα ΔΕΝ ΕΙΧΕ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΟ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ; Πως με την "μεταρρυθμιση" Ατζεντας 2010 σε Γερμναι εχουν τεθει κατουσιαν εκτος παλισου οι συμβασεις εργασιας και αλλα υπογραφει ο ενας κι αλλα ο αλλος; Θα μου πεις στην Ελλαδα που κυριαρχει η συνετχνια των συνδικαλιστων των ΔΕΚΟ, καθολου περιεργο. Οποτε ας κανει η Ελλαδα εμπαργκο σε γερμναικα προϊοντα, το προβλημα ειναι ομως πως ο κοσμος δεν αποζητα γερμανικες μηχανες επειδη ειναι φτηνοτερες, αλλα επειδη εινια απλα ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΙΟΤΙΚΑ! Οταν ολες οι αυτοκινητοβιομηχανιες εχει μηχανες-ροπνοτ μεγαλες της εταιρειας ΚΟΥΚΑ, δεν ειναι λογω...μαλακου ευρω, αλλα λογω τεχνολογιας. Αλλα που... Οποτε αυτο να μα ςεξηγησουν, εγω θα πληρωνω για τα κοινοχρηστα ολων στην πολυκατοικια μου. Δεν θα εχουμε λοιπον κοινο ελεγχο; Μονο κοινα εξοδα;

Θάνος

Όχι το ισχυρό ευρώ, όπως υποστηρίζει ο γράφων. Το πιο αδύναμο ευρώ, είναι αυτό που στηρίζει τις εξαγωγές τους, ως η μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη του κόσμου. Κάθε χρόνο έχουν εμπορικό πλεόνασμα, άνω των 300 ΔΙΣ!! Σε περίπτωση που γυρνούσαν στο Μάρκο και απαλλάσσονταν από τα ...΄χρήσιμα βαρίδια του Ευρωπαϊκού Νότου, το Μάρκο θα υπερτιμάτο τόσο πολύ, που θα κατέστρεφε την ανταγωνιστικότητα των Γερμανών, κάνοντας τα προϊόντα τους πανάκριβα. Συνεπώς θα είχαν μεγάλες οικονομικές ζημίες. Αλλά οι γερμανοί το μόνο που θέλουν είναι κερδίζουν σε όλα και στους εταίρους να δίνουν σκουπίδια...

Ισχυρό ευρώ για τα μέτρα των Νότιων,πιο αδύναμο ευρώ για τα μέτρα των Γερμανών.

Ο κορσές παραμένει ασφυκτικός για τους Νότιους,μολονότι ισχύει αυτό που γράφεις για το σκληρό μάρκο.

Χ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Γερμανοί θέλουν μέσω της ΕΕ του ενιαίου νομίσματος και του χρέους να εξουσιάζουν την Ευρώπη.Τη δύναμη αυτή τους τη δίνει η πανίσχυρη οικονομία τους.Η μόνη λύση για να αλλάξει αυτό είναι το χτύπημα στη γερμανική οικονομία.Πως θα γίνει αυτό?Με εμπάργκο των γερμανικών προϊόντων από τους Ευρωπαίους πολίτες.Αυτοί απο τους οποίους αντλεί την οικονομική δύναμη η Γερμανία πρέπει να αντιδράσουν.Και η λύση είναι μόνο μία.ΕΜΠΆΡΓΚΟ ΣΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΆ ΠΡΟΪΌΝΤΑ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία